Hur man hanterar en gravid mamma

Hantera en gravid mamma kan vara en ny och stressig upplevelse, och det kan tyckas som saker som ständigt förändras. Oavsett om du är upphetsad eller inte säker på hur du känner för en ny bror eller syster, här är några sätt att hjälpa till att hantera den här upptagna tiden.

Steg

Metod 1 av 5:
Hantera dina känslor
  1. Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 1
1. Kom ihåg att allt du känner är normalt. Oavsett om du är arg, rädd, upprörd, ängslig, svartsjuk eller till och med helt upphetsad, är det inget fel med vad du känner. Ändra, oavsett om du anser att det är bra eller dåligt, är väldigt stressigt, och du kan känna massor av olika saker på många olika tider - eller på samma gång!
  • Graviditet och barnets födelse kan vara några av de mest stressiga tiderna i en persons liv. Ditt liv är i övergång just nu, och övergångar är inte alltid enkla.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 2
    2. Prata om det. Hitta en nära vän eller en vuxen du litar på att prata om vad du känner. En stödjande person lyssnar utan dom och kommer inte att berätta för dig att känna ett visst sätt.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 3
    3. Berätta för din mamma hur hon kan hjälpa till med att stödja dig. Kanske är du stressad om att ta på sig extra ansvar i huset, eller sjuk att alltid höra om den nya babyen. Låt henne veta vad som stör dig på ett respektfullt sätt. Istället för att berätta för henne vad hon gör fel, säg "Jag känner _____".
  • I stället för att säga, "pratar du alltid om barnet! Du bryr dig inte om mitt liv!"Försök säga:" Ibland känner jag mig som allt du pratar om är barnet som kommer. Jag skulle vilja prata om mitt liv med dig också. jag saknar att prata med dig."
  • I stället för att säga, "får du mig att göra allt runt här!"Försök säga:" Jag vet att du är trött och det är mycket att göra just nu, men jag känner mig överväldigad av allt du frågar om mig. Kan vi komma med en lista med sätt jag kan hjälpa dig och hålla fast vid dem?"
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 4
    4. Skriv ner det. Att hålla en tidskrift under den här tiden kan hjälpa dig att arbeta genom några svåra känslor. Detta är också ett bra alternativ om det inte finns någon tillgänglig att prata med.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 5
    5. Förstå det här är tufft för din mamma också. Att vara gravid är inte lätt. Din mamma kan känna sig sjuk, trött, öm, överväldigad, ängslig och mer. Plus, hon arbetar fortfarande med krav på hennes vardag. Gör ditt bästa för att vara tålmodig med henne.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 6
    6. Ta det lugnt på dig själv. Kom ihåg att du och din familj går igenom en övergång. Du upplever sannolikt lite stress som ett resultat av denna förändring, även om du är upphetsad och glad om en ny baby som kommer.
  • Var medveten om fysiska symptom på stress, som en upprörd mage eller huvudvärk och känslomässiga symptom, som att känna sig lätt frustrerad eller överväldigad. Var noga med att prata med någon om du känner dig stressad.
  • Ta en paus. Hitta några sätt att ta en paus från ditt familjeliv om din mammas graviditet blir för mycket för att hantera. Gå till en väns hus, se en film, få lite motion, läs en bok-gör några av dina favorit saker att tänka på det ett tag.
  • Metod 2 av 5:
    Komma igenom första trimestern
    1. Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 7
    1. Kom ihåg att din mamma är utmattad. Försök att förstå att hennes kropp arbetar hårt för att anpassa sig till graviditetens krav. Hon kanske behöver sakna några av dina aktiviteter för att vila.
    • Din mamma kan njuta av att göra tysta aktiviteter med dig. Försök läsa till henne, dra bilder med henne, eller titta på filmer tillsammans.
    • Försök att bjuda henne att göra tysta aktiviteter, utan tryck. Säga "Vill du hänga, eller behöver du vila?"
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 8
    2. Ta inte hennes humörsvängningar personligen. Moodiness är vanligt under graviditeten, men särskilt i första trimestern. Kombinera detta med utmattning, och ibland kan det tyckas som allt hon gör är snap på dig. Var tålmodig med henne, men var inte rädd att prata med henne om hon har skadat dina känslor.
  • Om hon gör ont på dina känslor, gå bort. När hon känner sig lugnare, kom tillbaka till henne och säg "Det skadade mina känslor när du ______." Detta kommer att hjälpa henne att veta att försöka att inte göra det igen.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 9
    3. Hjälp med hennes magont. De tre första månaderna av graviditeten kan vara en hård tid eftersom din mammas kropp anpassar sig till att vara gravid. Förändringarna i hormoner kan göra henne sjuk i magen.
  • Illamående och kräkningar i graviditeten kallas morgonsjukdom. Medan morgonsjukan normalt händer på morgonen, är varje kvinna annorlunda. Hon kan också kasta upp på kvällen eller vara illamående hela dagen.
  • Du kan hjälpa din mamma att må bättre genom att hitta mat och dryck som löser sin mage. Ginger Ale, saltkakor, pretzels och pepparmint te är några förslag, men fråga din mamma vad som fungerar för henne!
  • Metod 3 av 5:
    Anpassning i andra trimestern
    1. Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 10
    1. Försök att njuta av andra trimestern. Saker kan känna sig mer "normala" under dessa tre månader, eftersom din mamma kan hitta sin energinivå ökning och morgon sjukdom som släpper ut. Du kommer också märka att hon börjar se gravid. Om du är intresserad, finns det mycket sätt att vara en del av den här tiden.
    • Känna barnsparken. De flesta kvinnor börjar känna att barnet sparkar omkring 16 veckors graviditet. Du kanske kan känna att barnet sparkar från utsidan när din mamma är omkring 20 veckor gravid. Be henne att berätta när det sparkar och om det är okej att röra hennes mage.
    • Gå till en ultraljudsutnämning. Din mamma kommer sannolikt att ha ett ultraljud / sonogram när hon är omkring 20 veckor gravid. En ultraljudstekniker tar bilder av din syskon för dig att se. Om hon vill, kommer hon sannolikt att kunna ta reda på barnets kön vid detta möte. Du kommer att lära dig om du har en bror eller en syster!
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 11
    2. Hitta hennes favoritmat. Det är sant, gravida kvinnor har mycket starka begär för vissa livsmedel! Kanske kan du hitta hennes favoritglass, ta hem middag från hennes favorit kinesiska plats, eller göra henne den smörgås hon vill ha medan hon vilar på soffan. Du kommer att göra sin dag!
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 12
    3. Gör något speciellt med din mamma. Eftersom det i allmänhet är den "enklaste" trimestern, kommer din mamma att ha mer energi och inte vara så obekväma än. Planera en utflykt till en favoritrestaurang eller aktivitet. Ta lite tid att binda med henne nu, för det blir svårt för henne att hitta tiden för ett tag efter att barnet är födt.
  • Metod 4 av 5:
    Gör sig redo i tredje trimestern
    1. Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 13
    1. Låt henne vila. Den utmattning som din mamma hade i början av graviditeten har förmodligen kommit tillbaka. Tyvärr är sömnlöshet vanligt i detta skede, och det är också obehag på grund av barnets storlek, så det kommer troligen att vara svårt för henne att få gott sömn. Ge henne tillåtelse att ta en tupplur om det behövs.
    • Humörsvängningar och bara generell grumpiness har förmodligen kommit tillbaka. Hon är obekväma och inte sover bra. Gör ditt bästa för att påminna dig själv (och henne) att det här är tillfälligt.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 14
    2. Få allt klart. Har du märkt hur mycket saker som barn behöver? Du kan hjälpa till att göra saker lite lättare på din mamma genom att erbjuda henne att förbereda dig för din lilla bror eller systers ankomst. Det är mycket att göra. Här är några sätt att hjälpa:
  • Hjälpa till att förbereda barnkammaren. Detta kan vara allt från att måla rummet och sätta ihop en möbel eller tvätta och lägga undan barnkläder.
  • Kasta en baby shower. Hjälp att planera en fest för sin familj och vänner för att fira denna spännande tid.
  • Hjälp henne att packa hennes sjukhusväska.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 15
    3. Var beredd på nestning. Innan barnets födelse kan du märka din mamma som är livlig om, att få huset helt rena, matlagning måltider för att barnet kommer, eller ta itu med ett stort projekt. Denna energibyte kallas nesting. Det är väldigt vanligt att en gravid mamma vill att allt är perfekt för barnets ankomst. Var tålmodig med henne och försök hitta lite humor i den.
  • Metod 5 av 5:
    Justering till den nya babyen
    1. Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 16
    1. Ta reda på sjukhusets besökstimmar. Din mamma kan stanna på sjukhuset i några dagar med barnet. Hitta lite tid att besöka och träffa din nya syskon!
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 17
    2. Gör dig redo för en trött mamma. De kallar det "Arbete" av en anledning: Att ha en bebis är hårt arbete! Om du besöker din mamma efter att hon har barnet, kommer hon förmodligen att se ganska utmattad.
  • När din mamma och den nya barnet kommer hem från sjukhuset, kommer hon att spendera mycket tid på att vila. Hon kommer att vara trött, för att nya barn är mycket under natten.
  • Om du kan, erbjuda att titta på barnet så att hon kan ta en tupplur.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 18
    3. Förstå att du inte kommer att vara centrum för uppmärksamhet. Din mamma kommer att spendera mycket tid på att ta hand om barnet och binda med dem. Du kan känna att du inte är viktig för din mamma.
  • Be din mamma att lägga undan lite tid för bara två av er varje dag. Var villig att vara flexibel, dock. Nya barn är inte bra med scheman!
  • Din familj kan ha många besökare att välkomna den nya babyen. Den nya babyen kan få mycket uppmärksamhet, och många presenter. Det är normalt att känna sig avundsjuk. Låt din familj veta om du känner dig utelämnad.
  • Försök att be om dina gamla babyböcker eller videor av dig som en bebis. På så sätt kan du se hur din förälder bryr sig om dig när du var en baby.
  • Bild med titeln Deal med en gravid mamma Steg 19
    4. Var en fantastisk äldre syskon. Ingenting gör en förälder lyckligare än att se en särskild obligationsform mellan syskon. (Det är normalt om det tar ett tag, men.) Hålla, leka med och prata med barnet. Du kan till och med vilja välkomna barnet med en speciell gåva!
  • Nyfödda kanske inte kan spela mycket. Försök att fråga dina föräldrar hur du kan leka med din lilla syskon.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande