Hur man hanterar överbeskyddande föräldrar

Många människor känner att deras föräldrar är överbeskata. Om dina föräldrar checkar in på dig ständigt och bombar dig med frågor om ditt personliga liv, bör du ta några steg för att kommunicera dina behov till dem produktivt. Försök att kommunicera dina frustrationer, sätta fast gränser och vidta åtgärder för att minska dina föräldrars ångest.

Steg

Metod 1 av 3:
Kommunicera dina frustrationer
  1. Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 1
1. Välj en säker tid och rum. Det första steget att ta itu med överbeskyddande föräldrar är att ha en öppen konversation om dina bekymmer. För att försäkra att samtalet går så smidigt som möjligt, välj en säker tid och utrymme att prata och se till att inget kommer att störa dig.
  • Välj en plats där både du och dina föräldrar känner sig bekväma. Om du bor hemma, kan vardagsrummet eller köksbordet fungera. Om du redan har flyttat ut, välj en neutral plats som en tyst kafé så ingen har hemlaget.
  • Eliminera distraktioner. Stäng av tv: n. Sätt bort din telefon. Välj inte en plats som är bullriga, som en bar eller en restaurang. För att få en effektiv konversation bör distraktioner vara minimal.
  • Välj en tid där det inte är externt tvungna begränsningar. Välj inte rätt före arbete eller sängtid, till exempel. Välj en tidsram där det finns gott om tid att prata så att alla berörda parter känner att de säger sin bit. I början av kvällen, strax efter middagen, kan det vara en bra tid.
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 2
    2. Använda sig av "Jag" uttalanden. Det är viktigt att undvika skulden när du har en svår diskussion. Försök använda "Jag" uttalanden. Det är, börja dina meningar med orden "jag känner" först. På det här sättet fokuserar du på dina egna känslor och känslor snarare än att överföra en objektiv bedömning om situationen.
  • När du kommunicerar dina känslor om situationen, gör det uppenbart att du diskuterar ditt eget perspektiv och inte verkställer en objektiv bedömning av situationen. Till exempel, säg inte, "Det är verkligen överdrivande när ni kontrollerar mig var femte minut när jag är ute med mina vänner." Detta kommer att få dina föräldrar att känna att du ignorerar deras sida och gör antaganden om sina handlingar.
  • Istället, säg något som, "Jag känner mig stressad när du ringer och skriver mycket när jag är ute. Jag känner att du inte litar på mig när du gör det så."
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 3
    3. Kommunicera dina behov och önskemål. Kom ihåg att du inte kan förvänta dig att dina föräldrar läser ditt sinne. När du har en svår konversation är det viktigt att vara så transparent som möjligt om dina önskemål och behov.
  • Helst vad skulle du vilja komma ut ur denna konversation? Vill du att dina föräldrar ska säga, minimera hur mycket de ringer när du går ut? Fråga färre frågor om din akademiska prestation eller karriärplaner? Hur kan dina föräldrar effektivt tillbaka? Tänk på vad du vill innan du börjar konversationen. Har några konkreta mål och måste uttrycka till dina föräldrar.
  • Uttrycka dina mål på ett sätt som är fast men icke-dömande och respektfull. Till exempel, säg något som, "Jag skulle verkligen vilja ha det om du kunde ge mig lite utrymme när jag är ute med mina vänner. Jag har inget emot att följa en utegångsförbud, men jag skulle uppskatta att jag inte behöva svara på texter och telefonsamtal varje halvtimme."
  • Express uppskattning för dina föräldrar. De goda nyheterna om överskyddande föräldrar är att de helt enkelt vill älska och skydda dig, och de kan lära sig att uttrycka sin omtänksam på ett mer produktivt sätt. Låt dina föräldrar veta att du uppskattar att de älskar dig och vill ha det bästa för dig.
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 4
    4. Minimera inte dina föräldrars perspektiv. Medan det kan vara mycket frustrerande att hantera överbeskyddande föräldrar, kan du inte minimera dina föräldrars synvinkel. Om du försöker ha en ärlig, effektiv konversation, överväga deras perspektiv.
  • Känslor, särskilt känslor som provocerade av ångest, är subjektiva. Medan du kanske tror att det inte är nödvändigt att dina föräldrar oroar sig för en liten kall vändning till lunginflammation, gör det möjligt för dem att uttrycka denna känsla utan dom. Erkänna att du förstår att de oroar dig för dig som sitt barn.
  • Nyckeln till att förstå dina föräldrar är att identifiera varför de känner det sätt de gör. Försök att förstå problemen som kör sin överbeskyddande natur. Om de oroar sig för din hälsa, till exempel, förlorade en eller båda dina föräldrar en familjemedlem eller vän till oväntad sjukdom? Dina föräldrar har sannolikt en mycket bra anledning till deras rädsla, eventuellt baserat på sina egna erfarenheter. Medan det är viktigt att inte låta dina föräldrar rädda diktera ditt liv, förstå roten av en rädsla kan hjälpa dig att bättre ta itu med det i framtiden.
  • Till exempel i Hitta Nemo, DAD MARLIN förlorade hela sin familj, hans kära fru och alla sina barn - alla utom ett litet ägg. Som ett resultat är Marlin extremt överbeskyddande av sin enda son, Nemo. Marlins traumatiska förflutna ger honom en överväldigande rädsla för något dåligt att hända med Nemo, så att vara överbeskyddande gör fullständig känsla för honom, även om det i slutändan inte är bra för sin sons utveckling.
  • Metod 2 av 3:
    Etablering av friska gränser
    1. Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 5
    1. Gör det klart när du gör och behöver inte hjälp. Gränser är viktiga i förälder / barnförhållande. För att bli en självständig vuxen behöver du utrymme för att fatta egna beslut och ibland dina egna misstag. Försök att ställa in tydliga gränser med dina föräldrar om när du gör och behöver inte hjälp.
    • De flesta människor, vanligtvis tidigt på gymnasiet, längtar efter en autonomi från sina föräldrar. Överbeskyddande föräldrar kan ha svårigheter att låta dig ha mer frihet, för att du oroa dig för dig är ett av deras primära sätt att uttrycka att de bryr sig om dig. Överprotektion är ofta oavsiktligt en form av kontroll. Du måste klargöra för dina föräldrar som du vill ha tydligare, fastare gränser.
    • Låt dina föräldrar veta vad som är och är inte lämpligt. Till exempel kan du berätta för dem att det är okej att vara oroad över din fysiska välbefinnande, men det påminner dig varje dag om de senaste hälsan är inte till hjälp för ditt emotionella välbefinnande. Du kan säga att det är bra att du vill att du planerar ett veckovis telefonsamtal, men pratar i telefon varje dag är lite mycket.
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 6
    2. Begränsa kontakten när det är möjligt. Om du bor hemifrån, kan ibland begränsande kontakt vara till hjälp. Medan det är bra att ha ett förhållande med dina föräldrar, om de tenderar att vara överbeskyddande kan du behöva stänga ut dem lite för att minska deras ångest.
  • Om du har flyttat ut ur ditt hus, behöver du inte berätta för dina föräldrar allting. Det kan vara bäst att inte tala om den person du just börjat datera eller festen du ska på lördagskvällen. Om sådana samtal tenderar att resultera i oönskade råd och en angrepp av frågor, bara taktfullt utelämna vissa detaljer om ditt dagliga liv.
  • Dina föräldrar kan motstå bristen på kontakt i början, men hitta sätt att subtilt komma ur konversationer. Om dina föräldrar börjar trycka dig för mer information om din helg, till exempel, ge dem en kort sammanfattning och sedan säga något som, "Men jag kan inte prata för länge. Jag måste göra tvätt idag."
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 7
    3. Låt inte sugas in i negativitet. Ofta reagerar överbeskyddande föräldrar negativt för sina barn som etablerar gränser. Dina föräldrar kan motstå din önskan om autonomi. Om de reagerar negativt, försök att undvika att sugas in i drama.
  • Om dina föräldrar är utsatta för dramatik, försök att vara fast om de tar det här på dig. Om de försöker trycka dig för att komma tillbaka i veckan genom att gå på hur mycket de oroar sig, skära av dem med något som, "Jag är säker på att du kommer att oroa dig mindre med tiden." Ändra sedan motivet.
  • Hitta en vän med vilken du kan prata över dina frustrationer. Ventilation kan faktiskt hjälpa dig att undvika onödigt drama. Att uttrycka frustration till en tredje part som är mindre känslomässigt investerat i situationen kan låta dig rensa negativa tankar så att du inte slutar blåsa på dina föräldrar.
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 8
    4. Ha tålamod. Dina föräldrar är osannolikt att förändras över natten, speciellt om de är överbeskyddande av naturen. Förstå att det kommer att bli en anpassningsperiod vid upprättandet av nya gränser och regler för kontakt. Försök att inte bli för upprörd över slip-ups och missförstånd. Det kan ta några månader innan dina föräldrar förstår ditt behov av utrymme och anpassa sig till ditt nyfunna oberoende.
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 9
    5. Lär dig vilka gränser som är lämpliga. Om du vill ställa in gränser med dina föräldrar, måste du lära dig vilka gränser som är lämpliga med tanke på din åldersgrupp. Om du är i gymnasiet kommer acceptabla gränser att vara mycket annorlunda än om du är i gymnasiet eller högskolan.
  • Kom ihåg att dina föräldrar vill ställa gränser för att skydda dig och hjälpa dig att växa. Ofta, utom kontroll barn eller tonåringar längtar i hemlighet mer gränser för att känna sig trygg i sina hem. Försök att förstå att dina föräldrar agerar i ditt bästa när det gäller regler.
  • Om du är en preteen är det inte orimligt för dina föräldrar att vilja veta var du är, vem du är med, och vad du gör hela tiden. Du borde vara villig att lämna denna information öppet. Men som en preteen har du sannolikt ett ökat behov av integritet. Det är okej att begära att dina föräldrar, stanna ut ur ditt rum och gå inte igenom dina saker, till exempel.
  • Om du är en tonåring, kommer dina föräldrar att förvänta dig att du vill vara mer oberoende. Du är i stadierna att bli en vuxen och redo att flytta ut ur huset. Det är naturligt att du kanske vill ha en senare utegångsförbud och vissa friheter, som att kunna ta ut bilen ensam. Det är helt rimligt att göra dessa förfrågningar om dina föräldrar. Men kom ihåg att argumentera och slåss bara orsakar en ökning av stressen för både dig och dina föräldrar. Var respektfull när de begär ökade friheter. Om du hittar diskussionen upphettas, ta bort dig själv och ta några djupa andetag. När du väl har lugnat, kan du ta upp det igen, men den här tiden frågar lugnt vad deras anledningar är. Sträva efter kompromiss och win-win-situationer.
  • Om du börjar college kan dina föräldrar kämpa för att släppa taget. Det kan vara skrämmande att se ditt barn komma in i världen som en ung vuxen. Det är okej att begära att dina föräldrar inte kallar dig varje dag eller frågar dig mycket personliga frågor, till exempel frågor om ditt kärleksliv eller ditt sociala liv. Men att ha ett veckovis telefonsamtal med dina föräldrar kan hjälpa till att lindra sina bekymmer som de kommer att veta att du är okej.
  • Metod 3 av 3:
    Minska föräldraangst
    1. Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 10
    1. Tänk på rollen som ångest i överprotektiva föräldrar. Anser du att dina föräldrar är allmänt oroliga människor? Tenderar de att oroa sig för små detaljer i det dagliga livet förutom dig? Många överbeskyddande föräldrar har tidigare existerande problem med ångest som kan göra dem extra vaksamma angående sina barn. Försök att förstå dina föräldrar har dina bästa intressen i hjärtat. Acceptera att ångest, över vilka dina föräldrar sannolikt har liten kontroll, är en viktig faktor i hur de beter sig mot dig.
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 11
    2. Visa dina föräldrar du kan göra bra val. Om du vill att dina föräldrar ska oroa sig mindre, visa dem du är ansvarig. Att göra små förändringar i din dagliga rutin kan hjälpa dina föräldrar att se att de inte behöver oroa sig.
  • Om du bor hemma, närma dig dina föräldrar så snart som möjligt om du ber om tillåtelse att gå någonstans. Var i förhand om vem du kommer att vara med och hur länge du kommer att vara ute. Dina föräldrar kommer att uppskatta din mognad.
  • Var medveten om att vuxna ofta följer många av samma regler som de gäller för dig. Till exempel kan det vara oroande att helt enkelt försvinna och inte låta de människor som bryr sig om dig vet var du är, även som en vuxen. Vuxna låt varandra veta var de går om de är i kärleksfulla, friska relationer. Om du vill bli behandlad som en mogen individ, visa sedan dina föräldrar du är pålitlig och omtänksam.
  • Gör dina läxor utan att fråga. Sträva efter att äta hälsosammare måltider. Gör dagliga sysslor. Visa dina föräldrar du är mogen. Detta kommer att bidra till att minska sin ångest om de beslut du fattar.
  • Om du bor hemifrån, försök att fylla dina föräldrar på dina prestationer och små indikationer du kan ta hand om dig själv. Ät du en särskilt hälsosam måltid i veckan? Rengör din lägenhet? Gjorde du dekanens lista denna termin? Försök att nämna detta under din veckovisa telefonsamtal hem.
  • Bild med titeln Deal med överbeskyddande föräldrar Steg 12
    3. Var öppen för råd ibland. Kom ihåg, ibland vet dina föräldrar bäst. De är äldre och har haft mer livserfarenhet. Om du är förvirrad om något, är det okej att söka dina föräldrars råd och vara öppna för vad de måste säga. Om dina föräldrar ser att du är mogen för att söka råd vid behov, kan de oroa sig för dina beslut mindre.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du oroar dig för att dina föräldrar har ett underliggande ångest tillstånd, föreslår försiktigt att de söker terapi, betonar att du är orolig för dem och du vill se dem glada. Föreslå att du går till terapi så att du kan lära dig mer produktiva sätt att ställa in gränser med varandra och kommunicera.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande