Hur man hanterar ångest som orsakas av åldrande

Åldrande kan ge upp osäkerhet och osäkerheter som är svåra att hantera. Oavsett om du är äldre eller börjar titta eller känna sig mindre ungdomlig, kan åldrande vara ångestproducerande och påverka hur du känner. Om du kämpar med bekymmer relaterade till åldrande, vet du att du kan lindra dina känslor av ångest. Närma sig svårigheterna med åldrande genom att överväga risker och acceptera osäkerhet. Tala med din läkare om några problem du har om din hälsa, mediciner och diagnoser. Om du kämpar med ångest som inte verkar gå bort, överväga att tala med en terapeut.

Steg

Metod 1 av 3:
Hantering av äldre åldrande
  1. Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 1
1. Hantera din rörlighet. Om du är rädd för att falla, kan du begränsa ditt liv på ett sätt som gör det mindre roligt. En normal resa till mataffären eller ta din hund på en promenad kan inducera känslor av ångest som aldrig tidigare. Din rädsla för att falla kan leda till inaktivitet, funktionshinder och till och med faller. Rädda äldre vuxna kan begränsa sina aktiviteter, vilket kan göra sina muskler mer svaga, vilket leder till ökad risk för fall. I stället för att begränsa din rörelse, ta ett annat tillvägagångssätt. Ta bort mattor, förbättra din belysning och göra ändringar i ditt hem (som att installera räcken eller greppstänger).
  • Låt inte din rädsla falla förstöra din livskvalitet. Medan det är bra att vara försiktig, håll dig aktiv och fortsätt flytta.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 2
    2. Klara din hälsa. När du åldras kan du uppleva sammanslagna hälsoproblem. Dessa problem kan påverka din hälsa varje dag. För vissa kan dålig hälsa leda till känslor av ångest. Även tänk på ditt medicinska tillstånd kan fylla dig med rädsla. Du kan till och med tro att en ny diagnos betyder bara dåliga saker kommer att hända dig från och med. Om du har rädsla för din hälsa, fråga direkt frågor till din behandlingsläkare.
  • Om du är rädd för biverkningarna av mediciner, fråga, "Vilka biverkningar kan jag uppleva med denna medicinering? Vad kan jag göra om det händer?"
  • Om du har ångest om dina medicinska tillstånd, fråga, "Hur kommer det att påverka min hälsa? Hur kan jag förhindra begränsningar?"
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 3
    3. Hjälp ditt sinne att vara skarp. Du kan börja märka problem med ditt minne när du ålder. Att lära sig nya saker kan vara svårare, och att komma ihåg namn eller information kan vara utmanande. Om du är orolig för ditt minne finns det saker du kan göra för att förbättra det. Ät en hälsosam kost och gör några övning. Sluta röka och hålla ditt sinne skarp genom att göra aktiviteter som Sudoku eller korsord.
  • Tala med din sjukvårdspersonal om din minnesförlust är signifikant. De kan ha några rekommendationer för dig.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 4
    4. Hantera döden och dö. När du ålder kan du börja frukta döden som kommer närmare dig. Medan det är lättare att ignorera döden när du är ung eller i lysande hälsa, kan det vara svårare när du ålder. Det är upp till dig hur man kommer att närma sig döden, men det kan vara till hjälp att konfrontera döden. Vissa människor närmar sig det intellektuellt, andra genom en tro eller andlig övning som ger dem mening till livet.
  • Det kan vara svårt att se vänner och familj nära dig som hanterar död och döende.Om deras erfarenheter fyller dig med ångest, är du inte ensam. Det är normalt att ha många, ofta blandade känslor vid sorg, och det är okej att uttrycka dina känslor som de förekommer.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 5
    5. Hantera din ekonomi. Många äldre människor oroar sig för pengar och om de kommer att ha tillräckligt för att stödja sig eller om de kommer att lämna tillräckligt för sina familjer. Var inte rädd att be om hjälp av finanser. Du kan hitta professionell hjälp som att arbeta med en finansiell planerare eller advokat, eller nå ut till din familj för hjälp med att hantera dagliga utgifter. Skapa en budget och hålla fast vid den. Överväg att tillåta en betrodd familjemedlem att hantera eller övervaka dina konton.
  • Om du är rädd för att bli bedrägad, driva ekonomiska beslut av betrodda vänner eller familjemedlemmar och var inte rädd för att få en andra yrkesutlåtande.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 6
    6. Klara ensamhet. Åldrande vuxna kan uppleva en större nivå av social förlust som vänner och familjemedlemmar passerar eller minskar i sin funktion. Du kan frukta att vara isolerad från dina vänner och familj på grund av förluster i din egen rörlighet. Ensamhet kan leda till att du känner dig ledsen eller deprimerad, så det är viktigt att hålla kontakten oavsett din ålder. Om du är rädd att vara isolerad, ensam, eller ensam, vidta åtgärder för att garantera ett gott socialt liv.
  • Om du bor ensam eller långt ifrån din familj, anslut med dem regelbundet via e-post, telefonsamtal eller videosamtal.
  • Anslut till ett socialt nätverk genom spelkvällar, ditt lokala samhällscenter eller religiösa eller andliga traditioner.
  • Metod 2 av 3:
    Släppa ungdomar
    1. Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 7
    1. Hantera din föränderliga kropp. Du kan märka dina första rynkor, gråa hår eller åderbråck och undra, "när fick jag dem?!"Förändringarna i din kropp under åldrandet kan inte vara särskilt välkomna. Din självuppfattning kan ta en träff när du inser att åldern börjar ta sin vägtull på dig, och titta på din egen metamorfos kan vara ledsen. Det är upp till dig hur man hanterar denna rädsla: du kan acceptera det eller ändra din kropp via övning / näring eller, mer extremt, plastikkirurgi. Tänk på vad som kommer att ge dig varaktig lycka och vad som är viktigt för dig.
    • Om du har haft en svår tid att lära sig att acceptera din kropp, kan det här vara det perfekta tillfället. Du behöver inte knyta ditt värde för hur du ser ut, och det här kan vara en tid för dig att äntligen acceptera din kropp som den är.
    • Hitta ett nytt sätt att definiera skönhet och ungdom som inte är knutet till fysiskt utseende. Vad är vackert betyder för dig? Hur kan du vara ungdomlig även när du ålder?
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 8
    2. Navigera förändringar i sexualitet. Din sexuella vitalitet kan förändras när du ålder. Kvinnor går igenom klimakteriet och kan uppleva heta blinkar, vaginal torrhet och känslomässiga fluktuationer. Män kan uppleva problem med erektil dysfunktion, som kan innefatta att erhålla eller bibehålla erektion. Ibland kan medicinering orsaka eller bidra till sexuella problem. Prata med din läkare om eventuella sexuella problem som du upplever och fråga vad du kan göra för att förbättra din sexuella upplevelse. Många problem kan behandlas eller till och med reverseras.
  • Prata med din partner om dina behov och hitta sätt att navigera i dessa ändringar tillsammans. Om du är nervös för att ta upp dina förändringar, säg, "det är svårt att prata om detta, men det skulle vara till hjälp att diskutera nya och olika sätt att närma sig sex."
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 9
    3. Omfamna dina beslut om att ha barn. Om du undrar om du har gjort rätt val att ha eller inte ha barn, är det förmodligen dags att acceptera dina beslut. Speciellt om du valde att inte ha barn kan du frukta om du är helt redo att acceptera att du sannolikt aldrig har ett biologiskt barn, särskilt om du når en punkt där graviditeten inte längre är livskraftig. Fastnar i "vad om..?"Tankar kan vara farliga, så acceptera din position eller göra några justeringar för att inkludera barn i ditt liv på ett annat sätt.
  • Om du känner dig angelägen om att inte ha barn av din egen, men din biologiska klocka har slutat ticka, förlora inte hoppet. Du kan anta eller främja ett barn.
  • Volontär på en barnorganisation för att hjälpa lokala pojkar och tjejer.
  • Njut av de friheter du har som ett resultat av att inte ha barn. Till exempel kan du resa världen, bli involverad i många olika aktiviteter och sociala kretsar, och göra val som bara involverar dig.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 10
    4. Acceptera att barn blir äldre. Du kan glömma att du åldras tills du märker hur snabbt barn runt dig växer upp. Det kan vara svårt att se barn bli äldre, och det kan göra dig orolig över din egen åldrande process. Att titta på dina barn blir äldre kan också vara ångestkrovande om du har hälsoproblem. Du kan börja frukta om du kommer att se dina barn blir äldre, gifter sig, eller har egna barn. Om du fruktar att titta på barn växa, ta hjärtat i att veta att de har visat sig (eller kommer att visa sig) okej. Fira deras framgångar med dem och lita på att de kommer att göra det bra.
  • Oavsett om du oroar dig eller inte, kommer barn att bli äldre och till vuxna. Lita på att du har varit en bra förälder eller på annat sätt positivt inflytande på barnen i ditt liv.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 11
    5. Öka din självkänsla. Några rädslor om åldrande kan innehålla ditt yttre utseende. Om du tänker på plastikkirurgi eller göra ändringar i ditt utseende hjälper dig att känna dig bättre om dig själv, du kan kämpa med självkänsla problem. Tänk på vem du är som person: Vilka är dina styrkor, förmågor och de saker som gör att du mår bra? Plastikkirurgi kan vara det rätta valet för dig, men se till att du tar hand om dig själv och ditt självkänsla.
  • Fråga dig själv, "Finns det vissa aktiviteter eller situationer där jag excel? Vad är dem? Vilka styrkor har jag det, inte många andra har?"Fokusera dina tankar om dessa saker om dig.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 12
    6. Erkänna fördelarna med åldrande. Medan det kan vara svårt att acceptera att du åldras, känner igen de fördelar som följer med att växa äldre. Till exempel håller du visdom och erfarenhet som du kan dela med andra. Vuxna och äldre vuxna är bättre beslutsfattare på grund av omfattande kunskaper och erfarenheter.
  • Om någon frågar om din hjälp med att fatta ett beslut, kom ihåg att du har färdigheter och erfarenheter som de inte gör och det kan vara till hjälp för dem.
  • Metod 3 av 3:
    Hantera känslor av ångest
    1. Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 13
    1. Acceptera osäkerhet. En av de svåraste delarna om att ha ångest accepterar osäkerheten i situationer. Effekterna av åldrande är inte under din kontroll och är i stort sett osäkra. Tänker på alla saker som kan gå fel gör inte livet någon lättare eller mer förutsägbar. I stället för att fokusera dina tankar om bekymmer, fokusera på att acceptera osäkerhet. Erkänna att livet inte är förutsägbart och det är omöjligt att ha 100% säkerhet på allt.
    • Fråga dig själv, "Är det här en rimlig oro att tänka på just nu? Kan jag vara okej att veta att det här är osäkert? Är det möjligt att leva med möjligheten att något går dåligt, även om det är en liten chans?"
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 14
    2. Utmana negativa tankar. En stor del av ångest är negativa tankemönster. Du kan överskatta möjligheten att något gå fel eller konsekvent antar det värsta. Du kan underskatta din förmåga att hantera problem. Till exempel kan du fokusera på alla de negativa sakerna och ignorera positiva saker eller möjligheter. Lär dig att utmana dessa tankar och ersätta dem med mer positiva.
  • Till exempel, om du känner dig angelägen om hälsoproblem, fråga dig själv, "Finns det ett mer positivt sätt att titta på det här? Jag tittar på det objektivt? Hur trodde det här, och är det ett mer realistiskt sätt att närma sig det?"
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 15
    3. Öva avkoppling. Om ångest är en stor del av din dag, engagera sig i avkoppling som en vanlig praxis. Avkoppling kan hjälpa till att lugna din kropp och sinne. Detta kan hjälpa dig att lugna dina oroliga tankar och hantera dem dagligen. Syfte att slappna av 30 minuter varje dag.
  • Hitta avkopplingsmetoder som mår bra att du kan träna dagligen. Prova daglig yoga, qi gong, Tai Chi, och meditation.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 16
    4. Förbättra i familj och vänner. Luta på din partner, syskon, vänner och familj som en supportkälla. Även om de inte kan ändra saker för dig, kan det vara till hjälp att känna att du har någon att prata med när du känner dig ängslig eller orolig.Även handlingen att prata om dina känslor kan hjälpa dig att uppleva en känsla av lättnad och stöd. Att vara nära människor som älskar dig och support kan du vara integrerad för att hjälpa dig att hantera dina ånger.
  • Undvik att prata om dina bekymmer med människor som får dig att känna dig mer ängslig - istället, prata med någon som älskar, är lugn och stödjande.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 17
    5. Prata med en terapeut. Om din rädsla för åldrande verkar för mycket för att du ska hantera, diskutera dem med en terapeut. Terapi är ett säkert ställe för dig att prata om dina rädslor öppet. Din terapeut kan hjälpa dig att förstå dina rädslor och hur man arbetar med dem eller övervinna dem. Överväg att använda en terapeut som praktiserar kognitiv beteendeterapi (CBT), eftersom det här är den mest använda formen av behandlingsbehandling. CBT tillåter dig att konfrontera och ta itu med negativa tankemönster som bidrar till ångest.
  • CBT kan hjälpa dig att titta på de tankar som bidrar till ångest och svarar annorlunda mot dem.
  • Bild med titeln Deal med ångest som orsakas av åldrande steg 18
    6. Ta medicin. Ofta behandlas ångest genom både terapi och medicinering. Om din ångest har blivit överdriven och stör i olika delar av ditt liv, överväga att diskutera medicinering med din förskrivare. Titta över din Symtom på ångest och prata om dem med din läkare för att bestämma om läkemedlet är rätt för dig.
  • Du kan känna dig mer bekväm att prata med din vanliga läkare än att se någon ny. Fråga din läkare om de är bekväma att behandla ångest innan de bedriver behandling. Om din läkare inte är bekväm, överväga en hänvisning till en psykisk hälsospecialist.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande