Hur man klarar sömnförlamning

Sömns förlamning är när du inte kan flytta medan du somnar eller vaknar men du är mentalt vaken. Sömnförlamning är ofta förknippad med andra symtom, som en känsla av kvävning, minskad hjärtfrekvens, hallucinationer, känner en ond närvaro i rummet, eller känner sig rädd, och det kan vara resultatet av andra förhållanden. Lyckligtvis, även om det kan vara läskigt, är sömnförlamning inte farlig. Att klara av sömnförlamning, börja med att arbeta med att sova bättre, vilket kan hjälpa till minska händelserna. Du kan också arbeta med vad du ska göra när det händer, såväl som att prata med din läkare om några underliggande förhållanden.

Steg

Del 1 av 3:
Sova bättre
  1. Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 1
1. Sova nog. Ett enkelt sätt att hjälpa till att klara sömnförlamning är att se till att du sover tillräckligt. Generellt betyder det att du behöver få minst sex timmars sömn en natt, men åtta timmar är vanligtvis bättre. Det betyder att du behöver göra en prioritet och var uppmärksam på när du behöver gå och lägga dig.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 2
    2. Klar ditt rum för sömn. För att sova ditt bästa måste du sova i en miljö som är inriktad på sömn. Till exempel är ett coolt rum vanligtvis bäst, tillsammans med lager för att hålla dig varm efter behov. Du kan också bära öronproppar om ditt område är bullrigt.
  • Blockera så mycket ljus som möjligt. Ljus, även omgivande ljus som ett ljust gatubelysning, kan påverka din sömn.
  • Om du kastar och vänder, överväga din säng. Kanske är det dags att uppdatera det till något mer bekvämt.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 3
    3. Få på ett sömnschema. Går och lägger sig på samma gång varje natt och stiger upp samtidigt varje dag berättar din kropp vad man kan förvänta sig. Du börjar bli sömnig när det är sängtid, och du kommer att vara mer sannolikt att somna lättare och sova bättre. Sova bättre kan ibland förbättra sömnförlamning.
  • Det kan också hjälpa till att sova "kö." Välj något som slappnar av dig, som att dricka en kopp (koffeinfri) te, läsa eller meditera, och gör det varje natt före sängen.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 4
    4. Klipp dåliga vanor ut ur din sängrutin. Även om det är viktigt att göra vissa saker före sängen för att hjälpa dig att sova, är det också viktigt att du inte gör andra saker. Till exempel, hoppa över koffein och alkohol, eftersom de båda kan påverka din sömn negativt. Också, ät inte en stor mängd eller rök strax innan du försöker sova.
  • Två timmar före sängtid, börja stänga av alla dina skärmar (t.ex. TV och smartphone), som kan påverka din sömn. Börja slingra ner och flytta mot sängen. När du vinner ner slutar du också göra något arbete, vilket kan vara för stimulerande och störa din sömn.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 5
    5. Sova på din sida. Sömnförlamning uppträder oftare när du sover på ryggen. Detta kan bero på tungan som faller tillbaka i halsen och orsakar en tillfällig luftblockering. Försök sova på din sida istället för att sänka sannolikheten för att du får en episod. Om du ofta hamnar på ryggen, sy en ficka eller stift en socka till baksidan av din nightshirt och sätt in en tennisboll eller två för att bryta vanan.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 6
    6
    Övning regelbundet. Du behöver inte gå till gymmet. Introducera helt enkelt en exemplar med låg effekt till din dag. Ta en promenad på morgonen, till exempel, är en bra idé. Träning kan hjälpa dig att sova bättre, men det är viktigt att inte träna för nära sänggåendet, eftersom det ursprungligen är energier. Få din träning på minst fyra timmar före sänggåendet.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 7
    7. Oroa dig inte i att inte sova. Om du inte kan sova, lägg inte bara det blir upprörd om det, vilket bara kommer att hålla dig längre. Försök att gå upp och göra något du hittar tråkigt i 20 minuter eller så innan du försöker sova igen.
  • Om du lägger dig att betona om något i ditt sinne, försök att spendera lite tid att skriva dina bekymmer ner i en journal för att få dem av ditt sinne.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 8
    8
    Koppla av. Påfrestning avbryter normala sömncykler, vilket i stor utsträckning kan bidra till sannolikheten för sömnförlamning. Ta tid varje dag för att minska din stress genom att göra aktiviteter du finner avkopplande, till exempel meditering, lyssnar på musik, gör något kreativt, eller spelar med ett husdjur.
  • Försök också att skära stress ur ditt liv där det är möjligt. Till exempel, om du märker känner sig orolig eller stressad varje gång du tittar på nyheterna, försök att klippa tillbaka.
  • Del 2 av 3:
    Hantering av sömnförlamning
    1. Bild med titeln Förklara rasism till ett barn steg 14
    1. Först, inse sömnförlamning är inte ett farligt eller dödligt tillstånd. Även om det kan känna sig skrämmande när du upplever det, kommer ihåg att sömnförlamning inte kommer att resultera i någon skada kan vara tröstande. De viktigaste biverkningarna av sömnförlamning är brist på sömn och ökad ångest.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 9
    2. Fokusera på kroppsrörelse. Du kan upptäcka att du kan flytta mindre delar av din kropp, till exempel tårna, fingrarna eller tungan. När du kan göra en liten första rörelse kan du upptäcka att stavningen av förlamningen är trasig, och du kan flytta resten av din kropp.
  • Försök med att fokusera på dina kroppsdelar i följd som i en avkopplingsrutin. Få din uppmärksamhet åt dina tår och tänk på dem. Försök sedan flytta tårna och gå vidare till fötterna, benen och så vidare.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 10
    3. Föreställ dig själv att flytta. Vissa människor avsiktligt inducerar ett sov-förlamningsstat för att uppmuntra vad de tror att vara out-of-body-upplevelser. I sin tur kan du föreställa dig att flytta eller projicera rörelse vara tillräckligt för att driva dig ur förlamning.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 11
    4. Fokusera på din andning för att vara lugn. Sömnförlamning kan åtföljas av rädsla eller till och med terror. Andra människor känner som någon eller något hotande är i rummet. När du upplever dessa känslor, försök att påminna dig om att allt är okej. Fokusera på att försöka fördjupa din andning, speciellt om bröstet känns viktat eller tungt.
  • Rädsla kan vara en av de värsta aspekterna av sömnförlamning. Försök att påminna dig om att det du är rädd har inte riktigt hänt. Fokusera på här och nu.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 12
    5. Diskutera det med din partner eller familjemedlemmar. Ofta kan en episod av sömnförlamning brytas när du hör ett ljud eller känner att någon rör dig. Därför, med en nära familjemedlem som kan hjälpa om de råkar se att du har en episod, som bara fungerar om du kan öppna dina ögon under förlamning. De kan knacka på dig eller prata med dig för att försöka väcka dig ur förlamningen.
  • Om du kan, öppna dina ögon så att en annan person i närheten kan märka. Men inte alla kan göra det.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 13
    6. Fokusera på ögonrörelsen. Vissa människor kan öppna ögonen och titta runt. Om du kan, försök att göra det. Se fram och tillbaka snabbt. Denna lilla rörelse hjälper vissa människor ut ur det förlamade tillståndet.
  • Del 3 av 3:
    Prata med din läkare
    1. Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 14
    1. Hålla en logg. Skriv ner så många detaljer om upplevelsen som möjligt. Inkludera tiden, ditt sömnmönster, sovläge, ditt mentala / emotionella tillstånd före och efter att du var förlamad, och om du var förlamad medan du somnade eller vid vakning. Denna information kan alla vara användbara, speciellt om du bestämmer dig för en doktor om villkoret.
    • Spåra även andra sömnproblem som du märker, som sömnlöshet, antalet gånger du vaknar på natten, hallucinationer vid vakning och / eller som sover ofta under dagen.
    • Försök att märka om något i synnerhet utlöser förlamningen. Till exempel kan du märka att det händer oftare när du drack alkohol natten innan.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 15
    2. Diskutera narkolepsi. Narkolepsi kan vara en bakomliggande orsak till sömnförlamning. Om du har märkt extrem trötthet under dagen, i kombination med oförmåga att hålla sig vaken, kan narkolepsi vara en bakomliggande orsak till din sjukdom. Fråga din läkare om det här kan vara en möjlighet.
  • Andra symtom på narkolepsi kan innefatta hallucinationer när du somnar eller vaknar och cataplexy, vilket är plötslig muskelsvaghet ofta med av starka känslor. Till exempel kan en stor skratt av skratt orsaka att delar av kroppen blir svag.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 16
    3. Ha en sömnstudie gjort. En sömnstudie görs på ett sjukhus eller annan medicinsk anläggning. I grund och botten är du över natten, och du är ansluten till maskiner för att hjälpa till att bestämma eventuella problem du kan ha med sömn. Det är en av de test som används för att diagnostisera narkolepsi, till exempel.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 17
    4. Prata om andra möjliga triggers. Andra sjukdomar kan orsaka sömnförlamning också. Särskilt ångest, depression och PTSD kan alla orsaka sömnförlamning att inträffa. Ibland kan behandling av dessa förhållanden hjälpa till med sömnförlamningen, så diskutera möjligheten med din läkare.
  • Det är särskilt viktigt att söka en rådgivare om du tror att din sömnförlamning orsakas av PTSD.
  • Bild med titeln Kope med sömnförlamning Steg 18
    5. Fråga din läkare om ett antidepressivt medel. Ibland kan din läkare ordinera ett antidepressivt medel för att hjälpa dig att reglera din sömncykel. I sin tur kan det minska dina fall av sömnförlamning. Många människor som har instanser av sömnförlamning, finner att de har färre instanser när det är ett antidepressivt medel.
  • Tips

    Sömnförlamning kan vara skrämmande, men det är inte riktigt farligt eller skadligt.
  • Ett bra tips när du har sömnförlamning är att stänga dina ögon och försök att falla tillbaka till sömn. Du kan höra viskning och / eller ens skaka på din säng, försök att inte öppna dina ögon och du kommer att falla tillbaka i sömnen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande