Hur man undviker att bli generad

Det är en känsla som vi har erfarna: du gör eller säger något fel, och alla ögon är på dig. Du är säker på att alla dömer dig och tänker på ditt misstag. Ditt ansikte börjar om, ditt hjärta börjar tävla, och du önskar att du var någon annanstans. Dessa känslor av förlägenhet är en universell mänsklig upplevelse, men även om de är vanliga, är de definitivt inte trevliga. Lyckligtvis kan du vidta åtgärder för att bygga självförtroende, undvika pinsamt situationer och hantera förlägenhet i ögonblicket.

Steg

Del 1 av 3:
Bygga ditt självförtroende
  1. Bild med titeln Undvik att bli generad steg 1
1. Fokusera på dina styrkor. Detta är det första steget att bygga självförtroende. Eftersom förlägenhet är kopplad till att känna sig otillräcklig, kan du påminna dig om dina positiva egenskaper hjälpa dig att känna dig mindre generad i sociala situationer.
  • Vad är du bra på? Vilka är dina bästa attribut? Gör en lista. Uppmana ingång från dina närmaste vänner och familjemedlemmar. Kom ihåg att lista personlighetsdrag, färdigheter och talanger, fysiska egenskaper, sociala eller interpersonella färdigheter, och allt annat du kan tänka på. Läs listan varje morgon och lägg till det!
  • Var snäll mot dig själv och öva positivt självtalande. När du tittar i spegeln på morgonen, le på dig själv och säg, "Du förtjänar att vara glad idag!" Du kan också välja en fysisk egenskap som du älskar om dig själv och ger dig komplimanger. Prova, "Godmorgon älskling! Du har det bästa leendet!"
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 2
    2. Ta reda på dina utmaningar, sätt sedan mål. Identifiera de utmaningar som kan få dig att känna sig osäkra eller otillräckliga. Försök att arbeta med dessa utmaningar och ställer mätbara, uppnåeliga mål att förbättra i dessa områden så mycket som möjligt.
  • Till exempel, om du lätt är generad av små samtal, eftersom du inte anser att du har starka interpersonella färdigheter, kan du först arbeta med dina interpersonella färdigheter, sedan sätta ett mål att utmana dig själv i det området.
  • Att utveckla interpersonella färdigheter börjar med att bli medveten om de budskap du skickar och sedan övar att skicka olika. Du kan laga upp med en vän (helst någon med stora sociala färdigheter) och göra någon rollspel för att förbättra dina färdigheter. Var noga med att kolla in Utveckla interpersonella färdigheter Att lära sig mer om att utveckla interpersonella färdigheter.
  • Ange ett litet mål för att initiera konversation med en peer varje vecka. Gradvis kan du öka antalet konversationer tills du är upp till en varje dag.
  • Kolla upp Vinna förtroende För fler tips om hur man utvecklar ditt självförtroende.
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 3
    3. Upprätthålla relationer som bygger upp dig. Ibland kan en brist på självförtroende spåras till vänner eller familjemedlemmar som berör dig eller lägger för mycket fokus på ytliga saker som att ha de bästa kläderna eller den mest snygga sminken. Känna igen om dina nära vänner och familj bygger dig upp eller riva dig, och var inte rädd för att hitta nya vänner om din orsakar dig smärta.
  • Goda vänner firar med dig när du lyckas och utmana dig att prova nya saker.
  • När du spenderar tid med en vän, fråga dig själv hur du känner: Känner du dig förnyad och uppdaterad, redo att ta på sig en annan dag? Eller känner du dig dränerad och utmattad, som om du måste lägga upp en front? Ditt emotionella tillstånd efter att ha spenderat tid med någon kan berätta mycket om den personens effekt på ditt självförtroende och allmänt känslomässigt välbefinnande.
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 4
    4. Förstå att alla känner sig förlägenhet. Förlägenhet uppträder oftast när vi känner att folk tittar på oss och dömer oss som otillräckliga. Det kan hända plötsligt (till exempel om du reser offentligt) eller det kan byggas upp (när du förbereder ett offentligt tal), men det har alltid sina rötter i vår rädsla för otillräcklighet och känslor av osäkerhet. Enkelt erkänner att alla upplever förlägenhet är en av de viktigaste stegen för att hjälpa dig att övervinna det själv.
  • De flesta människor kämpar med känslor av otillräcklighet under hela livet, och förlägenhet i sociala situationer är ett mycket vanligt sätt att det manifesteras. Försök att titta på kändisar med nya ögon: Jim Carey, Kim Cattrall, och William Shatner har alla kämpat med förödande scenskräck som nästan spärrade sina karriärer. Men alla har gått på enormt framgångsrika karriärer.
  • Känslor av otillräcklighet spåras ofta hela vägen tillbaka till barndomen. Till exempel, om du kände att du var tvungen att kämpa för din föräldrars godkännande eller uppmärksamhet, om det du gjorde var aldrig tillräckligt bra för att få uppmärksamhet, eller om du mobbades av dina kamrater, kan du kämpa med känslor av otillräcklighet även som en vuxen. I vissa fall kan du dra nytta av terapi för att hantera barndomsfrågor som bidrar till dina känslor av pinsamhet idag.
  • Del 2 av 3:
    Hantera pinsamt situationer
    1. Bild med titeln Undvik att bli generad steg 5
    1. Känna igen din förlägenhet triggers. Vilka typer av situationer är mest pinsamt för dig? Är du mest generad när du känner att främlingar dömer dig, till exempel när du måste ge ett tal till en stor publik? Eller känner du dig mest generad när de nära dig ser att du gör något besvärligt, som när maten är fast i tänderna eller toalettpapper på dina fötter?
    • Vissa människor tenderar att uppleva den mest förlägenhet när människor de vet ser dem göra något fel. Denna känsla är nära besläktad med skam.
    • Andra triggers inkluderar andra människor som säger eller gör saker som verkar olämpliga (som att prata om sex eller kroppsliga funktioner runt dig).
    • Andra gånger kommer förlägenhet från allmänna känslor av otillräcklighet. Detta kan manifestera som en rädsla för att möta nya människor, förlägenhet om ditt utseende eller rädsla för att tala upp i klassen.
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 6
    2. Känna igen att det är okej att vara generad. Varje person upplever förlägenhet - det är en del av att vara mänsklig! Precis som att göra misstag och lärande från dem kan pinsamt situationer lära dig mycket om vem du är som person och vad du värdesätter. Det kan också lära dig om områden där du vill växa som en person.
  • Att vara lätt generad är ett personlighetsdrag, en del av det som gör dig som du är. Människor som lätt är generad tenderar också att känna andra känslor djupt, vilket gör dem stora empatiers och stora vänner. Var stolt över den du är!
  • Fråga dina vänner om pinsamt saker som har hänt med dem. Detta kommer att lugna dig att alla går genom pinsamt stunder!
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 7
    3. Glöm tidigare misstag. Det är lätt att bo på pinsamt saker som har hänt med dig och föreställ dig att andra människor tänker på de saker när de ser dig. Sanningen är att de flesta har tillräckligt med sina egna osäkerheter att tänka på utan att oroa sig för dina problem!
  • Ibland är det ok att återuppleva förbi förlägenhet, om bara att sätta aktuella pinsamt situationer i perspektiv. När allt kommer omkring bodde du genom varje förfluten pinsamt sak du någonsin gjort, så varför skulle den vara annorlunda?
  • Annars, var snäll mot dig själv och låt dig glömma och gå vidare. Vad skulle du säga till en bra vän som var i dina skor? Kom ihåg att vara en vän till dig själv.
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 8
    4. Undvik situationer som du vet kommer att vara pinsamt. Ibland, erkänner den typ av förlägenhet du är mest benägna att hjälpa dig att undvika situationer där du sannolikt kommer att stöta på din utlösare.
  • Om du måste ange ett tal och offentligt talande är din utlösare, försök att använda ett PowerPoint-bildspel eller annat visuellt stöd. Detta hjälper till att subtrahera människor från att stirra på dig som du pratar. Också, träna tills du är helt bekant med allt ditt material - det här gör dig mer självsäker att du känner dina saker.
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 9
    5. Fråga dina vänner för support. Om du litar på att din familj och vänner inte utnyttjar dina osäkerheter med avsiktligt pinsamt, kan du anlita dem för att hjälpa dig att undvika pinsamt situationer. Låt dina vänner veta vilka problem som är mest pinsamt för dig och be dem att hjälpa dig att undvika dem.
  • Om dina vänner tenderar att påpeka att ditt ansikte blir rött, be dem att sluta. Studier visar att helt enkelt berättar för någon att deras ansikte är röd kommer att göra sitt ansikte vända sig!
  • Fråga folk du litar på att sluta reta dig om känsliga ämnen. För vissa människor är den mest pinsamma saken när de är retade om en osäkerhet (som ett fysiskt attribut eller någon de har en förälskelse på). Om någon verkligen bryr sig om dig och lär dig att denna fråga stör dig, kommer de att sluta reta dig. Om de inte slutar, kan det vara dags att hitta nya vänner.
  • Del 3 av 3:
    Använda Coping Strategies
    1. Bild med titeln Undvik att bli generad steg 10
    1. Styr dina fysiologiska svar. Kroppen registrerar förlägenhet som rädsla och initierar ett rädsla svar som består av symtom som ett racing hjärtslag, svettiga palmer, rodna kinder och en stammande röst. Med övning kan du lära dig att kontrollera dessa fysiologiska svar genom att fokusera din uppmärksamhet och lugna dig, med hjälp av tekniker som liknar dem som används för att lugna panikattacker.
    • Fokusera din uppmärksamhet på något i rummet som är icke-hotande, som en klocka, affisch eller till och med en spricka på väggen.Tänk på detaljerna i den där saken, och börja sedan öva djupt andningssteknik.
    • Andas långsamt och djupt, räknas till tre under varje andas och andas ut. Fokusera på luftens känslor som fyller upp bröstet och lämnar din kropp. Föreställ dig stress och ångest som lämnar i ditt andetag.
    • Om den pinsamma situationen är något planerat (som ett tal eller träffa dina betydande andras föräldrar), försök att göra något avkopplande strax innan det börjar. Många scenutövare har pre-show ritualer som hjälper dem att fokusera och bli av med sista minuten skräck. Brian Wilson av Beach Boys, till exempel, får en massage och säger en bön före varje show.
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 11
    2. Erkänna förlägenhet. Om du gör något oväntat och pinsamt, som att spilla din drink på konferensrumsbordet eller ringa din chef med fel namn, vilket erkänner situationen, hjälper till att lätta humöret.
  • Försök att förklara varför situationen hände. Till exempel säga "Jag är så ledsen att jag ringde dig fel namn! Det är för att så och så har varit i mitt sinne den här veckan."
  • Du kan också försöka be om hjälp. Om du spillar något eller resa på marken, fråga en åskådare för att hjälpa dig. I stället för att skratta åt ditt misstag, investeras de i en lösning på problemet.
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 12
    3. Skratta. Om du gör något pinsamt under ett möte eller i klass, är odds bra att någon i rummet kommer att fiska. Skrattar på obekväma situationer är ett naturligt mänskligt svar, och betyder inte att personen tycker mindre om dig. Skrattar tillsammans visar att du har en bra humor och tar inte dig själv för allvar.
  • Studier visar att användning av humor för att kompensera pinsamt situationer är den mest effektiva lösningen, så lär dig att skratta åt dig själv. Du kan göra ett skämt om du är snabb på fötterna (till exempel, om du spill kaffe på en rapport under ett möte, kanske du säger, "Jag hoppas att det inte fanns något viktigt där inne!"), men om inte, bara le och säga, "Tja, det var besvärligt!"
  • Bild med titeln Undvik att bli generad steg 13
    4. Känna igen om det är mer än pinsamt. Ibland kan tendensen att bli generad vara ett drag av en perfektionistisk personlighet. Men mer sällan kan överväldigande känslor av pinsamment signalera a social fobi.
  • Om din rädsla för att bli generad eller bedömas av andra stör med dagliga aktiviteter eller gör det svårt för dig att njuta av det sociala livet, kan du ha en störning som kallas social fobi (ibland känd som social ångestsyndrom). Medan de flesta människor upplever förlägenhet om de måste ge ett offentligt tal eller om de reser framför en folkmassa, kan människor med social fobi vara generad av enkla vardagliga saker som att beställa på en restaurang eller äta offentligt. Symptom på social fobi brukar dyka upp runt puberteten.
  • Det finns flera behandlingsalternativ för personer som lider av social fobi, inklusive psykoterapi eller medicinering. Prata med din läkare för att få en hänvisning till en terapeut eller psykolog.
  • Tips

    Att vara generad är inte det värsta i livet, och förutom att alla blir generad ibland.
  • Att titta tillbaka på de pinsamma tiderna är ibland en bra sak eftersom du kan lära av misstag som du gjorde.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande