Hur man klarar av en kontrollerande förälder

Det är vanligt att barn känner att deras föräldrar är för reserverade för att låta dem leva sina egna liv. Ibland beror det på att barnet bara driver gränser och mognar lite snabbare än föräldern inser, och andra gånger beror det på att föräldern försöker kontrollera barnets liv. Det finns många anledningar till behovet av att styra ditt barn, från att vara en perfektionist för att vara rädd att de kommer att upprepa dina misstag, och föräldrarna inser ofta inte ens att de skadar sitt barn istället för att skydda dem.

Steg

Metod 1 av 4:
Bemyndiga dig själv
  1. Bild med titeln Deal med Teen Gravidy Steg 4
1
Identifiera kontrollerande beteenden. Vissa föräldrar är krävande av sina barn, men det betyder inte alltid att de kontrollerar. Människor som kontrollerar använder viss taktik för att styra andra. Taktiken kan vara uppenbart eller subtil. Beteenden kan variera från direkt kritik för att göra slöjda hot. Vissa tecken som din förälder kan vara kontrollerande inkluderar:
  • Isolerar dig från andra familjemedlemmar och / eller vänner, som genom att aldrig tillåta dig att spendera tid med vänner eller andra familjemedlemmar.
  • Kritisera dig ständigt om triviala saker, till exempel ditt utseende, dina manners eller dina val.
  • Hotar att skada dig eller hota att skada sig eller själv, som genom att säga, "Jag kommer att döda mig själv om du inte kommer hem just nu!"
  • Att ge villkorlig kärlek och acceptans, som att säga, "Jag älskar dig bara när du håller ditt rum rent."
  • Att hålla poäng på dina tidigare misstag, som genom att lista av misstag du gjorde i det förflutna som ett sätt att få dig att känna dig dålig eller att få dig att göra något.
  • Använda skuld för att få dig att göra saker, till exempel genom att säga: "Jag tillbringade 18 timmar i arbetet för att få dig till den här världen och du kan inte ens spendera några timmar med mig?"
  • Spionera på dig eller på annat sätt inte respektera din integritet, till exempel genom att söka ditt rum eller läsa textmeddelandena på din telefon när du lämnar rummet.
  • Bild med titeln Deal med tonårsgraviditet Steg 6
    2. Acceptera ansvaret för dina handlingar. Även om din förälder kan styras, är du ansvarig för hur du svarar på dem. Du bestämmer om de ska låta dem diktera dina beslut eller stå upp för dem. Du har också kontroll över om du reagerar med respekten eller tillåter dig att bli alltför arg och eskalera situationen.
  • Några sätt som du kan börja tänka på dina handlingar är att se i spegeln och prata med dig själv. Spela ut olika scenarier som sannolikt kommer att hända med dina föräldrar och öva att svara på hur du har bestämt att du kommer att svara. Detta gör det lättare att vara i kontroll när tiden kommer.
  • Bild med titeln Deal med tonårsgraviditet Steg 5
    3. Obsess inte om att glädja din förälder (er). Det är en förälders jobb att se till att du växer upp i en glad, hälsosam, anständig människa. Det är ditt jobb att vara a Lycklig, Hälsosam och anständig människa. Om det som gör dig lycklig är inte vad din förälder (er) föreställer dig, måste du snälla dig själv, inte dem. Det är ditt liv att leva.
  • Bild med titeln Deal med en styrande mor Steg 7
    4. Göra en objektiv handlingsplan. Det är inte troligt att du kommer att kunna helt bryta sig bort från en kontrollerande situation i ett snabbt drag. Du behöver en handlingsplan som är subtil och realistisk för att börja göra egna beslut. Planen kan börja med något så enkelt som att berätta för dig varje dag som du är i kontroll för att börja bygga ditt självförtroende. Helst kommer det att flytta dig långsamt framåt för att göra fler och fler beslut för dig själv.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollerande mor steg 13
    5. Acceptera att du inte kan ändra din förälder (er). Precis som din förälder (er) inte kan kontrollera hur du tänker eller känner, kan du inte ändra hur de tänker eller känner. Du kan ändra hur du svarar på dem, och ibland kommer det att ändra hur de behandlar dig. Det är upp till din förälder när och om de kommer att ändra sin personlighet.
  • Att tvinga dina föräldrar att förändras skulle likna den kontroll som de försöker hävda över dig. Om du påminner dig om detta kommer du att bli tvungen att acceptera att de kan göra sina egna beslut om att förändras.
  • Metod 2 av 4:
    Förbättra din situation
    1. Bild med titeln Break cykeln av missbruk Steg 1
    1. Avstå dig fysiskt från din förälder (er). För det mesta använder människor känslor för att hävda kontrollen över varandra. Detta kan ske i form av ilska, skuld eller hållbarhet. Om du vill bryta greppet av en kontrollerande person (förälder eller på annat sätt), kan du behöva avstå från honom eller henne, till exempel genom att spendera mindre tid tillsammans och ringer mindre ofta.
    • Om du fortfarande bor hemma (speciellt om du är mindre), kan det vara svårt att bygga avståndet. Men du kan gränssnitt mellan dig och din förälder. Söka hjälp från en skolrådgivare eller lärare.
  • Bild med titeln Deal med tonårsgraviditet Steg 12
    2. Försök att inte få defensiv. Skära ner på den tid du spenderar med din förälder kan få honom att bli upprörd och lura ut på dig. Om din förälder klagar på att du inte spenderar tillräckligt med tid med honom eller henne eller anklagar dig för att inte älska honom eller henne, försök att inte bli defensiv.
  • Försök säga något som, "Jag är ledsen att du är upprörd. Jag förstår hur det kan vara störande."
  • Tänk på att saker kan bli värre med dina föräldrar innan du börjar se någon förbättring. Det är dock viktigt att upprätthålla ditt avstånd och undvika att dras in av hot. Till exempel, om din mamma hotar att döda sig om du inte kommer över, berätta för henne att du ringer 911, lägg upp telefonen och följ igenom. Rusa inte över till sitt hus eller ge in till hennes krav.
  • Bild med titeln Deal med en styrande mor Steg 9
    3. Skär finansiella band med din förälder (er). En annan formlig hävstång som ofta används för att styra ett barn är pengar. Om du har möjlighet att göra egna pengar, skilja din ekonomi från dina föräldrar. Det kan vara svårt, men du måste betala dina egna räkningar, köpa dina egna saker och budget för dig själv. Inte bara kommer det att göra dig mer ansvarig, det kommer också att minska greppet av en kontrollerande förälder.
  • Detta kan också vara svårt för minderåriga, men inte omöjligt att göra i små steg. Även om du inte betalar din egen hyra och verktyg, försök att tjäna dina egna pengar för extra utflykter som du vill göra. Det betyder inte att dina föräldrar måste säga ja, men har tjänat pengarna att gå på bio eliminerar ytterligare ett hinder som en kontrollerande förälder kan använda.
  • Bild med titeln Deal med en styrande mor Steg 8
    4. Avstå från att be om gynnar från dina föräldrar. Fråga en förmån för din förälder sätter dem i stånd att fynda. Om du vill att de ska uppfylla ditt behov, måste du göra något i gengäld. Även om det inte är i sig dåligt, kan det snabbt leda till att du ger upp ditt beslut att göra makten till dem. Fråga vänner eller andra familjemedlemmar om du behöver hjälp.
  • Bild med titeln Bryt cykeln av missbruk Steg 14
    5
    Identifiera missbruk. Om du är ett barn som utsätts för missbruk, ring dina lokala barnskyddstjänster eller prata med någon på din skola, som en lärare eller rådgivare. Missbruk kan ta många former, så om du är osäker på om du missbrukas, försök sedan prata med en skolrådgivare. Några av de olika typerna av missbruk är:
  • Fysisk missbruk, som inkluderar slappning, stansning, begränsning, bränning eller skadar dig på andra sätt.
  • Emotionellt missbruk, som inkluderar namnsamtal, förnedring, skyller och gör orimliga krav.
  • Sexuella övergrepp, som inkluderar fondling eller röra på olämpliga sätt, samlag och andra sexuella handlingar.
  • Metod 3 av 4:
    Reparera förhållandet
    1. Bild med titeln Deal med ett kontrollerande mor steg 14
    1
    Lösa det förflutna. Att hålla våld mot din förälder eller dig själv är inte ett hälsosamt sätt att reparera ett förhållande. Därför är det bra att förlåta din förälder (er) för eventuella misstag de gjorde. Du kanske också vill förlåta dig för hur du reagerade på de misstag.
    • Tänk på att förlåtelse inte handlar om den andra personen. Det är viktigt för ditt eget emotionella välbefinnande. Genom att förlåta din förälder väljer du att släppa den ilska du känner mot honom eller henne, men du säger inte att vad din förälder har sagt eller gjort till dig är okej.
    • Att förlåta någon, måste du göra ett medvetet val för att släppa den ilska som du känner. Ett sätt att göra detta är att skriva ett brev till din förälder som du inte skickar. I brevet, uttrycka dina känslor ärligt om vad som hände, varför det ilska dig, och varför tror du att din förälder gjorde dessa saker.Stäng sedan ditt brev genom att skriva något för att ", jag är inte okej med vad som hände, men jag väljer att släppa min ilska om den. jag förlåter dig."Du kan också säga det här högt för dig själv.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar om att låta dig gå till en sen natt händelse Steg 1
    2. Konfrontera din förälder (er) respektfullt. Du måste berätta för din förälder (er) hur du känner och varför blev du avlägsen i första hand. Det finns inget sätt för dem att arbeta på ett problem som de inte är medvetna om. Var inte anklagande eller respektlöst. Berätta för dem hur du känner, inte vad de har gjort.
  • Snarare än att säga "du tog bort mina rättigheter som en person," en mer konstruktiv sak att säga kan vara "jag kände mig som om jag inte hade någon rätt att vara min egen person."
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollerande mor steg 16
    3. Ställ fast gränser för både dig och din förälder (er). När du börjar reparera förhållandet, vill du undvika backsliding i gamla vanor. Besluta före tid vilka beslut som din förälder kan väga in, och vilka de inte kan. Även gränser bör ställas in för vilka beslut du kan väga in för din förälder eller vilka saker du kan fråga om dem.
  • Du kan till exempel bestämma att du kan konsultera dina föräldrar om stora karriärbeslut, till exempel vad högskolan ska delta eller om du ska ta ett jobb. Du kan dock lämna dem ut ur mer personliga beslut, till exempel vem som hittills och huruvida att gifta sig med någon.
  • Du kan också vägra att väga in på vissa problem som dina föräldrar tar upp till dig, till exempel kärlekslivsproblem. Men du kan bestämma dig för att erbjuda ditt stöd om en förälder har att göra med en stor medicinsk fråga, som cancer eller hjärtproblem.
  • Metod 4 av 4:
    Underhålla gränser
    1. Bildbeteckningen blir en framgångsrik affärsman Steg 4
    1. Respektera dina gränser i förhållandet. När gränserna har ställts, måste du respektera dem. Du kan inte förvänta dig att din förälder) respekterar ditt utrymme och gränser om du inte kan göra detsamma för dem. Om du har problem med gränserna, diskutera det öppet med dina föräldrar och söka en resolution.
    • När ett problem uppstår i ditt förhållande med dina föräldrar, kan du använda teambyggande tal. Försök säga något som, "Jag respekterar dina gränser, men jag känner att du inte alltid respekterar min. Vad kan vi göra för att säkerställa att båda våra behov är uppfyllda?"
  • Bild med titeln babysit äldre barn Steg 6
    2. Ta itu med eventuella överträdelser om dina personliga val. Om din förälder (er) bryter mot dina gränser måste du låta dem veta. Det betyder inte att du måste vara arg eller upprörd. Lugnt och respektfullt informera din förälder som de korsar linjen och ber att det stannar. Om de är seriösa om att respektera dig, kommer de att ge dig ditt utrymme.
  • Att använda humoristiskt språk kan också vara ett effektivt sätt att hantera kontrollerande människor. Till exempel, om din förälder ständigt kritiserar ditt karriärval, försök sedan att göra ett skämt om det genom att säga något som ", notera sig själv. Karriär gör inte more mor. Jag förstår. Något annat?"
  • Bild med titeln vara stark steg 5
    3. Ta en paus om problem fortsätter. Om saker börjar gå "strax tillbaka till normalt", kan du behöva skära ner på din tid med dina föräldrar igen. Detta behöver inte betyda bort alla band till din förälder (er). Det betyder ofta att saker har blivit för nära för dem (eller du) att följa med de gränser som båda sidorna kom överens om. Spendera lite mer tid, och försök igen senare.
  • Bild med titeln Bryt cykeln av missbruk Steg 19
    4. Överväg att se en terapeut om sakerna inte förbättras. I vissa situationer kan problemen vara så allvarliga att du måste se en rådgivare med dina föräldrar för att se någon förbättring. Om du har försökt att behålla gränser och det fungerar inte, prata med dina föräldrar om möjligheten att se en terapeut tillsammans.
  • Försök säga något som, "Vår relation är viktigt för mig, men jag tror att vi kanske behöver hjälp för att få det bästa möjliga förhållandet. Skulle du vara villig att se en terapeut med mig?"
  • Tips

    Prata med en vän eller familjemedlem om dina problem. De kanske kan hjälpa till.
  • Försök att prata med din förälder (er) innan du distanserar dig själv. Saken kan vara något som kan lösas på ett trevligare sätt.
  • Försök att få en tid när dina föräldrar är lugnare. Försök att inte närma sig dem strax efter jobbet. Försök säga "Mamma, pappa, du jobbar väldigt hårt för mig och jag uppskattar det, men jag vill att ni ska låta mig bestämma saker för mig själv och jag känner mig som en baby när jag måste låta er bestämma. Så kan jag fatta egna beslut nu?" Förbered dig också för 1 av dina föräldrar att avvisa.
  • Det kan ta några år att övervinna kontrollen av föräldrarna helt. Det betyder inte att du helt slutar kommunicera med dem, men gör det om du har en bra anledning till. Dina föräldrar kan tro att du är oförskämd eller inte älskar dem ett tag, men nära slutet av den här tiden kommer de att inse att du faktiskt inte behöver dem vara där hela tiden och kommer sannolikt att låta dig fortsätta leva lyckligt.
  • Varningar

    Om du missbrukas och känner att du behöver omedelbar hjälp, kontakta dina lokala barnskyddstjänster.
  • Anta inte att några råd som ges är "kontrollerande."Din förälder (er) brukar få ditt bästa intresse och de har mer erfarenhet av livet än du.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande