Hur man hanterar en alkoholförälder som vuxen

Hantera en alkoholförälder blir sällan lättare, även när du når vuxen ålder. Du kan uppleva motstridiga känslor om ditt engagemang i din familj och hur man relaterar till din förälder. Även om den här uppgiften aldrig är lätt, finns det sätt att interagera mer effektivt med din familj och hjälpa till att minska spänningarna. Var noga med att prioritera din egen hälsa och välbefinnande när man arbetar med en alkoholförälder. Slutligen, var inte rädd för att nå ut för support och professionell hjälp.

Steg

Del 1 av 3:
Interagera med din förälder och familj
1. Känna skillnaden mellan alkoholmissbruk och missbruk. Medan missbruk kan leda till missbruk är de fortfarande separata saker. Alkoholmissbruk innebär att en person använder alkohol mer än de borde antingen genom binge dricka eller dricka för ofta. Beroende på alkohol betyder att en persons kropp är fysiskt beroende av alkohol, så om de inte dricker kommer de att uppleva uttag. Leta efter följande tecken på kemiskt beroende och missbruk i din förälder:
  • Högre tolerans (kräver mer alkohol att känna effekten)
  • Oförmåga att följa med ansvar och skyldigheter
  • Uppleva abstinenssymptom när de inte dricker
  • Secretive om att dricka eller dölja alkohol
  • Oförmåga att sluta dricka
  • Frekvent binge dricks
  • Fysisk skada eller sjukdom
  • Blackout
  • Impulsivt beteende
  • Oförmåga att klara av stressorer
  • Spenderar mer tid med andra som dricker samtidigt som de undviker dem som inte gör det
  • Avvisande när andra pratar om sin dricka
  • Juridiska konsekvenser från att dricka, till exempel en DUI
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 1
    2. Känna igen de omedelbara effekterna av alkohol. Alkohol påverkar hjärnan och kan leda till blackouts och minnesförlust. Undvik att argumentera med din förälder om de är fulla eftersom det kan göra situationer frustrerande. Din förälder kan säga saker som de normalt inte skulle säga och uppröra dig, kom senare inte ihåg att säga någonting.
  • Om du är upprörd med din förälder medan de är fulla, ta bort dig själv från situationen. Säg, "Låt oss inte diskutera detta nu. Jag ska lämna och vi kan prata imorgon."
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 2
    3. Acceptera att alkohol kan orsaka familjens spänningar. Ju starkare dina föräldradrycker, desto högre risk för problem med familjen. Dessutom kan äldre vuxna vara mer känsliga för effekterna av alkohol, vilket kan förklara varför situationer kan eskalera som dina föräldraålder. Så länge som din förälder fortsätter att dricka, kommer det troligen att vara familjeförlopp.
  • Det är svårt att acceptera svåra familjesituationer. Det är dock omöjligt för dig att ändra din föräldrars beteende. Gör vad du kan för att underlätta spänningar genom att vara en bra lyssnare, hitta förhandlingar och respektera dina familjemedlemmar.
  • 4. Undvik skuldskiftning. Vissa alkoholister tror att alkoholism är en sjukdom som inte kan botas, men det kan med korrekt behandling och en engagerad individ. De kan hävda att de inte har någon kontroll, men de har fortfarande val. Låt inte din förälder manipulera dig genom att hävda att de är bara sjuka eller genom att skylla på dig för återfall.
  • Människor som lider av missbruk kan gömma sig bakom sjukdomen för att styra beteendet hos dem som vill hjälpa dem. Detta gör det möjligt för dem att fortsätta göra vad de har gjort.
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 3
    5. Skapa respektfulla gränser med din förälder. Du kanske vill att din förälder ska vara en del av ditt liv och dina barns liv, men inte vill placera dig i en osäker eller obekväm situation. Skapa några gränser för dig själv och din familj och diskutera dem med din förälder. Till exempel, berätta för din förälder att du kommer att lämna eller be din förälder att lämna om de är fulla eller agerande krig. Om din förälder är beroende av att hantera juridiska problem, säg att du inte längre fyller den rollen. Välj gränser som hjälper dig att känna dig trygg och som skyddar din familj.
  • Om du känner att din förälder äventyrar dina barns säkerhet, säg att de inte får barnsit för barnen eller att dricka i ditt hem under några omständigheter.
  • Undvik att interagera med din förälder medan de är fulla. Gör alla familjeföreningar alkoholfria. Om din förälder tenderar att dricka vid en viss tid på dagen, undvik besök eller telefonsamtal efter en viss tid.
  • Expertips
    Lauren Urban, LCSW

    Lauren Urban, LCSW

    Licensierad psykoterapistlauren Urban är en licensierad psykoterapeut i Brooklyn, New York, med över 13 års terapiupplevelse som arbetar med barn, familjer, par och individer. Hon fick sina mästare i socialt arbete från Hunter College 2006 och specialiserat sig på att arbeta med LGBTQIA-samhället och med kunder i återhämtning eller med tanke på återhämtning för narkotika och alkoholanvändning.
    Lauren Urban, LCSW
    Lauren Urban, LCSW
    Licensierad psykoterapeut

    Känna igen att du bara kan göra så mycket för att hjälpa din förälder. Psykoterapeut Lauren Urban säger: "Om du känner att din förälder frågar för mycket av er, som att be dig att täcka för dem eller hjälpa dig att hantera deras missbruk, är det olämpliga gränser. Du måste kunna leva ditt liv utanför den här personen utan mycket skuld. När du offrar dig själv för någon annan, oavsett hur mycket du älskar dem, börjar du motverka dem för det."

  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 4
    6. Tillvägagångssätt din förälder realistiskt. Du kan inte stoppa din förälder från att dricka. Ofta gör människor löften att sluta, men det är upp till din förälder att följa igenom det beslutet. Du kan känna dig hoppfull om din förälderbyte, då känner du ner när mönstret av alkoholmissbruk fortsätter. Din förälder kan bara sluta när de är redo.
  • Du kan prata med din förälder om hur deras dricka påverkar dig. Ange dina känslor och kanske beskriva en viss händelse som oroade dig och det hade tydliga och synliga konsekvenser.
  • Bild med titeln Deal med en alkoholhaltig förälder som vuxen Steg 5
    7. Fråga om medicationsinteraktioner. Gå med din förälder för att besöka doktorn. Under utnämningen, fråga läkaren om det finns några osäkra läkemedelsinteraktioner med mediciner som din förälder tar och alkohol. Många äldre människor tar dagliga läkemedel, vilket kan vara farligt om det är blandat med alkohol.
  • Till exempel kan alkohol och aspirin orsaka blödning i magen och tarmarna, alkohol och antihistaminer kan orsaka ökad dåsighet, och smärtstillande medel som är parade med alkohol kan orsaka leverskador.
  • Del 2 av 3:
    Ta hand om dig själv
    1. Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 6
    1. Sätta bort din ansvarsansvar. Du kanske vill ta hand om din förälder eller ta bort deras sätt att konsumera alkohol. Men gömmer alkoholen eller häller den ner i avloppet kan ofta ilska personen och göra situationer värre. Skyll inte på dig själv för din föräldrars dricks - det är inte ditt fel och du inte orsakade dem att dricka.
    • Du orsakade inte ditt föräldrars drickproblem och du kan inte lösa det för dem.
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 7
    2. Acceptera dina känslor som vanliga. Du kan uppleva många komplexa känslor runt din förälder och deras dricksproblem. Du kan kämpa med att känna kärlek, frustration, ilska, hopplöshet eller hjälplöshet. Du kanske älskar din förälder men hatar deras drickproblem. Du är inte den enda personen som kämpar med motstridiga känslor, och du är inte ensam i dina kamp.
  • Journal dina känslor om din förälder. Du kanske vill skriva ett brev till din förälder som beskriver hur deras dricka påverkar dig och vilka känslor du känner. Du kanske vill skriva brevet och bearbeta dina känslor och bestämmer dig för att inte skicka den.
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 8
    3. Öva hälsosam hantering av stress. Hitta hälsosamma sätt att klara av stress genom vuxen ålder. Istället för att vända sig till droger, alkohol, sova eller binge på mat eller tv, hitta friska utlopp för din stress. Använda sig av övning För att få din kropp att flytta och lindra stress, som dans, går till gymmet, eller tar en vandring. Spendera tid med vänner genom att ha en spel natt eller gå bowling. Gör saker som får dig att må bra och det är bra för dig.
  • Ha aktiviteter som du tycker om att du gör regelbundet. Detta kan innefatta att engagera en hobby, starta a yoga övning, eller läser en bok.
  • Göra tid för dig själv. Gör lite meditation, gå för en daglig promenad, eller njuta av en kopp te på morgonen. Ta en paus för att hjälpa dig att sätta saker i perspektiv.
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 9
    4. Konfigurera i någon. Det är svårt att klara av livsstilen och resulterande känslor av att ha en alkoholförälder. Känner inte att du måste hålla allt till dig själv. Att dela dina känslor och frustrationer kan hjälpa dig att må bättre och inte så ensam. Hitta en vän som är villig att lyssna på dig och närma sig situationen nonJudgmentally.
  • Förbättra i en syskon eller nära vän. Det är okej att prata med någon och det betyder inte att du är disloyal mot din förälder.
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 10
    5. Engagera sig i meningsfulla relationer. Vissa vuxna barn har svårt att engagera sig i intima relationer och kan tendera att blyga bort. Interpersonella relationer kan svårt på grund av ett behov av godkännande eller låg självkänsla. Att ha intima relationer är en viktig del av att ansluta med andra och skapa meningsfulla relationer. Vänskap bidrar till övergripande lycka och stressreduktion och kan erbjuda stöd när du behöver det.
  • Om du har svårt att träffa vänner, prova frivilligt. Det är ett bra sätt att träffa människor med liknande intressen som du och kan ge en miljö för att träffa människor och lära känna varandra.
  • Del 3 av 3:
    Få professionell hjälp
    1. Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 11
    1. Behandla eventuella befintliga narkotikaproblem. Om du, som din förälder, vänder dig till alkohol som en lättnad, få behandling. Många barn av alkoholhaltiga föräldrar lider också av alkoholproblem och kan inte tyckas ta hand om det. Besluta att det är dags för dig att få hjälp. Titta på dina behandlingsalternativ och välj en som är lämplig för dig.
    • Du kan välja att få inpatient terapi, som att gå till ett återställningscenter, eller göra poliklinisk behandling, som kan inkludera att se en terapeut och / eller läkare.
    • Om du är en alkoholist, kan vårdpatientvård vara det bästa valet. Du kommer att behöva detox all alkohol ut ur ditt system, vilket kan vara skadligt om det görs hemma utan sjukvård. En typisk inpatient vistelse för detox är 5-7 dagar, beroende på personens behov.
    • För mer information, kolla in hur du övervinna alkoholism.
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 12
    2. Gå med i en supportgrupp. Du är inte den enda personen som kämpar med en alkoholförälder. Nå ut för stöd för att ansluta till andra som också har alkoholistiska föräldrar genom en supportgrupp. En supportgrupp är ett bra sätt att ansluta till andra, inte känner sig ensamma i dina kampar, dela dina erfarenheter och stödja varandra.
  • Vissa stödgrupper att överväga inkluderar vuxna barn av alkoholister eller Al-Anon familjegrupper.
  • Om du söker behandling för dina egna problem med alkohol, leta efter supportgrupper eller gruppterapier via din läkare, klinik eller ett program. Några av dessa grupper drivs av licensierade proffs, vilket kan hjälpa din helande.
  • Bild med titeln Deal med en alkoholförälder som vuxen Steg 13
    3. Få enskild terapi. Barn av alkoholister upplever ofta låg självkänsla, skam, isolering och känslomässig nöd. Det kan vara svårt att hantera dessa saker på egen hand och du kanske vill söka hjälp av en terapeut. En terapeut kan hjälpa dig att arbeta genom dina känslor, ändra din tankegång i hur du närmar dig din familj och / eller din förälder, och hjälper dig att bygga färdigheter för att klara av stress mer effektivt.
  • För att hitta en terapeut, ring din försäkringsleverantör. Du kan också få en hänvisning från din allmänläkare eller fråga en vän för en rekommendation.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande