Hur man klarar av negativa känslor under graviditeten

Oavsett om din graviditet är en överraskning eller en planerad händelse, kommer du att känna en mängd extrema känslor medan de är gravida. Negativa känslor kan stamma från att inte känna sig redo eller inte veta vad man kan förvänta sig, bland annat. Det är dock möjligt att ta tillbaka viss kontroll över dina känslor genom att försiktigt binda med ditt barn i livmodern. Du kan också öka din tankegång genom att behandla din kropp väl. Att nå ut till andra människor kommer att skapa ett supportnätverk som kan lyfta upp dig och stödja dig i dina mörkare stunder. Om du känner dig allvarligt deprimerad eller ängslig, kan du ha prenatal depression: se din läkare, speciellt om du har en historia av depression, ångest eller ett tidigare dåligt svar på p-piller.

Steg

Metod 1 av 4:
Sätta dig i en positiv tankegång
  1. Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten steg 1
1. Bond med din baby. Det är möjligt att skapa en djup anslutning med din baby innan de ens är födda. Försiktigt klappa eller gnugga din mage, vilket gör lugnande ljud för din baby. Lyssna på klassisk musik och titta på att se om din mage rör sig som svar. Studera dina ultraljudsbilder och föreställ dig vad din baby kommer att se ut. Försök att känna sig ansluten istället för att isoleras från din växande bebis.
  • Prata eller sjunga till din baby när du går om din dag. Beskriv dem vad du ser och dina tankar och känslor. Du kanske säger, "Jag gick bara till affären och tittade på vissa leksaker att köpa för dig. Jag undrar vad du ska tycka om. Jag kan inte vänta med att träffa dig!"Och om du känner dig ensam, kommer det att ge lite komfort för er båda.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 2
    2. Planera regelbundna pick-me-up stunder. Planera bortskämda aktiviteter som du haft innan du är gravid. Gå och se en film, slå på köpcentret, eller få en prenatal massage. Gör dig själv med några timmar i taget. Detta kommer också att bidra till att bryta monotonin som kommer från en ström av oändliga barnrelaterade medicinska möten.
  • Om tanken på att göra ytterligare ett möte är bara för mycket, hitta aktiviteter som inte kräver förplanering, som vandrande bokhandeln.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 3
    3. Håll en graviditetsdagbok. Skriv ner dina dagliga tankar och känslor i en journal för dina ögon. Du kan hålla en annan tidskrift som diskuterar barnets rörelser, etc., Men den här dagboken är avsedd att vara ett ärligt utlopp för alla dina känslor, vare de är positiva eller negativa.
  • Försök att hålla balans i din dagbok genom att hålla ett ett-till-ett förhållande av positiva och negativa observationer. Till exempel, om du skriver om dina ömma fötter, balanserar det med en linje eller två om hur du har upptäckt att ditt hår är fylligare än någonsin.
  • Känn inte dåligt om dina negativa känslor, eftersom de är typiska. Vissa kvinnor tycker om graviditet mer än andra, och det är inget fel med att känna sig annorlunda.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 4
    4. Utbilda dig själv om att ha och ta hand om en bebis. Titta online för graviditet bloggar, köpa eller låna graviditet och babyböcker, prenumerera på relaterade tidskrifter, etc. Du har fått ett niomånadsfönster för att samla så mycket information som du kan om den här stora förändringen i ditt liv. Kunskap är makt och det kommer att bekämpa rädslan för det okända, vilket kan vara ett verkligt problem under graviditeten.
  • Att göra din forskning visar också att du inte behöver, och det kommer inte att vara, exakt samma som dina föräldrar. Oavsett hur du känner för hur du uppstod, du upplever graviditet på ett sätt som är unikt enbart för dig. Du kommer också förälder på ett sätt som är unikt för dig, och det är okej.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 5
    5. Identifiera vilka faktorer du kan och inte kan kontrollera. När du står inför negativa känslor, fråga dig själv om dina känslor är inriktade på något som faktiskt är inom din kontroll. Om det är inom din kontroll, försök sedan räkna ut hur du adresserar huvudproblemet. Om det inte är inom din kontroll, måste du trycka den till baksidan av ditt sinne och lämna det ensamt.
  • Detta är en särskilt viktig process för kvinnor som är gravida med komplicerade medicinska historier, som lidande av missfall. Rädsla för den ultimata säkerheten hos ditt barn kan vara förödande om du inte adresserar det. Fokusera på vad du kan göra för att förbättra din bebis hälsa, till exempel att ta prenatala vitaminer och följa din läkares råd.
  • Känslor av rädsla och ångest när gravid är inte alltid en dålig sak. Faktum är att de bidrar till att aktivera en kvinnas skyddande impuls mot hennes bebis, vilket leder till en bra vårdstandard på lång sikt.
  • Metod 2 av 4:
    Uppskattar och behandlar din kropp väl
    1. Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 6
    1. Gå ut och få lite frisk luft. Hitta en parkbänk och sitta på det ett tag. Lägg en filt på gräset och ta en snabb, solig tupplur. Lounge på en trädskuggad stol. Du kan känna dig tvungen att stanna in på grund av din nestningsinstinkt, etc., Men tryck dig själv för att gå utomhus i minst 30 minuter varje dag.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 7
    2. Ät en balanserad och graviditet lämplig diet. Se till att du konsumerar konsekventa måltider och friska snacks hela dagen. Till exempel, äta minst fyra portioner av grönsaker varje dag och mellan två till fyra portioner också. Försök att inkludera ett protein, mejeri och kornprodukt i varje större måltid också. Begränsa din förbrukning av bearbetade livsmedel och sockerarter. Att äta bra kommer att göra dig mer kunna klara av de fysiska och känslomässiga utmaningarna du möter under graviditeten.
  • Att vara hydratiserad genom att dricka mycket vatten kommer också att bidra till att lindra graviditetshuvudvärk, vilket också kommer att ge upphov till dina andar.
  • Om du kämpar för att äta ordentligt medan du är gravid, kanske du vill se en nutritionist. De kan ge dig lätt att följa måltidsplaner och ge dig också positivt stöd under och efter graviditeten.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 8
    3. Övning och håll dig aktiv. Gör minst tre 30-minuters sessioner av någon form av övning varje vecka. Detta kan betyda att gå eller till och med ta en prenatal yogaklass. Poängen är inte att bevisa att du kan köra ett maraton, det handlar om att du känner igen kroppens styrka och skönhet. Gör aktiviteter som gör att du känner mig exhilaraterad, inte utmattad.
  • Titta på hur väl din kropp fortsätter att reagera på motion, även sen i graviditeten, kommer också att bidra till att minska några av de bekymmer som du kanske har om själva födelseprocessen. Att lita på din kropp är något som tar tid att utvecklas.
  • Se till att du rådgör med din läkare angående dina träningsmönster. Du kan behöva undvika vissa aktiviteter, till exempel ridning eller skräddarsy andra aktiviteter för att tillgodose de förändrade hälsobehoven hos dig och din baby.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 9
    4. Få tillräckligt med vila. Syfte att få minst åtta fasta timmar av oavbruten sömn en natt. Och försök att passa i minst en 30-minuters tupplur varje dag, lägg till ytterligare och längre naps om du kan. Att få tillräckligt med vila är viktigt eftersom brist på sömn kan öka negativa känslor och förvärra andra fysiska symptom som du kan uppleva, till exempel illamående.
  • Utmattning är det vanligaste klagomålet från kvinnor under graviditetens första trimester. Vet bara att din sömnkvalitet bör förbättras när du leder ut ur denna första period. Den andra trimestern är i allmänhet en mycket mer lugn period.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten steg 10
    5. Ta snabb åtgärd för att lösa eventuell smärta som du upplever. Graviditet kan vara en obekväma tid för många kvinnor, men du borde inte lida genom smärta oundvikligen. Lyssna på din kropp och leta efter medicinsk hjälp om du känner som om något är "bara inte rätt."Var långvarig tills du har svaren som du behöver.
  • Skäms inte eller känna sig svag om att prata med någon om smärtan som du upplever. Smärta i graviditeten är ofta ett tecken på allvarliga medicinska problem. Det är till exempel normalt att ha lite buktwinges under första trimestern, men allvarlig kramning kan indikera en mängd livshotande förhållanden, inklusive en ektopisk graviditet.
  • Var försiktig med de smärtstillande läkemedel som du använder under graviditeten. Innan du tar något, ring din läkare eller din läkare sjuksköterska för att få okej.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 11
    6. Klä för att smickra din föränderliga kropp. Handla på moderskapsbutiker för de senaste mode, eller bläddra i återförsäljningsbutiker för liknande kläder på en betydande rabatt. Välj kläder ut som smickrar din föränderliga form och var inte rädd för att bära kläder som är monterade. Att spendera lite tid på ditt utseende kommer att öka ditt självförtroende, vilket leder till mer positiva känslor.
  • Tro inte på stereotypen att moderskapskläder måste vara baggy och unflattering. Nu kan du köpa saker som får dig att se bra ut på alla skeden av graviditeten. Du kan fortfarande köpa den typ av kläder som du tycker om med några ändringar för komfort.
  • Metod 3 av 4:
    Bygga ett supportnät
    1. Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten steg 12
    1. Gå med i en supportgrupp. Din läkare kan kunna föreslå grupper som träffas via sjukhuset eller du kan söka online för sammankomster i ditt område. Leta efter grupper som består av gravida kvinnor som kan uppleva liknande känslor som du. Om du inte känner dig bekvämt möte i person kan du alltid hitta online support och chattgrupper också.
    • När du deltar, lyssna aktivt men också hoppa in med frågor och dela dina tankar. Att prata med andra kommer att visa att dina kamp med negativa känslor är viktiga, men inte nödvändigtvis ovanliga.
    • För att hitta supportgrupper på nätet kan du söka efter "prenatalt stöd" "Gruppens supportgrupp" eller "Prenatal Depression Diskussion (eller support) Grupp." Pandas Foundation of Storbritannien erbjuder både online och telefonsupport för gravida kvinnor och nya mödrar. Babycenter-gemenskapsidorna är också ett annat bra alternativ.
    • Prenatal depression kallas också "prenatal" Depression, så leta efter resurser med den termen också.
    • Kolla in antenatal depression forumet på Netmums.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 13
    2. Anmäl dig till graviditet och födselklasser. Ditt sjukhus eller en annan hälsovård i ditt område kommer sannolikt att erbjuda ett brett utbud av klasser utformade för nya föräldrar. Dessa klasser kommer att lära dig praktiska frågor, till exempel hur man byter en blöja, vilket gör att du känner dig ännu mer kompetent framåt. De ger dig också chansen att spendera tid med en grupp människor som arbetar genom graviditetsstadiet.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten steg 14
    3. Stärka ditt band med din partner. Om du har en partner, spendera tid att göra något som du båda tycker om, till exempel att gå till en film. Detta kan hjälpa till att motverka ensamhet som du kanske känner. Det förstärker också det faktum att du ska närma sig graviditet som ett lag.
  • Fråga din partner för hjälp och berätta för dem att du uppskattar vad de gör. De kommer sannolikt att motsätta sig i natura, vilket leder till positiva, öppna kommunikationsmönster. Du kanske säger, "Tack för att du hänga de här bilderna i plantskolan, de ser väldigt bra ut."
  • Om du inte har en partner kan du hitta ett bra supportnät i andra ensamstående mödrar. Nå ut till dem via onlinetät och använd din graviditet för att utveckla starka vänskap.
  • Metod 4 av 4:
    Erkänna och behandla prenatal depression
    1. Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten steg 15
    1. Leta efter symptomen på prenatal depression. Om dina negativa känslor intensifierar och börjar ändra dina dagliga val och aktiviteter, kan du ha prenatal depression. Titta på drastiska förändringar i dina ätmönster (bortom vad du kan överväga "standard" graviditetsbehov eller illamående). Dålig minnesretention, värdelöshet, kontinuerlig gråt, brist på intresse i tidigare hobbyer, drar bort från familj / vänner och känslor av djup sorg eller ångest är alla möjliga tecken på depression under graviditeten.
    • Om du har prenatal depression, vet du att du inte är ensam. Mellan 13-30% av gravida kvinnor och nya mammor diagnostiseras varje år.
    • Din prenatala depression orsakas inte av något du har gjort eller inte har gjort. Och det ger ingen indikation på vilken typ av förälder du kommer att vara i framtiden. Nyckeln är att känna igen graden av dina känslor och att vidta åtgärder.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 16
    2. Förstå rollen som hormoner. När du är gravid är det riktiga fysiska skäl bakom några av dina negativa känslor. Nästan omedelbart efter att du blivit gravid börjar dina hormonnivåer förändras, särskilt progesteron och östrogen. Dessa hormonella fluktuationer kan också eskalera dina negativa känslor i kategorin prenatal depression.
  • Ta lite kontroll tillbaka genom att titta på dina känslomässiga utlösare och undvika dem. Till exempel, om ledsen filmer vänder dig i en sobbing röra, titta på komedier istället. Men om du tycker att du gråter hela tiden utan anledning, sök efter professionell hjälp.
  • Din hormonella fluktuationer kommer att vara den mest aggressiva i första och tredje trimestern. Effekten kan ses via spontana känslomässiga höjder och låga.
  • Om du led av PMS så är du mer benägna att uppleva negativa känslor under graviditeten. Om du har tagit mediciner för humörstörningar eller för alla hormonella orsaker (inklusive födelsekontroll), är du också på en ökad risk för att utveckla negativa känslor och eventuellt prenatal depression.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 17
    3. Prata med din läkare eller obgyn. Du bör känna dig bekväm att prata med din läkare om någonting och allt relaterat till din graviditet. Tala om din läkare, så speciellt som möjligt, om dina negativa känslor och dina bekymmer om prenatal depression. Be om förslag och råd som du kan genomföra omedelbart.
  • Det här kan vara ett svårt ämne att diskutera, men din läkare är en professionell och har tidigare arbetat med dessa problem. Det är viktigt att vara så trubbigt och uppriktigt eftersom du kan vara när du beskriver dina symtom. Till exempel kan du säga, "gråter jag i genomsnitt 6 timmar varje dag."
  • Var inte chockad om de begär ett blodprov. En bloddrag kan ge en läkare en bättre bild om nivåerna av dina hormoner. Till exempel kan en sköldkörtelobalans leda till intensiva negativa känslor under graviditeten.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 18
    4. Se en terapeut. Om de negativa känslorna kvarstår eller om de eskalerar, kanske du vill överväga att göra ett möte med en terapeut. De kommer att prata om dina bekymmer med dig, vilket ger ett utlopp för en del av din negativa energi. De kommer också att bidra till att identifiera huruvida du lider av prenatal depression eller inte. Med rätt behandling ser de flesta med prenatal depression betydande förbättringar i sitt liv.
  • Din terapi kommer sannolikt att bestå av en kombination av pratsterapi (uttrycker dina känslor i ett säkert utrymme) och medicinering.
  • Om du inte tror att du har råd med en terapeut, kanske du vill undersöka vad din sjukförsäkring kommer att täcka. Du kan också kontakta terapeuten direkt, diskutera dina ekonomiska problem och fråga om andra alternativ, ofta inklusive rabatterade priser eller betalningsplaner. Om det är möjligt, låt inte pengar hindra dig från att få den hjälp du behöver för dig och ditt barn.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 19
    5. Ta antidepressiva medel på ett säkert sätt. Att ta mediciner under graviditeten är en fråga om att balansera ut risk mot belöning. Om din läkare eller terapeut föreskriver antidepressiva läkemedel har de vägt de olika alternativen och bestämde sig för att det här är den bästa åtgärden för dig. Vissa antidepressiva medel som för närvarande anses vara under graviditet inkluderar bland annat Celexa, Prozac och Zoloft.
  • Gör din egen forskning också, eftersom bestående komplikationer kan uppstå med vissa läkemedel. Arbeta med din läkare för att hålla både dig och din baby frisk.
  • Bild med titeln Kope med negativa känslor under graviditeten Steg 20
    6. Agera snabbt för att skydda både dig och din baby. En av nycklarna att behandla depression medan gravid är att söka hjälp så snart du blir orolig. Obehandlad och okontrollerad depression utgör en mängd olika risker för både dig och din baby. Om du slutar ta den bästa vården av dig själv (med vitaminer, äta rätt, sova bra, etc.), då kan din baby födas tidigt eller ha en låg vikt eller kamp med andra potentiella hälsoproblem.
  • Öppna upp till någon du litar på och också konfigurerar i din vårdpersonal. Att hålla svåra känslor inuti kommer bara att göra sakerna värre.
  • Obehandlad depression är också en riskfaktor för dig långsiktigt, eftersom det kan överföra i din postpartumperiod, vilket gör det ännu svårare att klara av utmaningarna att vara en ny mamma.
  • Tips

    Undvik att göra stora livsbeslut, till exempel att byta jobb eller flytta, medan du är gravid. Ändra de vanliga mönstren i ditt liv, ännu mer kan öka negativa känslor.
  • Skyll inte dig själv. Dina känslor är giltiga om de är positiva eller negativa. Och du behöver inte ha konsekvent rosa tankar för att vara en underbar mamma.
  • Släpp den "perfekta graviditeten" myten. Känna igen att alla inte har den graviditet som du läser om i tidningar som upplevd av kändisar. Titta på kvinnorna direkt runt dig för modeller av verkliga graviditetserfarenheter.
  • Varningar

    Gör inte några drastiska beslut när du känner dig negativ som du kan ångra senare. Ta din tid och undersöka alla beslut som du gör som kan påverka dig eller din baby.
  • Om dina negativa känslor intensifierar eller inte går över tiden kan du behöva prata med en medicinsk professionell. Obehandlad depression kan orsaka olika biverkningar på både dig och din baby. Skydda dig både genom att prata med en professionell.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande