Hur man slutar ett kodpendent förhållande

Ett kodpendent förhållande kan manifestera på många sätt: du kan mata in i din partners alkoholism eller vara en folkleverantör som är rädd för att säga nej. Kodpendensen kan kringgå omkring droger eller ämnen, känslomässigt, fysiskt eller sexuellt missbruk, kronisk smärta eller en psykisk sjukdom. Meddelande relationer uppstår när en person ger kärlek genom att ge hjälp medan den andra personen känner kärlek genom att få hjälp. Medan denna utbyte kan känna sig bra för en tid, är det inte utformat för att vara, och vid någon tidpunkt kommer en person att vara olycklig. Ofta är den bästa lösningen för ett kodpendent förhållande att avsluta det.

Steg

Del 1 av 3:
Slutar förhållandet
  1. Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 1
1. Känna igen dina val. Du kan känna som om du inte har val i detta förhållande. Men du har friheten att älska någon eftersom du väljer och inte genom beroende. Du har friheten att lämna ett destruktivt eller skadligt förhållande.Känna igen din förmåga att välja vad du vill och vad som tjänar dig bäst.
  • Relationen kan känna att det serverar den andra personen mycket mer än det tjänar dig. Är det ditt ansvar att ta hand om den här personen? Tänk på vilka alternativ du har, och att den andra personen är kapabel att göra val också.
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 2
    2. Var fast i att lämna. Ofta kan de medföljande människorna bli så engagerade i andras omsorg att de försummar sina egna behov och blivit otroliga med sina egna önskningar, vill och behöver.Om du är redo att avsluta förhållandet, var fast i ditt påstående för att avsluta förhållandet, och vet att detta beslut är vad du vill och behöver. Innan du går in i en diskussion, påminna dig om att du är fast i ditt beslut och är inte öppna för att omförhandla förhållandet eller ge det "ett annat skott."
  • Chansen är, du har förmodligen redan gett den här personen "bara en chans" utan mycket förändrad.
  • Om du avslutar det medföljande förhållandet är personen fortfarande i ditt liv (som en förälder eller syskon), var fast för att genomföra dina gränser.
  • Var fast, även när personen påstår dig att stanna. Säg, "Jag har gett det här mycket tanke och jag är säker på mitt beslut. Jag är inte villig att vakna på mitt beslut."
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 3
    3. Ha ett samtal. Att avsluta ett medföljande förhållande kan vara svårt att bara gå ifrån och kan kräva en diskussion. Den andra personen kan känna sig förvirrad om förhållandetens dynamik plötsligt förändras och deras behov inte längre uppfylls på samma sätt utan förklaring. Välj en tid då det inte finns några avbrott och öppna diskussionen.
  • Du kan säga, "Jag har märkt att det sätt vi interagerar är inte friskt. Jag förstår hur lite jag tar hand om mig själv. Det är viktigt för mig att hålla gränser, och det betyder att sluta detta förhållande med dig."
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 4
    4. Agera lugnt. Den andra personen får inte ta ditt beslut bra. Han eller hon kan reagera i ilska, raseri, upprörd, ont eller sorg. Även om personen hotar dig, förbli lugn i din demeanor. Höj inte din röst, skrika eller svär. Om personen skriker, svara med en mjuk och mild röst. Det är troligt att personen kommer att spegla dina beteenden.
  • Om personen börjar anklaga dig, säg, "Jag är inte villig att prata om saker från det förflutna eller komma in i ett argument med dig. Jag låter dig veta hur jag känner och att jag lämnar."
  • För mer information, kolla in Hur lugnar man en arg person.
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 5
    5. Uttrycka dina känslor. Det är upp till dig hur mycket du vill diskutera med personen. Du kanske vill säga, "Jag kan inte fortsätta med det här förhållandet" eller du kanske vill utarbeta och säga vad som inte fungerar för dig. När du pratar om dina känslor, håll fokus på dig och undvik att skylla den andra personen. Använd "I" uttalanden istället för "du" uttalanden.
  • Till exempel, "I" uttalandeskap fokuseringen på dig och inte på att skylla på den andra personen. I stället för att säga, "du tar all uppmärksamhet och du bär mig", säger "Jag har satt mig i den här positionen och befinner mig trött hela tiden. Det här är inte bra för mig."
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 6
    6. Sätta gränser. Avsluta vissa medföljande relationer kan innebära att man helt och hållet går bort, medan andra kan avsluta ett beroende förhållande till förmån för ett hälsosamt förhållande, som familjeförhållanden. Du kan känna dig helt ansvarig för andras handling. Eller du kanske känner att du måste gå över och över din andel av ansvaret. Börja med att ställa in gränser för vad du är villig och ovillig att göra.
  • Till exempel, om din bror är hungover och vill att du ska kalla sitt arbete med en ursäkt, säg till honom: "Det var inte mitt beslut att dricka igår kväll. Detta är en konsekvens du måste ta itu med på egen hand."
  • Om du behöver studera för ett test och en vän ringer dig att prata om hennes problem, säg ", jag bryr mig om dig och vill stödja dig, men det är viktigt för mig att studera för min examen imorgon. Varför checkar vi inte i morgon?"
  • Om du vill ställa specifika gränser, låt personen veta. Säg, "vi kan behöva jobba några saker, men jag är ovillig att träffa dig ansikte mot ansikte. Jag vill begränsa vår kommunikation till texter."
  • För mer information, kolla in Hur man slutar vara ett folk Pleaser.
  • Del 2 av 3:
    Konfrontera de medföljande beteenden
    1. Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 7
    1. Tänk på vad förhållandet uppfylls för dig. Medan du kanske känner att du lägger in mycket ansträngning för detta förhållande - inklusive karetrande roller - det är troligt att du också har fått från detta förhållande. Om du inte hittade någon uppfyllelse i förhållandet, skulle du förmodligen ha avslutat förhållandet mycket tidigare. Tänk på hur det här förhållandet har tjänat dig och varför det inte längre tjänar dig.
    • Till exempel kan du ha känt som om du hade en känsla av syfte genom att ta hand om någon som var alkoholist eller som hade ett stort medicinskt tillstånd. Du kanske älskar känslan av att "behövas" eller vara i kontroll.
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 8
    2. Arbeta genom känslor av övergivande. Människor i medföljande relationer tenderar att ha en rädsla för övergivande. Detta kan vara en anledning att de väljer en hjälpande roll i ett förhållande: att ta hand om någon och att någon är beroende av dem betyder att den här personen inte kommer att överge dem. Om du har en rädsla för att människor lämnar dig, se en terapeut. Terapi kan hjälpa dig att arbeta genom känslor av övergivande, utforska sätt att ta hand om dig själv och lita på andra.
  • Ofta börjar övergivande problem i barndomen eller med en traumatisk händelse. Det är fördelaktigt att arbeta genom dessa problem för att hjälpa dig att frigöra dig från rädslan för övergivenhet.
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 9
    3. Validera ditt eget självvärt. Chansen är att du finner åtminstone en del av ditt självvärt i vårdande. I stället för att förlita sig på att hjälpa andra att validera dig, lära dig att validera dig själv utan att behöva andra att validera dig. Du kan känna som om du behöver andra att berätta för dig hur viktigt du är, men du kan göra det på egen hand.
  • När du tänker på att sluta det medföljande förhållandet, reflektera över var du härleder din känsla av självvärt. Hur uppfattar du dig själv?Vad är dina egna tankar om vem du är och vad du förtjänar? Verkar andra människor mer kunna uppnå framgång eller lycka än du?
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande steg 10
    4. Möt dina egna behov. Du kan vara så upptagen för att möta andras behov som du försummar dina egna behov. Medan det kan känna att personen beror på dig, känner igen vad som ligger inom ditt eget ansvar. Det är troligt att genom att ägna din tid, uppmärksamhet och resurser på den här personen, har du försummat att ta hand om dig själv. Du kan känna att du inte har någon aning om vem du är ute av att ta hand om den här personen, eller att din fulla identitet tar hand om någon.
  • Börja med att återfå en känsla av vad dina egna behov är. Till exempel behöver du ensam tid för att ladda efter en stressig dag? Vad gör du för att klara av stress? Har du försummat dina närings- eller träningsbehov? Vad sägs om sömn?
  • Del 3 av 3:
    Hantera efterdyningarna
    1. Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande Steg 11
    1. Skapa fysiskt avstånd. Spendera mindre tid med personen och rensa inte ditt schema för att ta hand om personens behov. Om du bor med den person du befinner dig i ett beroende förhållande med, flytta ut. Att bo tillsammans kan förvärra behovet av vårdnaden för personen. Att flytta ut kan skapa ett fysiskt avstånd mellan dig, vilket kan bidra till att minska behovet av vård. Hjälpa till att skapa känslomässigt och fysiskt utrymme mellan er två genom att spendera mindre tid tillsammans.
    • Du kan också skapa känslomässigt avstånd från den här personen. Låt försiktigt låta personen veta att du inte är villig att svara på texter, e-post eller telefonsamtal. Säg, "Jag vill att det här förhållandet ska vara fullständigt. Jag vill inte att det här är förvirrande och jag tror att vi båda behöver tid att bearbeta. Därför planerar jag inte att svara på texter, telefonsamtal eller e-postmeddelanden."
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande steg 12
    2. Bearbeta dina känslor. Ställ inte dina känslor ner, eller berätta för dig själv att alla är bra. Istället, bearbeta hur du känner och uppmärksamma dina känslor. Reflektera över förhållandet och din känsla av identitet efter det. Identifiera och bearbeta varje känsla som kommer upp och inte ignorera hur du känner.
  • Du kan välja att bearbeta dina känslor genom a tidning, genom att prata med en vän, eller genom att se en terapeut.
  • Bild med titeln slutar ett kodpendent förhållande Steg 13
    3. Acceptera din sorg. Det är otvivelaktigt svårt att avsluta det medföljande förhållandet. Acceptera att det blir svårt och kan skada. Förtröja inte din sorg, vilket kan leda till depression. Istället acceptera det och låta dig känna det. Sorg kan inkludera känslor av misstro, ilska, rädsla och sorg. Andra symtom på sorg kan innefatta att känna sig trött, spänd, tom eller ha förändringar i sömn eller matvanor.
  • Låt sorg att köra sin kurs. Släpp av vad som kan ha varit och acceptera vad som är.
  • Ett sätt att arbeta genom sorg är att observera din kropp. Ju mer du tror, Ju mindre anslutna du är till din känslomässiga upplevelse. När du upplever känslor, var uppmärksam på hur det känns i din kropp. Var känner du det, och vilken sorts känsla känner du dig? Låt kroppsliga känslor och känslor rör sig genom dig.
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande steg 14
    4. Sök socialt stöd. Det kan vara svårt att skilja sig från ett medföljande förhållande. Ha någon att prata med om att avsluta förhållandet som kommer att stödja dig. Nå ut för emotionellt stöd genom att prata med en vän eller familjemedlem. En betrodd vän kan hjälpa dig genom att göra tuffa beslut, sedan stödja dig när du följer igenom med svåra val.
  • För mer information, kolla in Hur man bygger ett socialt nätverk.
  • Bild med titeln Avsluta ett kodpendent förhållande steg 15
    5. Gå till terapi. Om du har svårt att bearbeta slutet på förhållandet på egen hand, kan en terapeut vara till hjälp. Terapi kan hjälpa dig att ta itu med dina tankar, attityder, känslor och beteenden och upptäck vad som är fördelaktigt och vad som skadar dig. Terapi kan hjälpa dig att öka din självmedvetenhet och dina hanteringsförmåga.
  • En terapeut roll är att utmana och stödja dig. Var beredd att växa och närma sig svåra aspekter av dig själv i terapi.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande