Hur man undviker matutlösade anfall

Anfall händer när hjärnceller (neuroner) får elektriskt överbelastade eller "kortsluten," som leder till en förändring av medvetandet, kollapsar och vanligtvis konvulsioner. Beslag är det viktigaste symptomet på ett hjärntillstånd som kallas epilepsi, även om många faktorer kan utlösa engångs- eller tillfälliga anfall, såsom stress, huvudskador, uttorkning, lågt blodsocker, vissa livsmedel och en mängd olika kemikalier som finns i mat. Inga enskilda mat- eller livsmedelstillsats utlöser anfall i alla, men vissa människor är mycket känsligare för gluten, sojaprodukter, bearbetat socker, monosodiumglutamat (MSG) och artificiella sötningsmedel (särskilt aspartam). Försök undvika dessa livsmedel / tillsatser om du misstänker att de utlöser dina anfall.

Steg

Del 1 av 3:
Undviker potentiellt riskfyllda livsmedel
  1. Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 1
1. Var försiktig med gluten. Gluten är en allmän term för proteinerna som finns i vete, råg, korn och några andra korn - det är det som gör bröd, pasta och spannmål. Allergiska reaktioner på gluten och relaterade intestinala problem verkar vara på uppgång under de senaste decennierna, men gluten kan också utlösa anfall hos vissa människor på grund av sin inflammatoriska natur. Som sådan, försök att anta en glutenfri diet i några månader eller så och se om dina anfall försvinner.
  • Gluten har alltid varit i korn, men olika jordbruksmetoder, hybridisering och genetiska modifieringar som börjar tillbaka på 1970-talet ändrade några av dess egenskaper, vilket har förändrat kroppens reaktion på den.
  • Bortsett från glutenhalten är korn också rik på glutamat och aspartat, två mycket excitatoriska aminosyror som påverkar hjärnans elektriska aktivitet.
  • Förutom de flesta bröd, bakverk, pasta och spannmål finns gluten också i många konserverade soppor, såser, salladsdressingar, vegetariska produkter och till och med öl.
  • Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 2
    2. Se upp för sojaprodukter. Soja är ett ben och anses vara en viktig gröda eftersom det är en billig källa till växtprotein. Sojaprodukter och tillsatser har blivit mycket populära under de senaste decennierna, och finns vanligen i barnmat och spädbarnsformler. Tyvärr är soja en av de vanligaste matallergenerna bland barnen och kan utlösa allvarliga allergiska reaktioner och potentiella anfall.
  • Om ditt barn har anfall, överväga att ta bort sojaprodukter från deras diet och se hur de svarar. Det kan märkas som vegetabiliskt protein, texturerat vegetabiliskt protein eller sojaisolat - ibland är det inte ens märkt.
  • Liksom de flesta korn är soja också mycket hög i glutamin och excitatorisk aminosyra som påverkar hjärnkemi.
  • Soja och relaterade derivat finns i sojasås, tofu, edamame, babyformel, många bakverk, spannmål, konserverad soppor, salladsdressingar, bearbetade kött, varmkorv, konserverad tonfisk, energilar, lågfett jordnötssmör och mest icke- Mjölkalternativ (sojamjölk, glass, etc.).
  • Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 3
    3. Klipp tillbaka på bearbetat socker. Även om glukos (en enkel typ av socker) betraktas som huvudbränslekällan för hjärnan, är för mycket av den kopplad till att främja eller utlösa anfall hos vissa människor. Skärning på socker kan styra anfall genom att minska eventuella oförutsägbara och onormala sprängor av elektrisk aktivitet i hjärnan, enligt forskare. Detta är särskilt viktigt för epileptika, men också människor som har en "gottegris" som lider av anfall.
  • Ett lågt socker, hög fetthalt (kallad en ketogen diet) är fördelaktig för alla som upplever anfall eftersom det tvingar hjärnneuroner att sluta förlita sig på glukos för bränsle och använda ketonkroppar (från fett) istället.
  • Naturliga sockerarter direkt från färsk frukt och grönsaker är inte riktigt den skyldige. Istället skära tillbaka på tungt bearbetade sockerarter som högfruktos majssirap, bakning socker och bordsocker.
  • Godis, choklad, glass, frusna efterrätter, de flesta bakverk, många frukostflingor, specialkoffer, läskpop och många sötade drycker är laddade med bearbetade sockerarter.
  • Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 4
    4. Överväg att undvika mejeri. Mejeriprodukter är andra typer av problematiska livsmedel och drycker som skapar mycket allergiska reaktioner, liksom några anfall, hos barn och vuxna. Inte bara finns det en mängd hormoner och ibland föroreningar i kojölk som negativt påverkar hjärnan, men mejeri är också hög i glutamin. Många generationer sedan erbjöd Dairy mycket mer närings- och hälsofördelar än negativ, även om detsamma inte kan sägas i moderna tider.
  • Byte till mjölkfri diet kan vara det hälsosammaste valet för vissa människor, speciellt om de är allergiska, laktosintoleranta eller upplever anfall.
  • Mejeriprodukter, som glass och yoghurt, blandas ofta med massor av bearbetat socker, vilket kan vara en "dubbel whammy" För utlösande anfall.
  • Cowbaserade ostar som verkar vara värsta för att utlösa anfall och andra negativa reaktioner inkluderar Parmesan, Cheddar, Schweiziska, Monterey Jack och Mozzarella.
  • För epileptika och andra med anfall verkar getbaserade mejeriprodukter vara ett mycket bra alternativ till kobaserade, säkert mycket mer än sojaalternativ.
  • Del 2 av 3:
    Undvika potentiellt riskfyllda tillsatser
    1. Bild med titeln Undvik matutlösande anfall Steg 5
    1. Konsumera inte msg. Många livsmedelstillsatser, som MSG, anses vara "excitotoxiner" Eftersom de stimulerar nervceller att snabbt brinna och brinna ut, vilket kan utlösa ett anfall i hjärnan. Msg används i stor utsträckning i livsmedelsindustrin och restauranger som en smakförstärkare - det intensifierar den köttiga, smakliga smaken av mat. Att undvika MSG kan vara svårt eftersom så många livsmedelsprodukter som säljs i livsmedelsbutiker och används i restauranger innehåller det.
    • Msg är ofta listat på matetiketter som "smaksättning," Eftersom tillverkarna vet att MSG har utvecklat ett dåligt rykte.
    • Tänk på att färska, naturliga livsmedel inte och ofta inte kräver smakförbättring, så förbereder dina egna måltider hemma med färska ingredienser är det bästa sättet att undvika msg.
    • Msg är särskilt excitatory för neuroner eftersom den är gjord av aminosyra glutamatet.
  • Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 6
    2. Eliminera artificiella sötningsmedel. Ett antal artificiella sötningsmedel, särskilt aspartam (nutrasweet, lika, diet soda), visar mycket stark excitotoxisk aktivitet när de är i din kropp, vilket orsakar överdriven nervcellsbränning och ökar risken för epileptiska attacker och andra typer av anfall. Detta är inte förvånande eftersom aspartam är gjord av aspartat, en mycket excitatorisk aminosyra, som tenderar att irritera nervsystemet i stora mängder eller i vissa former.
  • Aspartam innehåller också fenylalanin, som är giftigt för neuroner och även kopplade till neurologisk skada och anfallsaktivitet.
  • Aspartam är en av de mest konsumerade excitotoxiska livsmedelstillsatserna i världen.
  • Andra sötningsmedel som också kan orsaka negativa effekter i hjärnan och öka risken för anfall innefattar Splenda och sackarin.
  • Konstgjorda sötningsmedel är mycket utbredd och finns vanligtvis i produkter märkta som "sockerfri" och "lågkalori."
  • Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 7
    3. Undvik Carrageenan. Ett annat vanligt livsmedelstillsats för att undvika om du upplever anfall är karragenan, eftersom det kan orsaka blodsockerstörning, intestinal irritation och inflammation i kroppen.Carrageenan är härledd från Red Seaweed och tillsätts ofta till drycker för att hålla sina ingredienser från att skilja - det är i många näringskakor, mejeriprodukter och mjölkalternativ, såsom sojamjölk.
  • Carrageenan finns också vanligt i soppor, buljonger, yoghurt, choklad och glass för att ge dem tjockare konsistens (som en stabilisator) och att göra fetthaltiga versioner smakar fullare.
  • Carrageenan har inget näringsvärde och är ofta inom produkter som anges som "organisk."
  • Skanna dina matetiketter. Carrageenan måste lagligt visas på livsmedelsetiketter, så kolla dem noggrant och undvika livsmedel (även ekologiska sorter) som innehåller det.
  • Del 3 av 3:
    Att veta när man ska se en läkare
    1. Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 8
    1. Förstå symtomen. Ett anfall är symtomen eller förändringar i beteende som uppstår efter en episod av onormal elektrisk aktivitet i din hjärna. Beslag kan sträcka sig från mild, som bara stirrar stavar, till svår och inte nödvändigtvis involverar konvulsioner (kroppsskakning), toniska-kloniska anfall. Vanliga tecken på ett anfall inkluderar: Black outs, drooling eller skumande, snabba ögonrörelser, grunting, förlust av blåsans / tarmkontroll, plötsliga humörförändringar, kollapsar, tänder knyta, muskler spasmer och jerking lemmar.
    • Symtom på ett anfall kan sluta efter några sekunder eller minuter, eller ibland fortsätt i upp till ca 15 minuter.
    • Du kan få varningsskyltar innan du har ett beslag, som att prova en bitter eller metallisk smak, luktar doften av brinnande gummi, ser blinkande ljus eller vågiga linjer och känner sig orolig eller illamående.
  • Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 9
    2. Förstå orsaken. De flesta anfall är inte en indikation på epilepsi, vilket är en neurologisk störning som kännetecknas av störd nervcellsaktivitet i hjärnan. I stället kan anfall utlösas av en mängd olika miljöfaktorer, inklusive matallergier och toxiska reaktioner på många livsmedelstillsatser (som noterats ovan).
  • Att hitta utlösaren kan vara mycket svårt, men nödvändigt om du inte vill att ditt barn eller dig själv är på kraftfull anti-anfallsmedicin i många år.
  • Beslag är vanliga i barndomen, men brukar blekna bort under ungdomar. Infektioner, höga feber, huvudskador och negativa reaktioner på medicinen är vanliga orsaker till barndomsbeslag. Vanligtvis, hos barn beror det på hur högt och hur snabbt feberutvecklas.Ju högre feberformerna och ju snabbare temperaturen stiger desto mer riskerar barnet att ha en feberassocierad beslag.Du behöver inte sätta på anfallsmedicin efter en episod av ett beslag.
  • Allvarlig migrän huvudvärk Vanligtvis efterliknar milda anfall.
  • Ibland kan ingen anledning hittas för anfall, i vilket fall de kallas idiopatiska (av okänt ursprung) anfall.
  • Bild med titeln Undvik matutlösade anfall Steg 10
    3. Se din läkare. Gör ett möte med din läkare omedelbart om du eller en familjemedlem visar något tecken på att ha ett beslag. Även om epilepsi är ett allvarligt tillstånd är det inte nästan som livet som hotar som några andra orsaker till anfall, som en hjärntumör, stroke, hjärninfektion (meningit) eller allvarlig huvudskada. Din läkare kommer att köra en mängd olika test för att diagnostisera tillståndet så lämplig behandling kan ges.
  • Test kommer sannolikt att innefatta: blodprov, CT-skanning eller MRI i huvudet, EEG i hjärnan (för att se det är elektriska mönster) och kanske en ryggrad för vätska för att utesluta meningit.
  • Allergier mot livsmedel och toxiska reaktioner på kemikalier i livsmedel diagnostiseras vanligtvis inte i en sjukhusinställning, särskilt i akutavdelningen.
  • Som sådan behöver du sannolikt en hänvisning till en allergi eller anfallsspecialist som har erfarenhet av att diagnostisera miljöorsaker till anfall.
  • Anfall dagbok mall och lista över livsmedel som innehåller gluten

    Anfall dagbok mall

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Hålla glutenfri

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Tips

    Byte till en ketogen diet - en som är hög i goda fetter och låga protein och kolhydrater - kan hjälpa till att kontrollera / minska frekvensen av anfall.
  • Giftig metallförgiftning i hjärnan är en gemensam bidragsgivare till anfallsaktivitet. Giftiga metaller kan teoretiskt förorena någon mat eller dryck, även om konserverad fisk, sodas i aluminiumburkar och kraftigt processer är de mest riskabla.
  • De vanligaste toxiska metallerna är kvicksilver, bly och arsenik, liksom överdrivna nivåer av koppar, aluminium och järn.
  • När någon lider av en allvarlig Grand Mal Tonic-Clonic-anfall, se till att du omedelbart kräver medicinsk hjälp. Sedan rulla försiktigt personen till sin sida och lägg något under huvudet. Du kan också lossa sina kläder. Lägg inte något i munnen och försök inte begränsa personen. Slutligen notera hur länge beslaget varar och vänta på att EMS kommer fram.
  • Om någon kan skriva ner datumet för beslaget inträffade och hur länge det varade, hjälper det din läkare med sin bedömning av ditt tillstånd och den bästa behandlingen för dig.
  • Håll en tidskrift om anfall. Skriv ner vad du åt, när du hade en passform och hur du kände efter.
  • Varning

    • Anfall är inte alltid en indikation på epilepsi, hjärnskada eller något annat obotligt tillstånd. I stället är de ofta relaterade till negativa reaktioner på dietfaktorer.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande