Hur man upptäcker diabetes hos hundar

Diabetiska djur kan inte producera tillräckligt med insulin för att ordentligt reglera sitt blodsocker. Insulin är ansvarig för sändning av sockerarter till celler för energi. Med ett överskott av socker i sitt system och utan tillräcklig energi på cellulär nivå, diabetiker, gå ner i vikt, få grå starr och lider av blåsinfektioner och njursjukdom. Det finns inget botemedel mot diabetes, men den tidigare du upptäcker hunddiabetes, desto effektivare kommer behandlingen att vara. Vissa hundar är mer mottagliga för diabetes och du borde veta om din hund är en av dem. Om din hund är, måste du betala närmare uppmärksamheten på varningsskyltarna.

Steg

Metod 1 av 2:
Att veta om din hund är mer mottaglig för diabetes
  1. Bild med titeln Upptäck diabetes i hundar Steg 1
1. Känna igen att överviktiga hundar är mer benägna att bli diabetiker. Hunds diabetes kan börja när en hund är tyngre än genomsnittet. Det bästa sättet att se om det här kan vara ett problem för din hund är genom att kontrollera din hunds ribbbur. Kör din hand längs din hunds ribbbur. Du borde enkelt känna revbenen. Om inte, kan din hund vara överviktig. Vissa hundar har otroligt långa och tjocka rockar som kan göra det svårare att känna sina revben. Ett annat bra test är att känna för sina bakhoppben. Om du kan känna dem genom att trycka ner lätt, är din hund förmodligen inte överviktig.
  • Om ditt husdjur är överviktig, prata med din veterinär om säkert minskande kalorier och öka motion. Det finns speciella dieter som kan vara lämpliga eller du kan uppnå framgång med din hund genom att skära ner på godis och snacks och lägga till några fler promenader per vecka.
  • Bild med titeln Upptäck diabetes i hundar Steg 2
    2. Notera om din hund är äldre än sju. Diabetes utvecklas vanligtvis hos hundar mellan sju och nio år. När din hund blir äldre kan minskad övning leda till viktökning. Detta indikerar vanligtvis ökade nivåer av glukos och en otillräcklig nivå av insulin, vilket leder till diabetes.
  • Bild med titeln Upptäck diabetes i hundar Steg 3
    3. Vet vilka raser som är mer mottagliga. Vissa raser av hundar påverkas vanligare med diabetes, även om någon hund kan utveckla sjukdomen. Miniatyrpudlar, Mini Schnauzers, Dachshunds, Beagles och Cairn Terriers är väl representerade på den här listan. Blandade rashundar är inte immuna mot utveckling av diabetes.
  • Intakta kvinnor (obetalda) är mer benägna att diabetes. En högriskhund är en överviktig, intakt kvinna från en predisponerad ras som en taxa eller beagle.
  • Metod 2 av 2:
    Detektering av diabetes hos hundar
    1. Bild med titeln Upptäck diabetes i hundar Steg 4
    1. Se om din hund är ständigt törstig. En av de mest uppenbara tecknen på diabetes är överdriven dricka. När hög glukosnivå leder till dehydrering, kommer din hund att dricka mer och mer vatten. En hund med diabetes kommer att dricka mycket mer vatten än vanligt.
    • Som ett resultat kommer din hund att börja urinera mer. Ofta märker husägare att deras hund börjar urinera i huset eller i sin egen säng.
    • Låt bli Begränsa hundens vattenintag. Din hund behöver mängden vatten som det dricker för att hålla sig hydratiserad.
  • Bild med titeln Upptäck diabetes i hundar Steg 5
    2. Lägg märke till om din hund sover mer än vanligt. Ett nyckeltecken på diabetes ökar slöhet. Hunden är trött eftersom sockret inte blir upptagen i cellerna, så hunden går lågt på bränsle. Den resulterande sömnigheten är känd som "diabetes trötthet."
  • Bild med titeln Upptäck diabetes i hundar Steg 6
    3. Kontrollera din hunds syn. Långsiktiga diabetiker kan utveckla katarakter. Dessutom riskerar diabetiker risken för plötslig blindhet från diabetisk retinopati (en sjukdom som påverkar näthinnan på baksidan av ögat).
  • Bild med titeln Upptäck diabetes i hundar Steg 7
    4. Besök din Vet omedelbart om du märker dessa symtom. Diabetes som inte behandlas kan leda till ytterligare hälsokomplikationer. Vetet kommer att vilja utföra blodprov för att se hur högt glukosnivåerna är i din hunds blodomlopp och för att se till att inga andra organ har påverkats av diabetesna.
  • Bild med titeln Upptäck diabetes i hundar Steg 8
    5. Kör test. Det finns flera test (blod och urin) som din veterinär kommer att utföra för att diagnostisera din hund. Tas ensam, någon av dessa tester kallar ett brett utbud av förhållanden och sjukdomar, men tillsammans, de kommer att låta din veterinär veta om din hund lider av diabetes mellitus.
  • En urinalys är en kemisk undersökning av din hunds urin. I första hand kommer veterinären att begära ett urinprov för ett mätstest. Om det inte finns något socker i urinen är diabetes inte troligt. Om socker är närvarande är blodprov nödvändiga.
  • Ett blodglukosprov kommer att utföras nästa. Detta kan göras på en enda stiftpick av blod. Återigen, om nivåerna är normala då är diabetes utesluten. Om nivåerna är höga är en fullständig blodpanel motiverad.
  • En CBC utvärderar nivån på röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar i din hunds blodflöde. Om veterinären finner högre nivåer av vita blodkroppar, kan detta indikera en urinvägsinfektion - vanligt hos diabetiker. Lågt blodtal kan indikera uttorkning. Det kan också innebära att din hund lider av brutna röda blodkroppar.
  • En serumbiokemiprofil tas från ett separat blodprov. Detta test fokuserar på övervakning av sockernivåer och andra material i din hunds blod som enzymer, lipider (fetter), proteiner och cellband. Medan abnormiteter av något slag kan indikera diabetes, ser veterinärer huvudsakligen på serumglukosen (socker). Normalt taget efter att hunden har fastat, indikerar någon förhöjd glukosnivå sannolikt diabetes.
  • Dessutom kan veterinären beställa ett blodfruktosamintest. Detta ger en översikt över blodsockernivån för de föregående två till tre veckorna. Detta är viktigt eftersom ett enda högt blodglukosresultat inte är avgörande för diabetes, eftersom stress kan orsaka tillfälliga höjningar. Således är antingen en blodglukoskurva (spårning av sockernivån under 24 timmar) eller en fruktosamin, tillrådligt för att bekräfta diagnosen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande