Hur man hanterar dina föräldrar "skilsmässa

Att hantera dina föräldrar att få en skilsmässa är aldrig lätt. Du måste konfrontera många nya känslor, anpassa sig till många olika förändringar i ditt liv, och kanske hantera konflikter och argument mellan dina föräldrar. Nå ut för support när du behöver det och vara flexibel, hjälper till att göra övergången mycket enklare. Det kan tyckas som världens ände just nu, men det blir bättre!

Steg

Del 1 av 3:
Hantera dina känslor
  1. Bild med titeln Deal med dina föräldrar
1. Vet att det inte är ditt fel. Om dina föräldrar blir skilda, är det på grund av problem mellan de två, inte på grund av allt du gjorde. För det mesta väljer föräldrarna att bli skild eftersom de kämpar med varandra, eftersom deras känslor om varandra har förändrats, eller på grund av en allvarlig fråga i förhållandet, som otrohet eller missbruk. Det finns ingen anledning att känna dig skyldig alls.
  • Du kan vara ännu mer benägna att skylla dig själv för skilsmässan om dina föräldrar får dig att involvera i sina konflikter eller om de verkar hålla det mot dig för att ta hand om den andra föräldern. Oavsett vad de säger eller gör är det viktigt att komma ihåg att du inte inledde dessa konflikter och att du har rätt att älska båda dina föräldrar.
  • Om dina föräldrar någonsin säger något för att få dig att känna dig som skilsmässa är ditt fel, prata med dem om det. De kan inte riktigt medföra vad de sa alls. Försök att komma ihåg att det här är en stressig tid för dina föräldrar och de är inte perfekta.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    2. Acceptera dina känslor som vanliga. Inga två barn känner exakt på samma sätt om deras föräldrars skilsmässa. Du kan vara förvirrad, arg, ledsen, eller till och med glad, om dina föräldrar kämpade mycket. Oavsett hur du känner, är det viktigt att validera dina känslor. Det finns ingen anledning att känna sig skyldig till hur du känner.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    3. Prata med vänner och familjemedlemmar. Glöm inte att dina vänner och familjemedlemmar är där för dig under den svåra tiden. Nå ut till personer som du är nära till stöd. Du kan till och med veta människor som har varit genom en liknande situation.
  • Om du har syskon, går de igenom samma sak som du går igenom, så var där för varandra.
  • Du kanske inte vill prata med alla dina vänner om dina föräldrars skilsmässa. Välj en eller två nära förtroende som kommer att förstå din situation och vara medkänsla. Chansen är att några av dina vänner har också behandlat en skilsmässa.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    4. Var inte rädd att prata med dina föräldrar. Pratar med dina föräldrar om den effekt som deras skilsmässa har på dig kan göra stor skillnad. Kom ihåg, om de inte vet vad du tycker eller hur du känner, kan de inte hjälpa dig att klara av dessa tankar och känslor.
  • Låt dem veta hur du känner och vad du är orolig för.
  • Om du har frågor om hur skilsmässan kommer att påverka din framtid, fråga! Även om dina föräldrar inte känner till svaret, kommer det att ge dig möjlighet att ha en öppen konversation om vad som händer nästa.
  • Försök att prata med dina föräldrar ansikte mot ansikte snarare än genom textsamtal. Uttrycka hur du känner personligen kommer att bidra till att underlätta mer förståelse och empati för varandra.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    5. Sök professionell hjälp. Även om du inte har några vänner eller familjemedlemmar som du kan prata med om dina föräldrars skilsmässa, behöver du inte hantera dina känslor själv! Det finns många resurser tillgängliga för ungdomar som behöver hjälp med att få igenom det här hårda scenen.
  • Du kanske vill prata med en socialarbetare eller psykolog. Om du inte känner till en, fråga din läkare för en hänvisning.
  • Din skola kan ha rådgivare som är tillgängliga för att prata med dig om personliga problem.
  • Det finns också stödgrupper som är speciellt utformade för barn och ungdomar som arbetar med sina föräldrars skilsmässor. Du kanske kan hitta en grupp på din skola eller i ditt lokala samhälle.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    6. Undertryck inte dina känslor. Oavsett hur du känner för dina föräldrars skilsmässa är det viktigt att konfrontera de känslor istället för att försöka begrava dem. När människor undertrycker sina känslor, vänder de sig ofta till destruktiva beteenden, som missbrukar droger och alkohol eller övermålning, för att hjälpa dem att klara sig. Dessa typer av beteenden kommer bara att göra situationen värre.
  • Om du kämpar med självförstörande beteende är det viktigt att få professionell rådgivning direkt. Du måste lära dig hälsosamma sätt att hantera dina känslor så att du inte känner behovet av att skada dig själv.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    7. Hitta nya sätt att hantera stress. Din föräldrars skilsmässa kan ha skapat mer stress i ditt liv än vad du någonsin har haft att hantera innan. Om så är fallet kanske du inte är välutrustad för att hantera den stressen, så det är viktigt att leta efter sätt att klara sig. Alla är olika, men de flesta människor kan hitta trevliga hobbyer som hjälper dem att komma igenom tuffa tider.
  • Journaling hjälper många människor att sortera genom sina känslor och lindra stress.
  • Fysiska aktiviteter som att spela sport eller gå på promenader är utmärkta för att minska stressen.
  • Andra hobbyer kan också lindra stress helt enkelt genom att tänka på dina föräldrars skilsmässa. Försök att göra ett konstprojekt eller umgås med vänner.
  • Del 2 av 3:
    Justering till förändring
    1. Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    1. Träna ett schema. Mer än troligt kommer du att dela upp din tid mellan dina två föräldrar efter att de skilsmässa, oavsett om du spenderar en lika mycket tid med dem eller bor främst med en och besöker den andra. Prata med dina föräldrar om hur det kommer att fungera. De kan redan ha en plan, eller de kanske vill ha din inmatning.
    • Du och dina föräldrar måste komma med ett schema som gör det möjligt för dig att spendera tid med båda föräldrarna, men stör inte för mycket med dina andra ansvarsområden och åtaganden.
    • Berätta för dina föräldrar hur du verkligen känner för förvaringsarrangemanget, särskilt om något om det inte fungerar för dig. De kan vara villiga att göra justeringar till schemat för att göra det lättare för dig.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    2. Anpassa till ett nytt hem och / eller skola. I vissa fall kan en skilsmässa att du måste flytta till ett nytt hem, kanske även i ett nytt skoldistrikt. Detta kan verka katastrofalt för många ungdomar, men det behöver inte vara världens ände.
  • Försök att titta på situationen på ett positivt sätt. Du kan se det som ett tillfälle att träffa nya människor och prova nya saker.
  • Medan du definitivt borde försöka göra nya vänner om du flyttar till ett nytt område, bör du också hålla kontakten med dina gamla vänner. Även om du inte får se dem varje dag längre, kan du hålla kontakten med dem via telefonen och på sociala medier, och de kan erbjuda dig mycket stöd när du anpassar dig till ditt nya liv.
  • Försök att inte vara arg på dina föräldrar för att tvinga dig att flytta. I stället arbetar du med att bygga ditt förhållande med dem. De kan kanske erbjuda dig mycket stöd om du slutar stänga ut dem.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    3. Var beredd på ekonomiska förändringar. Skilsmässa orsakar ofta ekonomiska svårigheter för båda föräldrarna. Du kan upptäcka att dina föräldrar måste arbeta mer eller inte har råd med så många lyx som de var när de var gifta. Även om det här kan vara en justering för dig, försök att förstå att de gör allt de kan för att ge dig det bästa möjliga livet.
  • Försök att inte oroa dig för mycket om din familjs ekonomi. Om du har specifika problem, till exempel hur dina föräldrar kommer att betala för din högskoleutbildning, var inte rädd för att få upp ämnet med dem.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    4. Acceptera att dina föräldrar kan börja datera. En av de mer utmanande anpassningarna för många skilsmässa är att lära sig att hantera sina föräldrars nya pojkvänner och flickvänner. Vissa föräldrar börjar strax efter en skilsmässa, medan andra kan vänta längre. Om dina föräldrar inte har börjat datera, kan det hjälpa till att förbereda dig för den verklighet som det kan hända. Försök att påminna dig om att du vill att båda dina föräldrar ska vara lyckliga, även om det betyder att komma in i ett förhållande med någon förutom din andra förälder.
  • Om dina föräldrar återkallar, kan du hitta dig själv med en step-förälder, och kanske även steg-syskon. Om det händer med dig, gör du bäst för att lära känna dina nya familjemedlemmar och bilda ett förhållande med dem. Medan det inte alltid är lätt, är det välkomnande till dem och försöker hitta gemensamma intressen göra övergången mycket lättare.
  • Om du någonsin är obekväm med någon som en av dina föräldrar är dating, eller om du har frågor om hur förhållandet kommer att påverka dig, var inte rädd att prata med din förälder om det. När du gör det, var snäll och respektfull istället för att anklaga din förälder att försöka skada dig genom att träffa.
  • Del 3 av 3:
    Navigera konflikter mellan dina föräldrar
    1. Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    1. Ta reda på hur du kan inkludera båda föräldrarna i ditt liv. Om dina föräldrar inte vill se varandra, kan det vara knepigt att samordna händelser som de brukade gå ihop. Ta lite tid att sitta ner med dina föräldrar och diskutera sätt som båda kan fortsätta att delta i viktiga händelser.
    • För återkommande händelser, som sportspel, kan du ordna dina föräldrar att sälja sina närvaro. På så sätt kommer båda att få se dig spela och det kommer alltid att finnas någon där för att heja på dig, men de kommer aldrig att behöva vara i spelet tillsammans.
    • Du kan behöva ordna att göra några saker två gånger. Till exempel kan det fungera bättre för att ha två separata födelsedagsfester med var och en av dina föräldrar istället för att försöka få dem båda komma till en part.
    • I vissa fall kan du föräldrar inte ha något annat val än att delta i samma händelse. Till exempel, om du examinerar från gymnasiet, kommer de förmodligen båda att vilja delta i ceremonin. I det här fallet, prata med dem i förväg om att vara civil till varandra och ordna dem att sitta separat.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    2. Undvik att ta sidor. Du kommer att ha en mycket lättare tid att hantera dina föräldrars skilsmässa om du kan förbli en neutral fest. Det är viktigt att komma ihåg att dina föräldrars problem är mellan de två, så du behöver inte bli involverad.
  • Försök att upprätthålla ett förhållande med båda föräldrarna. Även om du bor i första hand med en förälder, gör ett försök att hålla kontakten med den andra.
  • Om dina föräldrar försöker få dig att välja sidor, låt dem veta att du vill behålla ett hälsosamt förhållande med båda dina föräldrar.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    3. Prata med dina föräldrar om konflikter. Vissa skilsmässiga föräldrar kan inte interagera med varandra utan att slåss. Om det här är fallet för dig, kan dina föräldrar skapa mycket stress och spänning i ditt liv. Medan det inte finns något du kan göra om hur dina föräldrar känner sig om varandra, kan du be dem att avstå från att argumentera framför dig, prata negativt om varandra, eller använda dig som en go-mellan.
  • Gör det mycket tydligt att du inte vill bli fångad i mitten av sina argument.
  • Bild med titeln Deal med dina föräldrar
    4. Låt dina föräldrar veta om de lutar på dig för mycket. I vissa fall är föräldrarna beroende av sina barn för känslomässigt stöd under svåra tider. Det kan inte vara ett problem, men om du känner dig belastad av det är det viktigt att prata med din förälder om hur du känner. Du bör inte förväntas vara berget om du har problem med att hantera skilsmässan också.
  • Om en förälder beror på dig för att stödja mer än du är bekväm med, försök att tänka på andra människor som han eller hon kanske kan tro på. Om det inte finns några nära vänner eller familjemedlemmar för föräldern att prata med, föreslå professionell rådgivning.
  • Försök att komma ihåg att skilsmässan är lika svår för dina föräldrar som det är för dig. De kan behöva hjälp med att hantera sina känslor, precis som du kanske.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Försök att undvika att isolera dig själv. Det blir mycket lättare att hantera alla dina känslor när du har stöd av kära.
  • Välj inte sidor, och låt inte dina föräldrar försöka tvinga dig att välja heller. Det är en form av manipulation som bara kommer att orsaka skada i slutet. Förbli så neutral som möjligt, men känner dig fri att fortfarande älska båda dina föräldrar.
  • Massor av barn går dock samma sak, så känner inte ensam!
  • Var ärlig med dina föräldrar om hur du känner. Det är viktigt att de förstår vad som händer med dig så att de kan hjälpa dig att justera.
  • Om du hittar det för svårt att prata med dina föräldrar, försök att skriva dem ett brev som uttrycker hur du känner. Detta kan hjälpa till att lossna några dödläge mellan dig själv och dina föräldrar och öppna kommunikation.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande