Hur man utvecklar insikt i ditt eget liv

Att utveckla insikt i ditt eget liv kan göra ditt liv mer meningsfullt. Det kan också hjälpa dig att förstå dig själv som en person och andra. Genom att studera dig såväl som världen runt dig, kan du upptäcka nya sanningar om ditt liv och identitet. En sådan strävan kan ta mycket tid och energi, men det blir värt det.

Steg

Del 1 av 4:
Att känna dig själv
  1. Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 1
1. Öva mindfulness. Studier visar att de flesta har stora blinda fläckar om sig själva, deras beteenden och deras önskningar. Det är lätt att måla dig som hjälten i din egen historia, men överväga vad det är att du kanske ignorerar om dig själv. Förbi Öva mindfulness, Du kan ta en titt på dig själv och ditt liv objektivt. Mindfulness involverar två komponenter:
  • Uppmärksamma dig själv. Tänk på vem du är i det här ögonblicket. Vad tänker du på? Vad känner du? Hur skulle du beskriva dina beteenden? Att lära sig att uppmärksamma vem du är och vad du tänker på varje ögonblick kan göra dig mer medveten om dina känslor och reaktioner.
  • Observera icke-dömande. När du har en stark känslomässig reaktion kan det vara användbart att fungera som en objektiv observatör av dina egna beteenden. Är din känslomässiga reaktion värt det? Snarare än att låta dina känslor driva ditt liv omtänksamt, ta några ögonblick att överväga var dessa känslor kommer ifrån och hur du ska reagera på dem.
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 2
    2. Tänk på hur dina handlingar lever upp till dina värderingar. Människor som är introspektiva är mer benägna att uppträda moraliskt och empatetiskt. Nyckeln är att jämföra hur dina beteenden mäter upp till dina kärnprinciper. Möter du de standarder du tror att alla borde hålla sig själva? Gör en lista över de egenskaper som är viktigast för dig i andra - fråga dig själv hur du kanske kan belysa dessa egenskaper.
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 3
    3. Resist Escapist Activities. Många människor som är obekväma med hur de lever sina liv försöker fly från introspektion och självkännedom. De gör det genom alkohol, droger, tanklös underhållning eller andra problematiska beteenden. Ge inte in i dessa frestelser. Berätta för dig själv att lära känna dig själv är hårt arbete som du inte får försöka skryta eller fly.
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 4
    4. Tänk på vem du jämför dig med. När människor försöker lära sig mer om sig själva börjar de instinktivt att jämföra sig med andra. Till exempel, någon som nyligen har bytt jobb kommer sannolikt att jämföra sig både till sina nya kollegor och till hennes gamla kollegor för att räkna ut hur kompetent hon är. Förstå att dessa jämförelser är ett vanligt sätt för människor att utveckla inblick i vem de är. Men snarare än att bli blint avundsjuk hos dem som är överlägsna dig eller blir smug om de som är sämre än dig, var uppmärksam på de instinktiva jämförelserna du gör. Berätta för dig själv att dessa jämförelser är en mer användbar barometer av vad som är viktigt för dig än om dina faktiska färdigheter.
  • Till exempel, om du befinner dig ständigt jämföra ditt mindre hem till de större hemmen av dina vänner, motstå uppmaningen att vara avundsjuk. I stället förstår denna instinktiva jämförelse ger dig information om dina prioriteringar i livet. Fråga dig själv varför du bryr dig om storleken på ditt hem: Vill du vara mer ekonomiskt säker? Är du intresserad av att odla din familj? Eller vill du respekteras av ditt samhälle? Använd jämförelser som en källa till information om dina prioriteringar, inte som bränsle för svartsjuka.
  • Expertips
    Nicolette Tura, MA

    Nicolette Tura, MA

    Life Coachnicolette Tura är en hälsopersonal och grundare av den upplysta kroppen, hennes välbefinnande och relationer konsulttjänst baserat i San Francisco Bay-området. Nicolette är en 500-timmars registrerad yoga lärare med en psykologi och mindfulness major, en nationell akademi av sportmedicin (nasm) certifierad korrigerande träningspecialist och är en expert på holistiskt boende. Hon har en ba i sociologi från University of California, Berkeley och fick hennes masterexamen i sociologi från SJSU.
    Nicolette Tura, MA
    Nicolette Tura, MA
    Livscoach

    Vår expert samtycker till: Istället för att jämföra dig med någon annan, fråga, "Vad kan jag lära av den här personen?" Om du omfamnar din egen unikahet, och du är öppen och villig att lära dig, blir du förvånad över hur mycket du kan växa.

  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 5
    5. Titta på en video av dig själv. Studier visar att det sätt vi tänker på våra interna själar matchar inte alltid med våra externa själv. Som ett verktyg för att utveckla insikt i ditt eget liv, spela in dig själv och tala om eller interagera med någon annan, till exempel genom en Vlog eller video dagbok. Var uppmärksam på din röst, ditt kroppsspråk, dina intonationer, dina ansiktsuttryck. Fråga dig själv om det du ser i videon matchar din självuppfattning.
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 6
    6. Kom ihåg att ditt liv inte är statiskt. Det finns inget sådant som ett enda, oföränderligt själv. Ditt liv kommer att innebära experiment, förändring och dynamiska interaktioner med andra. Försök att hålla en sund balans mellan att hålla sig tro på dina egna värderingar och önskningar och medge när dessa värden och önskningar måste förändras. Försök att se personlig utveckling inte som ett hinder för din medvetenhet om en enda sanning utan snarare som en resa till flera sanningar och insikter om vem du är.
    Expertips
    Nicolette Tura, MA

    Nicolette Tura, MA

    Life Coachnicolette Tura är en hälsopersonal och grundare av den upplysta kroppen, hennes välbefinnande och relationer konsulttjänst baserat i San Francisco Bay-området. Nicolette är en 500-timmars registrerad yoga lärare med en psykologi och mindfulness major, en nationell akademi av sportmedicin (nasm) certifierad korrigerande träningspecialist och är en expert på holistiskt boende. Hon har en ba i sociologi från University of California, Berkeley och fick hennes masterexamen i sociologi från SJSU.
    Nicolette Tura, MA
    Nicolette Tura, MA
    Livscoach

    Tänk på att du alltid kan växa. Om du vill förbättra dig, var öppen. Känner aldrig som att du är experten eller du vet allt, för det finns alltid något du kan förbättra, så länge du är villig.

  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 7
    7. Ta ett personlighetstest. Personlighetstest hjälper testtagare att bestämma sina personlighetstyper, önskningar och kompetenser. Det finns många olika typer av personlighetstest, men Myers-Briggs Inventory är en av de mest använda. Vetenskapen om personlighetstest och lager är skakigt, och du bör ta resultaten med ett saltkorn. Det är emellertid också troligt att resultaten av ditt personlighetsprov gör att du kan överväga om dina självuppfattningar leder upp med testets utvärdering. Gjorde något oväntat dyker upp? Har du lärt dig något nytt om din personlighet eller din självuppfattning? Du kan ta ett personlighetstest gratis på många webbplatser.
  • Bild med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 8
    8. Meditera. Studier visar att personer som tränar i Meditationstekniker är mer benägna att känna sig i ett grundligt, objektivt sätt. Ta en meditationskurs eller lära meditationstekniker för att träna dig själv i självmedvetenhet. Om du inte är bekväm med traditionell meditation kan du också uppleva en liknande fördel av att engagera sig i fokuserade, repetitiva aktiviteter som löpning, cykling eller stickning. När du mediterar är det till hjälp att:
  • Upprätthålla en rutin. Meditera samtidigt på samma plats varje dag.
  • Håll bra hållning.
  • Andas djupt.
  • Stäng ut distraktioner, bekymmer och nagging tankar.
  • Använd mantra för att hålla dig fokuserad.
  • Bild med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 9
    9. Gör en lista över dina livsmål. Mål är en av nycklarna att leva ett lyckligt, nöjda livet. Människor som arbetar hårt för att uppnå mål som är viktiga för dem rapporterar att man känner mer innehåll med sina liv och är mer självsäkra på vem de är. Det bidrar till att ställa in mål som är positiva (som att lära sig en ny färdighet) istället för negativ (t.ex. inte felaktigt beräkning). För att få mening av dina livsmål gör du följande:
  • Se till att dina mål är uppnåbara och rimliga. Gör inte ditt mål till "bli en trillionaire": Istället, ha ditt mål att vara något du kan uppnå under din livstid, till exempel "bli effektivare i mitt jobb."
  • Ange ett mål som du kan styra. Det finns många saker i livet som är bra men också helt utanför vår kontroll. Till exempel är ett livsmål att vinna lotteriet inte något du någonsin kan kontrollera.
  • Tänk på var du vill vara om 5 år. Vad sägs om 10 år? 20? Känn dig fri att daydream om var du vill att ditt liv ska vara på väg. Daydreaming är ett av de viktigaste verktygen för att nå en ljus framtid i ditt liv.
  • Tänk på alla aspekter av ditt liv. Hur vill du att din karriär ska se? Din familj? Ditt sociala liv? Din personliga utveckling? Dina hobbies? Begränsa dig inte till ett visst område av livet: Tänk på alla dina viktigaste aktiviteter.
  • Bryta stora mål ner i mindre, uppnåbara uppgifter. Det kan vara svårt att arbeta mot ett vagt stort mål som "bli min egen chef." Men om du bryter ett stort mål i sina delar, kan du kanske upptäcka att målet är lätt att uppnå. Till exempel kan det första steget att bli din egen chef vara att utöka ditt sociala nätverk för att utveckla en potentiell kundbas, vilket är något du kan göra just nu.
  • Utveckla en handlingsplan. När du har en känsla av de stora målen arbetar du mot såväl som de små uppgifterna som är involverade för att komma dit, kan du börja arbeta mot dem en-för-en. Utmana dig själv för att uppnå stora saker, och belöna dig själv när du uppnår ett av dina mål.
  • Del 2 av 4:
    Uttrycka dig själv
    1. Bild med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 10
    1. Hålla en journal. Daglig journaling kan låta dig överväga dina djupaste önskningar, mörkaste hemligheter och utsikter på livet. Lär känna dig bättre genom att skriva dina tankar ner varje dag. Ställ in en timer i 15 minuter och se till att du skriver under hela perioden. Din tidskrift kommer att vara ett värdefullt verktyg för att du ska kunna utveckla insikt i ditt nuvarande själv och hur du utvecklar under många år. Om du upptäcker att du har författarens block, överväg att använda en journalingprompt som:
    • Vad är det mest intressanta som hände med mig idag?
    • Vad dagdrömde jag?
    • Vilka ämnen gör mig obekväma att skriva om?
    • Vem är de 10 personer jag bryr mig om mest?
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 11
    2. Berätta för din livshistoria. Våra minnen tar ofta formen av en berättelse eller en historia, på ungefär samma sätt som memoarer och självbiografier gör. Artikulering av denna livshistoria kan låta dig bearbeta dessa minnen och ge mening ut av en hel del kaotisk information. Ta några minuter att tänka på hur du kanske berättar historien om ditt eget liv. Vilka minnen är de viktigaste? Vilka livshändelser har format den person du är idag? Vilken båge har ditt liv tagits? Helt enkelt tänka på din livshistoria eller prata om det med vänner är fördelaktigt. Du kan dock också överväga mer formella sätt att kommunicera din livshistoria, till exempel genom:
  • En memoir eller självbiografi
  • Ett fotoalbum
  • En kortfilm
  • En grafisk roman
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 12
    3. Experimentera med ditt utseende. Ditt utseende är ett av de första sätten som du kommunicerar med andra. Samtidigt tillåter ditt utseende också att du får ett bättre handtag på dig själv. Faktum är att många introspektiva reflekterande människor tar lite tid att överväga hur deras självpresentation är relaterad till sina värderingar, gillar och smakar. Överväg att experimentera med hur du ser för att förstå din egen smak och, i förlängning, ditt eget liv. Du kan:
  • Bära en färg som du aldrig har bära tidigare
  • Experimentera med a ny frisyr
  • Överväg att få en tatuering eller piercing
  • Försök hitta ett mode- eller tillbehörsdesigner du beundrar
  • Kom ihåg att ta hänsyn till standarder för professionalism när du experimenterar. Vissa arbetsplatser förbjuder synliga tatueringar och ansikts piercingar till exempel.
  • Bild med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 13
    4. Lär dig en konstform. Många människor kan lära sig om sig själva genom att engagera sig i någon form av kreativ aktivitet. Genom att göra vackra konstverk, kommer du att känna till dina egna preferenser. Samtidigt honar du en färdighet som kan låta dig berätta för din egen historia mer effektivt. Överväg att ta en klass på en lokal konststudio om du är nybörjare. Om du redan tränar ett hantverk, var noga med att ta tid att arbeta på det varje dag. Vissa konst och hantverk du kan överväga är:
  • Skulptur
  • Målning
  • Kreativ skrivning (poesi, fiktion eller icke-fiktion)
  • Bloggning
  • Fotografi
  • Dansa
  • Träbearbetning
  • Keramikkastning
  • Trädgårdsarbete
  • Del 3 av 4:
    Nå ut till andra
    1. Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 14
    1. Odla starka relationer. Du existerar inte i isolering: Vem du är som en person beror i stor del på hur du Interagera med andra personer, speciellt de som är närmast dig. För att lära känna dig bättre, lära känna dina kära bättre. Inte bara kommer du att upptäcka överraskande saker om dig själv, men dina nära och kära kan hjälpa dig under förvirrande eller oroliga tider i ditt liv. För att odla starka relationer med andra måste du:
    • Empatisk
    • Öva förlåtelse
    • Visa aktiva lyssnande färdigheter
    • Var villig att initiera konversationer och aktiviteter
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 15
    2. Hitta en objektiv lyssnare. För att utveckla insikt i ditt liv måste du erkänna det ibland kan du lura dig själv. Kanske är du blind för dina egna fördomar, eller kanske du tror ibland att du är en mer generös person än dina handlingar demonstrera. För att kunna arbeta genom dina blinda fläckar och skadliga mönster måste du hitta en smart, objektiv person som kan hjälpa till att avslöja de mörkaste hörnen av ditt liv till dig.
  • Många tycker det pratar med en terapeut, psykolog eller psykiater kan tjäna denna nyckelfunktion.
  • Bild med titeln utveckla insikt i ditt eget liv Steg 16
    3. Var uppmärksam på andras beteende. Ett viktigt verktyg för självkännedom är den information vi får från att observera beteenden hos de vi interagerar med. Tänk på de ledtrådar du skickas när du pratar med gamla vänner och till nya bekanta. Överväga om du kan tolka dem för att utveckla insikt i ditt liv, beteenden och värderingar.
  • Var medveten om att inte alla kan (eller borde) komma överens med alla andra. Var särskilt uppmärksam på reaktionerna hos dem som du respekterar, bryr sig om och beundrar.
  • Del 4 av 4:
    Utforska världen
    1. Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 17
    1. Var medveten om världen runt dig. Människor kan påverkas av omgivningen i många subtila, undermedvetna, men ändå signifikanta sätt. Berätta inte själv att du är immun mot världen runt dig: ditt liv har varit oåterkalleligt format av världen du bor i. Medan du inte kan (och inte) undkomma världen, vad du kan göra är att lära dig mer om den värld där du befinner dig. Du kanske kan förstå hur världen har format ditt liv.
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 18
    2. Erkänna att kulturen påverkar sig själv. Studier visar att vissa kulturer värdesätter som ett verktyg för självkännedom, medan andra värderar tystnad. Tänk om din egen inhemska kultur har format hur du ser dig själv och vad du prioriterar i livet. Läs om din egen kultur såväl som andra kulturer för att börja förstå hur kulturen har påverkat dig.
  • Bild med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 19
    3. Bredda dina horisonter. Rutiner kan vara viktiga och friska i vardagen. Men ibland kan de lämna oss fast i en ruta, ovillig att upptäcka nya platser och idéer. Skaka upp din rutin genom att aktivt söka nya och olika möjligheter. Några bra sätt att bredda dina horisonter inkluderar:
  • Ta en klass i ett nytt ämne
  • Läser om en helt ny idé
  • Besöker en plats du aldrig sett tidigare
  • Ha konversationer med främlingar
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 20
    4. Volontär. Tänk på de orsaker du bryr dig om mest och ägna flera timmar varje vecka till Hjälper den orsaken. Du kommer att lära dig om din egen potential såväl som om världen runt dig. Du kommer att träffa människor som delar dina idealer och vision såväl som människor som kan komma från en helt annan bakgrund. Du kan till och med upptäcka en ny karriärväg genom att hjälpa andra.
  • Bilden med titeln utvecklar insikt i ditt eget liv Steg 21
    5. Informera dig själv på "going-ons" av världen. Läs nyheterna dagligen. Var säker på att du vänder dig till välrenommerade journalister och nyhetsbyråer så att du får den mest exakta, aktuella informationen om lokala, nationella och internationella evenemang. Ta några minuter varje dag för att reagera på dessa händelser. Vilka är dina tankar om hur världen rör sig? Vad kan du göra för att hjälpa eller ändra saker? Vad är viktigast för dig just nu?
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Hitta en balans mellan att se inåt för inblick i ditt eget liv (som genom meditation) och tittar utåt (t.ex. genom att läsa om världen). Ditt liv är en kombination av interna och externa faktorer, och du måste veta om både för att känna dig själv.
  • Prata med dina vänner och familjemedlemmar om ditt mål att utveckla insikt i ditt eget liv. De kan kanske ge dig vägledning eller nödvändig objektivitet.
  • Var inte ensamstående. Inblick i ditt liv kan dyka upp genom sociala interaktioner, hobbyer, kreativitet och volontärarbete: det händer inte från att du tvingar det. Lev ett normalt, hälsosamt liv och vara tålmodig. Insikterna kommer att utvecklas naturligt.
  • Varningar

    Många människor är rädda eller ovilliga att konfrontera några av de mindre symboliska eller mindre moraliska delarna av sig själva. Kom ihåg att alla har brister, inklusive dig. Var ärlig om dina egna fel så att du kan arbeta för att fixa dem: Kör inte bort från dig själv.
  • Tillgripa inte för att förändra ämnen för att utveckla insikt i ditt liv. Dessa ämnen är escapist: de kommer inte att ge dig de svar du behöver, och många sinneändrande ämnen har negativa konsekvenser för din hälsa.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande