Hur glömmer du en dålig dröm

Alla behöver en god natts sömn, men ibland kan en dröm vara så störande att det gör det svårt att komma tillbaka till sömn. Några speciellt dåliga mardrömmar är så störande att de verkar haunt dig även när du är vaken, vilket påverkar kvaliteten på ditt dagliga liv.Lyckligtvis finns det många saker du kan göra för att hjälpa dig att glömma en dålig dröm och förhindra att det återkommer.

Steg

Del 1 av 3:
Hantera drömmen när du vaknar
  1. Bild med titeln Glöm en dålig dröm Steg 1
1. Kom ihåg det drömmar är inte riktiga. Dåliga drömmar orsakas av alla slags slumpmässiga saker, från maten du åt före sängen, till något du tittade på TV, eller till och med på grund av stress eller problem i ditt liv som är helt orelaterade med drömmen.
  • Det finns inget förhållande mellan dåliga (eller bra) saker som händer i din dröm och saker som kommer att hända i ditt verkliga liv, så stressa inte eller oroa dig för att din dröm förutsäger framtiden. Medan drömmar inte har något förhållande till framtiden, är de en återspegling av det förflutna och ditt nuvarande liv: de reflekterar trauma, stress, minnen och upplever ditt sinne försöker assimilera när du vilar.
  • När du vaknar från en dålig dröm i mitten av natten är det viktigt att du omedelbart gör ditt sinne bort från drömmen och spärr på något i din verklighet. Tänk på vad som helst som ger dig mest glädje i livet: din familj, dina husdjur, en älskad, en underbar solnedgång. Det här kallas "Guidad bild," En avsiktlig mental strategi att styra ditt sinne i rätt riktning för att slappna av.
  • Bild med titeln Glöm en dålig dröm Steg 2
    2. Andas. Lugna ner dig och bara slappna av. Mardrömmar är kända för att orsaka fysiologiska svar som en ökad hjärtfrekvens och en kall svett. Öva några meditativa tekniker för att få ditt sinne av din dröm och lugnar nog att återvända till sömn.
  • Öva djupt abdominal andning för att slappna av din hjärtfrekvens. Ligga på ryggen, placera din hand över magen och dra långsamt djupt genom näsan. Låt luften expandera din mage istället för bröstet, tryck sedan ut luften med handen genom att arbeta läppar. Fokusera på känslan av luftfyllningen och lämna din kropp.
  • Bild med titeln Be en novena steg 10
    3. Recitera en lugnande mantra. När du var ett mycket ungt barn är det troligt att din mamma eller far tröstade dig när du hade en dålig dröm. Du kan framkalla samma känsla genom att recitera ord av tröst för dig själv när du vaknar ensam.
  • Det kan vara så enkelt som "Du är vaken, du är säker. Du är vaken, du är säker." Du kan också recitera orden till en fredlig dikt (Robert Frost`s "Stoppar av skogar på en snöig kväll" är ett bra val) eller texterna till en lugnande låtar (barnens lullabies är ofta ett bra val).
  • Om du är religiös kan du föredra en skriftlig recitation eller bön som hjälper dig att känna dig tröstad i tider av stress.
  • Del 2 av 3:
    Glömmer drömmen nästa dag
    1. Bild med titeln Koppla av i sängen Steg 9
    1. Gör något för att tänka på det. Oavsett om det läser en bok, tittar på tv, eller ringer dina vänner, tar dig tid att varva ner och göra vad som gör dig lycklig.
    • Om drömens teman fortsätter att störa dig hela dagen, påminna dig om att drömmen inte var riktig och att det inte finns någon anledning att vara rädd.
  • Bild med titeln Glöm en dålig dröm Steg 4
    2. Ventilera dina känslor. Eftersom du vill glömma drömmen, pratar det om det kan tyckas kontraproduktivt. Men ibland är det enda sättet att glömma en riktigt orolig dröm att bearbeta vad det menade och varför det störde dig genom att prata med en betrodd vän.
  • Berätta för någon du litar på och du vet kommer inte att skratta eller göra roligt med dig. Ring dina föräldrar, e-posta din vän eller bara berätta för dem personligen. Det är bättre att få saker av bröstet.
  • En vän som känner till ditt förflutna och alla nuvarande stressorer i ditt liv kan hjälpa dig att identifiera vad som orsakar drömmarna eller varför de stör dig så mycket.
  • Bild med titeln Koppla av i sängen Steg 2
    3. Koppla av vid sänggåendet. De flesta människor kan glömma sina dåliga drömmar under dagen, men börja känna sig orolig igen mot sänggåendet eftersom de inte vill re-uppleva något så oroande. När sängtid rullar runt, försök att träna ditt sinne för att lugna sig och fokusera på de glada stunderna.
  • Undvik tv, filmer, våldsamma videospel eller läser strax före sängen, speciellt om du tenderar att titta på eller läsa material som är suspensifierat eller skrämmande. Dessa typer av media kan tänka på kanten och resultera i dåliga drömmar som ditt undermedvetna fortsätter på tankens tåg som startades av TV: n eller boken.
  • Undvik att titta på de nattliga nyheterna eller läsa nyheterna online före sänggåendet. Nyheter media tenderar att fokusera på skrämmande berättelser om brott, död och krig eftersom de typer av berättelser tycks locka fler tittare, men att titta på nyheterna kommer att ge dig en förvrängd känsla av verklighet. Media forskare kallar detta "Mean World Syndrome," Och det är tendensen för människor som tittar på många tv-nyheter för att tro att världen är farligare än det faktiskt är.
  • Gör vad som slappnar av dig mest: ha sex, läsa religiösa skrifter, läsa eller titta på lugnande, lätta böcker eller tv, ta ett långt varmt bad, eller ha din betydande andra ge dig en massage med glatt doftoljor eller lotioner.
  • Del 3 av 3:
    Förhindra dåliga drömmar
    1. Bild med titeln Koppla av i sängen Steg 13
    1. Ta reda på vad som orsakar dina dåliga drömmar. Förstå vilka triggers du drömmar kan hjälpa dig att vidta åtgärder för att förhindra att de förekommer.
    • Drömmar kan orsakas av mediciner (speciellt narkotika, antidepressiva medel och blodtrycksmedicin), livsmedel eller drycker (särskilt alkohol, men dina individuella triggers kan vara någonting), stressiga händelser, feber eller sjukdom eller sömnbrist. Vissa människor upplever även mardrömmar om de blir överhettade från alltför många filtar eller pyjamas som är för varma.
    • Äter du ett midnatt mellanmål före sängen? Medan människor brukade tro att endast vissa livsmedel kunde utlösa mardrömmar (som kryddig mat), tror forskare nu att det är att äta sig som orsakar ökad dröm och mardrömaktivitet, inte den specifika maten. Det är tänkt att äta ökar din ämnesomsättning, vilket i sin tur ökar din hjärnaktivitet i taget när din hjärna normalt avvecklas för vila. Den ökade aktiviteten leder till ökade drömmar och mardrömmar.
    • Om du har återkommande mardrömmar, behåll en journal av den dröm som innehåller information om alla mediciner, ovanliga livsmedel eller drycker, stressiga livshändelser eller bekymmer eller sjukdomar som kan ha följt det.
  • Bild med titeln Glöm en dålig dröm Steg 6
    2. Öva strategier för att lindra stress. Inte bara gör dåliga drömmar ofta spännings eller ångest i ditt vakna liv, men erfarenheten av att ha dem kan lägga till din stressbelastning, vilket potentiellt ökar dina dåliga drömmar i en ond cykel. Ta tid för dig själv varje dag för att lindra stress. Prova dessa strategier:
  • Öva mindfulness.Mindfulness är en meditationsstrategi som fokuserar på nuvarande ögonblick snarare än det förflutna eller framtiden. I studier har mindfulness visat sig minska ångest, depression och negativ påverkan. Prova yoga som ett bra sätt att lära sig mindfulness.
  • Övning för att lindra stress. Dåliga drömmar kan orsakas av stress eller depression. Träning är ett bra sätt att stressa dig själv, så varför inte gå till en jog i parken? Övning kan inte bara hjälpa till att lösa din stress (vilket eliminerar en av de potentiella orsakerna till dåliga drömmar), det hjälper dig också att somna snabbare och sova djupare, vilket också kan bidra till mindre mardrömmar.
  • Journal om de saker du går igenom - Om du kan arbeta genom dem medan du är vaken, kanske du inte drömmer om dem på natten.
  • Bild med titeln Koppla av i sängen Steg 3
    3. Försök ändra din sömnmiljö. Att ändra miljön kan bidra till att minska din stressnivå, vilket i sin tur kan bidra till att minska dina mardrömmar. Det kan också bidra till att ditt rums atmosfär verkar mer lugnande när du vaknar från en mardröm.
  • Kontrollera termostaten. De flesta människor sover bäst vid en temperatur på cirka 65 grader Fahrenheit. Du kan frestas att vrida upp temperaturen på kalla nätter, men en lägre temperatur är mer gynnsam till en god natts sömn och kan hjälpa till att avvärja dåliga drömmar.
  • Bära tunna pyjamas eller sova i naken och undvik att använda mer filtar än nödvändigt för att somna: ett tunt ark och en filt är förmodligen mycket. Kom ihåg att målet är att hålla din kroppstemperatur nere så att du inte blir överhettad på natten.
  • Om du vanligtvis sover i pitch-svart, överväga ett svagt nattljus. Det kan hjälpa till att påminna dig när du vaknar att du är säker och i ditt rum. Om du vanligtvis använder ett ljus, överväga att sova i tonhöjd. Vissa människor hittar de skuggor som gjorts av nattljus för att vara störande.
  • Tänk på ett komfortobjekt. Om du vanligtvis sover ensam, kan ett fyllt djur tröstande om du blir rädd på natten. Och om du är orolig att fyllda djur bara är för små barn, överväga detta: en undersökning som gjordes i England fann att en av fyra vuxna män reste med fyllda djur i sina resväskor!
  • Bild med titeln Koppla av i sängen steg 14
    4. Acceptera några dåliga drömmar efter behov. Sinnet behandlar stress och traumatiska upplevelser genom dåliga drömmar, och tillåter dessa drömmar att uppstå är en viktig del av att hantera den verklighet som orsakade dem.
  • Istället för att försöka squash alla dåliga drömmar, försök att få till roten till det som stressar dig och hanterar det istället. Drömmarna kommer naturligtvis att dämpa eller ändra för att återspegla din verklighet.
  • Vara nyfiken på de känslor du hade i drömmen - ditt sinne försöker bearbeta något som det inte har haft tid eller utrymme att arbeta igenom medan du är vaken.
  • Bild med titeln Diagnose Tonsillit Steg 3
    5. Se en terapeut orfamily doktor. I de flesta fall är sällsynta mardrömmar helt normala och bara en olycklig del av livet som vi måste ta itu med. För vissa människor kan de dock signalera ett underliggande problem, så se en specialist om dåliga drömmar blir problematiska.
  • Persistenta eller återkommande mardrömmar kan föreslå en ångestsyndrom eller ett traumatiskt förflutet, eller kanske en psykisk störning som en terapeut eller läkare kan hjälpa dig att hantera. De kan till och med bara vara en signal som du har något olöst på att du behöver jobba igenom. Kom ihåg att stoppa drömmarna, du måste komma till roten till vad som orsakar det. Många terapeuter är utbildade att göra just det.
  • Tips

    Kram något som ett fyllt djur eller ditt husdjur, en vän eller familjemedlem.
  • Utveckla gott sovande vanor. Ta ett bad, läs en bok eller titta på tv eller om du har fyllt djur kramar det!
  • Läs en lycklig bok, särskilt korta barnböcker. De tenderar att främja glada tankar och få ditt sinne av drömmen.
  • Stress inte om det för mycket, eftersom tiden går, kommer drömmen att gå vilse i andra tankar.
  • Rensa ditt sinne om några negativa tankar eller känslor.
  • Titta på en kort humor video på YouTube, det kommer att tänka dig av drömmen och du kan ha ett mer lyckligt humör.
  • Varningar

    Upprepade mardrömmar eller mardrömmar som orsakar akut stress kan faktiskt vara ett symptom på en underliggande sömnstörning eller psykiskt tillstånd, såsom mardrömstörning (tidigare känd som dröm ångestsyndrom), narkolepsi, nattskräck, sömnapné, posttraumatisk stressstörning, eller sömnförlamning. Var noga med att prata med din läkare om du känner att du upplever mer än bara en dålig dröm.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande