Hur man bestämmer sig för att få en abort eller inte

Besluta huruvida eller inte att avsluta en graviditet-önskad, oönskad eller oväntad - kan vara ett mycket svårt beslut. Att välja att ha ett abort är ett mycket personligt beslut, och bara du kan vara personen att fatta det beslutet själv. Du kan prata med din läkare, eller nära vänner eller familj, om vad du ska göra, men du borde inte känna dig tvingad i något alternativ. Förstå abortlagar och rutiner genom att göra egen forskning och reflektera över din egen livsstil och värderingar och komma till beslutet som passar dig.

Steg

Del 1 av 3:
Gör din forskning
  1. Bild med titeln Bestäm om eller inte att få en abort steg 1
1. Se din läkare. Om du misstänker att du är gravid eller har bekräftat det med ett test, planera ett möte med din läkare eller OB / GYN. De kan ge dig råd om dina alternativ: abort, adoption, eller hålla barnet.
  • Din läkare ska inte trycka dig i någon riktning. De borde helt enkelt ge dig information om vilka alternativ som är tillgängliga för dig.
  • Om du överväger en abort, kan du önska att förbereda en lista med frågor för att fråga din läkare. Du kan känna dig generad eller blyg om att prata med någon om en abort, men din läkare är där för att hjälpa dig. Om du känner dig pressad av läkaren att inte ha abort (av en anledning som inte direkt avser din hälsa), överväga att leta efter en annan läkare.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte att få ett abort steg 2
    2. Förstå dina sekretessrättigheter. Om du är en vuxen behöver du inte berätta för något om ditt beslut att ha en abort. Du kan dock vilja berätta för en pålitlig vän eller familjemedlem som hjälper dig att stödja dig under proceduren.
  • Om du är under 18 år och vill ha en abort, kan du vara skyldig att få föräldrars tillåtelse, eller, om du inte vill informera dina föräldrar, en domare, innan du kan ha förfarandet. Denna policy varierar efter stat, och de flesta stater har föräldraanmälningslagar. Känn din statens föräldrars samtycke.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte för att få en abort steg 3
    3. Förtydliga information om abortkomplikationer. Eftersom abort är ett kontroversiellt förfarande, är det mycket felaktigt att flyta om abort och dess effekter. Gör din forskning. Prata med din läkare. Leta efter information från statliga publikationer eller välrenommerade nyhetskällor.
  • Var försiktig när du gör online-forskning. Akta dig för vilken webbplats som helst som verkar driva ett öppet pro-choice eller pro-life agenda.
  • Vet att abort är säkert. Endast en procent av abort har komplikationer.
  • Vet att abort inte orsakar bröstcancer. Dessutom kommer en okomplicerad abort inte att orsaka infertilitet eller problem för framtida graviditeter.
  • Abort kommer inte att orsaka "post-abort" syndrom eller andra psykiska problem. Det är dock en stressig händelse, och vissa kvinnor befinner sig med en svårare tid efter aborten, på grund av tidigare existerande psykiska förhållanden eller brist på ett supportnätverk, till exempel.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte för att få en abort steg 4
    4. Bestäm om du är berättigad till en medicinsk abort. Medicinska eller icke-kirurgiska aborter kan göras upp till tio veckor (70 dagar) från den första dagen av kvinnans sista period. Din vårdgivare kommer att utföra en fysisk tentamen, vanligtvis inklusive en ultraljud och ordinera sedan Mifepristone (eller ibland metotrexat) och misoprostol.
  • Om du kan och villig att driva en medicinsk abort, kommer du först att ta Mifepristone, som blockerar din kropps produktion av progesteron, ett hormon som är nödvändigt för graviditet.
  • Efter 24-48 timmar tar du misoprostolen, vilket gör att livmodern ska tömma. Du kommer att ha kramper och tung blödning, vanligtvis inom 4-5 timmar med att ta medicinen.
  • När det här är klart måste du se din läkare för att se till att din kropp har utvisat all vävnad. Uppföljning är absolut nödvändigt, för att säkerställa att graviditeten framgångsrikt utvisats. Underlåtenhet att utvisa graviditeten kan helt leda till allvarliga komplikationer och infektion.
  • Fördelarna med en medicinsk abort är att den kan göras hemma, och kan göras tidigt under graviditeten (så snart du vet att du är gravid). Det finns emellertid också risker för att aborten är ofullständig. Om det är, så skulle du troligen behöva en kirurgisk abort.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte för att få ett abort steg 5
    5. Forskning en kirurgisk abort. En kirurgisk abort, även känd som sugande aspirationsbehandling, kan utföras om du är under 14-16 veckor gravid (det kan variera av leverantör). Förfarandet innefattar att dyktera livmoderhalsen och sätt in ett litet sugrör i livmodern för att avlägsna graviditetsvävnaden.
  • Den faktiska aspirationen eller abortproceduren tar bara några minuter. Det mesta av den tid som spenderas på kliniken eller doktorns kontor kommer att spenderas på att smärta / avslappning mediciner ska börja fungera, liksom att dölja ditt livmoderhals för att skapa en öppning som är tillräckligt stor för att sugröret ska passa igenom. Din livmoderhalsen kan diliseras med metallstavar med ökande tjocklek, medicinering eller dilatatorer som expanderar genom fluidabsorption.
  • Du kommer att spendera minst en timme i återhämtning för att säkerställa att det inte fanns några omedelbara komplikationer från ditt förfarande. Du kan bli ombedd att schemalägga en ytterligare uppföljning.
  • Om du är över 16 veckor gravid, kommer du att ha ett förfarande som kallas en utvidgning och evakuering (D & E). Detta liknar aspirationsbehandlingen, men det kräver mer tid och utrustning. Du kommer sannolikt att ha en långsammare återhämtning än med en aspirationsbehandling.
  • Del 2 av 3:
    Med tanke på dina värderingar och känslor
    1. Bild med titeln Bestäm om eller inte för att få ett abort steg 6
    1. Undersök din nuvarande situation. När du överväger vad du ska göra med din graviditet, tänk på vad som händer för närvarande i ditt liv och överväga hur en graviditet eller ett barn skulle påverka det. Du kanske vill spendera lite tid på att tänka på några problem på egen hand.
    • Tänk på din ekonomiska situation. Har du råd med att ha en bebis och höja den?
    • Tänk på din personliga övertygelse om abort. Om du inte känner dig bekväm med abort, skulle du överväga att sätta barnet för adoption?
    • Tänk på din hälsa. Skulle vara gravid vara skadlig för din kropp eller mentala tillstånd? Skulle du kunna hantera den emotionella och fysiska effekten av att ha en abort?
    • Tänk på ditt supportnät. Vem skulle hjälpa dig att höja barnet? Skulle barnets far vara inblandad? Om du hade abort, vem kunde vara där för att stödja dig?
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte att få ett abortsteg 7
    2. Diskutera dina känslor med andra. Prata med din partner, kära, eller vänner som du vet kommer inte att döma eller påverka ditt beslut. Många kvinnor känner sig ensamma när man arbetar med en oönskad graviditet. Att prata med pålitliga medlemmar i ditt supportnät kan hjälpa dig att känna dig mindre isolerad.
  • Om fadern är närvarande och involverad i ditt liv, kanske du vill prata med honom om vad han skulle vilja göra. Kom ihåg att du inte behöver hans tillåtelse att få en abort. Om du känner att han kan pressa dig på ett eller annat sätt, kanske du vill undvika att berätta för honom.
  • Låt inte någon trycka ditt beslut. Om din vän säger något som, "Om du har en abort kommer jag inte att kunna vara vänner med dig längre, för jag tror att abort är fel," du kan säga, "Jag är ledsen att du känner det sättet, men snälla Lägg inte press på mig. Jag behöver göra vad som är bäst för mig."
  • Prata med någon som har haft abort. Om du känner till någon som har haft abort, fråga vad deras erfarenhet var som, och hur de ser tillbaka på det positivt eller negativt. Du kan fråga, "Är du bekväm att prata om din abort? Kan jag fråga dig några frågor om det? Jag är gravid och jag är inte säker på vad jag ska göra."
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte för att få ett abort steg 8
    3. Prata med en rådgivare. Din läkare, familjeplaneringsklinik eller gemenskapshälsoverket kan veta om rådgivningstjänster som kan hjälpa dig att bestämma vad du ska göra. Se till att de resurser de ger dig är opartiska, icke-judgmentala rådgivningstjänster som inte försöker driva kvinnan mot ett alternativ eller ett annat.
  • Gör din forskning om några namn eller byråer du får för att se till att de är opartiska. Leta efter alla anslutningar som kan tyckas tveksamt för dig (politisk eller religiös).
  • Förstå att någon välrenommerad byrå eller rådgivare hjälper dig att utforska alla dina alternativ utan dom eller tvång. Om du känner dig pressad att göra ett visst beslut, hitta någon annan att prata med.
  • Del 3 av 3:
    Uppnå ett beslut
    1. Bild med titeln Bestäm om eller inte för att få ett abort steg 9
    1. Göra ett rättvist beslut. Om du överväger abort, behöver du fatta beslut så snabbt som möjligt. Medan du vill vara säker på ditt beslut, förstår du också att ju tidigare i den graviditet du bestämmer dig för att säga upp det, kommer det lättare att vara. Du kommer också att ha fler alternativ tillgängliga.
    • I de flesta stater i USA kan du inte få abort efter 24 veckors graviditet, såvida inte graviditeten är en risk för moderens hälsa.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte att få ett abort steg 10
    2. Gör en lista. Om du fortfarande är osäker på vad du ska göra kan du önska att skriva en lista över fördelarna och nackdelarna med att avsluta din graviditet. Att se dina tankar och känslor på papper kan hjälpa dig att nå ett beslut lättare.
  • Skriv ner positiva och negativ, oavsett hur stor eller liten de verkar. Jämför dina listor. Du kanske vill väga alla tre alternativen (föräldraskap, abort eller adoption) eller bara två om du vet att du inte är redo att vara förälder, till exempel.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte för att få ett abortsteg 11
    3. Ta nästa steg. När du har gjort ditt beslut, ta snabbt dina nästa steg. Om du väljer att fortsätta med graviditeten, vill du fortfarande följa upp för prenatal vård så snart som möjligt. Om du bestämmer dig för att ha abort, schemalägga det så snart du kan.
  • Tänk på att du kan behöva resa till en klinik och faktor i vissa stats obligatoriska väntetider också. Överväga eventuella ekonomiska behov som du kan ha för att betala för abort.
  • Om du planerar att fortsätta graviditeten, se till att du inte röker, dricker eller använder droger, äter bra och tar ett prenatalt vitamin som inkluderar folsyra - ett nödvändigt näringsämne för ett utvecklingsfotus.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte för att få ett abort steg 12
    4. Bestäm din framtida födelsekontrollbehov. Överväg att diskutera dina framtida födelsekontrollbehov med din leverantör eller på din familjeplaneringsklinik vid din nästa möte. Forskningsalternativ online och prata med din läkare om alternativ som kan fungera bäst för dig.
  • Om du bestämmer dig för att ha en abort, kan du få en IUD (intrauterin enhet) införd vid tidpunkten för ditt abortförfarande. Kolla med din läkare om det här alternativet. Medan det förhindrar graviditet skyddar det inte mot sexuellt överförbara infektioner.
  • Om du har en vanlig sexpartner, diskutera med dem vilket skydd du båda vill ta fram.
  • Tips

    Överväg att fråga din läkare där du kan få en gratis ultraljud. De kan kanske ge dig en och om inte de borde kunna berätta var du kan få en. Du kan också hitta välgörenhetsorganisationer som erbjuder gratis ultraljud på webben. Tänk dock på att de flesta välgörenhetsorganisationer som erbjuder denna tjänst drivs av ett pro-life-uppdrag och kommer att vara angelägna om att få dig att bestämma för att behålla graviditeten.
  • Om du är i ett förhållande med någon som slutar få en abort vill du göra ditt bästa till Stöd din flickvän efter en abort.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande