Hur man hanterar att bli avvisad av din förälder

Det finns inget argument: Avslag gör ont. Smärtan kände efter att ha avvisats av en person som naturligtvis är tänkt att acceptera dig, men är en helt annan smärta. När en förälder avvisar dig kan du känna dig osäker och arg och det är helt normalt! Lär dig att klara av dessa smärtsamma känslor genom att reagera på ett hälsosamt sätt och arbeta för att övervinna eventuella negativa effekter av din föräldrars avslag. Du kan också nå ut till andra runt dig för uppmuntran och stöd.

Steg

Metod 1 av 3:
Reagera på avslag
  1. Bild med titeln Deal med att bli avvisad av din förälder steg 1
1. Dela din besvikelse med din förälder. Odds är, om din förälder avvisade dig, kanske du inte har fått möjlighet att helt berätta för din sida av saker. Om så är fallet, hitta ett sätt att uttrycka dina känslor till din förälder. Du kan göra det genom att be att träffa personligen, ringer dem, eller komponerar ett brev eller ett e-postmeddelande.
  • Berätta för dem hur besvikna och skadade dig känner om deras avslag i så mycket detaljer som möjligt. Om de är öppna för att lyssna, kan du använda denna möjlighet att dela din historia. Till exempel, om de avvisade dig på grund av dina religiösa val, kan du förklara varför du valde en specifik religion.
  • Hur du väljer att dela dina känslor beror på ditt pågående förhållande till din förälder. Om du har blivit estranged, kan ett brev eller e-mail vara den bästa metoden.
  • Bild med titeln Deal med att bli avvisad av din förälder Steg 2
    2. Sörja. Avvisas av en förälder gör ont. Att låtsas som det inte kommer att fördröja din återhämtning. Låt dig känna de känslor men de kommer. Du kanske behöver gråta, journal, lyssna på musik, eller titta på en film som matchar de känslor du upplever.
  • Om du inte vill spendera för mycket tidsväxt, ge dig en tidsfrist. Du kan till exempel säga, "på en vecka, ska jag försöka dra mig ihop."
  • Att ställa in en tidsfrist betyder inte att du kommer att ha fullt bearbetat hela din sorg. Det skjuter dig helt enkelt för att återvända till ditt liv trots smärtan.
  • Bild med titeln Deal med att bli avvisad av din förälder Steg 3
    3. Prata med någon du litar på. Be om örat av någon som bryr sig om dig. Kanske är det en vän, en syskon, en lärare eller din andra förälder. Berätta den här personen hur du känner.
  • Om du inte är säker på hur du närmar dig motivet, kan du börja med något som "Hej, Randy. Kan vi prata? Jag har känt verkligen avvisad av pappa och jag trodde kanske du skulle förstå."
  • Bild med titeln Deal med att bli avvisad av ditt förälder steg 4
    4. Se om du kan stanna hos andra familjer. Om du lever med en förälder som avvisar dig, kan du bara komplicera saker. De kan behandla dig orättvist eller ignorera dig helt. Prata med din andra förälder, andra släktingar och vänner och se om du kan bunk med någon annan för en kort stund.
  • Om du är fysiskt missbrukad, kanske du kan hitta ett skydd i ditt samhälle för ungdomar och unga vuxna som behöver lämna hem.
  • Om du är en vuxen kan du välja att få avstånd från en förälder som avvisar dig genom att flytta till en annan stad eller längre bort från din hemstad.
  • Din valda familj, vem de kan vara, kan erbjuda möjlighet att bygga en ny, lyckligare, friskare och mer emotionellt stabilt liv.
  • Alltid avstå från någon situation där kärlek är villkorad, begränsad eller baserad på negativ bedömning.
  • Metod 2 av 3:
    Motverka effekterna av avslag
    1. Bild med titeln Deal med att bli avvisad av ditt förälder steg 5
    1. Hitta ett utlopp för ilska. Barn och vuxna som avvisas av sina föräldrar kan hantera ilska problem och aggression. Motverka dessa negativa effekter genom att hitta positiva sätt att hantera din ilska.
    • Du kan hämta en ny fysisk aktivitet, till exempel körning eller boxning. Andra sätt att uttrycka ilska kan vara genom kreativa sysslor som dans, målning eller skrivning.
  • Bild med titeln Deal med att avvisas av din förälder Steg 6
    2. Äger din historia. Avslag kan göra dig fråga dig själv och dina beslut. Du kan också skämmas. Arbeta för att övervinna detta genom att ta ägande av din historia och din erfarenhet. Känn dig inte som du behöver gömma eller ändra vem du är på grund av avslaget.
  • Börja med att skriva en berättelse. Detalj Alla händelser som ledde upp till avslaget och hur de har påverkat dig. Försök att inkludera eventuella tankar och känslor som rör evenemanget. Skriv berättelsen genom dina egna ögon i motsats till din förälder.
  • När du har skrivit din berättelse, dela den med andra. Försök med en bästa vän, en favoritlärare eller en skolrådgivare. Om du är en vuxen, dela din historia med en partner eller nära pal.
  • Bild med titeln Deal med att avvisas av din förälder Steg 7
    3. Upprepa kärleksfulla bekräftelser. Du har många relationer under hela din livstid, men det mest konstanta förhållandet du någonsin har varit med dig själv. Det är därför självkärlek kan vara ett kraftfullt verktyg för att hantera avslag.
  • Försök att upprepa en kärleksfull bekräftelse dagligen, till exempel "Jag är i fred med allt som har hänt och allt som kommer att hända eftersom allt fungerar mot mitt största bra."
  • När du upprepar bekräftelser som förstärker självkärlek kan det vara konstigt först. Men över tiden kan du hitta dig mer högt och säkert. Du kan till och med komma att tro på dem.
  • Bild med titeln Deal med att bli avvisad av din förälder Steg 8
    4. Ta inte ansvaret för avslaget. Efter att ha avvisats av en förälder kan du uppleva en stor osäkerhet i dina relationer och liv i allmänhet. Ett sätt att övervinna osäkerhet är genom att öka din optimism och lära sig att titta på den ljusa sidan av saker.
  • Ett knep för Utveckla optimism erkänner att du inte alltid är ansvarig för hur sakerna visar sig.
  • Gör ditt bästa för att påminna dig om att eventuella avslag eller dom är mer om den person som avvisade dig. Om en förälder har varit kritisk eller avvisar dig, sluta försöka få sitt godkännande. Istället, låt dem komma till dig om de vill bygga ett förhållande senare i livet.
  • Till exempel kan du inte styra hur dina förälder verkar-du kan bara styra ditt eget beteende. Med andra ord, skyll inte dig för hur de behandlade dig. Det är en förälders jobb att älska och acceptera. Om de inte gör sitt jobb är det inte ditt fel.
  • Expertips
    John A. Lundin, PSYD

    John a. Lundin, PSYD

    Klinisk psykologjohn lundin, psy. D. är en klinisk psykolog med 20 års erfarenhet av att behandla psykiska problem. Droppe. Lundin är specialiserat på att behandla ångest och humörfrågor hos människor i alla åldrar. Han fick sin doktorsexamen i klinisk psykologi från Wright Institute, och han praktiserar i San Francisco och Oakland i Kaliforniens Bay Area.
    John A. Lundin, PSYD
    John a. Lundin, PSYD
    Klinisk psykolog

    Förstå att avslag beror på dina föräldrar och inte du. Medan det övervinna avslaget kommer att ta arbete, är det så viktigt att komma ihåg att det här inte är ditt fel och representerar inte ett misslyckande i slutet.

  • Bild med titeln Deal med att bli avvisad av din förälder Steg 9
    5. Bygga friska sätt att relatera till andra. Osäkerheten som följer föräldrakontroll kan påverka hur du relaterar till vänner, andra familjer och framtida romantiska partners. Du kan bli frestad att isolera eller driva andra borta från rädsla för att överges eller avvisas.
  • För det första, beror inte på andra till Bygg ditt självvärt. Oavsett om någon ringer eller inte ringer, gillar dig eller inte, är du alltid värdig. Att komma ihåg detta kommer att spegla positivt på dina relationer.
  • För det andra, ta dina relationer långsamt. Ge dem tid att naturligt utvecklas utan att du antar något eller försöker tvinga dem att vara något de inte är. Var uppmärksam på dina relationer med andra och skära av behövande beteenden så snart du märker dem.
  • Metod 3 av 3:
    Hitta supportkällor
    1. Bild med titeln Deal med att avvisas av din förälder steg 10
    1. Bygga samhälle med andra som du. Ett av de bästa sätten att hantera avslag är att hitta din stam. Identifiera andra som delar dina intressen, värderingar och övertygelser och smida relationer med dessa människor. När du gör det kommer du att känna dig mer självsäker om dig själv och din historia.
    • Anslut med andra genom att gå med i klubbar och organisationer i ditt lokala samhälle och online.
  • Bild med titeln Deal med att bli avvisad av ditt förälder steg 11
    2. Nå ut till andra familjemedlemmar. Bara för att en person i din familj avvisade dig, betyder inte att alla kommer. Kom i kontakt med din andra förälder (om de inte avvisade dig, också), syskon, moster, farbröder och morföräldrar. Om dessa människor är villiga att stödja dig, låt dem.
  • Bild med titeln Deal med att avvisas av ditt förälder steg 12
    3. Gå med i en supportgrupp. Så hårt som det är att tro finns det andra som har gått igenom liknande erfarenheter som din. Sök på nätet eller i ditt lokala område för supportgrupper som hjälper dig att ansluta till dessa personer. Du kan hitta ett nytt supportsystem och ett uttag för att hantera genom att träffa andra som har gått igenom vad du har.
  • Till exempel, om din förälder avvisade dig på grund av din sexuella läggning, kan du söka efter en supportgrupp för ungdomar som nyligen kom ut ur garderoben.
  • Bild med titeln Deal med att bli avvisad av ditt förälder steg 13
    4. Se en terapeut. Det finns en rad negativa effekter från föräldravisning, såsom ilska, osäkerhet eller depression. Under veckorna, månader och år som följer kan du behöva hjälp med att komma överens med avslaget och äga din historia. En professionell psykisk terapeut kan hjälpa dig att göra det här.
  • Fråga din familjedoktor eller medlemmarna i din supportgrupp för förslag på terapeuter i ditt område.
  • Om du är student kan du också prata med din skolrådgivare.
  • Expertips
    John A. Lundin, PSYD

    John a. Lundin, PSYD

    Klinisk psykologjohn lundin, psy. D. är en klinisk psykolog med 20 års erfarenhet av att behandla psykiska problem. Droppe. Lundin är specialiserat på att behandla ångest och humörfrågor hos människor i alla åldrar. Han fick sin doktorsexamen i klinisk psykologi från Wright Institute, och han praktiserar i San Francisco och Oakland i Kaliforniens Bay Area.
    John A. Lundin, PSYD
    John a. Lundin, PSYD
    Klinisk psykolog

    Om du är en mindre kämpar med självkänsla eller andra problem eftersom dina föräldrar har avvisat dig är det viktigt att söka hjälp av en kvalificerad psykoterapeut som specialiserat sig på att arbeta med barn och tonåringar. Men beroende på det tillstånd du bor i kan du behöva tillstånd från minst en förälder innan du får behandling. Om det är osannolikt att hända, Överväg att prata med din skolans vägledare och se vilka andra resurser de kan ansluta dig till.

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande