Hur man argumenterar med den sokratiska metoden

Du kan använda den sokratiska metoden för att visa någon att de har fel, eller åtminstone oklar, genom att få dem att komma överens med uttalanden som motsäger sin ursprungliga påstående. Sokrates trodde att det första steget till kunskap var erkännande av en okunnighet. Följaktligen fokuserar denna metod inte så mycket på att bevisa din punkt men på disprovning Den andra personens punkt med en rad frågor (elenchus), vilket resulterar i deras aporia (förvirring). Lagskolor använder denna metod för att lära studenterna kritiska tänkande färdigheter. Det är också populärt i psykoterapi, hanteringsutbildning, och i andra klassrum.

Steg

Metod 1 av 2:
Ställa frågor
  1. Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 1
1. Sammanfatta personens argument. Identifiera vad den andra personen argumenterar. Till exempel kan någon säga, "det är bäst att ge pengar istället för att spendera det."Ofta kommer människor att tro att de essousing sunt förnuft, vilket ingen skulle vara oense med.
  • Om du inte förstår vad någon argumenterar, be dem att klargöra sina övertygelser. Du kan fråga, "Jag förstår inte. Vad försöker du säga?"Eller" Kan du återställa det?"
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 2
    2. Be om bevis. Innan du verkligen börjar utmana en persons synvinkel borde du fråga dem om deras bevis. En person kan snabbt inse att de bara upprepar något som de har hört tidigare utan att tänka kritiskt. Du kan ställa följande frågor att avslöja bevis:
  • "Varför tror du att det är sant?"
  • "Vänligen förklara din resonemang."
  • "Vad har leder dig till den troen?"
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 3
    3. Utmana sina antaganden.Idéer är som byggstenar. Din slutsats vilar på andra block, varav några kan vara oförutsedda. När en idé är obefogad, är det ett antagande - och antaganden kan ibland vara fel. Efter att ha frågat en person för deras bevis, noll in på de idéer som inte stöds av bevis. Det här är deras antaganden.
  • Till exempel kan någon säga att du borde ge bort pengar för att ha för mycket pengar gör dig girig. Den här personen antar att någon inte spenderar alla sina tillgängliga pengar på nödvändigheter.
  • Du kan säga, "men du antar att människor har pengar att ge bort efter att ha köpt nödvändigheter? Är det bäst för dessa människor att ge sina pengar borta?"
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 4
    4. Hitta ett undantag.Identifiera en uppsättning omständigheter där personens uttalande skulle vara falskt. Till exempel är det alltid bra att ge bort dina pengar? Du kan tänka på många situationer där en osjälvisk person kan orsaka mer skada än bra. Tänk på följande:
  • Den som vill ha dina pengar är en drogmissbrukare. Fråga din motståndare, "Ska jag ge mina pengar till någon som vill köpa droger?"Om personen säger nej, följ sedan upp och fråga varför, vilket hjälper dig att reta ut den andra människans tänkande.
  • Du måste tillhandahålla mat och skydd. Formulera detta som en fråga: "Ska jag ge bort alla mina pengar när min äldre mamma är beroende av mig?"
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 5
    5. Be den andra personen att omformulera sitt argument. När de erkänner att undantaget existerar, bör de omformulera sitt argument för att ta hänsyn till undantaget. De kan till exempel säga, "Människor ska ge sina pengar bort om det skulle gynna samhället."
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 6
    6. Fortsätt att ställa frågor eller höja undantag. I exemplet ovan kan du be personen att definiera vad "gynnar samhället."Du kan också ställa frågor för att stifta dem om de är förvirrade.
  • Du bör fortsätta den här processen tills du inte kan ogiltigförklara uttalandet mer.
  • Bild med titeln argue med hjälp av det sokratiska metoden steg 7
    7. Undvik att bli otäck. Den sokratiska metoden handlar inte om att bevisa människor fel, så var inte aggressiv med dina frågor. Om ditt mål är att vinna ett argument, bör du söka olika grekiska filosofer, som sofisten. Faktum är att nyckeln till den sokratiska metoden är att vara ödmjuk. Antag inte att någon vet någonting säkert. Fråga varje förutsättning.
  • Om den andra personen börjar bli förvirrad, kan du säga, "Jag spelar bara djävulens advokat" eller "Jag försöker förstå alla sidor av ditt tänkande."
  • Du kan njuta av den andra personens förvirring lite för mycket. Försök att inte gloat. Påminn dig om att Sokrates inte hade svar för varje fråga som han frågade, vilket är typiskt för en utbyte med hjälp av den sokratiska metoden.
  • Metod 2 av 2:
    Överleva en socratisk förhör
    1. Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 8
    1. Förbered dig för klassen. I lagskolan kan en professor ringa på dig slumpmässigt för att diskutera ett ärende. Det finns inget sätt att förutse de frågor som din professor kommer att fråga. Du kan dock sätta dig i den bästa positionen genom att noggrant läsa ditt tilldelade material och briefing cases.
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden Steg 9
    2. Behålla lugnet. Du kan känna panik när du ringde på. Men om du har gjort din läsning, då har du satt dig i den bästa positionen att engagera sig i en Socratic Exchange. Ta ett djupt andetag och sedan le.
  • Det är bäst att tänka på den sokratiska frågan som en dialog mellan dig och din professor. Blockera de andra studenterna som lyssnar på.
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 10
    3. Svara på frågor ärligt. Syftet med den sokratiska metoden är att identifiera motsägelserna och begränsningarna i vår egen kunskap. Av denna anledning måste du vara ärlig i dina svar. Försök inte att förutse vad du tycker att professorn vill höra.
  • Om du är i lagskolan, borde du känna till fakta om ärendet och domstolens innehav. Men bortsett från fakta, finns det sällan "rätt" eller "fel" svar. Försök att komma in i frågan i frågan genom att förstå sitt syfte: att inte hitta rätt svar, men för att förstå vad du verkligen tänker.
  • Bild med titeln argue med hjälp av det sokratiska metoden steg 11
    4. Vara så tydlig som möjligt. Du hanterar ett komplicerat material i klassen, så dina svar på frågor kanske inte är "ja" eller "nej."Försök att svara så tydligt och helt som möjligt så att din professor förstår din punkt.
  • Samtidigt strävar efter att vara så kort som möjligt. Det finns ingen anledning att ge ett långvarigt svar om man inte är nödvändig.
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 12
    5. Inse att ingen bedömer dig. När du lyssnar på en Socratic Exchange, svarar du förmodligen frågorna själv och kämpar tillsammans med din klasskamrat. Följaktligen finns det ingen anledning att vara generad om du är på den mottagande sluten av den sokratiska frågan och har en hjort-in-the-headlights look.
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 13
    6. Erkänna när du är stumped. Du kan nå en punkt där du inte kan lösa motsägelserna i ditt tänkande. Vid denna tidpunkt är du verkligen stumped. Känn dig fri att erkänna att du inte vet hur man svarar på en fråga.
  • Kom ihåg att den sokratiska metoden är något du kan använda med dig själv under hela ditt liv. Du borde ständigt förhöra vad du tycker är sant.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande