Hur man hanterar suicidala föräldrar

Att ha en självmordlig förälder är en unik svår upplevelse. Om din förälder har uttryckt självmordstankar, eller om du misstänker att han eller hon kan vara självmord, finns det steg du kan ta för att ge stöd och öka chansen att läka för alla inblandade. Du bör aldrig överväga dig själv ansvarig för din föräldrars mentala hälsa eller acceptera byrån att bota dem - även om de skyller situationen på dig - men där är sätt att vara stödjande.

Steg

Del 1 av 3:
Omsorg för din förälder
  1. Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 1
1. Inse att du inte är ansvarig. Även om du vill hjälpa din förälder är din förälders mentala hälsa inte ditt ansvar. Att ha en självmordlig förälder är stressig nog utan att lägga till ytterligare ansvarsbörda. Hjälpa till i den utsträckning du kan, men känner igen dina gränser. Du kan hjälpa till i återhämtning, men det är inte ditt ansvar att läka din förälder i sina mentala kamp - det är rollen som en terapeut eller rådgivare.
  • Barn tenderar att skylla sig på föräldras psykiska hälsa. De känner ofta att de på något sätt kan göra föräldern allt bättre om de var mer lydiga, känsligare och / eller mer mogna. Det här är inte ditt problem, men det är dina föräldrars egen kamp.
  • Om du befinner dig överväldigad, ta en mindre aktiv roll. Får inte skämmas för att behöva ta hand om dig själv också.
  • Bild med titeln Deal med suicidal föräldrar Steg 2
    2. Ta din förälder på allvar. Även om detta kan tyckas uppenbart är det viktigt att visa oro genom att ställa frågor om din förälder pratar om självmord. Du kommer inte att orsaka ytterligare skada genom att fråga omsorgsfrågor.
  • Många som är självmord kommer att komma med en viss plan. Att veta hur, när och var de planerar att göra det kommer att ge dig viktig information som du kan vidarebefordra till din professionella hälsovårdsleverantör.
  • Bild med titeln Deal med självmordsföräldrar Steg 3
    3. Se till att din förälder har support. Isolering är frestande för personer som känner sig självmord, men det kan göra situationen värre. Stöd din förälder till bästa möjliga förmåga genom att hjälpa till runt huset, matlagning, rengöring och vara en stödjande närvaro.Utöver det, se till att det finns ett adekvat socialt och professionellt stöd.
  • Har din förälder vårdande vänner han eller hon kan prata med? Andra familjemedlemmar? En make?
  • Har din förälder ett stödjande samhälle, som kyrka eller en annan social grupp?
  • Om allt annat misslyckas finns det kris hotlines din förälder kan ringa för att få någon att prata med. Nationellt självmordsförebyggande livslängdsnummer är 1 (800) 273-8255. Denna tjänst är fritt tillgänglig 24/7 och är konfidentiell.
  • Bild med titeln Deal med suicidal föräldrar Steg 4
    4. Uppmuntra din förälder att fortsätta terapi. Huruvida orsaken till att känna självmordet är psykisk sjukdom eller något annat, kan komma in i terapi ge den typ av relation och säkert utrymme som är nödvändigt för att din förälder ska kunna behandla de problematiska känslorna.
  • Kognitiv beteendeterapi är en bevisbaserad behandling som kan hjälpa din förälder att undersöka och ändra kärnbesök / tankar som kan leda till självmords känslor.
  • Interpersonell terapi är en bevisbaserad behandling som kan hjälpa till med att hantera personliga relationer och bidra till att bedöma och arbeta med personlighetsfrågor, vilket minskar lusten att fly genom att begå självmord.
  • Berätta för din förälder om terapeutisk allians, eller vikten av en bra patientterapeut passform. Forskning visar det "passa" är en av de viktigaste aspekterna av patientens återhämtning. Uppmuntra dem att leta efter rätt terapeut, även om det betyder "handla runt."
  • Sök efter en terapeut nära dig: Klicka här.
  • Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 5
    5. Prata med din förälder om psykiatrisk medicinering. Receptbelagda läkemedel finns för många av de främsta orsakerna till självmord, såsom depression och humörsjukdomar. Få dem att fråga sin hälso- och sjukvårdspersonal om medicineringsalternativ.
  • Antidepressiva medel kan hjälpa till med depression, även om det också kan finnas risk för att öka suicidala tankar, så var noga med att få din förälder att diskutera detta beslut med en medicinsk professionell.
  • Se till att din förälder följer doktors order med avseende på alla läkemedel som han redan är ordinerad. Avsluta psykiatrisk medicinering är en känslig process som bör samordnas med en sjukvårdspersonal. Att vara inkonsekvent att ta medicinering eller försöka sluta kallt kalkon kan orsaka problem som ångest, irritabilitet, trötthet, huvudvärk, illamående och yrsel.
  • Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 6
    6. Ingripa om omedelbar fara existerar. Ring nödtjänster, din mentalvårdspersonal, eller berätta för någon nära (till exempel en familjemedlem eller en vuxen vän) om du tror att din förälder är i omedelbar fara från en självmordsimpuls.
  • Har nödnummer skrivet ner och lättillgängligt. Detta kan sparas i telefonen, i en anteckningsbok, eller till och med publicerad på kylskåpet. Det kan också hjälpa dig att ge dig lite sinnesro.
  • Om möjligt, ta bort farliga föremål från huset. Om en av dina föräldrar äger en pistol, prata med en vuxen (moster, farbror, annan förälder) om att det är säkert att det enkelt nås av den självmordsmässiga föräldern.
  • Del 2 av 3:
    Ta hand om dig själv
    1. Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 7
    1. Känna igen dina känslor. Att hantera en självmordsmässig förälder kan vara mentalt ansträngande och känslomässigt stressande. En komplex serie av känslor kan vara resultatet. För att förstå vad du känner och hitta sätt att klara, leta efter dessa vanliga reaktioner:
    • Chock. En självmordsmässig förälder kan komma som en stark överraskning. Ingen förväntar sig att saker får så illa, särskilt med den person som ska ta hand om dig.
    • Ilska. Föräldrar är din vårdgivare, så det kan tyckas orättvist för att du måste ta itu med all denna känslomässiga stress. Det är normalt att känna sig arg.
    • Skuld. Du kan skylla dig själv för vad som händer helt enkelt för att du är nära din förälder och de verkliga orsakerna kan vara mindre synliga.
    • Förvirring. Du kanske inte vet hur man svarar, så du kan falla i ett förvirring över vad som händer och hur man klarar av situationen.
  • Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 8
    2. Undvik att skylla dig själv. Självskalig är en normal reaktion på en förälder som är självmord, men det härrör faktiskt från missförstånd om komplexiteten hos självmords känslor.
  • Lusten att begå självmordsresultat från ett antal olika faktorer, som den här guiden diskuteras i föregående avsnitt. Du är inte orsaken och har aldrig varit. Det är faktiskt osannolikt att det finns en singulär anledning till hur din förälder känner. Självmord är inte ett enkelt, rationellt val.
  • Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 9
    3. Motstå illusionen av kontroll. l. Det finns saker du kan göra för att hjälpa dig och din förälder, men du har aldrig den ultimata kontrollen över vad som händer för närvarande eller det som har hänt tidigare.
  • Den olyckliga verkligheten är att ibland sker självmord även när familjen och utökat supportnätverk har gjort sitt bästa för att vara stödjande och ge en omsorgsmiljö. Det betyder inte att du inte ska försöka, för de ansträngningarna burk Gör hela skillnaden, men poängen är att vissa saker finns utanför vår kontroll. Gör allt du kan, men med erkännandet att du inte kan göra allt.
  • Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 10
    4. Sök terapeutisk hjälp. Terapi är inte bara för din förälder med självmordstankar. En självmordspersonal är en extremt beskattningsbelastning, så känner du dig inte dålig om du behöver hjälp.
  • Kognitiv beteendeterapi kan hjälpa dig att komma överens med de känslor och tankar som kan uppstå som en reaktion på din situation.
  • Sök efter en terapeut nära dig: Klicka här.
  • Var noga med att hitta en terapeut du kan lita på och bekämpa. Om du inte hittar den personen i första försöket, bosätta dig inte! Terapeutisk allians är en av de viktigaste faktorerna för framgångsrik terapi.
  • Bild med titeln Deal med suicidal föräldrar Steg 11
    5. Fokusera på ditt eget liv. Tänkande och oroa sig obsessivt om din förälder hjälper inte dem eller dig. Utveckla effektiva hanteringsstrategier för att hålla sig friska och hålla dig från att falla i samma problem som din förälder. Även om det mesta av forskningen på detta område diskuterar sorg efter en faktisk förlust, gäller en del av förlustens potential:
  • Sorg och oro är inte tillräckligt, det tar fortsatt aktivitet att behandla dessa svåra känslor och hålla ditt liv positivt. Sport, andra hobbyer och spendera tid med vänner kan fungera som ett vaccin mot förtvivlan i den här situationen.
  • Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 12
    6. Ha ditt eget supportnät. Förutom professionell hjälp och upprätthålla en aktiv livsstil, glöm inte att hålla kontakten med dina egna vänner och andra familjemedlemmar! Socialt stöd är viktigt för din förmåga att klara av de höga känslomässiga kraven hos en självmordsförälder.
  • Del 3 av 3:
    Förstå självmord
    1. Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 13
    1. Titta på tecken på självmordsbeteende. Om du är orolig för att din förälder kan överväga självmord, leta efter dessa utåtskyltar och riskfaktorer så att du kan fånga problemet innan det är för sent:
    • Tidigare självmordsförsök. Detta är en av de största riskfaktorerna för verklig självmord.
    • Utbrott av raseri. Även om detta också kan signalera andra saker, är det en vanlig indikation på självmordsintention.
    • Ökat riskupptagande, som dricks och körning. En förälder som känner sig självmord kan börja bryr sig mindre om personlig säkerhet.
  • Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 14
    2. Lyssna på självmordstankar och idéer. Beteende är inte den enda indikationen att vara självmord - du kan läsa tecknen i det han talar om också.
  • Prata om självmordsintention. Din förälder kan uttryckligen ange hur han känner.
  • Självhat. Detta är en stark ingrediens av självmordstänkande.
  • Vara en börda. Så många självmordsföräldrar känner sig skyldiga, är det troligt att de kommer att känna att de belastar dem i närheten, inklusive dig.
  • Bild med titeln Deal med suicidala föräldrar Steg 15
    3. Lär dig om självmords orsaker. Trots vad vissa människor tror, ​​är självmord inte lika mycket av ett val eftersom det är en kombination av naturliga krafter och faktorer. Några av dessa krafter är:
  • Mental sjukdom. 90% eller fler av människor som begår självmord hade en psykisk sjukdom vid tidpunkten för deras död. De vanligaste sjukdomarna är depression och andra humörstörningar, missbrukstörning, schizofreni och personlighetsstörningar som borderline.
  • Allvarliga medicinska problem. Cancer, hiv och andra sjukdomar kan få människor att uppleva hopplöshet och andra desperata känslor som ibland resulterar i självmord.
  • Biologiska faktorer. Forskning visar att personer som begår självmord har ofta skillnader i hjärnstrukturen, särskilt de områden i hjärnan relaterad till humör, tänkande och stressrespons.
  • Miljöbelastning. Saker som långvarig mobbning har kopplats till en ökad risk för självmord.
  • Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 16
    Bild med titeln Deal med självmordspersonal Steg 16
    4. Förstå självmordstillståndet i sinnet. Självmord anses ofta som en lösning på ett problem. En självmordlig förälder försöker fly från en mängd olika problem och smärtsamma realiteter.
  • Att tro att folket i sitt liv är bättre utan dem.
  • Underlåtenhet att leva upp till personliga standarder. Många som vill begå självmord bryts med orealistiskt höga krav för sig själva och deras liv.
  • Självskyldig. Dessa människor skyller sig för att inte mäta upp till liv, orealistiska eller inte.
  • Hög medvetenhet om misslyckande, så att de ständigt och smärtsamt medvetna om hur mycket de misslyckas med att matcha sitt idealiska själv.
  • Ångest och smärta beror på dessa problem. Sinnesstämningen som ibland slutar i självmord är extremt smärtsamt och svårt att bära.
  • "Kognitiv dekonstruktion," som hänvisar till hur människor tänker på sina liv som en enkel, oföränderlig upplevelse av sorg och smärta.
  • Slutligen, disinhibition, eller det sista steget som kommer när en person tycker att en drastisk åtgärd som självmord är nödvändig för att övervinna deras nuvarande predikament.
  • Tips

    Om du är orolig, agera. Det är bättre att vara säker än förlåt, och en självmordspersonal får inte visa alla de symptom som diskuteras tidigare.
  • När din förälder har återhämtat sig, följ med dem regelbundet för att se till att de fortfarande gör okej.
  • Varningar

    Lämna inte din förälder ensam om du tror att de är självmord. Få hjälp, men se till att hålla dem i din syn och begränsa tillgången till skjutvapen eller mediciner.
  • Antag aldrig att din förälder bara är "uppmärksamhetssökande" Om de pratar om självmord. Detta är en farlig idé som har infiltrerad populär kultur, men det är ett sällsynt fenomen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande