Hur man bestämmer dina myers briggs personlighetstyp

Myers-Briggs personlighetstypsystemet uppfanns av Katharine Cook Briggs och Isabel Briggs Myers, ett mor-dotterlag som söker sätt att hjälpa amerikanska kvinnor att hitta jobb som bäst passar deras personligheter under andra världskriget. Tanken bakom systemet är att, precis som människor är högerhänt eller vänsterhänt, är vi också benägna att tänka och agera på vissa sätt som vi är mest bekväma med.Indikatorn Myers-Briggs-typen (MBTI) analyserar fyra preferenser, vilket resulterar i sexton möjliga kombinationer. Vilken är du?

Steg

Del 1 av 3:
Hitta din typ via dikotomier
  1. Bild med titeln tjej kontrollerar på vän under fest.jpg
1. Avgöra om du är inåtvänd eller extroverted. Denna preferens är inte så mycket om hur social Du är (vilket är vad dessa termer ofta är förknippade med), så mycket som det handlar om din tendens att agera. När du löser ett problem ser du inåt först för att lösa problemet eller utanför?
  • Utträde hitta social aktivitet energi. De tenderar att njuta av att umgås i grupper och njuta av spänningen av fester. Medan de kan njuta av ensamma tid, kan för mycket tid i en lugn miljö dra dem.
  • Introvert Hitta tyst tid att aktivera. Medan de kan njuta av att umgås (även i grupper), spendera tid ensam eller en på en med någon speciell hjälper dem att ladda. De föredrar tysta, fridfulla miljöer.

Visste du? Shyness är inte alltid en indikator på introversion eller extroversion. Det finns blyga extroverts och bubbla introverts. När du är i tvivel, tänk på vad som energiserar dig och vad tenderar att bära dig ut (även om det är roligt).

  • Bild med titeln tankeväckande tonåring med lockigt hår.jpg
    2. Tänk på hur du samlar information. Gör du det genom avkänning eller genom intuition? Sensorer analyserar trädintuiterna tar i skogen. Sensorer är mer oroade över frågor om "Vad," medan intuitiver ofta undrar "Varför."
  • Sensorer Föredrar konkreta detaljer och fakta. Deras fokus är i fakta i nuet. De är mer benägna att säga "Jag kommer inte tro det till jag ser det." De tenderar att misstänka hunches eller gissningar när de inte är rotade i logik, observation eller fakta. De är också bättre på detaljer. De är också mycket medvetna om sina egna behov.
  • Intuiter Njut av abstrakta idéer och teorier. De tenderar att ha mer aktiva fantasier och tycker om att tänka på framtida möjligheter. Deras tankar kretsar kring mönster, anslutningar och blinkar av insikter. De kan tendera att dagdrömma och vara glömska när det gäller praktiska detaljer (som att komma ihåg att äta lunch när de är inriktade på ett projekt).
  • Bild med titeln make som tröstar varandra.jpg
    3. Titta på hur du fattar beslut. När du har samlat din information, oavsett om du känner eller känner, hur kommer du fram till ett beslut? Detta tenderar att sorteras in i "känsla" (prioriterar människors känslor och välbefinnande) och "tänkande" (Prioritering av logik och praktiska).
  • Känsla Typer Försök att titta på problem ur alla som är involverade i ett försök att hitta den mest balanserade, harmoniska lösningen (E.g. nå konsensus). Konflikt kan vara mycket stressande för dem.
  • Tänkande Typer tenderar att leta efter den mest logiska och konsekventa lösningen, kanske mäta det mot en uppsättning regler eller antaganden.
  • Dricks: Tänk på att båda typerna kan balanseras och rimliga. Känslan kan förstå logik och tänkande typer kan faktor andra människors känslor i sin logik. Människor av någon typ kan uppleva starka känslor och göra oklara beslut. Båda typerna är värdefulla.

  • Bild med titeln Kvinna i rullstol med en idé 1.jpg
    4. Tänk på hur du relaterar till omvärlden. Tenderar du att kommunicera bedömningar eller uppfattningar till andra?
  • Bedömning Typer tenderar att vara beslutsorienterade och organiserade. De tycker om att hitta resolutioner och är glada att förklara varför. De tenderar att vara planerare som gör att göra-listor och njuta av att få saker som görs före deadlines.
  • Uppfatta Typer är mer tveksamma att fatta beslut, likna att lämna saker öppna och fortsätta att göra observationer. De är långsamma för att göra val, speciellt när saker verkar vara viktiga. De skulle hellre hålla saker "penna" Om de hittar en anledning att göra en förändring. De kan blanda arbete och leka och är mer benägna att kämpa med förskott.
  • Bild med titeln penna och papper.jpg
    5. Använd de fyra dikotomierna (bokstäver) för att bestämma din personlighets akronym. Detta är en kombination av fyra bokstäver, som INTJ eller ENFP.
  • Den första bokstaven är antingen (för inåtvänd) eller e (för extroverted).
  • Det andra bokstaven är antingen S (för avkänning) eller N (för intuitiv).
  • Det tredje bokstaven är antingen t (för tänkande) eller f (för känsla).
  • Den fjärde bokstaven är antingen j (för att döma) eller p (för uppfattning).
  • Del 2 av 3:
    Tar testet
    1. Bild med titeln Laptop på Neurodiversity webbplats.jpg
    1. Försök ta ett gratis online-test eller två. Skriver "MBTI Free Test" in i en sökmotor ger dig gott om gratis test som du kan försöka. Klicka igenom frågorna och du får resultat.
    • Om du är nära gränsen på ett eller flera områden kan du få olika resultat baserat på hur testet är formulerat eller vad ditt humör är den dagen.
    • Kom ihåg att svara på hur du agerar, inte hur du vill ha dig själv (eller någon annan vill att du ska känna eller agera.
  • Bild med titeln person i blå typing.jpg
    2. Ta det officiella MBTI-testet om du vill ha bättre detaljer. Om du är osäker på kvaliteten på det du hittar online kan du vara intresserad av att ta MBTI-testet från en professionell, som en psykolog eller till och med en karriärrådgivare. Mer än 10 000 företag, 2 500 högskolor och universitet och 200 myndigheter använder testet för att förstå sina anställda och studenter.
  • Bild med titeln hijabi tjej på computer.jpg
    3. Titta upp din typs profil. Online profiler kan hjälpa dig att utveckla insikter om vem du är och vad några av dina styrkor och tillväxtområden är. Det kan hjälpa dig att förstå vad "avkänning" eller "uppfatta" verkligen betyda. De är tilldelade titlar, som "Givaren," eller "Läraren," etc.
  • Den fullständiga profilen adresserar din personlighetstyp i ett antal miljöer, personliga relationer, hem och så vidare och så vidare. Medan det inte kan täcka alla aspekter, och inte alla aspekter kan gälla nära dig, kan några av insikterna vara användbara.
  • Del 3 av 3:
    Använda dina resultat
    1. Bild med titeln Strong Girl Posing.jpg
    1. Sätt din typ till handling. När du vet vilken typ du är, kan du börja förstå hur du kan passa in i världen runt dig. Om du är en intj och du är en säljare, kan du vara omprövning av din arbetslinje! Det finns gott om dagliga användningsområden för detta test.
    • Inlärning: Hur tar du in och uppfattar fakta och koncept?
    • Förhållanden: Vilka egenskaper letar du efter i en partner? Vilka egenskaper är du mest kompatibla med?
    • Personlig utveckling: Vilka positiva områden kan du kapitalisera på? Vilka svaghetsområden kan du växa från?
  • Bilden med titeln fyra unga människor chat.jpg
    2. Känna igen att alla typer är lika värdefulla. Ingen enskild personlighetstyp är överlägsen en annan. MBTI försöker identifiera naturliga preferenser, inte förmågor. När du bestämmer din typ, titta på det ur det som du tendera att göra, inte vad du tycker du skall do. Att erkänna dina egna preferenser är ett användbart verktyg i självutveckling.
  • MBTI handlar om prioriteringar, inte förmågor. Till exempel kan känslayper vara intelligenta, dömande typer är inte nödvändigtvis dömande, och tänkande typer kan också ha en stark känslomässig intelligens.
  • Bilden med titeln två vänner som tar en promenad.jpg
    3. Fråga andra om deras typ. Att prata om personlighetstyper kan vara intressanta och det kan lära dig nya saker om människor du vet. Det är ett relativt vanligt test, och miljontals människor tar det varje år. Fråga folk om de har tagit testet. Det kan hjälpa dig att relatera till och lära dig mer om varandra.
  • Du kan lära av båda människor som är mycket annorlunda än dig och från personer som liknar.
  • Bild med titeln Autistic Teen Siblings Chatting.jpg
    4. Undvik stereotypning. Antag inte att du känner till någons typ baserat på vad de ser ut eller hur de agerar på en viss dag. Och även om du känner till deras typ, använd den inte för att tillskriva negativa egenskaper eller ursäkta dåligt beteende. Du kan använda personlighetstyper för att hjälpa dig att förstå och interagera bra med någon, men använd det inte för att begränsa dem.
  • Använd inte demografier som kön eller funktionshinder att anta personlighet. Till exempel, inte alla män tänker typer, och inte alla autistiska människor är intoverda intuitiver.
  • Undvik att göra negativa kommentarer om någons personlighetstyp. Om du är upprörd med sitt beteende, beskriv det som dåligt beteende istället för som en oundviklig personlighet som misslyckas. Till exempel kan tänkande typer och bör lära sig att respektera andras känslor, och uppfatta typer kan och borde uppfylla sitt ansvar.
  • Antag inte att svagheter som vanligtvis är förknippade med din personlighetstyp är inställda i sten. Du kan lära och växa.
  • Bild med titeln Kvinna med hörapparat Tänkande Positivt.jpg
    5. Kom ihåg att ett test inte definierar hela livet. Detta anser bara några aspekter av hur du ser världen och vad du föredrar. Det finns många fler aspekter av din identitet som inte omfattas av testet. Dina resultat är inte här för att begränsa dig, bara för att informera dig lite.
  • Det finns massor av mångfald i personlighet som går långt bortom 16 möjliga kombinationer. Dessa bokstäver fångar bara några aspekter av vem du är - säkert inte allt.
  • Dina personlighetsresultat är inte inställda i sten. Ibland kan du få olika resultat baserat på vilket test du tog eller vad ditt humör är. Dessutom finner vissa människor att deras personligheter förändras över tiden.
  • Lägg till ny fråga

    Tips

    Om du har problem med att bestämma din preferens, försök att föreställa dig vad du skulle ha valt när du var yngre, till exempel innan du var 12 år gammal. Tanken är att ta reda på vad din naturliga preferens var före dig lärt mig att uppträda eller svara på alternativa sätt och "uppfostran" plockar upp var "natur" slutade.

    Varningar

    Använd inte din typ för att motivera oansvarigt eller ovänligt beteende. Att vara en uppfattande typ är inte en ursäkt för att vägra att dra din vikt i gruppprojekt, och det är inte ett tänkande eller introvert. En ursäkt för att vara oförskämd för andra. Gör ditt bästa för att vara snäll och respektfullt hela tiden.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande