Hur man hanterar placenta previa

Experter säger Placenta Previa kan få dig att blöda under hela graviditeten och under leveransen, så du kanske känner dig nervös. Normalt fäster placentan, som ger dina barnnäringsämnen, på toppen eller sidan av livmodern. Placenta Previa inträffar när placentan fäster längst ner på livmodern som täcker din livmoderhal. Forskning tyder på att placenta previa gör det verkligen svårt att ha en vaginal leverans, så du kan behöva en kejsarsnitt. Medan du behöver sjukvård för att behandla placenta Previa, finns det sätt att hantera ditt tillstånd för att hjälpa dig att få en hälsosam leverans.

Steg

Del 1 av 3:
Diagnostisera Placenta Previa
  1. Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 1
1. Få regelbunden prenatalvård. De flesta fall av placenta previa diagnostiseras under ett rutinmässigt möte. Oavsett om du har bekymmer om detta tillstånd eller inte, är regelbunden prenatalvård en av de viktigaste aspekterna av en hälsosam graviditet. Se din barnmorska eller obstetriker regelbundet, och hoppa inte över möten.
  • Att få regelbunden vård innebär att du ser din läkare så snart du tror att du är gravid. Därefter kommer din läkare att schemalägga möten efter behov.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 2
    2. Se din läkare om du märker någon vaginal blödning. I allmänhet bör du kontakta din läkare om du har vaginal blödning när som helst i graviditeten - det kan indikera ett potentiellt missfall eller ett antal andra problem. Om du har ljusröd blödning (men ingen smärta) när som helst från den andra trimestern framåt, kan det också vara ett symptom på placenta previa.
  • Blödning relaterad till Placenta Previa kan vara lätt eller tungt, och det är inte nödvändigtvis konstant - det kan sluta och sedan återkomma.
  • Om din blödning är tung, är det bäst att gå till akutrummet istället för att vänta på att höra från din läkare.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 3
    3. Begär en ultraljud. För att bekräfta närvaron av Placenta Previa, kommer din läkare att beställa en ultraljud för att se platsen för din placenta. I vissa fall kan du behöva genomgå både en buk och en transvaginal ultraljud. Transvaginal ultraljud utförs genom att införa en smal givare i din vagina.
  • Du kan också behöva en MR, men det testet är inte ofta gjort.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 4
    4. Sök hjälp för tidiga sammandragningar. Som blödning, sammandragningar före din nionde månad ger alltid ett besök hos din läkare. Dessa sammandragningar kan indikera förtida arbetskraft eller andra problem, eller de kan vara ett tecken på placenta previa.
  • Det kan vara svårt att skilja mellan sanna sammandragningar och de normala Braxton-hicks-sammandragningarna som många kvinnor märker under graviditeten. Känn inte orolig eller generad att kontrollera med din läkare för att vara säker. Generellt, den kliché som det är bättre att vara säker än förlåt gäller här.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 5
    5. Be om en specifik diagnos. Om din läkare diagnostiserar dig med placenta previa, be om de specifika. Det finns flera olika slag, inklusive en låglängande placenta, en partiell placenta Previa, och en total placenta Previa.
  • En låglängande placenta innebär att placentan är knuten till den nedre delen av livmodern men täcker inte cervix. Dessa fall löser sig ofta innan leveransen - placentan kan röra sig uppåt som graviditetsförbättringar.
  • En partiell placenta Previa innebär att placentan täcker en del av livmoderhalsen, men inte allt. Många av dessa fall löser sig också före leverans.
  • En total placenta previa täcker cervicalöppningen helt, vilket gör en normal vaginal leverans osannolikt. Dessa fall är mycket mindre benägna att rensa upp före leverans.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 6
    6. Känna till riskfaktorerna. Flera faktorer sätter dig mer i fara för detta tillstånd. Till exempel, om du är över 30 eller har haft en graviditet innan har du högre risk för detta tillstånd. Också, om du har mer än en baby eller om du har ärr i livmodern, har du högre risk för placenta previa.
  • Det är viktigt att sluta röka medan de är gravid av ett antal skäl, men det ökar också din chans att utveckla detta tillstånd.
  • Del 2 av 3:
    Behandla placenta previa
    1. Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 7
    1. Sakta ner. En behandling för placenta Previa är bara att sakta ner några. Med andra ord vill du ta några av dina mer ansträngande aktiviteter från bordet. Du kommer inte att kunna göra övningar eller många av dina normala aktiviteter.
    • Dessutom bör du inte resa om du har det här villkoret.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 8
    2. Be din läkare för en förklaring om hon ordinerar sängstöd. Om du inte upplever tung blödning kan din läkare ordinera sängstöd hemma. Specifikationerna kan variera beroende på ditt speciella fall, men i allmänhet är sängstödet precis som det låter: du kommer att ligga nere mest av tiden och sitta eller stå bara vid behov. Men sängstöd kan orsaka hälsorisker, inklusive djup vene trombos, så det är mindre vanligt rekommenderat än det brukade vara. Om din läkare rekommenderar sängstöd, fråga henne för sin motivering eller få en andra åsikt.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 9
    3. Följ order om bäckenstöd. Pelvic Rest betyder att du inte kan utföra aktiviteter som involverar ditt vaginala område. Du kan inte ha sex, douche eller ha en tampong, till exempel.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 10
    4. Kontrollera med din läkare om svårighetsgraden av ditt ärende. Om du har en lågljudande placenta eller en partiell placenta previa, kan problemet lösa sig själv. Vissa kvinnor med dessa milda former av villkoret finner att när de levererar, har placentan flyttat.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 11
    5. Övervaka din blödning. Den största risken för din hälsa är den tunga blödningen som kan följa med Placenta Previa. Ibland upplever kvinnor med placenta previa livmoderblödningar som potentiellt kan vara dödliga. Oavsett om du är hemma eller på sjukhuset, titta på tecken på tung blödning.
  • Om du märker plötsligt tung blödning, är det bäst att gå till akutrummet.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 12
    6. Förstå hur framtida läkares besök kommer att gå. När du har det här villkoret kommer din läkare sannolikt att begränsa den tid hon spenderar att undersöka dig vaginalt, som det kan förvärra tillståndet. Dessutom kommer hon att använda ultraljud för att avgöra var barnet är över tiden, och ditt barns hjärtslag kan behöva ses närmare.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 13
    7. Vet vilka droger som kan användas. Medan mediciner inte direkt behandlar tillståndet kan du få droger för att förlänga graviditeten (så du inte föds tidigt), liksom kortikosteroider för att hjälpa dina barns lungor att utvecklas om du måste föda tidigt. Du kan också ges blodtransfusioner på grund av blodförlust.
  • Del 3 av 3:
    Hantera till Placenta Previa
    1. Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 14
    1. Var redo att få akut sjukvård. Eftersom detta tillstånd kan bli svårt, kan du behöva gå till sjukhuset för sjukvård vid varje given punkt. Om du börjar blöda eller blödning blir plötsligt tyngre, måste du gå till akutrummet.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 15
    2. Överväga sjukhusvistelse. Om du blöder måttligt till tungt, kan din läkare rekommendera att du kommer in på sjukhuset. På sjukhuset kommer du att kunna ligga nere mest av tiden med medicinsk personal tillgänglig om något problem uppstår.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 16
    3. Ha en kejsarsnitt om det behövs. Om din blödning inte kan styras eller om du eller din baby visar tecken på stor nöd, kan din läkare behöva utföra en kejsarsnitt. Detta steg kan vara nödvändigt även om du ännu inte närmar dig ditt förfallodatum.
  • Om du inte blöder tungt och placentan blockerar livmoderhalsen, kan du få en naturlig födelse. Men ungefär 3/4 av kvinnor som har detta tillstånd i tredje trimestern kan dock inte föda vaginalt. Läkare rekommenderar vanligtvis att du lämnar några veckor tidigt med detta villkor.
  • Om du har haft en tidigare cesareansk leverans och har placenta Previa, har du högre risk för ett tillstånd som heter Placenta Accreta. Detta är ett allvarligt tillstånd där placentan inte lossnar efter förlossningen. Du måste se till att du levererar på ett sjukhus som är förberedd för denna situation, inklusive att ha en välfylld blodbank.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 17
    4. Lär dig själv. Läs upp på Placenta Previa och Cesarean, vilket kan vara en nödvändig följd av villkoret. Känsla mer informerad kan få dig att känna dig mindre ängslig och mer i kontroll.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 18
    5. Få stöd. Prata med din partner eller till en pålitlig vän eller släkting om någon sorg, depression, frustration, oro eller ångest du kanske känner. Det är naturligt att uppleva dessa känslor när din graviditet inte går som du förväntade dig, och det är viktigt att få dessa känslor ut i det öppna.
  • Ett annat alternativ är att gå med i en online supportgrupp. Online supportgrupper finns för personer med Placenta Previa och människor på sängen vila. Överväga att gå med i en. Dessa grupper kan ge välbehövlig commiseration och förslag till coping strategier.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 19
    6. Göra sängen vila så trevlig som möjligt. Om du är fast i sängen, antingen hemma eller på sjukhuset, försök att göra det bästa av situationen. Var produktivt på sätt som är kompatibla med sängstöd: Forskning och köp Baby Tillbehör Online, skriv tack Noter till personer som har skickat presenter och ta hand om arbetsrelaterade skyldigheter som du kan göra från sängen. Men glöm inte att spendera tid på de saker som gör att du känner dig lugnare, lyckligare eller mindre uttråkad.
  • Du kan till exempel titta på dina favoritfilmer eller tv-program, läsa en bra bok, spela dator eller videospel, ha telefon eller skype-konversationer med vänner och familjemedlemmar, utmana någon till ett bräda eller kortspel, eller behålla en tidskrift eller en blogg.
  • Bild med titeln Deal med Placenta Previa Steg 20
    7. Inte panik. Att ha placenta previa är verkligen inte ideal, och sängstöd kan vara en utmaning. Men med korrekt behandling kan du förvänta dig att ha en hälsosam baby, som de flesta kvinnor med detta tillstånd gör.
  • Varningar

    Om du upplever tung blödning under graviditeten, oavsett om du har diagnostiserats med Placenta Previa eller inte, sök om medicinsk behandling omedelbart.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande