Hur man hanterar en rädsla för ridning i hissar

Att vara rädd för hissar kan känna sig försvagande och kan till och med störa ditt arbete eller det sociala livet. Din rädsla kan ha att göra med klaustrofobi, Att vara i ett sluten utrymme med andra människor, eller med att fastna i en situation som skulle vara svårt att fly, om du har en panikattack, och hissen är bullriga eller plötsliga ljud. Det kan sträcka sig från mild till svår och orsaka ångest. Du kan dock lära dig att erövra din rädsla för att åka i hissar genom att gradvis exponera dig för att vara i hissar på ett kontrollerat sätt, öva en mängd olika avkopplings- och andningsstekniker och bekämpa eventuella negativa tankar som kommer upp.

Steg

Metod 1 av 3:
Gradvis står inför din rädsla
  1. Bild med titeln Deal med en rädsla för att åka i hissar Steg 1
1. Gör en lista över allt som rider i en hiss medför. På så sätt kan du systematiskt tillvägagångssätt att komma över din rädsla, steg för steg. Till exempel, några av de steg du kan skriva ner inkluderar:
  • Anländer till en ny plats för att se att du antingen måste köra en hiss eller ta trappan.
  • Tryck på "UP" eller "NER" -knappen och väntar på hissen för att komma fram.
  • Ser hur trångt hissen är.
  • Steg i hissen.
  • Välja ditt golv.
  • Titta på dörren nära och öppna.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för ridning i hissar Steg 2
    2. Bygga en "rädsla stege."Nu när du har brutit ner ditt tillvägagångssätt för att köra hissar i steg, kan du omorganisera listan i ordning av vad som skrämmer dig minst till vad som skrämmer dig mest. Målet är att börja med ett steg som kan göra dig lite obekväma men det skrämmer inte så att du gradvis kan utsätta dig för din rädsla.
  • Om du till exempel trycker på "up" eller "ned" kan du inte skrämma dig så mycket som väntar inuti hissen tills du når ditt golv, så sätt dessa steg i lämplig ordning.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för ridning i hissar Steg 3
    3. Öva stegen i stegen. Framsteg från steg till steg gradvis. När steget är relativt enkelt, som att trycka på knappen för vilket golv du vill gå till, upprepa det ofta tills du känner dig mindre ängslig. Om steget är längre, som att vänta inuti hissen, stanna i situationen tillräckligt länge att din ångest minskar.
  • Om du utsätter dig för en situation längre, kommer du att känna dig mindre ängslig nästa gång du möter utmaningen. Den enda saken inte Att göra är att undvika din rädsla-undvikande kommer bara att förstärka begreppet att du borde vara rädd för hissar.
  • Sluta om du känner dig överväldigad eller ängslig. Detta är ett tecken på att du ska utvecklas långsammare. Öva varje steg tills du känner dig tillräckligt bekväm med det att gå vidare till nästa.
  • Om du kan, träna i taget när hissen inte får mycket användning. Det är bäst att använda en tom hiss så att du känner dig mindre ängslig och stör inte andras turer.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för att åka i hissar Steg 4
    4. Förbereda således. Beroende på vilken aspekt av ridning i en hiss skrämmer dig, kan du planera sätt att tänka dig i förväg.
  • Om din rädsla är innesluten i ett litet utrymme med många människor, och du känner till hissen "rusningstid" är klockan 8 och 17 pm, träna vid en tid på dagen när du vet att hissen blir mindre trångt.
  • Om du oroar dig för att fastna i en hiss och ha en panikattack, ta med vatten och ett mellanmål med dig när du övar. Du kan gradvis sluta med att få dessa tröstande föremål när du blir mer bekant med ridning i hissar.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för att åka i hissar Steg 5
    5. Rid olika typer av hissar. Du kan känna dig helt lugn i en hiss med fönster men blir oroliga i en fönsterlös hiss. Tänk på detta ett annat steg i din stege för att klättra. Börja med hissen med fönster, försök gradvis rida en fönsterlös.
  • Till exempel, rida en hiss med Windows är en bra utgångspunkt om det du är rädd för att vara omsluten i ett litet utrymme. När du börjar känna klaustrofobisk, se ut genom fönstret och andas djupt.
  • Men om din rädsla orsakas av höjd istället för att vara i ett slutet utrymme, kan det vara bättre att börja med att bara rida i fönsterlösa hissar.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för ridning i hissar Steg 6
    6. Sök hjälp av en vän. Om du är för rädd för att försöka gå i en hiss ensam, kan du lägga till ett steg till ditt gradvisa tillvägagångssätt genom att be en pålitlig vän att följa med dig under dina praxis. När du känner dig mer övertygad om att vara i en hiss över tiden, framsteg att åka på egen hand.
  • En vän kan också hjälpa dig att känna dig mer lugn genom att prata med dig om ett ämne som är relaterat till hissen.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för att åka i hissar Steg 7
    7. Ha tålamod. Att komma över din rädsla för att åka i en hiss kommer att kräva att du ofta övar. Beroende på svårighetsgraden av din rädsla och hur ofta du övar att bli van vid att köra i en hiss, kan det ta någonstans från ett par veckor till månader för att komma över din rädsla. Ju mer du övar, desto snabbare får du över din rädsla.
  • Även när du kommer över din rädsla och kan rida en hiss, kan du fortfarande tveka eller känna lite på kanten. Detta är inte ovanligt - om du har varit rädd för hissar under lång tid, tar det ett tag för känslor av nervositet att gå bort. Du kan arbeta med att göra dessa känslor försvinner av ridhissar oftare.
  • Metod 2 av 3:
    Försöker avkopplingstekniker
    1. Bild med titeln Deal med en rädsla för ridning i hissar Steg 8
    1. Prova djupt andning. När du är orolig kan du hyperventilera, vilket bara kommer att lägga till svårighetsgraden av situationen. Andas långsamt och lugnt kommer att minska negativa fysiska känslor i samband med din rädsla. Prova följande före och under din hiss Rider:
    • Stå rakt med en hand på bröstet och en hand på magen.
    • Andas in genom näsan i 4 sekunder. Handen på magen bör stiga och handen på bröstet ska vara relativt stilla.
    • Håll andan i 7 sekunder. Släpp andan i ett antal 8 sekunder. När du trycker ut, ska handen på magen sakta gå in mot dig.
    • Upprepa denna process tills du känner dig lugn.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för ridning i hissar Steg 9
    2
    Meditera. Meditation tillåter din kropp att hitta en naturlig andningsrytm, fokusera på andning av andning in och ut, och bosätta sig i en inre lugn. Öva i 5 minuter varje dag i en icke-stressig situation. Efter att ha blivit bekant med meditationstekniker kan du använda dem när du känner dig angelägen inuti en hiss.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för att åka i hissar Steg 10
    3. Kom upp med positiva coping uttalanden. Dessa är till hjälp när du är i en situation som gör att du känner dig angelägen, som att fastna i en hiss. Berätta för dig själv som "Jag har varit i den här situationen innan och har kommit ut ur det okej" eller "statistiskt, ridning i en hiss är väldigt säker. Och om jag har en panikattack, kan jag vänta på att det ska passera. Nästa gång jag övar, kommer jag att känna mig mindre ängslig."
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för ridning i hissar Steg 11
    4. Distrahera dig själv. Ditt hanteringsdeklaration är redan en distraktionsmekanism. Du kan också försöka få ditt sinne av det faktum att du kör en hiss genom att spela ditt favoritspel på din telefon, ringa en vän (om det finns service tillgänglig) eller räknas bakåt från 100 till 0.
  • Metod 3 av 3:
    Kämpar negativa tankar
    1. Bild med titeln Deal med en rädsla för att åka i hissar Steg 12
    1. Lär dig statistiken. Om din rädsla är rotad i möjligheten att en olycka äger rum, vet att hissolyckor inträffar, men de är sällsynta. Faktum är att dödligheten har beräknats vara 0.00000015% per resa. Att veta statistiken kan vara lugnande. Om du är orolig under din hissresa, påminna dig om att sannolikheten för en olycka som uppstår är mycket låg.
    • Dåliga underhålls- och ryttarfel, som att försöka komma ut ur en hiss som har stoppats mellan 2 våningar, är de 2 mest frekventa orsakerna till hissolyckor. Du kan dock hitta tröst i det faktum att alla stater kräver regelbunden inspektion och underhåll av hissar, och ryttarefel bör inte uppstå om du stannar under din tur.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för ridning i hissar Steg 13
    2. Skriv ner dina oroliga tankar. Tankar relaterade till rädsla är ofta orealistiska och onödigt negativa. Att se dem som är utgjorda innan den rädda situationen kan hjälpa dig att utvärdera dem och i sin tur minska dina bekymmer.
  • Till exempel kan du tänka: "Hissen kommer fast och jag har en panikattack."Skriva det här, fråga dig själv: Har du några bevis för att det här kommer att bli fallet? Finns det motsägelsefullt bevis på att detta kommer att hända? Har du till exempel någonsin varit i en hiss som har brutit ner innan?
  • Fråga dig själv vad du skulle säga till en vän med samma rädsla. Du kan berätta för dem att sannolikheten för denna hypotetiska kommer sanna är låg. Applicera denna resonemang för dig själv och din rädsla.
  • Om du har varit i en hiss som fastnade innan, påminna dig om att oddsen för detta händer igen är låga.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för ridning i hissar Steg 14
    3. Sök professionell hjälp. Om du är rädd är det försvinnande att du beter sig okarakteristiskt, till exempel genom att sätta ner jobbet, undvika att besöka släktingar eller vänner, eller tvinga dig att klättra trappor, även om du inte borde vara dags att se din läkare. Fobi-lidare kan dra nytta av medicinering, terapi eller en kombination av båda.
  • Om du lider av panikattacker relaterade till ridning i hissar, överväga att se en kognitiv beteendeterapeut. De kan arbeta med dig för att förstå din rädsla och få coping färdigheter.
  • Tips

    Om du upplever en panikattack, erkänna att du är rädd, stanna där du är och försök djupt andning.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande