Hur man bryr sig om en diabetisk katt

Upptäcka att din katt lider av diabetes kan vara både skrämmande och överväldigande. Vissa ägare kan tjäna hur de kan hjälpa sin katt att hantera sjukdomen. Även om det kan vara överväldigande först, tar hand om en diabetisk katt helt hanterbar. Om du får sjukdomen tillräckligt tidigt, kan du till och med kunna vända den med korrekt vård. Om din katt har diabetes finns det flera steg du kan ta.Du kan hantera sin vardagliga omsorg, lära dig hur man ger insulininjektioner, och lär dig om tecknen att se upp i diabetiska katter.

Steg

Del 1 av 3:
Tillhandahålla vardaglig vård
  1. Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 1
1. Mata din katt den rätta kosten. De flesta människor vet att mänskliga diabetiker måste vara försiktiga vad de äter, och det här är också fallet med katter. Den ideala kattdieten är rik på protein och lågt i kolhydrater. Tyvärr kommer de flesta kattmat som du hittar i snabbköpet att vara hög i kolhydrater och lågt protein. Du behöver en kattmat som är anpassad för din kattens behov.
  • Många Premium Pet Food Companies erbjuder högprotein receptbelagda dieter. Dessa företag inkluderar Purina, Hills och Royal Canin. Purina dieten, DM, kommer i våta och torra sorter. Så länge katten har fri tillgång till dricksvatten, är antingen formulering bra. 
  • Matar din katt En protein-tät diet hjälper din kattkropp att minska mängden överskottsglukos som det producerar. Detta kommer att hjälpa din katt kropp att stabilisera sig själv. Vissa katter kanske inte behöver något mer än att byta till en högkvalitativ, protein-tät diet. Dessa katter kan till och med gå tillbaka till det normala efter några månader av den här nya kosten.
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 2
    2. Skapa ett utfodringschema. Fram till nyligen trodde många att den bästa tiden att mata en diabetisk katt var direkt efter en insulininjektion. Men forskare känner nu igen att insulinnivåerna kommer att toppa 3 till 6 timmar efter injektion, vilket gör att din katt blir hungrig. Principen är att matcha huvudmåltiden till toppinsulinaktiviteten, som sker runt 3 timmar efter att du ger dem en insulininjektion.
  • Innan du ger din katt en insulininsprutning är det viktigt att kontrollera att de äter som vanligt. Det är därför det är en bra idé att ge dem ett mellanmål före deras injektion. Om du märker att din katt vägrar att äta, ge ditt veterinär ett samtal innan du ger dem injektionen. Om katten är sjuk, kan man ge en full dos av insulin resultera i en överdosering.
  • I enkla termer betyder det att splittra din diabetiska kattens dagliga matbidrag i fyra små måltider. Ge två små mellanmål före varje insulininjektion och resten i två måltider, ca 3-6 timmar efter varje injektion. En typisk regim kan se ut så här:
  • 7 am- sack + insulininjektion
  • 10 am-en måltid
  • 7 pm-snack + insulininjektion
  • 10 pm- en måltid
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk katt Steg 3
    3. Få regelbundna kontroller med din veterinär. Din katt kommer att kräva frekventa veterinärbesök. Veterinären kommer att lära dig hur man ger insulinbilder eller hur man spårar blodglukos, men det kommer fortfarande att finnas några test som bara veterinären kan utföra. Dessa test kan innefatta njur- och leverfunktionstestning.
  • Om din katts diabetes är välskött och det finns inga problem, bör ett veterinärt besök vart tredje månad vara tillräckligt.
  • Vara bekant med varningsskyltar. Förändringar i törst, aptit och volymen av urin katten producerar är alla tecken på att något är fel. Om du märker en diabetisk katt är mer törstig än vanligt, kan det vara ett tecken deras blodsocker är inte tillräckligt kontrollerat. Ta din katt till veterinären om det händer.
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 4
    4. Hitta tillförlitlig vård för din katt när du är borta. Hitta någon tillförlitlig att ta hand om din katt när du inte kan vara hemma på grund av arbete, skola eller resa.
  • Att anlita någon kunskap för att ta hand om din katt, om du kommer att vara ute under lång tid, kommer du att ge dig och din kattfrid. De flesta veterinära kliniker erbjuder boarding, och kan rekommendera Cat Sitters för diabetiska katter.
  • Om en vän kommer att ta hand om din katt, var noga med att visa dem hur man ger injektioner och / eller övervaka blodsockernivån. Utbilda dem på beteenden att vara medvetna om och lära dem om vad de ska göra och vem som ska kontakta i en nödsituation.
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 5
    5. Gå med på online supportgrupper eller forum på kattdiabetes. Webbplatser som Felinediabetes.com, catinfo.Org, och diabetiska katter i nöd är stora resurser för diabetiska kattägare. Att ha information och support till hands kommer att vara till hjälp.
  • Konstant veterinärvård kan bli dyrt. Vissa grupper som diabetiska katter behöver ekonomiskt stöd till ägare av katter med diabetes.
  • Del 2 av 3:
    Ge din katt en insulininjektion
    1. Bild med titeln Vård för en diabetisk katt Steg 9
    1. Förbered sprutan. Du måste använda en ny, steril spruta för varje injektion. Att göra detta kommer att bidra till att undvika infektioner. Förbered sprutan med dosen som instrueras av din veterinär.
    • Försök inte förbereda sprutan medan din katt är runt. Låt din katt göra vad de gör när du förbereder det, förbered kattens behandling, och sedan hitta din katt.
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk katt Steg 8
    2. Skapa en rutin. Du bör försöka ge din katt sin injektion (er) samtidigt varje dag. Ha ett högt protein, lågt carb snack för din katt, och närma sig dem med mellanmålet och den beredda sprutan. Att ge din katt en behandling innan deras insprutning hjälper dem att associera positiva saker med att få en injektion.
  • Om du ger injektionerna samtidigt varje dag, kommer du också att vara mindre benägna att glömma. Du kan ställa in en påminnelse på din smarta telefon om du är orolig för att glömma.
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 7
    3. Sitta bekvämt av katten. Om du känner dig orolig kommer din katt att försöka komma ifrån dig, ha en person katten litar på dem fast, men försiktigt med båda händerna. Se till att du enkelt och bekvämt når katten. 
  • Hjälp katten bli van vid denna rutin genom att hålla den avslappnad och lugn. Undvik att skryta katten.
  • Bild med titeln Diagnose Njurfel i katter Steg 5
    4. Tält kattens hud. Använd tummen och pekfingret för att försiktigt klämma fast kattens hud. Vanligtvis kommer du att ge injektionen i axeln eller höften. Att klämma på huden hjälper dig att sätta in nålen och kommer också att döma området lite.
  • Om din katt har lång päls, försök använda en borste eller kam för att försiktigt dela håret så att du kommer att kunna se huden när du ger injektionen.
  • Om du inte är säker på var du ska ge injektionen, kontakta din veterinär.
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 10
    5. Sätt in nålen i huden. När man ger en insulininjektion insätta insulinet strax under huden och inte i muskeln. Att sätta insulinet i muskeln kommer att vara smärtsamt för katten. Du kan göra det genom att hålla sprutan så att den är nästan parallell med kattens hud. Sätt in nålen i huden där du håller den. Gör det så snabbt och smidigt som möjligt.
  • Du vill inte jabba nålen i huden eftersom det kan göra det mer smärtsamt för katten. Nålen kommer att vara skarp, så en snabb och smidig införing är möjlig. 
  • Se till att avfasen (nålens spets) är påpekad när du sätter in nålen. Detta kommer att hjälpa nålen att genomborra huden så rent och smärtfritt som möjligt.
  • När du har satt in nålen trycker du kolven för att injicera insulinet under kattens hud. När du har gjort det kan du ta bort nålen.
  • Bild med titeln Gör din katt älska dig Steg 4
    6. Ge din katt mycket uppmärksamhet och beröm. När du har slutfört injektionen, var noga med att berömma din katt. Till exempel kan du älska dem eller borsta dem, och berätta för dem att de gjorde ett bra jobb. Du vill att din katt ska veta att de uppträder bra, så hoppa inte över den här delen.
  • Att hålla en positiv rutin kommer att se till att din katt inte försöker gömma dig runt injektionstiden.
  • Del 3 av 3:
    Övervaka din kattens hälsa
    1. Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 11
    1. Övervaka din katts blodsocker. Guldstandarden i diabeteskontrollen mäter blodglukosnivåer. Digitala glukosmonitorer för människor kan användas för att kontrollera kattens blodsockernivåer. Det normala glukosintervallet för katter är cirka 80 till 120 mg / dl. Efter en måltid kan sockernivån i normala katter stiga mellan 250 till 300 mg / dl. Eftersom blodsockret hos en diabetisk katt upprätthålls av insulininjektioner, bör glukosnivåerna i blodet ligga inom det normala intervallet.
    • Regelbunden blodglukosövervakning hjälper till att undvika effekterna av hypoglykemi (lågt blodsocker). Hypoglykemi kan uppstå om oavsiktlig överdosering av insulin inträffar. I detta tillstånd kan djuret drabbas av svaghet, förvirring, brist på samordning och i extrema fall coma.
    • Rådfråga din veterinär omedelbart om din katt har hög blodglukos, även efter en insulininjektion. 
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 12
    2. Kolla din katt urin. Din veterinär kan ha föreslagit att du testar din katt urin med en mätstick ett par gånger i veckan. En typisk urindipstick, som Ketodiastix, har två dynor som ändrar färg beroende på mängden glukos och ketoner i urinen. Huvudanvändningen är att kontrollera om katten är keton-negativ, snarare än att övervaka urin sockernivåer. Din veterinär kommer att instruera dig om hur du använder dessa dipsticks.
  • Ketoner är toxiner som produceras när blodglukos är högt för länge. Om ketoner är närvarande i urinen är det här en varning som katten inte är stabil och du bör söka akut veterinärråd.
  • Bild med titeln har katter utan att vara en katt dam steg 2
    3. Observera din katts beteende. Oavsett om din katt har diabetes, bör du alltid försöka förbli medveten om hur din katt uppträder. Katter kan inte berätta för oss när de inte mår bra. Således är det viktigt att veta vad som är och är inte normalt för din specifika katt.
  • Kontakta din veterinär omedelbart Om du märker att din katt dricker mycket mer vatten än vanligt, urinering ofta och i stora mängder, har problem med samordning, förlorar vikt utan tydlig anledning, eller verkar lethargic.
  • Bild med titeln Vård för en diabetisk kattsteg 15
    4. Lär dig om Feline Diabetes. Precis som hos människor kan katter lida av två olika typer av diabetes. Den första typen är typ 1-diabetes. Denna typ kräver vanligtvis insulininjektioner, eftersom bukspottkörteln inte kan producera det insulin som behövs för att upprätthålla friska blodsockernivåer. Den andra typen kallas typ 2-diabetes. Om din katt har den här typen av diabetes kan de eller kanske inte behöva insulininjektioner. Detta beror på huruvida bukspottkörteln producerar tillräckligt med insulin eller ej.
  • Det finns fyra stora symptom på diabetes. Dessa inkluderar: frekventa och höga mängder urinering, ökad vattenförbrukning, oförklarlig viktminskning och ökad aptit.
  • I vissa fall har katter med diabetes återvänt till normala när sjukdomen fångades tillräckligt tidigt och behandlades noggrant
  • Katter svarar inte bra på orala hypoglykemier (droger som sänker blodsockret). Därför är insulininjektioner nödvändiga för att styra deras tillstånd.
  • Tips

    Även om det är överviktig är inte en orsak till diabetes, är överviktiga katter mer benägna att utveckla diabetes. Om din katt är överviktig, ta steg för att förbättra kosten och hjälpa dem att gå ner i vikt så att de blir friskare och lyckligare.
  • Torr kattmat tenderar att vara dåliga för katter. Om din katt är på en torr matdiet, överväga att byta dem till en högkvalitativ våtmat, vilket kommer att vara friskare för dem. Om du inte är säker på vilken mat som är bäst för din katt, fråga din veterinär för rekommendationer.
  • Varningar

    Ge inte insulin till din katt utan att först konsultera en veterinär. Ge din katt den felaktiga dosen, eller ge dem insulin när de inte behöver det kan vara dödligt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande