Hur man ändrar någon annans beteende

Oavsett om du vill att din flickvän ska svara på dina textmeddelanden snabbare eller vill att din vän ska sluta tugga med hennes mun, kommer du att upptäcka att förändring av en andras beteende är verkligen svårt. Det är definitivt inte en omöjlig uppgift, men det finns bara vissa beteenden du kan försöka förändras om andra människor. I slutändan kan du dock bara göra ändringar i dig själv som förhoppningsvis kommer att påverka människorna runt dig.

Steg

Metod 1 av 3:
Diskutera problemet med personen
  1. Bild med titeln Sluta gråta steg 31
1. Identifiera beteendet. Ange det exakta beteendet som du vill ändra om personen. Om du vill att personen ska bara "vara mindre irriterande" eller "skriv mig oftare", får du inte de resultat du vill ha. Peka på det exakta beteendet du vill ändra och markera exakt hur du vill att den ska ändras.
  • Till exempel, snarare än att säga att du vill att din vän ska "vara mindre irriterande", planerar att säga att du vill att din vän ska "sluta avbryta konversationer är hon inte en del av."
  • Eller istället för att vilja att din partner ska "skriva dig oftare", kan du vilja att din partner "Text du god morgon och godnatt varje dag."
  • Bild med titeln vara mogen steg 16
    2. Bestäm om personen är öppen för att ändra det beteendet. I slutändan kan du inte tvinga någon att ändra. Du kan bara ändra saker om dig själv. Denna idé gäller både för dig och den person du försöker ändra. Se om personen vill förändras och tror att han har kapacitet att förändras. Fråga inte aktivt personen om han är öppen för att byta - istället, försök att räkna ut om det finns en möjlighet att personen vill förändras.
  • I vissa situationer kan det vara lämpligt att fråga den personens vänner och kära vad de vet om detta beteende och vad personen har gjort för att ändra det. Om personen har försökt sluta röka flera gånger tidigare, kan han vara öppen för att försöka igen med ett annat tillvägagångssätt. Om personen har försökt, trodde han åtminstone på en punkt att han skulle förändras.
  • Du kan också uppmärksamma vad personen säger om ämnet och livet i allmänhet. Om personen säger fasta uttalanden som "Jag är fet för evigt" eller "Jag antar att jag bara inte är en smart person," kan personen inte tro att han kan förändras.
  • Om personen vill förändras eller är åtminstone öppen för möjligheten att förändras, kanske du kan hjälpa honom att ändra sitt beteende.
  • Men om personen inte vill förändras, kanske du inte kan göra någonting om problemet vid denna tidpunkt.
  • Bild med titeln vara mogen steg 5
    3. Berätta den person som beteendet stör dig. Personen kanske inte inser i vilken utsträckning hennes beteende stör dig. Välj en tid att prata när du är lugn, ha tillräckligt med tid att ha en lång konversation och tänkt på vad du vill säga. Höj inte din röst eller skrika hos personen.
  • Gör dina känslor om beteendet mycket tydligt för personen. Till exempel, säg: "När du är sen, känner jag mig som att jag inte är en prioritet för dig, och det gör ont i mina känslor."
  • Ge specifika exempel. "När du var sen träffade mig förra veckan, gjorde du oss båda sent till Bon Jovi konserten och vi missade den första sången. Jag var väldigt arg på det eftersom jag älskar Bon Jovi och de biljetterna var dyra."
  • Be om vad du vill ha i stället. Till exempel, säg: "Nästa gång du kommer att vara sen, kan du snälla ringa mig och låt mig veta?"
  • När du har gjort dina önskemål, är det tillbaka och inte Belabor poängen. Nagging henne om hon redan vet vad som är fel är det osannolikt att det har ett positivt resultat.
  • Metod 2 av 3:
    Acceptera en potentiell brist på förändring
    1. Bild med titeln Var lugn Steg 21
    1. Vet vad du kan kontrollera. Du kan ändra vissa saker om dig själv, till exempel vad du säger, hur du säger det, och hur du agerar. När du försöker ändra någon annan ändrar du något om dig själv i ett försök att uppmuntra förändring i den personen.
  • Bild med titeln övertyga dig om dig
    2. Acceptera att du inte kan ändra några saker. Ibland, trots dina bästa ansträngningar, kommer någon inte att förändras. Återigen är det viktigt att notera att du inte kan tvinga någon att ändra om personen inte vill. Du kan säga saker att försöka påverka förändringen inom den personen, men du är en agent för förändring, inte själva förändringen. Oavsett hur många gånger du berättar för din vän att knyta hans skosnör, behöver han inte knyta sina skosnörelser.
  • Bild med titeln Kope med Stigma Steg 4
    3. Bestäm om du kan acceptera personen om detta beteende inte ändras. Bli bekväm med möjligheten att personen aldrig kan förändras, för det är ganska möjligt att han inte kommer att. Hur skulle det känna sig att bara leva med beteendet? Är det möjligt att du kan ändra ditt eget beteende och attityd för att tillgodose personen? Eller finns det sätt att arbeta runt det? Fråga dig själv om du kan acceptera personen som han är. Om du inte kan acceptera beteendet, kan du behöva avsluta förhållandet.
  • Om du kan leva med detta beteende, försök att undvika situationer där det kan uppstå. Till exempel, om du hatar när din vän sjunger i bilen, undvik långa vägresor eller lyssna på musik som han inte vet.
  • Tänk om det finns några sätt att arbeta runt beteendet. Skulle det fungera för att helt enkelt berätta för personen en tid att träffa dig som är en halvtimme tidigare än nödvändigt? Finns det något som kunde köpas som skulle lösa problemet, till exempel om ditt klagomål är att personen inte kommer att rengöra kulllådan som han lovade, kan du köpa en självrengöring?Även om dessa inte tar upp större problem (som den person som inte följer med sina löften), men de kan hjälpa dig att acceptera personen som han är.
  • Om du inte kan leva med detta beteende kan du behöva skära av kontakten med den här personen. Om din pojkväns narkotikaproblem är utom kontroll, till exempel, och du tror att det kommer att vara extremt skadligt för din egen hälsa, bör du överväga att bryta med honom och skära av kontakten. Det kan vara smärtsamt, men om beteendet är mycket hindrat ditt liv, är du skyldig för dig själv att överväga din egen hälsa och lycka.
  • Metod 3 av 3:
    Hjälper till att förändra beteendet
    1. Bild med titeln Kope med Stigma Steg 8
    1. Ge personen information om beteendet som uppmuntrar henne att ändra det. Även om personen vet att du inte gillar hennes beteende, kanske din egen avsmak för beteendet inte räcker för att hon vill ändra det. För att försöka ändra sig om att ändra beteendet, försök att ge henne information om vanan som gör att det verkar oönskat eller värt att förändras.
    • Till exempel kan du försöka säga, "Joanie, jag vet inte om du vet det, men rökning kan vara väldigt skadlig och leda till lungcancer. Min farbror var en livslång rökare gick igenom kemoterapi för lungcancer förra året, och det var verkligen svårt för min familj att se honom genom den smärtsamma tiden i sitt liv."
    • Om du har lidit i tystnad, eller försöker släppa subtila tips, kan dessa få steg lösa problemet helt. Ofta är informationen ensam inte tillräckligt för att ändra ett beteende - men information i kombination med din åsikt som en pålitlig bekant, kan vän eller familjemedlem räcka för att övertyga en person att försöka förändras.
    • När du har gjort dina önskemål, är det tillbaka och inte Belabor poängen. Nagging personen om hon redan vet vad som är fel är det osannolikt att det har ett positivt resultat.
  • Bild med titeln Kope med Stigma Steg 38
    2. Öka personens medvetenhet om det negativa beteendet. Personen kanske inte ens inser att han gör det här beteendet och kan därför vara öppet för att ändra det. Till exempel kan det leda dig galet när din vän tuggar med sin mun, men om han har gjort det hela hans liv, kanske han inte märker att han gör det. Påminna personen försiktigt vad han gör och hur han kunde sluta. Vara artig.
  • Till exempel kan du säga, "Ed, kan du snälla tugga med din mun stängd? Tuggbullret stör mig."
  • Var snäll, speciellt om personen är omedveten. Du borde inte säga, "Ed, du tuggar som en ko. Sluta!"
  • Denna strategi kommer bara att fungera om personen gör beteendet väsentligen av misstag. Om du vill att din mamma ska sluta röka och du gör henne medveten om att hon röker varje gång hon röker, kommer din strategi förmodligen ineffektiv.
  • Bild med titeln kommunicera effektivt steg 14
    3. Ge positiv feedback. Positiv feedback är bättre i början av en persons förändringsprocess eftersom det uppmuntrar personen att känna sig mer engagerad i sitt mål. Det förbättrar också ditt förhållande med den personen.
  • Till exempel, om du försöker få din vän att komma till gymmet med dig oftare, borde du i början av processen säga något i linje med "Jag vet att du skulle vara bra på den här spinnklassen, Eftersom du var bra på Kickboxing förra veckan. Jag skulle ha roligare om du kom med mig. Låt oss gå på tisdag!"
  • Bild med titeln Live Life Steg 7
    4. Belöna gott beteende. Om den person du försöker förändra gör det beteende du vill att han ska göra (eller stannar det beteende du ogillar), belöna honom! Om din man inte röker i en vecka, ta honom för att göra något han älskar, som bowling eller golf. Vara en uppmuntrande kraft, snarare än en negativ kraft, i personens liv när han gör något rätt.
  • Beröm gott beteende med utsikt över, entusiastiska beröm i vilken form som personen förstår bäst. Fysisk tillgivenhet om det är lämpligt, vänliga ord, gåvor, gör saker för personen, etc. Anslut det goda beteendet till att du är glad över honom och hans liv är bättre som ett resultat.
  • Bild med titeln avgå graciöst steg 20
    5. Göra gott beteende enklare än dåliga beteenden. Byte av beteende handlar inte om att erövra frestelser. Om din vän försöker gå ner i vikt, ta inte ut henne för glass på fredagskvällen. Om du försöker få din fru att vara i tid, var noga med att ge henne en riklig tid för att komma från hennes arbete hittills natt.
  • Till exempel, om din bästa vän är en återhämtande alkoholist, har inte hennes födelsedagsfest i en bar eller en dansklubb, där det är troligt att det är en stor mängd frestelse att dricka. Istället ta med henne någonstans där det finns mindre frestelse, som keramikmålning eller bowling.
  • Bild med titeln Stopp Alkohol Cravings Steg 7
    6. Erbjuder ett supportnätverk till personen. Effektiviteten av denna teknik beror på det beteende du vill ändra. För något som att sluta röka, gå ner i vikt eller hantera missbruk, kan dessa grupper hjälpa personen att vara motiverad och engagerad socialt för att uppnå sina mål.
  • Även för mindre beteendeförändringar, till exempel att hjälpa din bror, spendera mindre pengar, rekrytera sina nära vänner och dina familjemedlemmar för att hjälpa till med målet på små sätt. Om de är medvetna om målet om beteendet förändras, kommer de att stödja honom.
  • Om den person vars beteende du vill byta har ett drog- eller alkoholproblem, kan han också ha det bra att gå till en supportgrupp, som Anonymous, där andra människor i gruppen går igenom samma sak.
  • Tips

    Det är lättare att hjälpa till att förändra beteendet hos någon med vilken du har ett positivt förhållande. Försök att inte vara för negativ! Som ordspråket säger, "Fångar du fler flugor med honung än ättika."

    Varningar

    Farligt beteende som hotar din säkerhet är en annan sak. Du måste omedelbart komma ut ur förhållandet och stanna ut.
  • Var försiktig med att nagging. Nagging fungerar nästan aldrig och gör ofta att personen känner sig attackerad.
  • Vissa beteenden kan inte ändras. Det är svårt för människor att förändras, och de kanske inte vill ändra vissa saker om sig själva.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande