Hur man undviker artificiella sötningsmedel

För de flesta bör man undvika artificiella sötningsmedel inte vara ett problem.Men för vissa - särskilt gravida kvinnor eller personer med metaboliska störningar - undviker artificiella sötningsmedel ett viktigt sätt att skydda sin hälsa.Lyckligtvis är allt du behöver göra för att undvika artificiella sötningsmedel läser ingredienserna och näringsetiketten.Om du vill skära ner dina odds att oavsiktligt intag av ett konstgjort sötningsmedel, minska ditt övergripande intag av sötade varor - inklusive sylt, godis och söta drycker - och ersätta dem med hela livsmedel som inte behandlas som morotpinnar, bananer och bär.

Steg

Metod 1 av 3:
Identifiera artificiella sötningsmedel
  1. Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 1
1. Vet vad du ska leta efter.Konstgjorda sötningsmedel är ämnen som sötar drycker, bakverk och andra livsmedel, men innehåller inget näringsmässigt eller kalorivärde.Dessa sötningsmedel innefattar sukralos (marknadsförd kommersiellt som splenda), sackarin (marknadsförd kommersiellt som söt "n låg), stevia (marknadsförd kommersiellt som solkristaller och truvia), aspartam (marknadsförd kommersiellt som nutrasweet och lika), acesulfam K (marknadsförd kommersiellt som Sunett och söt en), munkfrukt (tillgänglig kommersiellt som nektrycket), neotame och cyklamater.
  • Konstgjorda sötningsmedel kallas även icke-näringsrika sötningsmedel, noncaloriska sötningsmedel och sockersubstitut.
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 2
    2
    Kontrollera etiketten.Förberedda livsmedel har en näringsmärke på dem där du kan hitta en lista över ingredienser som gick in i sin tillverkning.Innan du köper mat som kan innehålla konstgjorda sötningsmedel, läs ingredienserna etikett och leta efter artificiella sötningsmedel.
  • Om du ser ett konstgjort sötningsmedel som är listat på etiketten, köp inte eller konsumera det.
  • Livsmedel som vanligtvis är gjorda med konstgjorda sötningsmedel inkluderar diet soda, sockerfri yoghurt, sockerfri sylt, pulveriserad dryck, puddingar och bakverk.
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 3
    3. Låt dig inte luras av vilseledande terminologi.Många konstgjorda sötningsmedel annonseras som "naturliga" för att lura konsumenterna till att tro att de är hälsosammare alternativ till vanliga sötningsmedel eller andra konstgjorda sötningsmedel.Stevia och Agave, till exempel, bearbetas och raffineras, men marknadsförs som "naturlig."
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 4
    4. Vidta åtgärder för att göra etiketter lättare att läsa.Statliga byråer är ansvariga för att reglera hur mat är märkt.Om du tror att det är för svårt att bestämma vilka livsmedel som har konstgjorda sötningsmedel, eller hur mycket av ett givet sötningsmedel är i en artificiellt sötad mat, kan du petitionera dina representanter i kongressen för att ändra märkningen så att de är enklare att förstå.
  • En fullständig lista över dig.S. Senatorer är tillgänglig på http: // senat.Gov / Senatorer / Kontakt /Identifiera din från listan och kontakta dem direkt med ditt meddelande som begär tydligare märkning på artificiellt sötade varor.
  • En databas av dig.S. Representanter är tillgängliga på http: // hus.gov / representanter / hitta /.Identifiera din och kontakta dem direkt med ditt meddelande som begär tydligare märkning på artificiellt sötade varor.
  • Till exempel kan du ringa eller skriva ett mail med frasering som "Hej.Jag heter [ditt namn].Jag är en bekymrad medborgare som är bosatt i [Ditt distrikt / Stat].Jag skulle vilja tydligare märkning på artificiellt sötade livsmedel så att jag och andra som vill undvika dem kan göra det.Jag uppmanar dig att vidta åtgärder på denna viktiga konsumentfrågan."Ange ditt namn igen, liksom en e-postadress eller telefonnummer där du kan nås så att politiker i frågor kan komma tillbaka till dig.
  • Metod 2 av 3:
    Styrning av negativa hälsoeffekter
    1. Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 5
    1. Tänk två gånger om hur du använder artificiella sötningsmedel om du är gravid.Information om effekterna av artificiella sötningsmedel på gravida kvinnor är fortfarande begränsad.Medan många konstgjorda sötningsmedel har listats som säkra för användning i måttlighet, bör andra undvikas för din bebis hälsa.
    • Sackarin (huvudbeståndsdelen av söt "n låg) har visat sig vara kvar i fostervävnad efter konsumtion.Cyklamat, ett annat konstgjort sötningsmedel, är förbjudet i U.S. På grund av otillräcklig information om sin säkerhet för gravida kvinnor.
    • Reaudioside a (stevia), acesulfamkalium (används i sunett), aspartam (används i lika och nutrasweet) och sukralos (används i Splenda) anses generellt säkra i låga mängder under graviditeten.
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 6
    2. Var försiktig om du har en metabolisk sjukdom.Individer med vissa förhållanden - inklusive fenylketonuri (PKU), leversjukdom eller höga halter av fenylalanin (en aminosyra) i deras blod - bör inte använda vissa artificiella sötningsmedel.Aspartam, speciellt, är gränsvärden för personer med metaboliska sjukdomar eller störningar.
  • Om du har PKU eller en annan metabolisk störning, prata med din läkare för att avgöra om det är säkert för dig att konsumera artificiella sötningsmedel.
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 7
    3. Håll din förbrukning inom det acceptabla dagliga intaget (ADI) -gränsen.Mat- och drogadministrationen har utvecklat nivåer av acceptabla intagsmängder för de flesta artificiella sötningsmedel.Gränserna är inställda på cirka 100 gånger mindre än det belopp som kan orsaka negativa hälsoutfall.För att bestämma beloppet måste du känna din kroppsvikt i kilo och mängden artificiell sötningsmedel (i milligram) i den produkt du är intresserad av att konsumera. Dela din vikt i pund med 2.2 för att hitta din vikt i kilo.
  • Till exempel är ADI-nivån för aspartam 50 milligram per kilo kroppsvikt per dag.Om du väger 60 kilo, skulle du helt enkelt multiplicera 50 milligram med 60 (din vikt i kilo), vilket ger en summa av 3000 milligram aspartam per dag.
  • ADI-gränserna kan ses på http: // fd.GOV / Food / IngredientsPackagingLable / FoodAdditiveSingrients / UCM397725.htm # sammanfattning.
  • Kontrollera näringslivet för att hitta mängden artificiell sötningsmedel i den livsmedelsprodukt du är intresserad av att konsumera.
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 8
    4. Kontakta en hälsovårdsmyndighet om du upplever en negativ reaktion på högintensiva sötningsmedel.Om du tror att du upplever ett negativt hälsoutfall på grund av artificiell sötningsmedelskonsumtion, kontakta din läkare omedelbart och sluta använda den artificiella sötningsmedlet.Kontakta dessutom FDA och rapportera din situation.FDA kan nås:
  • via e-post på Caers @ CFSAN.fd.gov
  • via telefon vid 240-402-2405
  • Med post på: FDA, Caers, HFS-700, 2A-012 / CPK1, 5100 Paint Branch Parkway, College Park, MD 20740
  • Metod 3 av 3:
    Vidtar åtgärder för att vara frisk
    1. Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 9
    1. Använd en riktig sötningsmedel istället.Ett enkelt sätt att undvika artificiella sötningsmedel är att använda sina icke-artificiella (näringsrika) motsvarigheter.Näringsrika sötningsmedel som sackaros, dextros, honung, majsocker, maltos och fruktos är bland de vanligaste näringsrika sötningsmedel.
    • Håll ditt sockerintag under 100 kalorier eller 6 teskedar per dag om du är en kvinna, eller under 150 kalorier eller 9 teskedar om du är en man.
    • Näringsrika sötningsmedel bör endast konsumeras i små mängder.USDA rekommenderar att människor i alla åldrar inte får mer än 10% av sina dagliga kaloribehov med extra sockerarter.
    • Till exempel, om din läsk ger 300 kalorier, men du bara äter 1 500 kalorier per dag, har du konsumerat två gånger din rekommenderade sockergräns.
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 10
    2. Prova sockeralkoholer (polyoler).Sockeralkoholer (aka polyoler) är inte etanolalkohol och kommer från växter, men är mindre söta.Vanliga sockeralkoholer är xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, isomalt, laktitol och erytritol.
  • För många sockeralkoholer kan orsaka en laxerande effekt.
  • Många människor kan tolerera mer xylitol än andra sockeralkoholer.Xylitol minskar också din risk för håligheter.
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 11
    3. Hoppa över godis helt och hållet.Valet att konsumera artificiella sötningsmedel ställs ofta som ett val mellan socker (som har massor av tomma kalorier och kan leda till ökad vikt) och artificiella sötningsmedel.Det finns emellertid ett tredje alternativ, vilket är att undvika att konsumera sötad sylt (eller välja låga sockrarstopp), godis och andra söta produkter helt och hållet.
  • Alternativt kan du vara mer judicious i din användning av sötningsmedel - både riktigt och artificiellt - genom att skära tillbaka på mängden sötade livsmedel du äter.Till exempel, äta inte efterrätt efter middagen, men ha ditt kaffe med en kub av tillsatt socker på morgonen.
  • I stället för att ha efterrätter med tillsatt socker, försök ha lite skivad frukt som bananer, blåbär och jordgubbar.
  • I stället för att dricka sötade drycker, prova vatten infunderad med gurka eller apelsin.Bara skiva en hel gurka eller orange upp, släpp sedan bitarna i din vattenkruka. Kyle i ungefär tre timmar.
  • Bild med titeln Undvik konstgjorda sötningsmedel Steg 12
    4. Upprätthålla en hälsosam vikt.En av de främsta anledningarna till att människor konsumerar konstgjorda sötningsmedel är att de försöker gå ner i vikt.Konstgjorda sötningsmedel har inga kalorier, och är därför ett användbart alternativ för människor som har en söt tand men vill ändå minska sin vikt.Det bästa sättet att undvika denna situation är att upprätthålla en hälsosam vikt.
  • Ät en balanserad kost av hela korn, frukter och grönsaker.En liten mängd av dina kalorier (ungefär 20% av ditt dagliga kaloriintag) borde komma från magert protein som nötter, tofu eller bönor.
  • Träna regelbundet.Vuxna ska få minst 2.5 timmar varje vecka med måttlig intensitetsövning.Hitta dagliga sätt att hålla sig aktiva.Till exempel, kör din cykel eller gå till jobbet, skolan och köpcentra.Gå uppför trappan istället för att ta en rulltrappa.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande