Hur man hanterar din paranoia

Världen kan vara en riskabel plats. När du känner att människor är ständigt ute för att lura eller skada dig, går den dagliga är vanlig utmattning. Det är ännu värre när du vet att du är din värsta fiende. Hur tar du bort din paranoia och brottas den i inlämning? Hur tar du kontroll över hur du ser världen?

Steg

Metod 1 av 3:
Undersöker din situation
  1. Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 1
1. Skilja mellan paranoia och ångest. Ångest är inte samma sak som paranoia, men dessa villkor har vissa likheter. Människor med ångest är allvarliga worriers. De kanske tror "Mina föräldrar kommer att dö i en bilolycka." Människor som är paranoid kan tänka, "Någon kommer att döda mina föräldrar att skada mig." Om du tror att ångest kan vara ditt problem, överväga att läsa WikiHow Hur man hanterar ångest Artikel att börja.
  • Det finns också en skillnad mellan tillfällig ångest om en specifik händelse, som att stressa ut över en tentamen och ihållande ångest som följer dig runt. Ångeststörningar är de vanligaste psykiska sjukdomarna. Om din ångest verkar generaliserad eller "hela tiden" snarare än belägen runt en viss händelse eller situation, bör du se en psykisk hälso-professionell. Du kan ha en ångestsyndrom.
  • Ångest är mycket vanligare än klinisk paranoia. Medelåldern för början för ångestsjukdomar är 31, även om det kan uppstå vid vilken ålder som helst. Symptomen på ångest, eller GAD (generaliserad ångestsyndrom), främst involverar oförmågan att slappna av, häpnadsväckande lätt och ha svårt att koncentrera sig, bland en mängd fysiska symptom. Den goda nyheten är att det är mycket behandlingsbart.
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 2
    2. Få en jury. Det kan vara svårt att tro, men en viss nivå av paranoia är ganska vanligt. Vi alla har osäkerhet och vi alla vet vad förlägenhet känns som. Ungefär en tredjedel av människor har paranoid tankar vid någon tidpunkt. Innan du hoppar till slutsatser och antar att du är paranoid, få 4 eller 5 vänner tillsammans och fråga dem om dina tankeprocesser är förståeliga eller, väl, illusionella. Det är ett bra sätt att avgöra om du är verkligen paranoid eller inte.
  • Det finns 5 nivåer till Paranoia. De flesta av oss har allmänna känslor av sårbarhet och misstänkta tankar ("Jag kunde bli mördad ner den här mörka gränden!" eller "De pratar om mig bakom min rygg, är de inte?"). Men när du slår mild ("De knackar på sin fot för att irritera mig"), måttlig ("Mina telefonsamtal spåras") eller svår ("FBI är i min tv, titta på mig") Personligt hot, det är ett tecken du kan vara paranoid.
  • Titta på hur dina tankar påverkar ditt liv. Du kan ha enstaka paranoid tanke, men om ditt liv inte påverkas väsentligt av dem, är du förmodligen inte kliniskt paranoid.
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 3
    3. Bestäm om du faktiskt är paranoid eller bara lyssnar på tidigare livserfarenhet. Ibland kan dina vänner eller kära märkta tankar som "paranoid" om du är misstänkt för något, men misstanke är inte alltid ett dåligt drag. Ibland kan dina livsupplevelser ha lärt dig att se ett visst sätt att uppträda som misstänksam. Att vara misstänkt, till exempel att någon kunde skada dig, är inte nödvändigtvis paranoia. Det kan bara vara att du har svårt att lita på människor. Detta är särskilt vanligt efter att du har upplevt ett trauma eller en mycket negativ upplevelse.
  • Till exempel kan du vara misstänkt för ett nytt romantiskt intresse som verkar "för bra att vara sant."Om du har en historia av hjärtat i dina relationer kan du bara lyssna på dina vad dina tidigare erfarenheter har lärt dig.
  • Å andra sidan, om du misstänker att ditt nya romantiska intresse är en hemlig mördare som har skickats för att döda dig, är det förmodligen paranoia att prata.
  • Som ett annat exempel kan du plocka upp något som inte verkar "rätt" om en situation eller person som orsakar misstanke. Dessa reaktioner är inte alltid paranoid. Medan du bör undersöka dina reaktioner behöver du inte omedelbart diskreditera dem.
  • Ta dig tid att utvärdera dina reaktioner och misstankar. Du kan reagera med omedelbara svar, som rädsla eller ångest. Sakta ner och försöka bestämma var dessa svar kommer ifrån. Har du en grund, till exempel en tidigare erfarenhet eller traumatisk händelse, det skulle möjligen provocera dessa reaktioner?
  • Gör en liten fakta-kontroll. Nej, det betyder inte att köra en bakgrundskontroll på din nya pojkvän eller flickvän. Sitta ner med en bit papper och skriv ut vad som händer. Säg vad situationen är, vad du känner för det, hur starka dessa känslor är, vad du tror på situationen, om dessa övertygelser är rationella och har fakta som stöder dem, och om du kan ändra dina övertygelser baserade på dessa fakta.
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 4
    4. Tänk på din användning av alkohol, droger och andra ämnen. Paranoia är en vanlig biverkning av substansmissbruk. Alkohol kan orsaka hallucinationer och paranoia i kroniska tunga drinkare. Stimulanter, inklusive koffein (ja, koffein!), Adderall eller Ritalin, kan orsaka paranoia och problem med att sova. Kombinera stimulanser med antidepressiva medel eller over-the-counter decongestant kallt läkemedel kan öka dessa biverkningar.
  • Hallucinogener, som LSD, PCP (ängel damm) och andra sinneändrande droger kan orsaka hallucinationer, aggression och paranoia.
  • De flesta andra olagliga droger, inklusive kokain och meth, kan också orsaka paranoia. Upp till 84% av kokainanvändarna har kokaininducerad paranoia. Även marijuana kan inducera paranoia hos vissa användare.
  • De flesta receptbelagda läkemedel kommer inte att orsaka paranoia om det är föreskrivet. Vissa recept för att behandla Parkinsons sjukdom genom att stimulera produktionen av dopamin kan dock orsaka hallucinationer och paranoia. Om du är på receptbelagda droger och du tror att de kan orsaka ditt paranoia, prata med din läkare om möjliga alternativ. Sluta inte ta dina mediciner utan att prata med din läkare först.
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 5
    5. Tänk på din situation. En ny traumatisk händelse eller förlust kan också orsaka att vissa människor blir paranoid. Om du har förlorat någon nyligen eller du går igenom en särskilt stressig situation, kan paranoia vara ditt sinne för att hantera.
  • Om din paranoia verkar stamma från en ganska ny situation (åtminstone inom de senaste 6 månaderna), är det förmodligen inte kronisk. Det förtjänar fortfarande din uppmärksamhet och du borde fortfarande hantera det, men det kan vara lättare att hantera om det är nyligen.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera paranoid tankar
    1. Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 6
    1. Starta en journal för att spåra dina tankar och känslor. Journaling kan hjälpa dig att förstå vad som kan ha orsakat dig att känna paranoid och det är också ett bra sätt att lindra stress. Det kan också hjälpa dig att identifiera dina triggers, eller människor, platser och situationer som verkar inspirera din paranoia. För att komma igång med journaling, välj en bekväm plats och planerar att ägna cirka 20 minuter per dag att skriva. Tänk på situationer där du känner paranoid. Till exempel:
    • När känner du den mest paranoid? På natten? Tidigt på morgonen? Vad är det för den tiden på dagen som får dig att känna paranoid?
    • Vem känner du paranoid runt? Finns det en person eller en grupp människor som får dig att känna dig mer paranoid? Varför tror du att de människor får dig att känna dig mer paranoid än vanligt?
    • Var känner du den mest paranoid? Finns det en plats där dina paranoia toppar? Vad handlar det om den platsen som får dig att känna paranoid?
    • I vilka situationer upplever du paranoia? Sociala situationer? Finns det något om din omgivning?
    • Vilka minnen kommer till dig när du upplever dessa känslor?
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 7
    2. Gör en plan för att undvika eller minska exponeringen för dina triggers. När du har identifierat de situationer och människor som verkar bidra till din paranoia, kan du göra en plan för att minska din exponering för dessa triggers. Medan vissa människor, platser och situationer kan vara oundvikliga, till exempel arbete eller skola, är medveten om vad som utlöser din paranoia kan hjälpa dig att minimera din exponering för andra saker som du kan undvika.
  • Till exempel, om en viss väg hem från skolan gör att du känner paranoid, ta en annan väg, eller fråga en vän att följa med dig.
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 8
    3. Lär dig hur du frågar din tankeprocess. När det gäller utlösare som du inte kan undvika, kan du ifrågasätta rationaliteten hos dina paranoida tankar hjälpa dig att minska eller eliminera det sätt du känner för dessa människor och situationer. Nästa gång du befinner dig själv tänker paranoid tankar om en person, plats eller situation, fråga dig själv följande frågor.
  • Vad är tanken? När har jag det? Vem var där? När var det? Vad hände?
  • Jag har en tanke som är baserad på faktum eller åsikt? Hur kan jag säga?
  • Vad antar jag eller tror på tanken? Är mitt antagande eller tro realistisk? Varför eller varför inte? Vad skulle det innebära om tanken var riktig?
  • Hur känner jag mig fysiskt och emotionellt?
  • Vad gjorde / kunde jag göra för att hantera tanken på ett positivt sätt?
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 9
    4. Distrahera dig själv från paranoid tankar. Om du inte kan deficera din paranoia genom att undersöka innehållet, försök att distrahera dig själv. Ring upp en vän, gå en promenad, eller titta på en film. Hitta ett sätt att komma ihåg av paranoid tankar så att du inte börjar bo på dem.
  • Distrahering kan hjälpa dig att undvika ruminering, det obsessiva mönstret att tänka där du tänker på samma sak om och om igen, som en trasig rekord. Ruminering är förknippad med högre nivåer av ångest och depression.
  • Distraction på egen hand är dock inte tillräckligt för att helt hantera dessa tankar. Distrahering är en typ av undvikande, vilket innebär att du måste ta andra steg för att arbeta på din paranoia också.
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 10
    5. Undvik att straffa dig själv. Du kan känna dig generad av dina tankar, och det kan leda till att du känner dig skyldig eller dömer dig hårt för dem. Studier har visat att denna typ av teknik eller "straff" är inte effektivt för att ta itu med paranoida tankar.
  • Istället, försök att reappraisal (undersök din tankeprocess), social kontroll (söker råd från andra) eller distraktion, som beskrivs någon annanstans i den här artikeln.
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 11
    6. Bestäm om du kanske behöver professionell hjälp. Mild Paranoia kan vara hanterbar på egen hand, men du kommer sannolikt att behöva professionell hjälp om din paranoia är måttlig till svår. Om du ofta har paranoid tankar, överväga följande frågor:
  • Överväger du att agera på potentiellt skadliga tankar?
  • Överväger du att skada dig själv eller andra?
  • Tänker du och planerar hur man ska skada någon med avsikt att göra det?
  • Hör du röster som säger att du skadar dig själv eller andra?
  • Är dina obsessiva tankar eller beteenden som påverkar ditt hem eller arbetsliv?
  • Relar du en traumatisk upplevelse om och om igen?
  • Om du svarade ja på någon av dessa frågor, bör du söka hjälp från en psykisk vårdpersonal så snart som möjligt.
  • Metod 3 av 3:
    Förstå paranoia
    1. Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 12
    1. Definiera "paranoia" ordentligt. Många av oss använder termen "paranoia" ganska löst. Klinisk paranoia involverar emellertid långlivade känslor av förföljelse och en uppblåst känsla av självbetydelse. Till skillnad från vardagsmäkling har Paranoia inte en rationell grund. Det finns flera medicinska eller psykiska hälsoförhållanden som kan orsaka paranoia, men de är inte vanliga. Du kan inte och bör inte försöka diagnostisera dig med något av dessa villkor. Om du visar några av deras symtom, se din läkare eller en psykisk hälso-professionell som en psykiater eller klinisk psykolog. Endast en utbildad medicinsk professionell kan diagnostisera psykiska sjukdomar.
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 13
    2. Leta efter karakteristiska symptom på paranoid personlighetsstörning (PPD). PPD påverkar någonstans mellan 0.5% och 2.5% av befolkningen. Människor med PPD är så misstänkta för andra att det orsakar dysfunktion i sina dagliga liv, som extrema sociala uttag. Dess symtom är:
  • Misstanke, utan grunder, av andra, särskilt att du kan skadas, utnyttjas eller luras av dem
  • Misstanke om andras trovärdighet, även vänner och familj
  • Svårighet att bekämpa eller arbeta med andra
  • Läser dolda eller hotande betydelser i ofarliga kommentarer eller händelser
  • Grudbärande
  • Socialt uttag eller fientlighet
  • Snabba ilska reaktioner
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 14
    3. Titta på tecken på paranoid schizofreni. Människor med paranoid schizofreni är vanligtvis övertygade om att andra är ute för att skada dem eller deras nära och kära. De kan också tro att de är extremt viktiga (förvirring av storhet). Endast cirka 1% av människor har schizofreni. Andra vanliga tecken på paranoid schizofreni inkluderar:
  • Social isolering eller återkallelse
  • Misstanke om andra
  • Bevakad eller reserverat beteende
  • Illusionell svartsjuka
  • Auditiv hallucinationer ("Hörande saker")
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 15
    4. Leta efter tecken på illusional störning. Delusional störning är tron ​​i ett eller flera mycket specifika paranoier (e.g., "FBI är i min TV och tittar på mitt alla drag"). Det är pinpointed och inte nödvändigtvis global, och personen kan annars fungera utan något uppenbart bisarrt beteende. Denna störning är extremt sällsynt - bara omkring 0.02% av människorna har illamående sjukdom. Vanliga symptom på illamående sjukdom är:
  • Höga nivåer av självreferens. Det innebär att personen ser referenser till sig själva i allt, även om det inte kunde vara sant (e.g., Att tro att en skådespelare i en film pratar direkt till dem).
  • Irritabilitet
  • Depressivt humör
  • Aggressivitet
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 16
    5. Tänk om du kanske har PTSD. Paranoia kan följa efter traumatisk stressstörning (PTSD), ett psykiskt hälsotillstånd som kan utvecklas efter att en person har upplevt ett trauma. Traumatiska erfarenheter kan till och med orsaka hallucinationer såväl som paranoia. Om du har upplevt trauma tidigare, som missbruk, är det möjligt att du har utvecklat det som kallas "förföljande ideation" eller tron ​​att andra är ute för att skada dig. Denna tro kan få dig att misstänka andra eller oroa sig för att skadas, även i situationer som de flesta inte skulle se som misstänkta eller skadliga. Till skillnad från de flesta andra paranoior har denna typ av rädsla en grund för att det är en reaktion på trauman. Att arbeta med en mentalvårdspersonal som har erfarenhet av att hantera trauma kan hjälpa dig att övervinna PTSD och denna typ av paranoia.
  • Den vanligaste behandlingen för PTSD är kognitiv beteendebehandling (CBT), som fokuserar på att lära sig hur ditt trauma har påverkat ditt tänkande och beteende. Du kan lära dig nya sätt att tänka på dig själv och världen som hjälper till att minska dina symtom.
  • Andra behandlingar inkluderar exponeringsterapi och EMDR (ögonrörelse desensibilisering och upparbetning).
  • Bild med titeln Deal med ditt paranoia steg 17
    6. Överväg att prata med en terapeut om hur du har känt. Utan hjälp kan det vara svårt att räkna ut varför du känner paranoid och bestämmer det bästa sättet att hantera dessa känslor. En licensierad mentalvårdspersonal kan hjälpa dig att börja förstå dessa känslor och hjälpa dig att arbeta genom dem.
  • Tänk på att du känner att paranoid kan vara en del av ett underliggande psykiskt tillstånd som kräver behandling. Att prata med en terapeut kan hjälpa dig att förstå vad som händer och bestämma om det bästa sättet.
  • Att se en terapeut är mycket vanlig. Människor gör det hela tiden för att bli bättre och förbättra sina liv. Du kan må bra om ditt beslut att söka hjälp: det är modigt och visar att du bryr dig om dig själv.
  • Känn dig fri att byta terapeuter! Många människor känner sig fast med vilken de börjar med. Om du inte Jiving, hitta en ny. Hitta en som gör att du känner dig bekväm och att du kan se dig självförtroende. Det blir den snabbaste vägen till framsteg.
  • Vet att din terapeut krävs enligt lag för att hålla den information du delar konfidentiell. Människor med Paranoia tenderar att vara rädda för att dela sina problem, men terapeuter är juridiskt och etiskt bundna för att hålla dina hemligheter säkra. De enda undantagen från denna regel är om du delar planer på att skada dig själv eller andra, missbruk eller försummelse är inblandad i din situation, eller om en domstol beställer din terapeut för att avslöja information eftersom du är på rättegång.
  • Tips

    Lär dig hur du mediterar så att du kan koppla av när paranoid tankar slog dig.
  • Tänk på att människor för det mesta är bra. Och de konspirerar inte mot dig.
  • Kom ihåg att oavsett vad som händer, det blir okej i slutet.
  • Håll dig borta från droger och alkohol. Du kanske känner att det hjälper. Det gör det inte.Det gör bara din paranoia värre.
  • Koncentrera dig på din andning och tänka på avkopplande saker, glada minnen kanske. Om dessa misslyckas, prova mittnivå mentala aritmetiska - till exempel, tänk på dig själv 13 x 4, sedan arbeta ut det.
  • Varningar

    Skada inte andra på grund av vad du misstänker dem att göra.
  • Dela dina tankar och känslor med någon annan. Om du flaskar upp dina känslor, så småningom kommer de att komma ut på en gång och förtrjuta dem är dåligt för din hälsa. Prata med någon du litar på.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande