Hur man undviker misstankar och paranoia

Om du tenderar att läsa mellan raden i varje ord eller interaktion du har, kolla upp på människor, eller antar att människor är ute för att skada dig eller ljuga för dig, det är troligt att du är mer misstänkt eller paranoid än andra. Ett misstänkt sinne är alltid dåligt och spotting dolda betydelser som ingen annan anser är det. Öva ökar din avkoppling genom att engagera sig i lugnande aktiviteter och använda djupt andning när du börjar känna misstänkt. Förbättra dina relationer genom att lyssna, vara nyfiken, ställa frågor och inte hoppa till slutsatser.

Steg

Metod 1 av 4:
Använda Coping Strategies
  1. Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 1
1. Bestäm om du lider av paranoia eller ångest. Både ångest och paranoia orsakas av rädsla och manifesterar sig i överdriven oro och uppfattad fara. Paranoia är en ogrundad tro eller rädsla för att något dåligt kommer att hända. Ofta kommer en individ som upplever paranoia att vara misstänksam för en annan person eller en grupp, tro att den andra personen eller gruppen kommer att ansvara för den negativa förekomsten. Paranoia kommer med en känsla av hot och den överdrivna naturen hos en persons övertygelse är vad som sätter paranoia förutom typisk rädsla och oro.
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 2
    2. Öva avslappning. Stress kan vara en viktig bidragsyter till paranoid tankar och känslor, varför det är viktigt att förstöra. Om du börjar bli misstänkt, ta en stund och öva avkoppling. När du känner paranoid eller misstänkt, kan din kropp svara på ett varsamt sätt som liknar rädsla. Detta kan vara ansträngande. Ställ in i kroppens svar (t.ex. ökad hjärtfrekvens, knutar i magen, eller snabbare andning) och med målmedvetet med en känsla av lugn till din kropp.Öva guidade bilder, säg en bön eller öva djupt andning.
  • För att börja djupa andning, fokusera på varje andetag. förlänga dem så att de är djupare och längre. Detta bör sakta ner din kropp och inducera känslor av lugn.
  • Ta upp meditation. Meditation kan hjälpa dig att lära dig att fokusera och slappna av. Det kan också användas för att öka dina känslor av välbefinnande och inre lycka.
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia Steg 3
    3. Tidning. Om du vill engagera dig i någon självupptäckt - särskilt om din paranoia - skrivning kan det vara ett bra sätt att arbeta genom dina tankar och känslor. Skriv ner när du har känt ont, förråds, hjälplös eller förödmjukad och de känslor du kommer ihåg från de erfarenheterna. Skrivning kan hjälpa dig att sortera igenom och lösa dina tankar, såväl som hjälpa dig att klargöra relationerna mellan dina tankar och de yttre påverkan.
  • Skriv om några barndomsupplevelser som gjorde dig försiktig med att lita på människors motiv. Var där tider du inte kunde berätta om någon ljög eller berättade sanningen?
  • Var det en tid i ditt liv, kände du förråd av någon som fick dig att närma sig?
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 4
    4. Prata med en läkare eller terapeut. Misstanke och paranoia resulterar ofta i misstro, så börja bygga förtroende tillbaka i ditt liv, börja med en terapeut. Att delta i långvarig terapi är ofta behandling av val. Om du led en traumatisk situation eller händelse, kan din terapeut hjälpa dig att arbeta genom detta. Din terapeut kan hjälpa dig att lära dig och öva lugnande strategier och tekniker för att minska din paranoia.
  • När du börjar behandla är det viktigt att inte låta din paranoia sippra in i din terapi - se din terapeut som någon du kan lita på och vem kommer inte dela information med andra. Trots allt krävs terapeuter för att hålla information konfidentiell.
  • Din terapeut kan arbeta med dig för att utmana det som får dig att känna sig misstro mot andra, och hjälper dig att bygga färdigheter i samband med andra människor på ett mer fördelaktigt sätt.
  • Din terapeut kan också hänvisa till en fysiatrist för medicinering för att hjälpa dina symtom.
  • Metod 2 av 4:
    Ändra dina relationer
    1. Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 5
    1. Öva öppen och ärlig kommunikation. Om du kämpar för att känna sig trygg i ett förhållande, Öva bra kommunikationsförmåga. Be folk att prata direkt och ärligt för dig utan att använda sarkasm. När du talar med andra, lägg det mesta av din energi på att lyssna på vad de säger och förstår dem. Om du är oklart om något, fråga en fråga. Övergripande, var nyfiken i dina interaktioner och undvik hoppning till slutsatser.
    • Om du börjar tvivla på vad personen gör eller säger, fråga en fråga. Men inte anklagar. Till exempel, om din partner går ut och du känner dig misstänkt, fråga, "Vet du vilken tid du kommer tillbaka? Jag hoppades vi kunde spendera lite tid tillsammans ikväll."
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 6
    2. Välj att lita på människor. Om du i allmänhet tenderar att vara untrusting mot människor, påverkar detta sannolikt din förmåga att få vänskap och relationer. Medan det är sant bör vissa människor inte vara betrodda, det betyder inte det alla är inte trovärdig. Tänk på vad det kostar du När du tvivlar på någon - deras tid, deras närvaro, deras kärlek, och kanske till och med deras vänskap.
  • Till exempel, om någon ringer och säger att de kommer att vara sent, så betyder det helt enkelt att de löper sent och inget mer. Även om det finns ett mönstret, betyder det inte att de är upp till något annat baserat på det här egenskapet, men mycket du ogillar det.
  • Om du har svårt att tro på någon, säg till dig själv, "Jag väljer att tro att de säger till mig sanningen."
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia Steg 7
    3. Undvik att applicera det förflutna till nutiden. Kanske en ex lurad på dig och nu är du försiktig med att datera eller vara med någon ny av rädsla, de kan också förråda dig. Att bo i det förflutna är inte ett hälsosamt sätt att styra ditt nuvarande och framtida beteende. Undvik att låta förbi dåliga erfarenheter Cloud din nuvarande dom, och lär dig att stoppa dig från att falla i automatiska misstänkta svar när en liknande situation uppstår. Ombyggnad av förtroende börjar med dig, inte någon annan.
  • Lär dig av dina tidigare erfarenheter och förbättra din motståndskraft, men använd det förflutna som en steppingsten snarare än en vikt som drar dig ner.
  • Metod 3 av 4:
    Förbättra dina tankar
    1. Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 8
    1. Håll en logg av paranoid tankar. När du har misstankar om någon eller annan typ av paranoid, skriv det ner i en journal. Inkludera detaljer om situationen, till exempel vem du är med och vad som händer vid den tiden. Detta kan hjälpa dig att identifiera dina triggers för dessa typer av tankar.
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia Steg 9
    2. Tänk logiskt. Använd sunt förnuft och logik innan du reagerar eller talar genom att minska ditt emotionella svar och öka din rationella sida. Om du inte vet något om någon eller en situation, undviker du ett antagande. Syfte för att ta ett lugnt och logiskt tillvägagångssätt för alla situationer som presenteras före dig, ställer frågor innan de gör domar och söker förklaringar och bevis innan de når slutsatser.
  • Misstänksamt beteende förstör relationer. Ge inte din makt till tankar. Utmana sin sanning. Fråga dig själv, "Är det här sant? Vilka bevis måste jag bevisa det här?"
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 10
    3
    Vara optimistisk och förvänta sig bra saker att hända. När du är aktiv och engagerad i att göra saker som verkligen är viktiga för dig, är det svårare att vara överväldigad av misstankar. Bli involverad i aktiviteter som håller dig målmedvetet ockuperade och spendera tid med människor som distraherar dig på ett roligt sätt. Gripa de meningsfulla möjligheter som är bundna att komma dig när du håller ett mer öppet sinne.
  • Istället för att förvänta sig att människor släppte ner eller skadar dig, förvänta dig trevliga saker att komma din väg och underbara människor att dela dina erfarenheter med.
  • Leta efter personer du kan ansluta till och lära av och växa med.
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia Steg 11
    4. Notera pålitligt beteende. Misstankar och paranoia är baserade på att bevisa dig rätt om att människor är otillförlitliga eller otrogen. Du brukar troligen leta efter bekräftelse på dessa övertygelser och bevisa dig själv rätt om människor. Men bevisad rätt om någons otillförlitliga beteende hjälper inte till att uppleva förtroende eller säkerhet. I stället för att hålla uppmärksamheten på alla sätt kan människor och kunna skada dig, flytta ditt fokus till beteenden som visar att människor kan räknas på, betrodda och åberopas.
  • Till exempel, om någon säger att de kommer att träffa dig till lunch och de dyker upp, bevisa dig själv att de sa att de skulle göra något och de gjorde det.
  • Metod 4 av 4:
    Öka din känslomässiga självmedvetenhet
    1. Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 12
    1. Få din ilska under kontroll. Du har absolut rätt att vara arg på människor som skadade dig när du var i en sårbar position eller som utnyttjade dig. Men den här ilska kan inte överföras till varje person du möter. Bär runt ilska och misstro mot människor gör ont för dig mest. Anger Management Techniques kan hjälpa dig att minska stressnivåerna och förbättra dina relationer.
    • Du kan lära dig att bli en bättre kommunikatör, lösa problem och tänka annorlunda.
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 13
    2. Öka din empati. Om du har problem med att lita på andra (särskilt vänner, familj eller en betydande annan), vrid tabellerna på dig själv. Tänk på hur du skulle känna om någon du bryr dig om eller tillbringade mycket tid med inte litade på något som du gjorde eller sa. Tänk på hur det skulle känna om någon fortsatte att badgera dig om din vistelseort och tankar. Hur får det dig att känna? Misstänkt probing är obehagligt i bästa fall och rättvist invasiv och oroande i sin värsta.
  • Om du känner dig fördomad, hitta gemensamheter som du kanske har med den person du misstänker. Bygga ett förhållande med dem, var nyfiken på deras liv, och påminna dig om att de är mänskliga precis som du.
  • Bild med titeln Undvik misstanke och paranoia steg 14
    3. Lita på dig själv. Medan du lär dig att lita på andra, välj att lita på dig själv också. Genom att se världen misstänker kan du projicera dina egna olösta rädslor på andra. Det finns många äkta och sanna människor där ute. Sätt fokus på dig själv och lär dig att lita på dig först. Ta bort människor från ditt liv som tvivlar på dina förmågor eller säger att du inte kan lyckas. Håll dina åtaganden åt dig själv genom att följa igenom saker du vill eller behöver göra.
  • När du säger att du ska göra något, vet att du kommer att göra det. Till exempel, om du säger att du ska träna idag, vet du att du kan och kommer att följa igenom det åtagandet.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    En tillfällig misstanke grundad på tydliga grunder är motiverad och acceptabel, och är en del av att vistas vaksam att ta hand om dig själv. Uppmärksamma uppenbara tecken på överträdelser av förtroende eller avsikt att skada du kommer att rädda dig sorg och hjärtat för framtiden. Tydliga skyltar är att fånga någon fuska på dig, hitta saknade belopp från ditt bankkonto, med att polisen bekräftar avgifter, etc.
  • Använd sunt förnuft när du justerar en paranoid tankegång. Du behöver inte bli älskvärd och lita på varje person du möter. Att vara för förtroende och tillmötesgående, särskilt till självförstörelsens punkt, är skadlig och meningslös. Använd ditt eget gottfinnande.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande