Hur man bryr sig om en döende förälder

Att hantera en förälders död är en svår situation. Medan du arbetar med din egen sorg måste du räkna ut det bästa sättet att hjälpa till att ta hand om dem. Det finns många sätt att hjälpa till att ta hand om din döende förälder även om du inte är den primära vårdgivaren. Hjälpa din förälder att acceptera och möta situationen, prata om vad som händer och spendera tid tillsammans. Du bör också hålla kontakten med doktorn och ta reda på hur man hanterar fysiska symptom. Slutligen bör du bestämma med din förälder om Hospice Care har rätt och kommer med ett förhandsdirektiv.

Steg

Metod 1 av 5:
Erkänna situationen
  1. Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 1
1. Möta situationen. Även om det kan vara svårt, borde du inte låtsas att allt är okej. Du borde inte ljuga för din älskade eller dig själv. Även om det kan vara obekvämt och svårt att hantera, inte mot det faktum att din förälder dör kan orsaka ytterligare stress och smärta.
  • Om du inte vet vad du ska säga, lyssna på vad din förälder säger om döden och dö. Om de tar upp föremålet, svara på dem. Ändra inte ämnet.
  • Bild med titeln Vård för en döende förälder Steg 2
    2. Utöva empati. Att ta hand om att döende föräldrar kan vara frustrerande och svårt. Du kan kanske se hur mycket smärta din förälder är i och hur upprörd de är på grund av deras tillstånd. Genom din frustration, kom bara ihåg hur svårt det är för din förälder att dö och ha en minskad livskvalitet.
  • Din förälder kan snäppa på dig, sluta prata, bli avskedad eller agera på andra negativa sätt. Ta inte det till hjärta eller förlora ditt humör med dem.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 3
    3. Prata om dina känslor. Du och din förälder ska kommunicera om hur du känner. Tänk inte att du bara ska vara stark och agera glad för din förälders skull. Om du är ärlig om hur du känner, kommer din förälder att känna att de kan vara ärliga, också.
  • Uttrycka dina känslor, även om de är känslor av sorg eller smärta, är frisk. Det här är en svår tid, så du och din förälder ska prata om det och dela dina känslor.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 4
    4. Låt din förälder acceptera döden. Sorg kommer i fem steg, men människor går inte igenom stadierna på samma sätt. Människor hanterar också döden och accepterar det på olika sätt. Låt din förälder acceptera sin död på deras unika sätt.
  • Till exempel kan vissa människor börja planera för sina dödsfall utan även köpa semesterpaket för en tid efter att de kommer att vara borta. Försöker få din förälder att snap ut ur denial scenen är meningslös. Låt dem bara gå igenom det och stödja dem.
  • Metod 2 av 5:
    Erkänna dina föräldrars önskemål
    1. Bestäm med din förälder om Hospice Care är det rätta alternativet. End-of-Life Care är ett personligt beslut, men ofta när han behandlar sjukdomen är inte längre ett alternativ, kan Hospice Care vara den bästa lösningen. Hospice Care innebär vård som är avsedda att lindra lidande eller smärta som orsakas av en sjukdom, tillsammans med stöd och är tillgänglig för dem som förväntas passera inom sex månader.[[[Bild: Ta hand om ett döende förälder Steg 5.jpg | center]]
    • För att kvalificera sig för Hospice Care måste en läkare intyga att din förälder är terminalt sjuk och har sex månader eller mindre att leva.
    • Många får Hospice Care när de har slutat behandlingen för sjukdomen och önska bara att vara bekväm och så smärtfri som möjligt.
    • Hospice Care kan vara ett bra val om din förälder skulle vilja spendera mindre tid på sjukhuset och mer tid hemma. Om vårdpatientbehandling blir nödvändig kan detta ordnas av hospice.
    • Denna typ av vård kan också vara till hjälp om din förälder behöver hjälp med vardagliga uppgifter, som att äta, dressing, bada och gå.
  • Bild med titeln Vård för en döende förälder Steg 6
    2. Hjälpa din förälder att komma med ett förhandsdirektiv. Ett förhandsdirektiv är ett juridiskt dokument. Dokumentet ger instruktioner till läkare, sjuksköterskor och annan medicinsk personal om dina förälders önskemål om de inte svarar eller inte kan fatta medicinska beslut för sig själva. Varje stat har olika lagar för förskottsdirektiv, så fråga din läkare eller undersöka riktlinjerna för ditt område.
  • Prata med din förälder om sina önskemål. Fattar inte beslut för dem. Även om du inte håller med om, om efter diskussionen fortfarande vill ha det, respektera deras beslut.
  • Bestäm vilken livslängd som din förälder skulle vilja. Till exempel, fråga om de skulle vilja hållas på livsstöd. Du bör också bestämma vilka medicinska förfaranden som din förälder kommer att komma överens om och kommer inte att komma överens om de inte kan bestämma sig själva.
  • Diskutera alternativ med din föräldrars läkare om du inte är säker på vad som ska ingå.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 7
    3. Utarbeta en fullmakt. Din förälder bör också komma med en fullmakt. Detta är ett annat dokument som ger dina föräldrars instruktioner om de inte kan ge den. Advokatkraften ger specifikt en utsedd person ansvaret för att fatta beslut för din förälder om de inte kan göra dem själva.
  • Den som heter i fullmakt bör vara någon som din förälder litar på helt. Personen borde kunna fatta beslut baserat på dina föräldrars önskemål, inte deras egna idéer.
  • Din förälder ska ha en konversation med den person de heter som deras fullmakt. Personen behöver lära dig dina föräldrars önskningar så att de kan se till att alla beslut är de som din förälder skulle göra.
  • Metod 3 av 5:
    Spendera tid med din förälder
    1. Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 8
    1. Var där för din förälder. Även om du inte kan ta hand om din förälder hela tiden, kan du fortfarande vara där för dem under viktiga tider. Du kan besöka dem, gå med dem till möten, eller spendera tid med dem. Även om det kan skada dig för att se dem i deras tillstånd, ignorera inte dem eller vägra att se dem.
    • Till exempel, om de går in på sjukhuset, se till att du besöker dem där. Gå till läkarmottagningar eller behandlingar med dem. Gå besöka dem i en icke-medicinsk kapacitet.
    • Att vara med dem låter dem veta att du bryr dig och kan ge dem tröst under svåra tider.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 9
    2. Fokusera på meningsfulla konversationer. När din förälder ligger nära slutet av sitt liv, kanske de vill prata om vissa viktiga saker. Detta kan innehålla minnen eller berättelser som de skulle vilja dela med dig innan de är borta. De kanske vill prata om ånger och förlåtelse, eller till och med utforska skäl att de ska vara tacksamma. Försök inte avskräcka dem från dessa konversationer. Istället uppmuntra dem och lyssna på din förälder.
  • Var uppmärksam på vad din förälder säger. Ofta försöker människor berätta för de kända meddelandena eller få dem att förstå något de kanske inte förstår hur man säger. Lyssna nära vad din förälder säger och försök att få meddelandet de vill förmedla.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder steg 10
    3. Rör din förälder. Döende människor känner sig ofta deprimerade, ängsliga och isolerade. Detta kan härröra från människor som undviker dem eftersom de inte vill möta det faktum att de dör. Att upprätthålla en fysisk närhet är viktig under de senaste månaderna av en persons liv. För att hjälpa till med detta, tryck på personen och håll dig nära dem.
  • Detta kan innefatta kramar eller hålla händer. Du kan lägga en tröstande hand på armen. Ibland kan en mild massage hjälpa dem att inte bara slappna av, utan känner sig också anslutna.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 11
    4. Fråga din förälder hur de vill spendera sin tid. Folk vill spendera sina sista dagar på olika sätt. Vissa människor gillar att ha stora grupper runt dem och se alla deras familj och vänner. Andra kanske gillar bara en eller två personer med dem i taget. Fråga dem vad som skulle göra dem bekväma eller glada.
  • Du kan också fråga dem om de skulle vilja lyssna på musik eller titta på tv. Detta kan ofta trösta. Men vissa människor gillar inte ljud och tycker att det distraherar och hårt på deras sinnen.
  • Metod 4 av 5:
    Hantera ditt föräldrars skick
    1. Bild med titeln Vård för ett döende förälder steg 12
    1. Diskutera prognosen med doktorn. När du upptäcker att din förälder dör, prata med doktorn. Ta reda på vilken behandling som ska göras och vilka förvaltningstekniker ska användas. Du måste ta reda på hur mycket omsorg de behöver och vilka arrangemang du kan göra för det.
    • Om du inte kommer att bli den primära vårdgivaren, få din föräldrars tillåtelse att diskutera medicinska behov med dem.
  • Bild med titeln Vård för en döende förälder Steg 13
    2. Prata med läkaren om behandling och hantering av symtom. Ofta, människor som dör genomgår smärthantering för att hjälpa till med deras smärta. Andra problem, som andningsorgan eller matsmältningsproblem och trötthet, är också något läkare behandlar terminalpatienter för eller hjälper dem att lära sig att hantera. Diskutera din föräldrars behandlings- och förvaltningsplan med sin läkare, och var noga med att låta läkaren veta om något inte fungerar.
  • Ofta föreskrivs morfin och andra smärtstillande medel för att underlätta smärta och ge komfort. Morfin hjälper också med andfåddhet. Läkemedel kan också ordineras för illamående eller kräkningar.
  • Torr hud kan uppstå hos terminalpatienter. Alkoholfria lotioner och läppbalsam kan hjälpa hud och läppar, medan ischips eller fuktiga trasor kan hjälpa till med torr mun.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder steg 14
    3. Vänd din förälder ofta. Sängsår är ett vanligt problem när människor är bedridden och dör. För att förhindra sängsår ska din förälder vändas några timmar. Vänd dem från deras sida till ryggen och sedan till andra sidan. Sängsår uppstår ofta på klackar, höfter, nedre rygg och botten av skallen.
  • Skum som placeras under klackar eller armbågar kan hjälpa till att förhindra sängsår.
  • Att hålla din förälder ren och deras hudfuktig kan också hjälpa till.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 15
    4. Erbjuda att hjälpa till att mata dem. Om din förälder är för svag eller inte har energi att äta, kan du hjälpa dem. Erbjuda att mata dem, se till att göra det långsamt. Ge dem tillräckligt med tid att tugga och svälja. Erbjuda dem mat i små portioner och undvika att mata dem för mycket på en gång.
  • Erbjuda dem sina favoritmat om de kan äta dem.
  • Tvinga dem inte att äta. Vissa människor slutar äta när de är nära att dö av många skäl. Du kan uppmuntra dem att äta, men tvinga dem aldrig.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 16
    5. Styr temperaturen. Människor som dör kan vara känsliga för temperaturer. De kan vara varma eller kalla oavsett utetemperaturen. Ofta kan de inte berätta för dig, så titta på tecken. Om de är kalla, se till att de har filtar och varma kläder och vänder upp värmen. Om de är svala, ta bort överskott av filtar, slå på en fläkt och ge dem en cool trasa.
  • Om de är kalla, kan de skaka, dra täcken runt dem, eller ha en styv kroppshållning. Om de är heta, kan de vara spola eller svettas, och de kan sparka några filtar borta.
  • Metod 5 av 5:
    Ta hand om dig själv
    1. Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 17
    1. Gå med i en supportgrupp. Om du är vårdgivare eller bara har att göra med din förälder dö, överväga att gå med i en supportgrupp. Du kan gå med i en som behandlar specifikt med terminal sjukdom och sorg. Om du tar hand om din förälder kan du gå med i en Caregiver Support Group. Detta kan ge dig lite välbehövligt emotionellt stöd under denna försökstid. Du kan också ta emot tips eller idéer för att hjälpa till att ta hand om din förälder.
    • Prata med doktorn eller lokala sjukhus om några stödgrupper i ditt område. Du kan också titta online, eller gå med i en online supportgrupp.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 18
    2. Hitta sätt att koppla av. Du kanske tycker om att ta hand om dig själv är det sista du borde vara orolig för när din förälder dör. Men kör dig själv ragged kommer inte att hjälpa någon. Se till att du tar pauser, hitta sätt att koppla av, och inte låta dig bli för att springa ner.
  • Prata med din familj och vänner. Detta kan vara mycket terapeutiskt, särskilt eftersom det här är en svår situation.
  • Bild med titeln Vård för ett döende förälder Steg 19
    3. Fråga efter hjälp. Du kan inte göra allt ensam. Det är inget fel att fråga andra om hjälp. Det här kan vara att göra ärenden för dig, stanna hos din förälder så att du kan ta en paus, göra middag eller bara för att lyssna när du behöver det.
  • Du kan fråga syskon, dina betydande andra, barn eller andra familjemedlemmar som hjälper. Om du eller din förälder har nära familjevänner, se om de kan hjälpa till.
  • Om du eller din förälder är inblandade i en religiös organisation, kanske du vill fråga en religiös ledare för hjälp. Ofta kan dessa människor vara stora källor till hjälp och support.
  • Du kan också anställa en hemvårdsarbetare för att hjälpa dig. Du kan ange vad exakt du behöver hjälp med (som ger mat, städning av huset, sjukvården och så vidare) och anlitar ett hemvårdsbyrå för att skicka hjälp, eller privat anlita någon av ditt val.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande