Hur man klarar av obsessiv tvångssyndrom

Obsessiv tvångssyndrom (OCD) kännetecknas av orimliga rädslor eller obsessions som orsakar en person att engagera sig i tvångsmässiga beteenden för att minimera eller lindra deras ångest. OCD kan sträcka sig från mild till svår och det kan också åtföljas av andra psykiska problem. Coping med OCD kan vara svårt, särskilt lidande söker inte professionell hjälp. Psykiatriker använder olika typer av terapi och medicinering för att behandla människor med OCD. OCD-patienter kan också göra saker som att hålla en journal, gå med i en supportgrupp och använd avslappningsteknik för att hjälpa dem att klara av OCD. Om du tror att du kanske har OCD, bör du söka professionell hjälp från en mentalvårdspersonal. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur man klarar av obsessiv tvångssyndrom.

Steg

Metod 1 av 3:
Få hjälp till OCD
  1. Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 1
1. Sök en professionell diagnos. Även om du misstänker att du har OCD, försök aldrig att diagnostisera dig själv. Psykiatriska diagnoser kan vara ganska komplexa och är avsedda att användas av psykiska vårdpersonal för att hjälpa sina patienter.
  • Om du inte har kunnat arbeta igenom problem som är relaterade till besatthet eller tvång, överväga att se en psykolog eller praktisera mentalvårdspersonal för diagnos och behandling.
  • Fråga din läkare om ett hänskjutande om du inte är säker på var du ska börja.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 2
    2. Överväga psykoterapi. Psykoterapi för OCD innebär att man pratar med en terapeut om dina obsessions, ångest och tvång under regelbundna planerade möten. Medan psykoterapi inte kan bota din OCD, kan det vara ett effektivt sätt att klara av dina OCD-symtom och göra dem mindre märkbar behandling kan kunna bota cirka 10% av fallen, men det kan förbättra symptomen i så många som 50- 80% av patienterna.Terapeuter och rådgivare använder olika tekniker när man arbetar med OCD-patienter.
  • Vissa terapeuter använder exponeringsterapi, där patienter gradvis utsätts för vad som helst förhållanden orsakar den mest ångest för klienten, som avsiktligt inte tvätta sina händer efter att ha rört en dörrknopp. Terapeuten kommer att arbeta med patienten på detta sätt tills patientens ångest om den situationen börjar minska.
  • Vissa terapeuter använder imaginal exponering, som använder korta berättelser som är avsedda att simulera situationer som orsakar den mest ångest för kunden. Målet med imaginal exponering är att klienterna lär sig att hantera ångest om en situation och desensibilisera dem till deras ångestutlösare.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 3
    3. Tänk på receptbelagda läkemedel. Det finns också flera receptbelagda läkemedel som har visat sig hjälpa till med de korta obsessiva tankarna eller tvångsmässiga beteenden som är förknippade med OCD. Tänk på att sådana droger behandlar symptomen utan att faktiskt härda sjukdomen, så det är bättre att kombinera läkemedelsbehandling med talkterapi för att behandla OCD än att använda drogbehandling ensam. Några av dessa droger är:
  • Clomipramin (Anafranil)
  • Fluvoxamin (Luvox Cr)
  • Fluoxetin (Prozac)
  • Paroxetin (Paxil, Pexeva)
  • Sertralin (Zoloft)
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 4
    4. Bygg ett starkt supportsystem för att hjälpa dig att klara av OCD. Medan många människor anser att OCD är ett problem som enbart orsakas av en individs dysfunktionell hjärna är det viktigt att komma ihåg att OCD-uppkomsten ofta föregås av traumatisk, eller till och med en serie av särskilt stressiga livshändelser. Att gå igenom erfarenheter som en älsklings död, förlorar ett viktigt jobb, eller att diagnostiseras med en livshotande sjukdom kan alla producera stress och ångest. I vissa människor kan denna stress och ångest leda till ökad uppmaning att kontrollera vissa aspekter av sitt liv som kan tyckas obetydligt för andra.
  • Arbeta för att bygga ett starkt socialt stödsystem där dina tidigare erfarenheter kommer att ges den respekt de förtjänar.
  • Omgiv dig med stödjande människor. Känsla som stöds av en grupp av andra har visat sig vara viktigt för att främja mental hälsa i allmänhet.
  • Hitta sätt att spendera så mycket tid som möjligt med personer du bryr dig om. Om du inte känner dig tillräckligt med alla de som du för närvarande kommer i kontakt med, överväga att besöka en lokal OCD-supportgrupp. Dessa möten är typiskt gratis, och kan fungera som ett bra sätt att börja prata om din sjukdom med andra som båda är stödjande och lite bekanta med vad du kan gå igenom.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera OCD och hålla sig positiv
    1. Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 5
    1. Arbeta med dina triggers. Tvinga dig att börja betala extra uppmärksamhet i de situationer du vanligtvis blir besatt av. Lilla tricks kan hjälpa dig att känna dig mer kontroll i sådana situationer, vilket kan vara tillräckligt för att utmana dina stressproducerande mönster.
    • Till exempel, om du ständigt oroar dig för om du har stängt av spisen, skapa en mental bild av dig själv, stäng av kaminen varje gång du gör. Skapa den här mentala bilden ska hjälpa dig att komma ihåg att du faktiskt stängde av spisen.
    • Om du skapar en mental bild fungerar inte, försök hålla en anteckningsblock av kaminen och göra en anteckning till dig själv varje gång du stänger av det.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 6
    2. Håll en journal att skriva om dina känslor. Journaling är ett bra verktyg för att arbeta med dina känslor och lära dig mer om dig själv. Ta en tid varje dag att sitta och skriva om några erfarenheter du kanske har haft den beredda ångest eller nöd. Att sätta dina obsessiva tankar ner på papper och analysera dem kan vara ett bra sätt att känna en viss grad av kontroll över dem. Journaling kan också hjälpa dig att göra anslutningar mellan din ångest och andra idéer du har haft eller beteenden du har utställt. Att bygga denna typ av självmedvetenhet kan vara ett bra verktyg för att lära dig vilka typer av situationer som bidrar till din OCD.
  • Försök att beskriva dina obsessiva tankar i en kolumn, och sedan märka och betygsätta dina känslor i en annan. I en tredje kolumn kan du till och med beskriva några tolkningar av din obsessiva tanke som följde känslorna.
  • Föreställ dig till exempel att du har en obsessiv tanke som, "Denna penna är täckt med bakterier från främlingar. Jag kunde komma till en del fruktansvärd sjukdom och vidarebefordra det till mina barn, vilket orsakade att de är sjuka."
  • Därefter kan du ha reagerat på tanken med något som, "Om jag inte tvättar mina händer, vet jag att jag kunde överföra någon fruktansvärd sjukdom till mina barn, då skulle jag vara en hemsk och oansvarig förälder. Att inte göra allt i min makt för att skydda mina barn är så illa som att skada dem själv."Spela in och diskutera båda tankarna i din tidskrift.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 7
    3. Påminn dig om dina goda egenskaper regelbundet. Självbekräftelse har visat sig vara mycket effektiv mot negativa känslor. Gå inte ner på dig själv eller låt OCD definiera vem du är. Medan det kan vara svårt för dig att se bortom din OCD, kom ihåg att du är mer än ditt tillstånd.
  • Gör en lista över alla fantastiska egenskaper du äger och läser det varje gång du känner dig nere. Även läser en av kvaliteterna och tittar på dig själv i spegeln kan hjälpa till att öka positiva känslor om dig själv.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 8
    4. Gratulera dig själv för att nå dina mål. Det är viktigt att ställa in mål när du arbetar genom behandling. Ställa in mål, spelar ingen roll hur liten, kommer att ge dig något att arbeta mot och skäl att fira. Varje gång du uppnår något som du inte kunde uppnå innan du började behandla din OCD, komplimanger dig själv och känna dig stolt.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 9
    5. Ta väl hand om dig själv. Medan du får behandling för din OCD, är det viktigt att ta hand om hela din kropp, sinne och själ. Gå med i ett gym, närma din kropp med hälsosam mat, få gott om vila och vårda din själ genom att delta i religiösa tjänster eller engagera sig i andra själs lugnande aktiviteter.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 10
    6. Inkorporera avkopplingstekniker. OCD orsakar mycket stress och ångest. Terapi och medicinering kan hjälpa till att lindra några av dina negativa känslor, men du borde också ta tid att koppla av varje dag. Innehåller aktiviteter som meditation, yoga, djup andning, aromaterapi och andra lugnande tekniker hjälper dig att klara din stress och ångest.
  • Experimentera med olika avkopplingstekniker tills du hittar något som fungerar för dig, lägg sedan till det i din dagliga rutin.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 11
    7. Underhålla din dagliga rutin. Att hantera OCD kan få dig att känna dig som att överge din vanliga rutin, men det hjälper inte dig. Stick med din dagliga rutin och fortsätt vidare med ditt liv. Låt inte OCD hindra dig från att gå till skolan, göra ditt jobb eller spendera tid med familjen.
  • Om du har ångest eller rädsla för vissa aktiviteter, diskutera dem med en terapeut men undvik inte dem.
  • Metod 3 av 3:
    Förstå OCD
    1. Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 12
    1. Förstå tecknen på OCD. OCD-lider kan plågas av påträngande, repetitiva tankar och uppmaningar samt oönskade och okontrollerbara beteenden. Dessa beteenden kan hindra sin förmåga att fungera. Beteenden kan innehålla ritualistisk handtvätt, en oändlig uppmaning att räkna vad som står framför dig, eller ens helt enkelt en rad återkommande negativa tankar som du inte kan skaka. OCD-drabbade känner också ofta en oupptäckt och genomgripande känsla av osäkerhet och brist på kontroll. Några andra vanliga beteenden i samband med OCD inkluderar.
    • Måste kontrollera allt flera gånger. Detta inkluderar saker som att kontrollera att du har låst din bildörr många gånger, stänger av lamporna på och av ett visst antal gånger för att se att de verkligen är av, kontrollera att du har låst din bildörr eller generellt upprepade saker om och om igen. Människor som lider av OCD inser vanligtvis att deras obsessioner är irrationella.
    • En besatthet med handtvätt eller smuts / förorening. Människor som lider av detta kommer att tvätta sina händer efter att ha rört något som de anser förorenade.
    • Påträngande tankar. Vissa personer med OCD lider av påträngande tankar: Tankar som är olämpliga och det orsakar stress till den lidande. Dessa faller vanligtvis i de tre kategorierna av olämpliga våldsamma tankar, olämpliga sexuella tankar och blasfemösa religiösa tankar.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 13
    2. Förstå besatthet / stress / tvångsmönster. OCD-drabbade upplever ångest och stress från sina triggers, varför de känner sig tvungna att engagera sig i vissa beteenden. Dessa beteenden hjälper till att tillfälligt lindra eller minska den ångest som de känner, men cykeln börjar igen när lättnaden slits av. OCD-lidare kan gå igenom cykeln av besatthet, stress och tvång många gånger på en dag.
  • Trigger. En utlösare kan vara intern eller extern, såsom en tanke eller erfarenhet. Det kan vara en påträngande tanke att du är förorenad, eller erfarenheten av att ha blivit rånad i det förflutna.
  • Tolkning. Din tolkning av utlösaren är hur sannolikt, svår eller hotande du uppfattar utlösaren att vara. För att utlösaren ska bli en besatthet uppfattar personen utlösaren för att vara ett mycket verkligt hot och att det sannolikt kommer att hända.
  • Obsession / ångest. Om personen uppfattar utlösaren för att vara ett verkligt hot kommer det att orsaka stor ångest, som med tiden producerar och besatthet med tanken eller med sannolikheten för tanken. Till exempel, om du har en påträngande tanke att bli rånad och detta orsakar dig stor rädsla och ångest, har den här tanken möjlighet att bli en besatthet.
  • Tvång. Tvången är rutinen eller åtgärden du måste utföra för att klara av den stress som orsakas av besatthet. Tvånget växer från ett behov av att kunna styra en del av miljön för att hjälpa dig att känna att du har kontroll över hotet om besatthet. Det kan kolla att lamporna är av fem gånger och säger ut en självuppfinnad bön eller tvätta händerna. Du kan hitta dig själv och argumentera för att den stress du lider av som ett resultat av att du måste kontrollera låset flera gånger är mindre än den stress du kan gå igenom i händelse av ett rån.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 14
    3. Känn skillnaden mellan obsessiv-tvångssyndrom (OCD) och obsessiv-kompulsiv personlighetsstörning (OCPD). När många människor tänker på OCD, tänker de på en extrem uppmärksamhet med ordning och regler. Medan en sådan tendens kan vara en indikation på OCD, kan det inte diagnostiseras så att de inte var oönskade att de är oönskade. Å andra sidan kan denna tendens vara en indikation på OCPD, vilket är en personlighetsstörning som kännetecknas av höga personliga standarder och en alltför stor uppmärksamhet som betalas till beställning och disciplin.
  • Tänk på att inte alla med OCD har en personlighetsstörning, men det finns en hög grad av co morbiditet mellan OCD och OCPD.
  • Eftersom många av de beteenden och tankarna relaterade till OCD är oönskade, är OCD ofta förknippad med en mycket högre grad av dysfunktion än OCPD.
  • Till exempel kan beteenden i samband med OCD störa sin förmåga att göra det till jobbet i tid eller, i extrema fall, till och med lämna sitt hus. Påträngande och ibland vaga tankar kommer ofta att uppstå, till exempel "Vad händer om jag glömde något viktigt hemma i morse", vilket kan orsaka en försvagande mängd ångest för personen. Om en person har haft dessa typer av beteenden och tankar från tidigt i livet, kommer individen sannolikt att diagnostiseras med OCD istället för OCPD.
  • Bild med titeln Kope med obsessiv tvångssyndrom Steg 15
    4. Var medveten om att det finns många olika grader och typer av OCD. I alla fall av OCD kommer mönster att ha utvecklats i en persons tänkande eller beteende som har märkbara negativa effekter på en persons dagliga aktiviteter. Eftersom utbudet av mönster som är associerade med OCD kan vara brett kan OCD bäst förstås som en del av ett spektrum av störningar snarare än ett enda tillstånd. Dina symtom kan eller kanske inte uppmana dig att söka behandling, beroende på om dessa symtom stör ditt dagliga liv.
  • Fråga dig själv huruvida ett visst mönster av tankar och / eller beteenden påverkar ditt liv på ett negativt sätt. Om svaret är ja, ska du få hjälp.
  • Om din OCD är mild och det påverkar inte ditt dagliga liv, kanske du fortfarande vill få hjälp att hålla den från att komma ur hand. Till exempel kan en mindre grad av OCD ansöka om du ofta har önskan att kontrollera låsarna på dörrarna trots flera bekräftelser att de verkligen är låsta. Även om du inte handlar om dessa uppmaningar, kan detta beteende vara distraherande nog för att hålla dig från att fokusera på andra aktiviteter i ditt liv.
  • Linjen mellan OCD och med ett tillfälle irrationell uppmaning är inte alltid klar. Du måste själv bestämma huruvida du anser att trängseln är allvarlig för att motivera professionell hjälp.
  • Tips

    Var noga med att ta de mediciner som din psykiater föreskriver exakt som inriktad. Hoppa inte, sluta, eller öka din dos utan att prata med din psykiater först.
  • Om du tror att du har OCD, bör du se din psykiater för att verifiera det. Diagnostisera aldrig dig själv.
  • Acceptera att övervinna OCD tar ett tag och kommer att vara obekväma, men det är värt det på lång sikt.
  • De flesta gånger kan behandling av OCD behöva konfrontera det som du fruktar för att hjälpa dig att läka och komma över irrationella obsessioner. Arbeta med en terapeut på denna process.
  • Varningar

    Om dina OCD-symtom förvärras eller reemerge, berätta omedelbart med din psykiater.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande