Hur man hanterar gränsen personlighetsstörning

Borderline Personality Disorder (BPD) är en typ av personlighetsstörning som definieras av den diagnostiska och statistiska handboken för psykiska störningar (DSM-5) som ett mönster av instabilitet i personliga relationer och självbild. Människor med BPD har problem med att identifiera och reglera sina känslor. Liksom med andra störningar måste detta beteendemönster orsaka betydande nöd eller social nedskrivning och måste presentera vissa symtom som ska diagnostiseras. En utbildad mentalvårdspersonal måste diagnostisera BPD-du kan inte göra det själv eller andra. Det kan vara svårt att hantera denna sjukdom för både personen med sjukdomen och deras kära. Om du eller någon du älskar har gränsen personlighetsstörning, det finns några sätt du kan lära dig att hantera det.

Steg

Metod 1 av 3:
Få hjälp till din BPD
  1. Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 1
1. Söka hjälp från en terapeut. Terapi är vanligtvis det första behandlingsalternativet för personer som lider av BPD. Även om det finns flera typer av terapi som kan användas vid behandling av BPD, är den med den starkaste spårrekordet dialektisk beteendebehandling eller DBT. Det är delvis baserat på principer för kognitiv beteende och utvecklades av Marsha Linehan.
  • Dialektisk beteendeterapi är en behandlingsmetod som är speciellt utvecklad för att hjälpa människor med BPD. Studier visar att det har en konsekvent framgångsrekord. DBT fokuserar på att undervisa människor med BPD för att reglera sina känslor, utveckla frustrationstolerans, lära sig mindfulness, identifiera och märka sina känslor och stärka psykosociala färdigheter för att hjälpa dem att interagera med andra människor.
  • En annan vanlig behandling är schema-fokuserad terapi. Denna typ av behandling kombinerar CBT-tekniker med tekniker från andra terapi-tillvägagångssätt. Det fokuserar på att hjälpa människor med BPD-omordning eller omstrukturera sina uppfattningar och erfarenheter för att hjälpa till att bygga en stabil självbild.
  • Terapi utförs vanligen i både en-till-en och gruppinställningar. Denna kombination möjliggör den bästa effektiviteten.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 2
    2. Var uppmärksam på hur du känner. Ett vanligt problem som folk som lider av BPD inte kan känna igen, identifiera och märka sina känslor. Tar lite tid till sakta ner under en känslomässig upplevelse och tänka på vad du upplever kan hjälpa dig att lära dig att reglera dina känslor.
  • Försök "checka in" med dig själv flera gånger hela dagen. Till exempel kan du ta en kort paus från jobbet för att stänga dina ögon och "checka in" med din kropp och dina känslor. Observera om du känner dig spänd eller ont fysiskt. Tänk på om du har varit bostad på en viss tanke eller känsla under en tid. Att notera hur du känner kan hjälpa dig att lära dig att känna igen dina känslor, och det hjälper dig att bättre reglera dem.
  • Försök att vara så specifik som möjligt. Till exempel, snarare än att tänka "är jag så arg kan jag bara inte stå!"Försök att notera var du tror att känslan kommer från:" Jag känner mig arg för att jag var sen att arbeta för att jag fastnade i trafiken."
  • Försök att inte döma dina känslor som du tänker på dem. Till exempel, undvika att säga något till dig själv som "Jag känner mig arg just nu. Jag är så dålig att känna det här sättet."Istället fokusera bara på att identifiera känslan utan dom, som" Jag känner mig arg för att jag är skadad att min vän var sen."
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 3
    3. Skilja mellan primära och sekundära känslor. Att lära sig att avslöja alla de känslor du kan uppleva i en given situation är ett viktigt steg mot att lära sig emotionell reglering. Det är vanligt för människor med BPD att känna sig överväldigad av en virvel av känslor. Ta en stund att skilja ut vad du känner först, och vad du kanske känner.
  • Till exempel, om din vän glömde att du hade lunch tillsammans idag, kan din omedelbara reaktion vara ilska. Detta skulle vara den primära känslan.
  • Den ilska kunde också åtföljas av andra känslor. Till exempel kan du känna dig ont att din vän glömde dig. Du kan känna rädsla för att det här är ett tecken som din vän faktiskt bryr sig om dig. Du kan känna dig skam, som om du inte förtjänar att få vänner, kom ihåg dig. Det här är alla sekundära känslor.
  • Med tanke på källan till dina känslor kan du hjälpa dig att lära dig att reglera dem.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 4
    4. Använd positivt självtalande. Ett sätt att lära sig att hantera dina reaktioner på situationer på ett mer hälsosamt sätt är att utmana negativa reaktioner och vanor med positivt självtalande. Det kan ta ett tag att känna sig bekväma eller naturliga att göra det, men det är till hjälp. Forskning har visat att med hjälp av positiv självtalning kan hjälpa dig att känna dig mer fokuserad, förbättra din koncentration och lindra ångest.
  • Påminn dig om att du är värd kärlek och respekt. Gör det till ett spel att hitta saker om dig själv som du beundrar, som kompetens, omtänksam, fantasi mm. Påminn dig om dessa positiva saker när du upptäcker att du känner dig negativt om dig själv.
  • Försök att påminna dig om att obehagliga situationer är tillfälliga, begränsade och hända med alla någon gång. Till exempel, om din tränare kritiserade din prestation vid tennispraxis, påminna dig om att denna instans inte karaktäriserar varje övning tidigare eller framtiden. Istället för att låta dig komma på vad som hände tidigare, fokusera på vad du kan göra för att förbättra nästa gång. Detta ger dig en känsla av kontroll över dina handlingar, snarare än att känna som om du blir utsatt för någon annan.
  • Reframe negativa tankar i positiva termer. Till exempel, om du inte gjorde det bra på en tentamen, kan din första tanke vara "jag är en sådan förlorare. Jag är värdelös och jag kommer att misslyckas med den här kursen."Det här är inte till hjälp, och det är inte heller rättvist för dig. Tänk istället på vad du kan lära av erfarenheten: "Jag gjorde inte så bra som jag hoppades på den här tentamen. Jag kan prata med min professor för att se var mina svaga områden är och studerar mer effektivt för nästa tentamen."
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 5
    5. Stanna och checka in med dig själv innan du reagerar på andra. En naturlig reaktion för en person med BPD är ofta ilska eller förtvivlan. Till exempel, om en vän gjorde något för att uppröra dig, kan din första instinkt vara att reagera med en skrikande passform och göra hot mot den andra personen. Istället ta lite tid att checka in med dig själv och identifiera dina känslor. Försök sedan att kommunicera dem till den andra personen på ett nonthreing sätt.
  • Till exempel, om din vän var sen att träffa dig till lunch, kan din omedelbara reaktion vara ilska. Du kanske vill skrika på dem och fråga dem varför de var så respektlöst för dig.
  • Incheckning med dina känslor. Vad känner du? Vad är den främsta känslan, och finns det sekundära känslor? Till exempel kan du känna dig arg, men du kan också känna rädsla för att du tror att personen var sent eftersom de inte bryr sig om dig.
  • I en lugn röst, fråga personen varför de var sena utan att döma eller hota dem. Använda sig av "Jag"-Fokuserade uttalanden. Till exempel: "Jag känner mig skadad att du var sen till vår lunch. Varför var du sen?" Du kommer nog att finna att anledningen till att din vän var sent var något oskyldigt, till exempel trafik eller inte kunna hitta sina nycklar. De "Jag"-uttalanden håller dig från ljud som du skyller på den andra personen. Detta kommer att hjälpa dem att känna sig mindre defensiva och mer öppna.
  • Påminner dig om att bearbeta dina känslor och inte hoppa till slutsatser kan hjälpa dig att lära dig att reglera dina svar på andra människor.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 6
    6. Beskriv dina känslor i detalj. Försök att associera fysiska symptom med de emotionella staterna där du vanligtvis upplever dem. Att lära sig att identifiera dina fysiska känslor såväl som dina känslomässiga känslor kan hjälpa dig att beskriva och bättre förstå dina känslor.
  • Till exempel kan du känna en sänkning i magen i magen i vissa situationer, men du kanske inte vet vad känslan är relaterad till. Nästa gång du känner att sjunker, tänk på vilka känslor du upplever. Det kan vara att den här sjunkande känslan är relaterad till nervositet eller ångest.
  • När du väl vet att den sjunkande känslan i magen är ångest, kommer du så småningom att känna mer kontroll över den känslan, snarare än att känna som om den kontrollerar dig.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 7
    7. Lär dig själv-lugnande beteenden. Att lära sig självförtroendebeteenden kan hjälpa dig att lugna dig när du känner dig i turbulens. Det här är beteenden som du kan göra för att trösta och visa vänlighet mot dig själv.
  • Ta ett varmt bad eller dusch. Forskning har visat att fysisk värme har en lugnande effekt på många människor.
  • Lyssna på lugnande musik. Forskning har visat att lyssna på vissa typer av musik kan hjälpa dig att slappna av. Den brittiska akademin för ljudterapi har sammanställt en spellista med låtar som har blivit vetenskapligt visade sig för att främja känslor av avkoppling och lugnande.
  • Försök tröstande självkontakt. Att röra dig i ett medkänsla, lugnande sätt kan hjälpa dig att lugna dig och lindra stress genom att frigöra oxytocin. Försök att korsa dina armar över bröstet och ge dig en mild pressa. Eller lägg din hand över ditt hjärta och märka värmen på din hud, ditt hjärta, och uppkomsten och fallet på ditt bröst som du andas. Ta en stund att påminna dig om att du är vacker och värdig.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 8
    8. Öva ökar din tolerans av osäkerhet eller nöd. Emotionell tolerans är förmågan att uthärda en obekväm känsla utan att reagera på det otillbörligt. Du kan träna denna färdighet genom att bli bekant med dina känslor och gradvis exponera dig för okända eller osäkra situationer i en säker miljö.
  • Håll en journal hela dagen som noterar när du känner dig osäker, ängslig eller rädd. Var noga med att notera vilken situation du var i när du kände på det här sättet och hur du svarade på det i ögonblicket.
  • Ranka dina osäkerheter. Försök att placera saker som gör dig orolig eller obekväma på en skala från 0-10. Till exempel, "Att gå till en restaurang ensam" kan vara en 4, men "låta en vän planera en semester" kan vara en 10.
  • Öva tolererande osäkerhet. Börja med små, säkra situationer. Till exempel kan du försöka beställa en maträtt som du aldrig har haft på en ny restaurang. Du kanske eller kanske inte njuter av måltiden, men det är inte det viktiga. Du har visat dig själv att du är tillräckligt stark för att hantera osäkerhet på egen hand. Du kan gradvis arbeta upp till större situationer när du känner dig trygg.
  • Spela in dina svar. När du försöker något osäkert, spela vad som hände. Vad gjorde du? Hur kände du dig under upplevelsen? Hur kände du dig efter? Vad gjorde du om det inte visade sig som du förväntade dig? Tror du att du kommer att kunna hantera mer i framtiden?
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 9
    9. Öva obehagliga upplevelser på ett säkert sätt. Din terapeut kan hjälpa dig att lära dig att uthärda obekväma känslor genom att ge dig övningar att göra. Vissa saker du kan göra på egen hand inkluderar följande:
  • Håll en isbit tills du känner det negativa känslomässiga passet. Fokusera på den fysiska känslan av isbiten i handen. Lägg märke till hur det först blir intensivt och sedan minskas. Detsamma gäller för känslor.
  • Visualisera en havsvåg. Föreställ dig att det bygger upp tills det äntligen kramar och faller sedan. Påminn dig om att bara som vågor, känslor sväller och sedan återkallas.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 10
    10. Få regelbunden motion. Övning kan hjälpa till att minska känslor av stress, ångest och depression. Detta beror på att fysisk träning släpper ut endorfiner, som är naturliga "känsla-goda" kemikalier som produceras av din kropp. National Institute of Mental Health rekommenderar att du får regelbunden fysisk aktivitet för att minska dessa negativa känslor.
  • Forskning visar att även måttlig övning, som promenader eller trädgårdsarbete, kan få dessa effekter.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 11
    11. Håll ett ställt schema. Eftersom instabilitet är en av KPD: s kännetecken, sätta ett vanligt schema för saker som måltider och sömn kan vara till hjälp. Fluktuationer i ditt blodsocker eller sömnbrist kan göra symtomen på BPD värre.
  • Om du har problem med att komma ihåg att ta hand om dig själv, som att glömma att äta måltider eller inte lägga till sängs på en hälsosam tid, fråga någon att hjälpa till att påminna dig.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 12
    12. Håll dina mål realistiska. Att hantera någon störning tar tid och övning. Du kommer inte att uppleva en fullständig revolution om några dagar. Låt inte dig själv bli avskräckt. Kom ihåg att du bara kan göra ditt bästa, och ditt bästa är tillräckligt bra.
  • Kom ihåg att dina symtom kommer att förbättras gradvis, inte över natten.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera en älskad som har BPD
    1. Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 13
    1. Förstå att dina känslor är normala. Vänner och familjemedlemmar av dem som lider av BPD känner sig ofta överväldigad, uppdelad, utmattad eller traumatiserad på grund av deras älskade sitt beteende. Depression, känslor av sorg eller isolering, och skuldkänslor är också vanliga bland människor som har en älskad med BPD. Det kan vara till hjälp att veta att dessa känslor är vanliga, och är inte för att du är en dålig eller ocitativ person.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 14
    2. Lär dig om BPD. Även om BPD är lika verklig och försvagande som en fysisk sjukdom. Disordern är inte din älskade "fel." Din älskade kan känna sig intensiv skam och skuld om deras beteende, men känner sig oförmögen att förändras. Att veta mer om BPD gör det möjligt för dig att ge din älskade det bästa stödet möjligt. Genomföra forskning för att lära sig mer om vad BPD är och hur du kan hjälpa till.
  • National Institute of Mental Health har en mängd information om BPD.
  • Det finns också många online-program, bloggar och andra resurser som kan hjälpa dig att förstå hur det är att lida av BPD. Till exempel har den nationella utbildning alliansen för gränsen personlighetsstörning en lista över familje riktlinjer. Borderline Personality Disorder Resource Center erbjuder videor, bokrekommendationer och andra råd för kära.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 15
    3. Uppmuntra din älskade att söka terapi. Förstå dock att terapin kan ta lite tid att arbeta, och vissa personer med BPD svarar inte bra på terapi.
  • Försök att inte närma dig din älskade från en bedömning av dom. Det är till exempel gagnlöst att säga något som "du är oroande för mig" eller "du gör mig konstig."Använd istället" I "-statroter av vård och oro:" Jag är oroad över några saker jag har sett i ditt beteende "eller" Jag älskar dig och vill hjälpa dig att få hjälp."
  • En person med BPD är mer benägna att hitta hjälp från terapi om de litar på och håller med terapeuten. Men det instabila sättet att personer med BPD relaterar till andra kan göra det svårt att hitta och bibehålla ett hälsosamt terapeutiskt förhållande.
  • Överväga att söka familjeterapi. Vissa behandlingar för BPD kan innehålla familjebehandlingar med personen och deras kära.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 16
    4. Validera dina älskade känslor. Även om du inte förstår varför din älskade känner hur de gör, försök att erbjuda stöd och medkänsla. Till exempel kan du säga saker som "det låter som det är väldigt svårt för dig" eller "Jag kan se varför det skulle vara störande."
  • Kom ihåg: Du behöver inte hålla med din älskade att visa dem att du lyssnar och medkänsla. Försök att göra ögonkontakt när du lyssnar, och använder fraser som "mm-hmm" eller "ja" som den andra personen talar.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 17
    5. Var konsekvent. Eftersom människor som lider av BPD ofta är väldigt inkonsekventa, är det viktigt att du är konsekvent och pålitlig som ett "ankare."Om du har sagt din älskade att du kommer att vara hemma vid 5, försök att göra det. Men du borde inte svara på hot, krav eller manipuleringar. Se till att dina handlingar är förenliga med dina egna behov och värderingar.
  • Detta innebär också att du upprätthåller friska gränser. Till exempel kan du berätta för din älskade att om de skriker på dig, lämnar du rummet. Det här är rättvist. Om din älskade börjar skrika, se till att följa igenom vad du har lovat att göra.
  • Det är viktigt att bestämma en handlingsplan för vad man ska göra om din älskade börjar uppträda förstör eller hotar självskada. Du kanske tycker det är bra att arbeta med den här planen med din älskade, eventuellt i samband med sin terapeut. Vad du än bestämmer dig i den här planen, följ igenom.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 18
    6. Ställ in personliga gränser och hävda dem. Människor med BPD kan vara svårt att leva med eftersom de ofta inte kan reglera sina känslor effektivt. De kan försöka manipulera sina kära för att möta sina egna behov. De kanske inte ens är medvetna om andras personliga gränser, och är ofta oskilda på att ställa dem eller förstå dem. Att ställa in egna personliga gränser, baserat på dina egna behov och nivå av komfort, kan hjälpa dig att hålla dig säker och lugn när du interagerar med din älskade.
  • Till exempel kan du berätta för din älskade att du inte kommer att svara på telefonsamtal efter 10:00 eftersom du behöver tillräcklig sömn. Om din älskade kallar dig efter den tiden är det viktigt att genomdriva din gräns och inte svara. Om du svarar, påminna din älskade en av gränsen medan du validerar sina känslor: "Jag bryr mig om dig och jag vet att du har svårt, men det är 11:30 och jag har begärt att du inte ringer mig efter 10:00. Detta är viktigt för mig. Du kan ringa mig imorgon klockan 4:30. Jag ska ta av telefonen nu. Adjö."
  • Om din älskade anklagar dig för att inte bry sig eftersom du inte svarar på dessa samtal, påminna dem om att du ställer in den här gränsen. Erbjuda en lämplig tid när de kunde ringa dig istället.
  • Du måste ofta hävda dina gränser många gånger innan din älskade förstår att dessa gränser är äkta. Du borde förvänta dig att din älskade att svara på dessa påståenden om dina egna behov med ilska, bitterhet eller andra intensiva reaktioner. Svara inte på dessa reaktioner, eller bli arg på dig själv. Fortsätt att förstärka och hävda dina gränser.
  • Kom ihåg att säga "Nej" är inte ett tecken på att vara en dålig eller ocitativ person. Du måste ta hand om din egen fysiska och emotionella hälsa för att sköta din älskade.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 19
    7. Svara positivt på lämpliga beteenden. Det är väldigt viktigt att förstärka lämpliga beteenden med positiva reaktioner och beröm. Detta kan uppmuntra din älskade att tro att de kan hantera sina känslor. Det kan också uppmuntra dem att fortsätta.
  • Till exempel, om din älskade börjar skrika på dig och sedan sluta tänka, säg tack. Erkänna att du vet att det tog ansträngning för dem att stoppa den skadliga åtgärden, och att du uppskattar det.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 20
    8. Få stöd för dig själv. Omsorg för och stödja en älskad med BPD kan vara emotionellt dränera. Det är viktigt att ge dig självkällor och stöd när du navigerar i balans mellan att vara emotionellt stödjande och ställa in personliga gränser.
  • Den nationella alliansen om psykisk sjukdom (NAMI) och National Education Alliance för Borderline Personality Disorder (NEA-BPD) erbjuder resurser som hjälper dig att hitta stöd nära dig.
  • Du kanske också tycker det är bra att se din egen terapeut eller rådgivare. De kan hjälpa dig att bearbeta dina känslor och lära sig friska coping färdigheter.
  • NAMI erbjuder familjeutbildningsprogram som heter "familje-till-familj", där familjer kan få stöd från andra familjer som har att göra med liknande problem. Detta program är gratis.
  • Familjeterapi kan också vara till hjälp. DBT-FST (familje färdighetsutbildning) kan hjälpa till att lära familjemedlemmar hur man förstår och hanterar deras älskade erfarenhet. En terapeut erbjuder support och träning i specifika färdigheter för att hjälpa dig att stödja din älskade. Familjanslutningsterapi fokuserar på familjemedlemmarnas behov separat. Det fokuserar på att hjälpa familjemedlemmar att stärka sina färdigheter, utveckla hanteringsstrategier och lära sig resurser som hjälper till att främja en sund balans mellan sina egna behov och behoven hos deras älskade med BPD.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 21
    9. Ta hand om dig själv. Det kan vara lätt att bli så inblandad i att ta hand om din älskade som du glömmer att ta hand om dig själv. Det är viktigt att vara frisk och väl vilad. Om du är sömnberövad, ängslig eller inte omtänksam, kan du vara mer sannolikt att svara på din älskade med irritation eller ilska.
  • Få motion. Övning lindrar känslor av stress och ångest. Det främjar också känslor av välbefinnande och är en hälsosam copingteknik.
  • Ät bra. Ät i vanliga måltider. Ät en balanserad diet som innehåller protein, komplexa kolhydrater och frukter och grönsaker. Undvik skräpmat och begränsa koffein och alkohol.
  • Få nog sova. Försök att gå och lägg dig på samma gång varje dag, även på helgerna. Gör inte andra aktiviteter i sängen, som datorarbete eller titta på TV. Undvik koffein före sänggåendet.
  • Koppla av. Prova meditation, yoga eller andra avkopplande aktiviteter som bubbelbad eller naturvandringar. Att ha en älskad med BPD kan vara stressande, så det är viktigt att ta tid att ta hand om dig själv.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 22
    10. Ta hot mot självskada på allvar. Även om du har hört din älskade hotar självmord eller självskada förut, är det viktigt att alltid ta dessa hot på allvar. 60-70% av personer med BPD kommer att försöka självmord åtminstone en gång i sina liv, och 8-10% av dem kommer att bli framgångsrik. Om din älskade hotar självmord, ring 911 eller ta dem till närmaste akutmottagning.
  • Du kan också ringa den nationella självmordsförebyggande livslängden på 1-800-273-8255. Se till att din älskade har det här numret också, så de kan använda det om det behövs.
  • Metod 3 av 3:
    Erkänna egenskaper hos gränsen Personlighetsstörning (BPD)
    1. Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 23
    1. Förstå hur BPD diagnostiseras. En utbildad mentalvårdspersonal kommer att använda kriterierna i DSM-5 för att diagnostisera gränsen personlighetsstörning. DSM-5 föreskriver att för att få en diagnos av BPD måste en person ha 5 eller flera av följande:
    • "Frantiska ansträngningar för att undvika verkliga eller föreställda övergivande"
    • "Ett mönster av instabila och intensiva interpersonella relationer som kännetecknas av att växla mellan extremiteter av idealisering och devalvering"
    • "Identitetsstörning"
    • "Impulsivitet i minst två områden som är potentiellt självskadliga"
    • Återkommande självmordsbeteende, gester eller hot eller självmjukbeteende "
    • "Affektiv instabilitet på grund av en markant reaktivitet av humör"
    • "Kroniska känslor av tomhet"
    • "Olämplig, intensiv ilska eller svårigheter som styr ilska"
    • "Transient, stressrelaterad paranoid ideation eller allvarliga dissociativa symptom"
    • Kom ihåg att du inte nödvändigtvis kan diagnostisera dig själv med BPD, och du kan inte diagnostisera andra. Informationen i det här avsnittet är bara att hjälpa dig att avgöra om du eller en älskad Maj har bpd
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 24
    2. Leta efter en intensiv rädsla för övergivenhet. En person med BPD kommer att uppleva intensiv rädsla och / eller ilska om den står inför utsikterna att vara avskild från en älskad. De kan visa impulsivt beteende, såsom självmjuk eller hotande självmord.
  • Denna reaktivitet kan hända även om separationen är oundviklig, redan planerad för eller tidsbegränsad (E.g., Den andra personen kommer att arbeta).
  • Människor med BPD har i allmänhet mycket starka rädslor för att vara ensam, och de har ett kroniskt behov av hjälp från andra. De kan panik eller flyga i en raseri om den andra personen lämnar ens kort eller är sen.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 25
    3. Tänk på stabiliteten hos interpersonella relationer. En person med BPD har vanligtvis inte stabila relationer med någon under en betydande tidsperiod. Människor med BPD tenderar inte att kunna acceptera "grå" områden i andra (eller ofta själva). Deras synpunkter på deras relationer kännetecknas av allt eller inget tänkande, där den andra personen är antingen perfekt eller ondskan. Människor med BPD går ofta igenom vänskap och romantiska partnerskap mycket snabbt.
  • Människor med BPD idealiserar ofta folket i sina relationer, eller "lägg dem på en piedestal."Om den andra personen visar något fel eller gör ett misstag (eller ens verkar), kommer personen med BPD ofta omedelbart att devalvera den personen.
  • En person med BPD kommer vanligtvis inte att acceptera ansvaret för problem i deras relationer. De kan säga att den andra personen "inte bryr sig tillräckligt" eller bidrog inte tillräckligt med förhållandet. Andra människor kan uppfatta personen med BPD som att ha "grunda" känslor eller interaktioner med andra.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 26
    4. Tänk på personens självbild. Människor med BPD brukar inte ha ett stabilt självkoncept. För personer utan sådana personlighetsstörningar är deras känsla av personlig identitet ganska konsekvent: de har en allmän känsla av vem de är, vad de värderar och hur andra tänker på dem som inte fluktuerar. Människor med BPD upplever inte sig det här sättet. En person med BPD upplever vanligtvis en störd eller instabil självbild som fluktuerar beroende på deras situation och vem de interagerar med.
  • Människor med BPD kan basera sin åsikt av sig själva på vad de tror andra tycker om dem. Till exempel, om en älskad är sen till ett datum, kan personen med BPD ta detta som ett tecken på att de är en "dålig" person och inte värd att vara älskad.
  • Människor med BPD kan ha mycket flytande mål eller värderingar som skiftar dramatiskt. Detta sträcker sig till deras behandling av andra. En person med BPD kan vara väldigt snäll ett ögonblick och ond nästa, även till samma person.
  • Människor med BPD kan uppleva intensiva känslor av självlösande eller värdelöshet, även om andra försäkrar dem om det motsatta.
  • Människor med BPD kan uppleva fluktuerande sexuell attraktion. Människor med BPD är betydligt mer benägna att rapportera att förändra könet av sina föredragna partners mer än en gång.
  • Människor med BPD definierar vanligtvis sina självkoncept på ett sätt som avviker från sin egen kulturens normer. Det är viktigt att komma ihåg att ta hänsyn till kulturella normer när man överväger vad som räknas som "normalt" eller "stabilt" självkoncept.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 27
    5. Leta efter tecken på självskadlig impulsivitet. Många människor är impulsiva ibland, men en person med BPD kommer regelbundet att engagera sig i riskabelt och impulsivt beteende. Detta beteende presenterar vanligtvis allvarliga hot mot deras övergripande välbefinnande, säkerhet eller hälsa. Detta beteende kan vara på egen hand, eller kan vara i reaktion på en händelse eller erfarenhet i personens liv. Vanliga exempel på riskabelt beteende är:
  • Riskigt sexuellt beteende
  • Hänsynslös eller berusad körning
  • Drogmissbruk
  • Binge Eating och andra ätstörningar
  • Hänsynslös utgifter
  • Okontrollerat spel
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 28
    6. Överväga om tankar eller handlingar av självskada eller självmord ofta uppstår. Självmjälkning och hot om självskada, inklusive självmord, är vanliga bland personer med BPD. Dessa åtgärder kan uppstå på egen hand, eller kan uppstå som en reaktion på verklig eller upplevd övergivande.
  • Exempel på självmjälkning inkluderar skärning, bränning, repning eller plockning av huden.
  • Suicidala gester eller hot kan innehålla åtgärder som att ta tag i en flaska piller och hotar att ta dem alla.
  • Suicidala hot eller försök används ibland som en teknik för att manipulera andra till att göra vad personen med BPD vill.
  • Människor med BPD kan känna sig medvetna om att deras handlingar är riskabla eller skadliga, men kan känna sig helt oförmögen att ändra sitt beteende.
  • 60-70% av de som diagnostiseras med BPD kommer att försöka självmord någon gång i sina liv.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 29
    7. Observera personens humör. Människor med BPD lider av "affektiv instabilitet" eller vildt instabila stämningar eller "humörsvängningar."Dessa humör kan ofta skifta och är ofta mycket intensivare än vad som skulle betraktas som en stabil reaktion.
  • Till exempel kan en person med BPD vara glad på ett ögonblick och brista i tårar eller en passform av raseri nästa. Dessa humörsvängningar kan vara bara en fråga om minuter eller timmar.
  • Förtvivlan, ångest och irritabilitet är mycket vanliga bland personer med BPD, och kan utlösas av händelser eller handlingar som människor utan en sådan sjukdom skulle överväga obetydligt. Till exempel, om personens terapeut berättar för dem att deras terapi timme är nästan över, kan personen med BPD reagera med en känsla av intensiv förtvivlan och övergivenhet.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 30
    8. Överväga om personen ofta verkar uttråkad. Människor med BPD uttrycker ofta känslan som om de är "tomma" eller extremt uttråkad. Mycket av deras riskabla och impulsiva beteende kan vara en reaktion på dessa känslor. Enligt DSM-5 kan en person med BPD ständigt söka nya stimulans källor och spänning.
  • I vissa fall kan detta också omfatta känslor om andra. En person med BPD kan bli uttråkad med sina vänskap eller romantiska relationer mycket snabbt och söka spänningen av en ny person.
  • En person med BPD kan till och med uppleva att känna som om de inte existerar, eller oroa sig för att de inte är i samma värld som andra.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 31
    9. Leta efter frekventa skärmar av ilska. En person med BPD kommer att visa ilska oftare och mer intensivt än vad som anses lämplig i sin kultur. De brukar ha svårt att styra den här ilska. Detta beteende är ofta en reaktion på uppfattningen att en vän eller familjemedlem är oroande eller försummad.
  • Ilska kan presentera sig i form av sarkasm, svår bitterhet, verbala utbrott eller temperament tantrums.
  • Ilska kan vara personens standardreaktion, även i situationer där andra känslor kan tyckas mer lämpliga eller logiska mot andra. Till exempel kan en person som vinner en sportevenemang, fokusera arg på deras konkurrents beteende snarare än att njuta av vinsten.
  • Denna ilska kan eskalera i fysiskt våld eller slagsmål.
  • Bild med titeln Deal med Borderline Personality Disorder Steg 32
    10. Leta efter paranoia. En person med BPD kan ha övergående paranoida tankar. Dessa induceras av stress och är vanligtvis inte mycket lång, men de kan återkomma ofta. Denna paranoia är ofta relaterad till andras avsikter eller beteenden.
  • Till exempel kan en person som får veta att de har ett medicinskt tillstånd kan bli paranoid att läkaren samlar med någon att lura dem.
  • Dissociation är en annan vanlig tendens bland personer med BPD. En person med BPD som upplever dissociativa tankar kan säga att de känner som om deras miljö inte är riktig.
  • Bild med titeln Behandla antisocial personlighetsstörning Steg 7
    11. Se om personen har posttraumatisk stressstörning (PTSD). BPD och PTSD är starkt relaterade, eftersom båda kan uppstå efter perioder eller stunder av trauma, särskilt i barndomen. PTSD kännetecknas av flashbacks, undvikande, känslor av att vara "på kanten," och svårigheter att komma ihåg det traumatiska ögonblicket (erna), bland andra symtom. Om någon har PTSD, är det en bra chans att de har BPD, eller vice versa.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ta tid för självomsorg, oavsett om du är personen med BPD eller har en älskad med BPD.
  • Människor med BPD kan inte alltid reagera utåt med ilska. Inåtför förtvivlan och ilska över uppfattad övergivenhet kan observeras som sulking, självskadande beteenden och passiva aggressiva tips på deras känslor av övergivande. Detta kan leda till deprimerad humör. Om du märker detta i en älskad med BPD, gå inte bort och antar att de kommer att komma över det. Människor med BPD kommer att känna sig vidare övergiven även om din avsikt är att ge dem utrymme. Även om de inte verkar vilja prata med dig, se till att du erbjuder ditt stöd och låt dem veta att de kan prata med dig om det om de känner det.
  • Fortsätt att vara som stödjande och känslomässigt tillgänglig för din älskade som möjligt.
  • FDA har inte godkänt något läkemedel för behandling av BPD. Mediciner kan inte "bota" BPD, men en medicinsk eller psykisk hälso-professionell kan bestämma att kompletterande läkemedel kan vara till hjälp för att minska symtomen som depression, ångest eller aggression.
  • Kom ihåg att BPD inte är ditt "fel" och gör dig inte en "dålig" person. Det är en behandlingsbar störning.
  • Varningar

    Ta alltid hot om självskada och självmord allvarligt. Om din älskade uttrycker självmordstankar eller planer på självskada, ring 911 eller den nationella självmordsförebyggande livslängden vid 1-800-273-8255.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande