Hur man administrerar insulin till en katt

Precis som deras mänskliga följeslagare kan katter bli diabetiker. Om din älskade kattdjur nyligen har diagnostiserats med diabetes, kan du känna dig nervös eller överväldigad vid tanken på att behöva administrera insulininjektioner till din katt. Lyckligtvis, ger insulin till en katt inte en svår eller komplicerad process, och är inte särskilt smärtsam eller obehaglig för de flesta katter. Hjälp din diabetiska katt genom att lära sig att lagra och hantera insulin, utveckla en bra injektionsrutin, och ordentligt Administrera en injektion.

Steg

Del 1 av 3:
Lagring och hantering av insulin
  1. Bild med titeln administrerar insulin till en kattsteg 1
1. Följ lagringsanvisningarna på etiketten. Ditt insulin kommer med detaljerade anvisningar om korrekt lagring och hantering. Var noga med att bekanta dig med dessa riktningar och fråga din veterinär om du har några frågor.
  • Bild med titeln administrera insulin till en kattsteg 2
    2. Kyl ditt insulin tills du är redo att använda den. Insulin kommer att försämras och bli ineffektivt om det utsätts för värme. Det är bäst att lagra insulinet i kylskåpsdörren, där temperaturen är mest stabila.
  • Om insulinet verkar grumligt, missfärgat, har blivit utsatt för värme, eller utgått, kassera det och börja med en ny flaska.
  • Bild med titeln administrera insulin till en kattsteg 3
    3. Blanda försiktigt insulinet genom att rulla det mellan dina händer. Rulla flaskan 2 eller 3 gånger så att innehållet är jämnt blandat. Skaka aldrig insulinet, eftersom det kan orsaka bubblor att bilda.
  • Bild med titeln Administrera insulin till en kattsteg 4
    4. Sätt in en ren sprutnål i toppen av insulinflaskan. Ta bort nålskyddet från slutet av din spruta. Vrid insulinflaskan upp och ner och skjut nålen i gummistopparen på toppen av flaskan.
  • Bild med titeln administrera insulin till en kattsteg 5
    5. Fyll sprutan med rätt mängd insulin. Rita tillbaka kolven för att fylla sprutan med mängden insulin som indikeras av din veterinär som rätt dosering för din katt. Tryck på kolven tillbaka in för att skjuta insulinet tillbaka i flaskan, dra sedan insulinet tillbaka i sprutan en andra gång. Detta kommer att bidra till att minska risken för att luftbubblor kommer in i sprutan, vilket kan göra det svårt att mäta dosen exakt.
  • Dubbelkontrollera sprutan för att se till att du har rätt dosering. Din veterinär ska ge dig tydliga instruktioner om hur många enheter eller milliliter ska administrera till din katt.
  • Bild med titeln Administrera insulin till en kattsteg 6
    6. Sätt tillbaka säkerhetslocket på sprutan och ställ in den åt sidan. När du har dubbelkontrollerat att du har rätt dosering av insulin i sprutan, sätt bort insulinflaskan i ditt kylskåp och placera sprutan någonstans säker (e.g. På en ren köksdisk, i ditt badrumsmedicinskåp eller på något annat coolt, stabilt ställe där det kommer att vara utom räckhåll för husdjur och små barn) tills du är redo att administrera dosen till din katt.
  • Lämna inte insulinet i sprutan för länge eller det kan binda till plasten.
  • Del 2 av 3:
    Skapa din injektionsrutin
    1. Bild med titeln administrerar insulin till en kattsteg 7
    1. Besluta om ett schema för administrering av insulinet. Din veterinär kan instruera dig att ge din katt en injektion en eller två gånger om dagen. Det är bäst att administrera injektionerna på ungefär samma tid (er) varje dag. Insulininjektioner bör ges omedelbart efter att katten har ätit. Detta kommer att förhindra att kattens blodsocker släpps till en farligt låg nivå.
  • Bild med titeln administrerar insulin till en kattsteg 8
    2. Låt din katt äta en måltid innan du administrerar injektionen. Det är bäst att inte injicera insulin medan katten äter, för det kan leda till att din katt känner sig nervös och osäker under måltiden. Låt katten sluta äta ostörd.
  • Fråga din veterinär vad du ska göra om din katt hoppar över en måltid eller kräkningar omedelbart efter att ha ätit. De kan rekommendera att ge katten en reducerad dosering i dessa situationer.
  • Bild med titeln Administrera insulin till en kattsteg 9
    3. Lugna din katt innan du administrerar injektionen. Husdjur eller brudga din katt några gånger för att underlätta ångest och prata med din katt i en lugn och lugnande röst. Du kan försöka erbjuda en liten, hälsosam behandling, som en bit av kokta, unseasoned kyckling, som du förbereder din katt för injektionen.
  • Om din katt tenderar att kämpa eller panik under en injektion, kanske du vill be någon annan att hjälpa dig att hålla eller försiktigt distrahera katten medan du administrerar injektionen.
  • Bild med titeln administrerar insulin till en kattsteg 10
    4. Placera katten på en jämn yta. Om du är övertygad om att din katt kommer att vara lugn under injektionen, kan du placera katten på ditt knä. Det finns emellertid mindre risk för skada på dig och din katt om du placerar katten på en platt, förhöjd yta, som en bordsskiva.
  • Del 3 av 3:
    Injicera insulinet
    1. Bild med titeln Administrera insulin till en kattsteg 11
    1. Har din spruta klar. När du har katten i läge och redo att ta emot injektionen, plocka upp sprutan som du fyllde med rätt dosering av insulin. Ta säkerhetslocket från nålen och håll sprutan med din dominerande hand (i.e. Om du har högerhänt, håll sprutan i din högra hand).
  • Bild med titeln administrerar insulin till en kattsteg 12
    2. Ta tag i kattens hud med tummen och pekfingret och nypa fast. Välj en liten vik av huden längs kattens baksida, axlar, sida av bröstet eller buken. Dra försiktigt kattens hud så att den bildar en tältform.
  • Undvik att injicera insulinet på samma plats upprepade gånger, eftersom detta kan resultera i ärrvävnadsuppbyggnad eller granulom.
  • Bild med titeln Administrera insulin till en kattsteg 13
    3. Sätt in nålen i huden i 45 ° vinkel. Var försiktig så att du inte trycker på nålen hela vägen genom hudens vik eller i tummen eller fingret där du håller kattens hud. Håll tummen på kolven när du sätter i nålen.
  • Bild med titeln administrerar insulin till en kattsteg 14
    4. Tryck på kolven i en snabb rörelse. Tryck på kolven i med tummen och dra omedelbart nålen när du är klar.
  • Du kanske vill dra kolven tillbaka något innan du gör injektionen, för att försäkra dig om att du inte har slagit ett blodkärl. Om blod går in i sprutan när du drar tillbaka kolven, ta bort nålen och gör injektionen någon annanstans.
  • Byt säkerhetslock på nålen så fort du har gjort injektionen.
  • Bild med titeln administrerar insulin till en kattsteg 15
    5. Belöna din katt. Beröm din katt i en mild röst och försiktigt älskling katten. Du kan också erbjuda katten en liten behandling, som en bit av kokta kyckling.
  • Bild med titeln administrera insulin till en kattsteg 16
    6. Kassera den använda nålen ordentligt. Placera den begränsade nålen i en punkteringsbevis behållare. Du kanske kan få en specialiserad "Sharps" -behållare från din Vets kontor eller ditt lokala apotek. Fråga din veterinär eller din lokala avfallshanteringstjänst om rätt bortskaffningsförfaranden i ditt område.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Värma insulinet upp något mellan fingrarna när den är i sprutan, och precis innan du injicerar det. Kall insulin stings. Genom att lite värma det är det en trevligare upplevelse för din katt.
  • Se till att du har rätt sprutor för din katt typ av insulin. Det finns flera typer. Kontakta din veterinär om du har några frågor eller problem om sprutor.
  • Fråga din veterinär för den tunnaste, kortaste möjliga nålen för att administrera din katt insulin. Mindre nålar är mindre smärtsamma för din katt.
  • Buken gör vanligtvis mindre speciellt om du har en fetare katt.
  • Håll koll på kattens dagliga injektioner genom att markera dem i en kalender eller planerare så snart du är klar med att administrera varje injektion.
  • Varningar

    Ändra aldrig din katt insulin dosering eller sluta administrera insulin utan att konsultera din veterinär.
  • Ta din katt till din veterinär eller akut veterinär om de uppvisar symtom på hypoglykemi eller annat oförklarligt beteende.
  • Titta på tecken på ett potentiellt livshotande tillstånd som kallas hypoglykemi (lågt blodsocker) som kan uppstå om din katt inte har ätit innan ett skott eller en felaktig dos gavs. Symtom kan innefatta förändringar i aptit, desorientering, svaghet, tremor eller anfall.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande