Hur man hittar syfte när du har depression

Depression kan få dig att känna att du är värdelös och kan inte fortsätta, så det är svårt att känna att du har ett syfte. För att hitta syfte, börja med att skapa en känsla av mening. Lägg till aktiviteter och hobbyer i ditt liv som ger dig njutning och uppfyllelse. Slutligen, sök utanför hjälp om du behöver stödja din depression.

Steg

Del 1 av 3:
Skapa en känsla av mening
  1. Bilden med titeln Tjäna dina föräldrar
1. Bygg meningsfulla vänskap. Att ha vänner och deltagande i sociala engagemang är en viktig del av att vara frisk och återhämta sig från depression. Hitta personer du kan lita på och prata med om dina problem. När du är inbjuden till sociala evenemang, gå, även om du inte känner för det. Ett uppfyllande socialt liv kan bidra till en känsla av mening och självvärt.
  • Goda vänner kommer att stödja dig genom svåra tider.
  • Bild med titeln Vänd ditt liv efter depression Steg 4
    2
    Ange mål och prioriteringar. Nu är det dags att räkna ut dina prioriteringar och dina mål för framtiden. Om du inte känner att du för närvarande har riktning eller syfte, tänk på dina värderingar och framtiden du vill ha. Då gör du lite forskning om hur man kommer dit. Ange små, uppnåliga mål så att du vet att du kan nå dem.
  • Arbeta mot dina stora mål också. Om ditt mål är att vara biolog, försök att arbeta mot att få en högskoleexamen i biologi. Om du tycker att det är förälder, gör du steg för att bli förälder, som att främja eller anta ett barn.
  • Bild med titeln Känn bra om dig själv Steg 20
    3. Starta en tacksamhetspraxis. Istället för att leta efter syftet som något som finns i framtiden, stanna närvarande och hitta mening i ditt liv som det är. Att reflektera på tacksamhet är ett sätt att stanna i det här och nu och skapa mening. Håll en tacksam tidskrift som en daglig vana för att reflektera över de saker du är tacksam för. Inget behov av att skriva en lång lista - fokus på saker som verkligen ger dig en känsla av tacksamhet.
  • Få vana att skriva ner tre saker varje dag som du är tacksam för. Till exempel kan du vara tacksam för luftkonditionering på en varm dag, en ojämn pendling till jobbet och ett tillfredsställande kaffe på din paus.
  • Bild med titeln Be effektivt steg 2
    4. Plugg till andlighet. Många människor finner uppfyllelse och syfte genom att engagera sig i en andlig praxis. Det kan hjälpa dig att känna dig ansluten till andra människor och krafter utanför dig själv. Oavsett om du är ansluten till en religion eller andlig övning eller du letar efter en, pluggar du på en plats du känner dig bekväm och upplever en känsla av tillväxt. Att tro på en makt utanför dig själv kan hjälpa till med att ge mening och anslutning till ditt liv.
  • Om du inte är säker på var du ska börja, kolla in lokala kyrkor, synagogor, tempel, meditationscentraler eller andra andliga platser som du är intresserad av.
  • Bild med titeln Ta ett hopp om tro Steg 8
    5. Byt ut dina negativa tankar med positiva. Många som lider av depression engagerar sig i negativt tänkande. Om du vill ändra dessa mönster, erkänna att negativa tankar är bara tankar och de är ofta inte sanna. Utmana dessa tankar genom att tänka rationellt och ersätta dem med hälsosammare, mer positiva uttalanden.
  • Få vana att hitta ett positivt perspektiv på dina negativa tankar för att uppmuntra dig att ändra din tankegång.
  • Om du till exempel känner dig hopplös eller hjälplös, ersätter du negativa tankar som ", inget kommer att förändras," eller "jag har skruvat för mycket" med, "svåra tider kommer och går" eller "Jag kan alltid välja en fräsch Start."
  • Del 2 av 3:
    Lägger till ditt liv
    1. Bild med titeln Pampera själv Steg 16
    1. Skapa meningsfulla rutiner. Om du inte är säker på vad ditt syfte är eller hur du skapar en, fungerar som om du har en. Om du inte har ett jobb, gå upp och gör dig redo på morgonen som om du var på väg till ditt drömjobb. Även bara att bli duschad och klädd på morgonen kan ge dig tillräckligt med en motivationshöjning för att komma till gymmet, gå hunden eller få några matvaror.
    • Beteende föregår ofta motivation, så gör något när du inte tycker om att göra det hjälper till att förändra negativa beteendemönster.
    • Var stolt över även dina små prestationer.
  • Bild med titeln Hjälp det hemlösa steg 7
    2
    Volontär. Volontärarbete är ett bra sätt att bidra till ditt samhälle, öka lycka och ge uppfyllelse till ditt liv. Att hjälpa andra kan tänka sig av dina egna kamp och problem och uppmärksamma på att hjälpa människor som behöver hjälp. Hitta en volontärmöjlighet som du vill bidra till och känna sig dras för att bidra till.
  • Om du älskar djur, volontär på ett djurskydd. Du kan också frivilligt hjälpa barn i ett efterskolningsprogram, ett bibliotek, ett religiöst centrum eller ett annat ställe som talar till dig.
  • Bild med titeln övertyga dig om dig
    3. Hitta en ny hobby. Är det något du alltid har velat försöka men har aldrig kommit till? Bli involverad i en ny aktivitet eller hobby som exciterar dig. Nu är det dags att utforska något nytt eller bygga en färdighet. Att bli involverad i något nytt kan vara spännande och få en ny känsla av mening till ditt liv.
  • Prova något som målning, karate, träbearbetning, sångskrivning eller nålpunkt.
  • Bild med titeln vara en smart student steg 8
    4. Driva din utbildning eller karriär. Fråga dig själv om du känner dig uppfylld i ditt arbete och utbildning. Kanske är du med ditt jobb eller vill hitta en meningsfull karriär som hjälper människor. Det är aldrig för sent att göra en förändring, oavsett hur gammal du är. Om du inte kan gå tillbaka till skolan, gör en karriärbyte till ett fält som känns mer anpassat till vad du vill göra.
  • Om du är intresserad av att hjälpa andra människor, försök att arbeta som socialarbetare eller i sociala tjänster.
  • Bild med titeln Pamper dig själv Steg 8
    5. Spendera tid utanför. Att gå utanför kan hjälpa dig att rensa ditt sinne, sänka din stress och minska dina symptom på depression. Med en ökad känsla av välbefinnande kan du känna dig mer motiverad att driva dina lustar och utforska vad som ger dig syfte. Spendera tid utanför innebär ofta någon form av aktivitet, exponerar dig till solen och hjälper dig att ansluta till naturen.
  • Ta en naturvandring, plantera en trädgård, gå på vandring, eller besök en lokal park.
  • Bild med titeln Motivera dig själv att träna steg 18
    6. Övning. Övning är ett utmärkt sätt att klara av depression. Även om du inte är atletisk kan du njuta av fysisk aktivitet och hitta syfte i det. Försök till exempel träna för en 10K-tävling, gå med i en spinnklass eller delta i danslektioner. Att göra träningsmål kan hjälpa dig att må bra, ställa och uppfylla dina mål och hjälpa dig att hantera depression.
  • Att arbeta mot ett fitnessmål kan hjälpa dig emotionellt växa och tänka på att uppnå något du kan vara stolt över.
  • Del 3 av 3:
    Söker hjälp
    1. Bild med titeln Boost din energinivå på eftermiddagen steg 15
    1. Se en terapeut. Om du inte redan har en terapeut som hjälper dig att klara din depression, överväga att se en. En terapeut kan hjälpa dig att förstå och hantera dina känslor, tankar och beteenden och hjälpa dig att lära dig strategier för att återhämta sig från din depression. Terapeuter vet hur man lyssnar så att du kan känna dig bekväm att dela dina tankar och känslor öppet.
    • Du kan hitta en terapeut genom att ringa din lokala mentalvårdsklinik eller försäkringsleverantör. Du kan också få en rekommendation från en läkare, vän eller familjemedlem.
  • Bild med titeln Vänd ditt liv efter depression Steg 6
    2. Konsultera med en psykiater. Om du gör ditt bästa för att klara din depression och se en terapeut men fortfarande kämpar, det kan vara dags att överväga mediciner. Medicinering kan hjälpa dig att känna dig stabilare och klara av depression mer effektivt. När du är i ett bättre tillstånd kan du vara mer kunna arbeta mot dina mål. Prata med en psykiater om att komma på mediciner.
  • Mediciner kommer ofta med biverkningar. Du kan behöva prova flera läkemedel innan du hittar en som fungerar.
  • Bild med titeln Vänd ditt liv efter depression Steg 9
    3. Delta i en supportgrupp. Träffa andra personer som också har depression via en supportgrupp. Du behöver inte känna dig ensam, isolerad eller bedöms eftersom andra medlemmar förstår hur det är att ha depression och kamp med att hitta syfte. Detta är ett ställe som du kan prata öppet om dina erfarenheter och känslor, ge och ta emot stöd, och få råd från andra som har varit där.
  • Hitta en supportgrupp genom att ringa din lokala mentalvårdsklinik eller göra en online-sökning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande