Hur man hanterar en cranky senior medborgare

Kanske har du att göra med en irriterad äldre granne. Eller kanske en äldre familjemedlem verkar vara regelbundet av sorts. Oavsett din enskilda situation, som hanterar en cranky senior medborgare kan vara mycket svårt. Lyckligtvis finns det flera steg du kan ta för att förbättra situationen och göra båda av dina liv enklare. Kom ihåg, bara för att du kan kommunicera annorlunda, har den äldre medborgaren fortfarande känslor.

Steg

Metod 1 av 3:
Att räkna ut problemet
  1. Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 1
1. Bedöma situationen. Vid hantering av en irriterad äldre person är ditt första steg att försöka ta reda på vad problemet är. Är det uppenbart vad som stör dem? Till exempel verkar de kämpa för att få matvaror inuti huset under otäckt väder? Om så är fallet är det förmodligen varför de är cranky.
  • Om du inte kan berätta det här problemet är, försök att gräva lite djupare. Om din granne eller släkting verkar cranky utan urskiljbar anledning, försök att använda kommunikation för att ta reda på vad som kan vara problemet.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 2
    2. Överväga externa faktorer. Tänk på att äldre människor ofta arbetar med en extra uppsättning attribut som kan påverka deras humör. Till exempel, som människor ålder, förändras deras kroppar. Det är helt möjligt att den aktuella äldre personen handlar om fysisk smärta som du inte vet om. Det kan säkert påverka deras humör.
  • Många äldre medborgare finns på flera olika typer av medicinering. Ofta kan olika föreskrifter ha negativa effekter på en persons humör. Var medveten om att din äldre vän kan vara crabby på grund av medicinering, inte på grund av en omedelbar fråga.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 3
    3. Fråga frågor. När du försöker räkna ut varför en person är irriterad är det mest rakt fram och effektiva sättet att ställa frågor. Du behöver inte pry, men du kan försöka ställa en serie open-ended frågor. Genom att öppna en konversation kan du kanske fastställa orsaken till irritabilitet.
  • Till exempel, istället för att bara säga "Hur mår du?", Använd en mer öppen version som, "Hur går din dag? Vad är på din dagordning för dagen?". Att använda öppna frågor kommer inte bara att ge dig mer information, men kommer att tillåta din släkting att ventilera några frustrationer.
  • Var noga med att tala tydligt. Vissa äldre människor lider av hörselnedsättning. De kanske inte nödvändigtvis är cranky - kanske hörde de bara dig när du sa hej.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 4
    4. Lyssna noggrant. När du initierar en konversation med en äldre person, se till att du är en aktiv lyssnare. Fokusera all uppmärksamhet av konversationen. Få den äldre personen att känna att du verkligen värderar vad de säger.
  • Det finns flera sätt att visa att du är helt engagerad i konversationen. Var noga med att göra ögonkontakt. Parafrasera vad den äldre personen säger, och ställ frågor under hela samtalet.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 5
    5. Ta inte det personligen. Kom ihåg att när en äldre person är irriterad är det troligt inte ditt fel. Ibland kan du vara den enda personen de interagerar med den dagen, så de orättvist tar sin ilska på dig. Försök att inte ta negativiteten till hjärtat.
  • När du kommer ihåg att inte ta det personligen blir du mer objektiv. Det gör det möjligt för dig att gå tillbaka från situationen och tydligare bedöma problemet.
  • Metod 2 av 3:
    Vara tålmodig
    1. Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 6
    1. Ändra ditt perspektiv. Kom ihåg att generations luckor kan orsaka problem i kommunikation. När det finns stor skillnad i ålder kan det också finnas betydande skillnader i åsikter och synpunkter.Försök att vara respektfull för den äldre personens synvinkel. Flytta ditt perspektiv för att försöka se var de kommer ifrån.
    • Att ställa frågor kan vara ett bra sätt att hjälpa dig att ändra ditt perspektiv. Att få mer information kan hjälpa dig att förstå den äldre personens synvinkel.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 7
    2. Ta ett djupt andetag. Ibland kan det vara mycket frustrerande att hantera en irriterad person. Det kan även känns som inget du gör är rätt. Ofta det bästa du kan göra är bara att lugna dig själv och mentalt återställas.
  • Öva djup andning. Ta flera långa inhalar och ta upp exhales. Detta kommer att sänka din hjärtfrekvens - och din stressnivå.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 8
    3. Ta en paus. Det kan ibland vara mycket användbart att ta en tid från en frustrerande situation. Om du känner att den andra personens cranky natur påverkar dig, är det normalt att känna att du behöver en mental paus. Att ta ett steg tillbaka kan du lugna dig och återgå till konversationen när du är mentalt uppdaterad.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 9
    4. Fokusera på positiva. Kom ihåg att du interagerar med den här personen av en anledning. Chansen är att det finns något som du gillar om dem. Det är till exempel kanske din äldre moster som är rutinmässigt cranky. Försök att fokusera på att komma ihåg det roliga du brukade göra julkakor med henne.
  • Om den irriterande personen är en ganska ny bekant, kan det vara lite svårare att tänka på något positivt. Försök hitta en detalj som är positiv. Till exempel, om den cranky personen är din granne kanske fokuserar på det faktum att de aldrig har bullriga partier.
  • Metod 3 av 3:
    Hitta en lösning
    1. Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 10
    1. Erbjuda att hjälpa. När du har bestämt vad problemet är att du kan förlänga ett erbjudande för att hjälpa till. Se till att ditt erbjudande är äkta - inte erbjuda att hjälpa om du inte kan eller inte uppriktigt vill. Istället, utöka ett uppriktigt och konkret erbjudande om hjälp.
    • Till exempel kan din äldre mamma ha svårt att ta hand om sitt hem. Fråga henne om hon vill att du ska anställa en städservice eller hjälpa henne att hitta en assisterad vårdslivssituation.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 11
    2. Empatisk. Att vara empatisk betyder att du försöker sätta dig i den andra personens skor. När du väl vet varför den här personen är cranky, försök att tänka på hur du skulle känna i deras situation. Försök sedan bestämma vad som skulle få dig att må bättre.
  • Äldre människor är ofta ensamma och detta kan ta hänsyn till deras ovänliga disposition. Erbjud ditt företag och föreslå en aktivitet de två du kan göra tillsammans, som att spela ett kortspel.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 12
    3. Be om hjälp. Du kanske inte kan lösa den andras problem. Särskilt om du inte känner till den äldre personen, kan situationen vara ute av dina händer. Vad du kan göra är istället att be om hjälp. Försök att nå ut för att stänga vänner eller släktingar till den äldre personen för att se vad de föreslår.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 13
    4. Ge resurser. De flesta städer har seniorcentra där äldre människor kan gå till fritidsaktiviteter. Andra organisationer, som kyrkor och bibliotek, erbjuder även program som är inriktade på seniorer. Du kan leta upp några lokala resurser och ge den informationen till din granne eller släkting. Detta kan vara potentiellt mycket hjälpsam och gå långt för att lyfta sitt humör.
  • Bild med titeln Deal med en Cranky Senior Citizen Steg 14
    5. Förbli positiva. Det kan vara mycket dränering att hantera en cranky senior medborgare. Det viktigaste du kan göra är att förbli positiv. Kom ihåg att du gör en bra sak genom att vara snäll och hjälpsam. Även om din hjälp inte är uppenbarligen uppskattad, gör du förmodligen en inverkan.
  • Leende. När det är svårt att förbli positivt, försök att sätta ett leende på ditt ansikte. Även om det känns falskt först, kommer den enkla handlingen att få dig att må bättre och hjälpa dig att behålla en bra attityd.
  • Tips

    Kom ihåg att ett vänligt leende går långt.
  • Kom ihåg att du kommunicerar med en vuxen - behandla dem som sådana.
  • Om en äldre person är aggressiv, behandla dem på samma sätt som du skulle behandla någon som är aggressiv - håll ditt avstånd, vara artigt och kräver hjälp. Sök psykologisk hjälp om det behövs var den äldre personen är någon i din vård.
  • De kan ha panikattacker. Om de gör det, ta dem till ett annat rum att koppla av, försök lugna dem ner genom att distrahera dem med en konversation, påminna dem om att ta djupt andas och att allt är okej.
  • Varningar

    Geriatrisk depression är mycket vanlig och kan vara en orsak till irritabilitet.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande