Hur man hanterar en avundsjuk person

Att hantera en avundsjuk person kan vara svårt, speciellt om du vill behålla ditt förhållande med den personen eller de är en stor del av ditt liv, som en familjemedlem eller medarbetare. Lära sig sätt att hantera en avundsjuk person och du kanske kan skapa ett hälsosamt förhållande. Om din signifikanta andra tenderar mot svartsjuk beteende, kan du också ta tid till problemlösning med dem för att kunna arbeta genom förtroendefrågor på ett hälsosamt sätt.

Steg

Metod 1 av 3:
Lär dig om svartsjuka
  1. Bild med titeln Deal med snobbiga människor Steg 10
1. Var inte orolig om någon pratar eller agerar negativt runt dig. Jalousi kan få människor att tänka negativa saker som är osann om sig själva och de relationer de är i.En person som känner sig avundsjuk på dig kan ta de saker du säger och gör personligen, även när dina uttalanden / handlingar inte riktas mot honom. Till exempel, om du är ute och du är sömnig och behöver gå hem tidigt eftersom du har haft en lång dag, kan han känna sig som om du är uttråkad av honom.
  • Var inte defensiv som svar på hans negativitet. Istället, var öppen om vad som händer med dig. Till exempel, säg "Anledningen till att jag gungar är inte på grund av dig. Jag tycker om att hänga med dig. Jag är sömnig eftersom jag var tvungen att vakna på fem på morgonen för att vara på jobbet tidigt för ett möte."
  • Bild med titeln Acceptera Ändra steg 9
    2. Märka om personen bara verkar se de goda sakerna och inte verkar märka det dåliga i ditt liv. Vissa människor upplever svartsjuka eftersom de har svårt att förstå andras liv. Detta beror på att de är upptagna med sina egna osäkerheter.
  • Om du märker hur ofta någon ger upp hur bra saker går för dig, och hon verkar irritera om det, påminna henne om att det inte är mycket att gå i ditt liv att hon inte nödvändigtvis är medveten om.
  • Du kanske inte kan ändra en svartsjuk persons perspektiv, men du kan börja dela med henne de kamp och utmaningar du står inför i livet. Till exempel kan du säga, "När vi var på campingturen, blev jag så förlorad att jag nästan bestämde mig för att vända och gå hem efter bara en dag."
  • Bild med titeln Få en vän tillbaka Steg 4
    3. Fråga dig själv om din vän eller partner känner sig hotad eller osäker i ditt förhållande. Vissa människor kämpar med svartsjuka eftersom de är rädda för att du kommer att lämna dem. Detta kan få dem att se andra människor som ett hot.
  • Till exempel kan personen prata om hur stora dina relationer är med andra människor eftersom han inte känner att han är så nära med dig, och det gör honom avundsjuk. Tyvärr, de goda relationerna du har fått honom att känna sig hotad, även om du kanske inte känner på samma sätt eller ens jämför de två relationerna själv.
  • Bild med titeln Handle Cyber ​​Bullying Steg 3
    4. Erkänna att sociala medier kan förvärra problemet. Sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram, och andra kan göra allas liv att se perfekt ut. Vanligtvis skickar folk bilder och berättelser om sina bästa ögonblick, vilket ger ut alla kamp och rädslor som de står inför. För vissa människor kan detta leda till starka känslor av svartsjuka. Denna förvrängda vy kan göra att dessa människor känner att de vet vem du är och om ditt liv när de inte gör det.
  • Överväg att ändra sekretessinställningarna på din sociala medier om du känner att det här är ett problem för dig.
  • Bild med titeln Behandla din flickvän Steg 7
    5. Lär dig hur och när du ska avstå från en avundsjuk person. Om du förstår vad det är som gör en person avundsjuk, kanske du kan förbättra situationen genom att ändra ditt beteende.
  • Om personen blir avundsjuk när hon till exempel hörs om din nya pojkvän, undvika att ta hand om honom när den här personen är närvarande. Låt inte den här personen se bilder av dig och din pojkvän på sociala medier. Planera inte tid tillsammans med din pojkvän och den här personen.
  • Var medveten om att du borde hitta en lösning på detta problem som hjälper personen att vara ok med ditt nya förhållande, snarare än att bara gömma det från henne.
  • Ibland är det bäst för dig att ge personen lite utrymme. När du ser personen, håll konversationerna korta och fokuserade. Du kan säga något positivt och sedan gå vidare. Till exempel, om det här är en kollega kan du säga något som, "hörde jag dig riktigt bra på det försäljningssamtalet. Fortsätt så!"
  • Metod 2 av 3:
    Kommunicera effektivt
    1. Bild med titeln Få en vän tillbaka Steg 7
    1. Berätta för personen hur du känner. Om du pratar med en vän som agerar avundsjuk mot dig, använd "I-uttalanden" för att hjälpa dig att kommunicera dina känslor med honom. Börja med att säga "Jag känner" och beskriver då dina känslor i förhållande till en specifik sak som personen har gjort eller sagt.
    • Till exempel kan du säga, "Jag känner mig obekväma när du säger betyder saker om mina andra vänner, för det får mig att känna att du vill vara min enda vän."
    • Det "jag känner" -deklarationen bör inte följas upp eller ändras på ett sätt som gör det inte om dina egna känslor. Till exempel, säg inte saker som "Jag känner att du," "Du får mig att känna," eller "det får mig att känna."Dessa uttalanden tar bort ditt ägande av dina känslor. Till exempel, "Du får mig att känna mig obekväma" är inte specifik. Dessutom skyller det på dina känslor på någon annan.
    • Här är några ord som du kan använda för att förmedla dina känslor: pressad, ängslig, nervös, på kant, rädd, förvirrad, motbjudande, osäker, tom, arg, irriterad mm.
  • Bild med titeln Få en vän tillbaka Steg 11
    2. Beskriv det beteende som stör dig. Du bör bara prata om de beteenden du kan observera och inte vad du antar att motiven för beteendet är. Detta är det bästa sättet att hantera ett problem som detta eftersom det gör det möjligt att noggrant uttrycka dina känslor utan att anklaga den andra personen.
  • Till exempel, om din vän berättar att du är hans bästa vän på ett sätt som gör att du känner dig skyldig att säga det tillbaka, säg "Jag känner mig pressad att säga att du är min bästa vän när du säger att jag är din bästa vän flera gånger på en natt." Säg inte "Du försöker tvinga mig att säga att du är min bästa vän."
  • Undvik att använda etiketter, övergripande, hotande, moraliserande, ge ultimatum, tanksläsning, eller göra antaganden när du pratar om den andra personens beteende. Till exempel, säg inte, "Jag känner mig obekväma när du försöker tvinga mig att ringa dig min bästa vän."Detta kallas Mindläsning, och det betyder att du antar att du förstår vad som händer inuti den andras huvud.
  • Att prata om sitt beteende när det gäller en specifik åtgärd kan få personen att känna sig mindre irriterad och skyldig än om du skulle konfrontera honom med antaganden, som är vanliga i konfrontationer.
  • Bild med titeln vet om någon är bisexuell steg 5
    3. Förklara hur hennes handlingar har påverkat dig, eller säg vad du tycker att hennes handlingar betyder. Ge orsakerna till varför du känner det sätt du gör. Du bör reflektera tillbaka på dina egna förståelser, minnen, känslor, förväntningar, förväntningar mm. i vänskap eller relation med avseende på det svartsjuka beteendet.
  • Till exempel kan du förklara dina känslor genom att säga "Jag känner mig ängslig när du frågar mig om jag ska hänga med mina andra vänner, för jag förväntar mig att du blir upprörd om jag säger att jag vill hänga med mina andra vänner."
  • Du kan också prata om hur du tolkar meningen med vad hon gjorde. Till exempel kan du säga "Jag känner mig ängslig när du frågar mig igen om jag vill gå ut med min andra vän istället för dig, för det får mig att känna att du är osäker på vår vänskap"
  • Undvik att skylla dina känslor på den andra personen i din förklaring. Till exempel, säg inte, "Jag känner mig pressad att texta dig tillbaka eftersom du är en sådan avundsjuk person."
  • Metod 3 av 3:
    Hitta sätt att hantera svartsjuka i ett romantiskt förhållande
    1. Bilden med titeln reagerar snyggt när förolämpat steg 1
    1. Skilja mellan relationsmissbruk och svartsjuka. Nedan är några varningsskyltar som kan låta dig veta att du är i ett missbrukande förhållande. Om det finns en person som isolerar dig, styr dig eller visar tecken på extrem svartsjuka, bör du söka hjälp.
    • Om personen vägrar att låta dig gå ut platser, för att han är orolig att du kommer att träffa någon annan.
    • Om personen sätter ner dina vänner eller familj ofta för att han vill ha din fulla hängivenhet.
    • Om personen kontrollerar med dig ofta för att övervaka vad du gör.
    • Om personen ofta frågar dig om dina aktiviteter.
    • Om personen kontrollerar din mobiltelefon, webbhistorik, e-postutbyte mm..
    • Om du är osäker på om du eller någon du vet är ett offer för missbruk, kalla den nationella hemliga våldsspänningen på 1-800-799-säkert. Den här hotline är gratis och konfidentiell och kan hjälpa dig att avgöra om du lider av missbruk.
  • Bild med titeln Visa en kvinna som du bryr dig Steg 13
    2. Be din partner att komma prata med dig. Fråga din partner när och var skulle det vara en bra tid att ha en konversation. Om du kan, försök att föreslå en lugn, tyst plats där du kan prata fritt utan distraktioner. Sitta någonstans bekväm där du kan möta varandra.
  • Se till att distraktioner som TV, mobiltelefoner, bärbara datorer, tabletter, etc. är alla på tysta och läggs bort.
  • Bild med titeln vara en bättre flickvän steg 10
    3. Var öppen med din partner om dina känslor. Återigen, prata om dina känslor med "i uttalanden."Kommunicera beteendet som stör dig, och hur du känner.
  • Medan du ska använda I-uttalanden för att diskutera specifika instanser av svartsjuka, kanske du också vill prata om när du kommer ihåg att märka dessa mönster och vad du tycker att dessa mönster betyder för ditt förhållande. Till exempel kan du säga "Eftersom jag hade en pojkvän som var avundsjuk före, kände jag mig stressad och larmad när jag läste din text som frågade vem jag var med."
  • Bild med titeln Acceptera en LGBT-familjemedlem Steg 12
    4. Fokusera på att förklara din egen sida tydligt. När du beskriver varför du känner ett visst sätt, prata om varför du känner ett visst sätt när det gäller dina minnen, förväntningar, förståelser, förhoppningar och tolkningar av situationen. Använd mening Stammar som "Jag föreställde mig..." "Jag förstår det..."Eller" Jag ville..."För att hjälpa dig att kommunicera tydligt för din partner vad som händer med dig.
  • Till exempel, "Jag ville att du skulle meddela mig innan du kom över, för det får mig att känna att du inte litar på mig när du dyker upp oanmälda." Undvik att skylla på din partner för dina känslor. Till exempel, säg inte, "för att du är avundsjuk känner jag mig fast."
  • Bild med titeln Behandla din flickvän Steg 17
    5. Prova problemlösning av dina förtroendefrågor tillsammans. Det betyder att båda människor tar en aktiv roll för att försöka bygga förtroende i förhållandet. Ta ett specifikt problem i ditt förhållande och bryta ner det. Varje partner bör förklara hur han eller hon önskar att den andra personen skulle svara. Efteråt kan du skapa uppgifter som varje partner kan göra för att hjälpa situationen och sätt att vara positiva.
  • Till exempel skulle en aktiv lösning vara att säga, "Jag ska göra ett par sekunder av ögonkontakt med dig när jag pratar med en annan tjej för att låta dig veta att jag älskar dig."Undvik att göra stora, orealistiska önskemål. Till exempel, säger: "Jag önskar att du inte skulle prata med andra tjejer" är inte ett hälsosamt sätt att lösa situationen. Lösningar bör vara praktiska och handlingsbara.
  • Bild med titeln Acceptera en LGBT-familjemedlem Steg 5
    6. Arbeta med dina kommunikationsförmåga som ett par. När du pratar om svartsjuka eller problemen i ditt förhållande, prova några enkla tekniker för att hjälpa till att bygga respekt och medkänsla i din kommunikation.
  • Tala i korta meningar och vara medkänsla till den andra personens känslor. Slutligen erkänna vad hon säger och svarar på ett sätt som visar att du förstår vad hon sa.
  • Du kan visa medkänsla genom att säga, "Jag uppskattar verkligen att du är ärlig och dela dina känslor med mig. Jag vet att det här är svårt att prata om."
  • Du kan visa förståelse genom att upprepa vad den andra personen har sagt. Till exempel, om hon säger att hon känner sig rädd och avundsjuk när du pratar med en ex-partner, kan du svara med "Jag hör att du inte känner dig bekväm att jag är vänner med min ex-flickvän och jag undrar vad Jag kan göra för att få dig att känna dig säkrare."
  • Lägg till ny fråga

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Försök att förbli lugn så gott du kan när som helst du pratar om svåra ämnen som detta. Gör ditt bästa för att hålla din röst låg och lugn. Det är lätt för den andra personen att känna sig attackerad och bli defensiv.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande