Hur somnar (för barn)

Det genomsnittliga barnet mellan åldrarna 6 och 13 behöver 9-11 timmars sömn per natt, men nattens rädsla, allmänna bekymmer och fattiga sängtidsrutiner kan göra det svårt att uppnå. Skapa ett konsekvent mönster för att gå och lägga sig och en lugnande plats till sömn kan hjälpa mycket. Om rädsla eller mardrömmar är ditt huvudsakliga problem, kan tröstande aktiviteter eller prata med en pålitlig vuxen lösa dina sömnproblem.

Steg

Metod 1 av 3:
Hantera rädslor, mardrömmar och stress
  1. Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 1
1. Placera tröstande föremål inom syn på din sömnutrymme. Komfort saker som nallebjörnar är inte bara för små barn - vissa vuxna är beroende av dem också! Oavsett om det är ett favoritfyllt djur i sängen eller dina favoritposter eller ritningar på väggen i närheten, välj några nyckelposter som hjälper dig att lätta ditt sinne när du går och sover.
  • En hängande mobil med fjärilar, action figurer, eller vad du än tycker kan också hjälpa till. Återigen är det inte bara för spädbarn!
  • Försök att inte överbelasta med komfortobjekt, men. Om din säng är packad med fyllda djur, kan det bli ett mindre bekvämt sovande utrymme.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 2
    2. Använd ett svagt nattljus om du är rädd för mörkret. Ett mörkt rum är bäst för att sova, men lite ljus är ok om det hjälper till att lugna dig. Placera nattljuset på en plats där det inte kommer att skina i ditt ansikte och inte skapa några potentiellt skrämmande skuggor på väggen eller taket.
  • Om du har en stor rädsla för mörkret kan det hjälpa till att hålla en liten ficklampa (det är inte för ljust) i närheten. På så sätt kan du snabbt kontrollera omgivningen om det behövs.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 3
    3. Prova en vit ljudmaskin om slumpmässiga ljud stör dig. Om creaky golv, gata trafik, åskväder eller chirping crickets håller dig vaken, kan en vit ljudmaskin hjälpa ganska lite. Du kan försöka använda lugnande havsvågor, regndroppar eller andra lugnande ljud för att drunkna ut de ljud som hindrar dig från att dyka av.
  • Vita ljudmaskiner ger ett kontinuerligt bakgrundsljud som kan blockera andra ljud utan att distrahera sig själva.
  • Alternativt kan du försöka använda en fläkt, ett luftfuktare, eller en luftrenare.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 4
    4. Hoppa över läskiga program och berättelser om mardrömmar är ett problem. Det är bäst att undvika någon skärmtid för en timme eller mer före sänggåendet, men undvik speciellt skrämmande program, videor eller spel. Denna typ av innehåll kan få dig att ha mer frekventa och mer skrämmande mardrömmar.
  • Detsamma gäller för böcker - hoppa över spökhistorierna och curl upp med läsmaterial som är bekant och lugnande.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 5
    5. Prata med en vuxen och rita bilder om du har mardrömmar. Om du vaknar från en mardröm och kan komma ihåg åtminstone några av detaljerna, berätta en förälder eller annan betrodd vuxen om det - antingen nästa morgon, eller, om det behövs, under natten. Pratar om vad du har drömt kan hjälpa dig att inse att det inte var riktigt och inte något att frukta.
  • Det kan också hjälpa till att skissa en bild av din mardröm. Det kan bli mindre läskigt när du ser det utdraget, och du kan till och med riva upp papperet efteråt om det hjälper!
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 6
    6. Diskutera bekymmer som håller dig vaken med en pålitlig vuxen. Om stress om skolarbete, det stora spelet kommer upp, pratar med den tjejen du gillar, eller dina föräldrars argument håller dig på natten, prata med någon om det. Du kan prata med en förälder eller morförälder, lärare, skolrådgivare eller en annan vuxen du vet och litar på.
  • Bara berätta för någon om vad som är oroande, du kan vara en stor lättnad och kan hjälpa dig att sova bättre.
  • Om stress är ett stort problem för dig, prata med din förälder om att se en licensierad rådgivare eller barnpsykolog.
  • Metod 2 av 3:
    Skapa en comfy sömnmiljö
    1. Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 7
    1. Gör din säng en inbjudande plats att sova. Lägg till en mjuk kudde eller två, en comfy filt, och kanske ett enda fyllt djur för att hålla saker snyggt. Du vill att den ska känna som om du bara kan "smälta" i sömn så snart ditt huvud träffar kudden!
    • Försök också använda din säng bara för att sova, istället för som din plats för läxor, kontrollera din telefon, bygga legos, etc. Detta hjälper dig att associera din säng med bara en sak-sovande.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 8
    2. Håll husdjur, TV och andra distraheringar ut ur ditt rum. Det kan ge någon initial komfort att ha en favorithund eller katt som kammar med dig i sängen, men husdjur tenderar att flytta runt mycket och bli distraktioner. Ett fyllt djur som aldrig behöver gå upp för att använda badrummet är ett bättre val!
  • Det är också bäst att hålla distraktioner som TV, datorer och mobiltelefoner ut ur ditt rum, särskilt vid sänggåendet. Om du måste göra ditt skolarbete på en tablett eller bärbar dator i ditt rum, till exempel, flytta objektet till ett annat rum när det är sängtid.
  • Om du behöver ett larm för att väcka, använd en vanlig väckarklocka så att du kan hålla din mobiltelefon ut ur området. Det är också bäst att hålla väckarklockan utom räckhåll, så du måste gå ut ur sängen för att stänga av det.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 9
    3. Se till att rummet är mestadels mörkt och bekvämt coolt. Använd blackout nyanser eller gardiner för att hålla rummet så mörkt som möjligt använda bara ett litet nattljus om det behövs. Använd även fläktar, luftkonditioneringsapparater, värmare eller bara tyngre eller lättare filtar för att nå din idealiska sovande temperatur.
  • De flesta människor tenderar att sova bättre i ett lite svalare rum med filtar för värme, men du kan ha olika sömnpreferenser.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) steg 10
    4. Hantera det bästa du kan om du delar ett sovrum. Om du delar dina sovkvarter med en syskon, kan du upptäcka att dina begrepp av idealiska sovande förhållanden är väldigt olika. Om de gillar det kallare än du, lägg till en filt till din sovplats. Om de gillar det varmare, peka fläkten mot dig. Om de behöver ett nattlampa, be dina föräldrar att ansluta det ifrån din sovplats.
  • Om du kan övertyga dem om att arbeta med att etablera en konsekvent, avkopplande sängtidsrutin tillsammans med dig, kommer du båda att sova bättre!
  • Metod 3 av 3:
    Efter en konsekvent bedtime rutin
    1. Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 11
    1. Gå och lägg dig och vakna på samma gång varje dag. Du sover bättre och vaknar mer uppdaterad om du sätter upp ett konsekvent sömnschema för varje dag-vardagar, helger, även sommarlov! Om du stannar sent och sova sent på helgerna, till exempel, har din kropp mer problem med att räkna ut när det är "sömn" tid och "vaken" tid.
    • I det bästa fallet kan du övertyga alla i din familj för att anta sina egna konsekventa, året runt sömnscheman. Annars, se om alla kan komma överens om att sakta anpassa sina scheman (till exempel från skolåret till sommarlov) över flera dagar eller några veckor. På det sättet ändras hela hushållsrutinen dramatiskt över natten.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) steg 12
    2. Flytta din sänggå tillbaka tills du kan vakna i tid utan hjälp. Om du sover på ett konsekvent schema-säg, 21:00 till 7:00 och får tillräckligt med sömn för kroppens behov, bör du sällan om du någonsin behöver en väckarklocka. Om du kämpar för att gå upp vid rätt tidpunkt betyder det nästan alltid att du inte får tillräckligt med sömn.
  • Flytta din sängtid tillbaka med 15 minuters steg var 3: e nätter tills du börjar vakna på egen hand vid rätt tidpunkt. Använd sedan detta som ditt konsekventa sömnschema.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 13
    3. Drick inte någon koffein inom 5 timmar med sänggåendet. Även små mängder koffein kan påverka människor-speciellt barn-i timmar efter att ha druckit det. Försök att hålla ditt koffeinintag till ett minimum ändå, men undvik särskilt saker som energidrycker och läsk efter mitten av eftermiddagen.
  • Om du behöver koffein för att hjälpa dig att vakna eller vara vaken, får du inte tillräckligt med sömn.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 14
    4. Undvik att äta socker före sängen. Socker gör dig mer energisk och gör det svårare för dig att somna. I stället för att ha ett sugary natttime snack, försök att ha lätt kryddat popcorn eller nötter.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 15
    5. Övning i minst 60 minuter varje dag, men inte efter middagen. Övning är utmärkt för din hälsa, men att träna för sent på dagen kan ge dig en brist på energi och vakenhet som kommer att hålla dig vaken vid sänggåendet. Istället sikta på att passa i din timme eller mer av daglig träning när som helst före middagen.
  • Målet är att göra måttlig träning, vilket innebär att du andas tyngre men kan fortfarande fortsätta en konversation. Gymklass, urtag och speltid efter skolan kan alla räkna med 60 minuter.
  • Träning tidigare på dagen kommer att hjälpa till att trösta dig för sänggåendet!
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 16
    6. Sluta titta på elektronikskärmar minst en timme före sänggåendet. Det "blåa ljuset" som emitteras av elektroniska enheter med skärmar påverkar kroppens interna sömnmekanismer och kan hålla dig vaken på natten. Stäng av TV: n och lägg bort telefonen och tabletten väl innan du startar din bedtime rutin.
  • Läser en gammaldags pappersbok är ett mycket bättre val för sänggåendet!
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 17
    7. Ta ett lugnande bad eller gör andra avkopplande aktiviteter. Utveckla en konsekvent rutin som signalerar dig och kroppen att det är dags att lugna ner, sakta ner och förbereda dig för att sova. Ett varmt bad, kanske med några lugnande bubblor som läggs till, kan fungera som den första signalen som din bedtime rutin har börjat.
  • Du kan också försöka djupa andningsövningar, meditation, bön eller helt enkelt ha en lugnande chatt med en älskad.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 18
    8. Läs glada historier och skriv i en journal för att rensa ditt sinne. Läser något som är lugnande och tilltalande kan hjälpa till att driva dina bekymmer bort för sänggåendet. Ibland är det dock ännu bättre att skriva för att rensa ditt sinne. Dra ut en journal och penna och jot ner vad du utförde idag och vad du ser fram emot att göra imorgon.
  • Det är fantastiskt att kunna fokusera på glada saker i din tidskrift, men det är också OK att skriva om dina bekymmer eller rädsla. Att ta dig tid att sätta ner dem på papper kan hjälpa till att få dem ur ditt huvud. Försök bara sluta din skrivande session på en positiv anteckning.
  • Bild med titeln faller somna (för barn) Steg 19
    9. Spela avkopplande musik eller räkna bakåt i ditt huvud. Sätt på en CD av dina favorit lugnande låtar eller låter om det är vad som hjälper dig att drifta att sova. Eller, prova en av de tid som är kända knep som att räkna får eller räkna bakåt från 100-tro det eller inte, de kan verkligen fungera!
  • Fokusera på något enkelt och inkonsekventliknande "...62, 61, 60, 59 ... "-vilja hjälper till att rensa ditt sinne om distraheringar och kan bli somna att hända mycket snabbare.
  • Tips

    Undvik att dricka för mycket vätska 1-2 timmar innan du går och lägger dig.
  • Gå på toaletten före sängen. Behövs att kissa kommer att hålla dig vaken.
  • Stäng dina ögon och ligga i ett trevligt, avkopplande läge under omslaget.
  • Om du fortfarande inte kan sova, försök att vända din kudde upp och ner. Det blir så kallt och lugnande att du somnar.
  • När du vaknar på morgonen, försök att komma ihåg vilken position du vaknade i. Då, när du kommer in i sängen, ligger i den positionen.
  • Om du är rädd för monster, gör en speciell monster spray genom att blanda vatten, god luktande tvål eller kryddor och salt. Spraya det varje natt innan du går och lägger dig och det kommer att hålla monster borta.
  • Om du tar ADHD-medicinering och har problem med att sova, fråga din läkare om att justera din dosering.
  • Ha tankegången att stänger dina ögon öppnar dem till drömmar!
  • Om det finns något som ett ljus som håller dig vaken, stäng av den eller stäng dörren.
  • Om du delar rummet, be den andra personen att läsa eller berätta en historia.
  • Köp ett nattljus, vilket också är en väckarklocka. Du kan slå på lampan före sängen och ställa in ett larm för att väcka dig på morgonen!
  • Om du tenderar att känna dig varm och / eller stuffig på natten, sätt på en fläkt eller A / C för att hålla dig cool.
  • Om du är stressad, försök med tanke på en vägd filt som ska användas på din säng.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande