Hur man hanterar en dålig förälder

Att hantera en "dålig förälder" kan betyda många olika saker. Om du och din förälder inte kommer överens, om de är mycket strikta, eller om de inte är mycket ansvariga, kan du överväga din förälder en dålig. I dessa scenarier kan du hitta sätt att klara av din "dåliga förälder" eller helt enkelt spendera mindre tid hemma. Om din förälder är missbruk, kan du dock behöva ta några rättsliga åtgärder för att ta bort dig själv från situationen.

Steg

Metod 1 av 3:
Hitta sätt att klara sig
  1. Bild med titeln Deal med ett dåligt förälder steg 1
1. Dagdröm om framtiden. Dagdrömmer blir ibland en dålig rap, men det finns många fördelar med dagdrömmer. Dagdrömmer är förknippad med ökad kreativitet, förbättrat minne, empati och förbättrad humör. Plus, det är lätt, det kostar inte något, och det är ett underbart sätt att klara dina problem hemma.
  • Bild med titeln Deal med en dålig förälder Steg 2
    2. Göra en långsiktig plan. Du kanske inte kan packa upp och lämna imorgon, men så småningom blir det dags att gå. Rubrik ut på egen hand kräver en hel del planering, så börja formulera din strategi nu. Hur planerar du att spara tillräckligt med pengar för att överleva? Vart vill du gå? Kommer du att gå till skolan, till militären, eller helt enkelt till en ny stad? Bilda en plan genom att prata med människor som är äldre än du talar med en vägledare i skolan och / eller gör lite forskning på egen hand. Ställ sedan in din plan i rörelse.
  • Bild med titeln Deal med en dålig förälder Steg 3
    3. Uttrycka dig kreativt. När som helst har du negativa känslor eller en dålig situation att hantera, ett utmärkt sätt att klara sig är att uttrycka dig kreativt. Detta kan skrivas i en journal, rita en bild eller skriva en sång. Detta är ett bra sätt att bearbeta dina känslor och hjälpa dig att klara din dåliga förälder.
  • Bild med titeln Deal med en dålig förälder Steg 4
    4. Prata med en terapeut. Ibland kan du behöva någon att prata med vem som inte har någon koppling till situationen, och vem du kan lita på 100%. Ett bra val för detta är en terapeut. En bra terapeut kan hjälpa dig att sortera genom dina problem hemma och hitta ett sätt att hantera dem.
  • Om du inte vill närma dig din förälder om att hjälpa dig att hitta en terapeut eller om din förälder har sagt nej, kan du också prata med guidebådbolagen på din skola för hjälp.
  • Om din förälder säger ingen baserad på ekonomiska skäl, kan det vara till hjälp att låta din förälder veta att vissa terapeuter erbjuder en glidande skala för patienter som inte har råd med de vanliga avgifterna. Du kanske kan betala så lite som $ 10 per session.
  • En terapeut kan också hjälpa dig och din förälder utvecklas ett bättre förhållande. Om du tror att din förälder kan vara öppen för terapi, försök sedan säga något som, "Jag skulle vilja att vårt förhållande förbättras, men jag tror att vi kanske behöver hjälp. Jag är villig att göra lite terapi med dig så att vi kunde arbeta på det. Är det något du skulle vara villigt att göra det?"
  • Bild med titeln Deal med ett dåligt förälder steg 5
    5. Skriv din förälder ett brev. Många problem mellan familjemedlemmar kan lösas genom kommunikation. När vi kommunicerar ansikte mot ansikte kan dock saker bli uppvärmda, och det kan vara mycket svårt att komma över vad du vill säga. Om du känner att du kanske kan sortera ut de problem du har med din förälder, tänk på att skriva dem ett brev.
  • Även om du inte har någon avsikt att ge dem brevet, ta dig tid att skriva det kan vara ett utmärkt sätt att bearbeta vad du känner. Sedan kasta det helt enkelt bort.
  • Metod 2 av 3:
    Spenderar mindre tid hemma
    1. Bild med titeln Deal med en dålig förälder Steg 6
    1. Gå med i ett idrottslag. Om du gillar fysisk aktivitet eller vill ha en anledning att träna, är ett idrottslag ett utmärkt sätt att komma ut i huset. Dessutom uppmuntrar lagsporter lagarbete, disciplin och samarbete. Om du excel på sport kan du till och med kunna tjäna ett stipendium.
  • Bild med titeln Deal med en dålig förälder Steg 7
    2. Audition för ett spel. Om sport inte är din sak, auditionen för ett spel eller ansluter sig till dramaklubben kan det vara en bra passform. Om du har en utåtriktad personlighet kan en del i skolspelet vara perfekt för dig. Om du inte ser dig själv, finns det också många bakom kulisserna (som scenbesättning eller belysningsdesign) som du kan njuta av.
  • Bild med titeln Deal med en dålig förälder Steg 8
    3. Hitta ett efter skolans jobb. Om skolan verkligen inte är din sak, kommer du förmodligen inte att vilja spendera mer tid där. Ett annat alternativ för att komma ut ur huset är att säkra lite deltidsanställning. Ett efterskolans jobb är underbart för att lära dig punktlighet, ansvar och tidshantering. Bäst av allt kan det lägga lite pengar i fickan, som du kan spara för att du ska kunna flytta ut när du blir gammal nog.
  • Bild med titeln Deal med en dålig förälder Steg 9
    4. Hänga med vänner. Kanske är ditt liv stressigt nog och du vill inte skapa mer arbete eller ta på sig ytterligare ansvarsområden. Det är ok! Spendera helt enkelt mer tid utanför huset som hänger med dina vänner. Gå och se en konsert, besök ett museum eller ta en promenad runt parken. Tiden med vänner kan minska stress och öka ditt humör medan du får dig ut ur huset.
  • Bild med titeln Deal med ett dåligt förälder steg 10
    5. Besök andra familjemedlemmar. Ett annat hälsosamt sätt att spendera tid utanför ditt hus är att besöka dina andra familjemedlemmar. Har du morföräldrar, kusiner eller äldre syskon som bor nära? Ta lite tid att gå och besöka dem. Du kanske vill diskutera dina problem med dem, eller kanske inte. I vilket fall som helst, spenderar du tid med familjen att lyfta ditt humör och hjälpa dig att klara dig.
  • Metod 3 av 3:
    Tar allvarliga åtgärder
    1. Bild med titeln Deal med ett dåligt förälder steg 11
    1. Identifiera missbruk. Federal lagstiftning definierar barnmissbruk som "någon ny lag eller misslyckande att agera från en förälder eller vårdnadshavare som leder till dödsfall, allvarlig fysisk eller känslomässig skada, sexuella övergrepp eller exploatering"- eller "en handling eller misslyckande med att utgöra en överhängande risk för allvarlig skada." Ta dig tid att överväga om du och dina föräldrar helt enkelt har en grov lapp, eller om du upplever missbruk.
  • Bild med titeln Deal med ett dåligt förälder steg 12
    2. Prata med någon. Det första steget i att ta allvarliga åtgärder mot detta missbruk är att få stöd av en betrodd vuxen. Detta kan vara en lärare i skolan, din vägledare, din terapeut, förälder till en nära vän eller en annan släkting. Förklara för dem allt som har hänt med dig, och be om deras hjälp med att stoppa missbruket.
  • Bild med titeln Deal med en dålig förälder Steg 13
    3. Skicka in en rapport. Den vuxna som hjälper dig bör kontakta barnskyddstjänster (CPS). Sätt dig med din vuxenhjälpare och generera en lista med alla missbruk du har upplevt. Inkludera så många specifika uppgifter (detaljer och datum) som du kan. Hitta sedan ditt lokala CPS-kontor och få din vuxna att gå i person (med din lista) för att skicka in rapporten.
  • Bild med titeln Deal med ett dåligt förälder steg 14
    4. Tänk på en förändring i förvaring. Har du en annan förälder eller morförälder som kan få vårdnad av dig? Du kanske vill prata med dem om att ta din missbrukande förälder till domstolen. Detta kräver ett besök i en advokat som kan hjälpa din förälder eller morförälder med att lämna in det lämpliga pappersarbetet.
  • Var medveten om att detta kan ta lång tid, och du kan behöva vara i kontakt med din missbrukande förälder under den här tiden.
  • Dessa lagar varierar från stat till stat, men i de flesta fall kommer räkningen starkt att överväga barnets åsikter.
  • Bild med titeln Deal med ett dåligt förälder steg 15
    5. Frigöra dig själv. Om du är tonåring och du stöder dig själv ekonomiskt, kanske du vill överväga lagligt frigör dig själv. Detta innebär att man lämnar in en framställan för frigörelse (hos din lokala kretskort), betala en avgift ($ 150-200) och delta i en domstolsförhandling.
  • Innan du bedriver frigörelse måste du vara anställd, och du måste säkra en plats att bo utanför dina föräldrars hem (och kunna bevisa detta till domstolen).
  • Beroende på ditt distrikt kan arkivering för frigörelse vanligtvis göras utan advokat.
  • Emancipationsprocessen är mycket mjukare om dina föräldrar är överens.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande