Hur man förklarar en glutenkänslighet för ett barn

Det kan vara grovt för ditt barn när de först diagnostiseras med en glutenkänslighet. Det kan också vara svårt att förklara en familjemedlem eller väns glutenkänslighet för ett barn. Att förklara frågan till ditt barn i positiva termer kan dock hjälpa ditt barn att förstå glutenkänslighet. Det kan också vara till hjälp att söka stöd från andra familjer med barn med glutenkänslighet. Att behandla problemet med lite vård kan hjälpa ditt barn att förstå och njuta av sin nya diet.

Steg

Metod 1 av 3:
Förklara glutenkänslighet i positiva termer
  1. Bild med titeln Få barn intresserade av att köra steg 1
1. Förklara grunderna i en glutenkänslighet. Börja med de stora grunderna i vad en glutenkänslighet använder enkla termer. Berätta för ditt barn något som, "En glutenkänslighet betyder att någons kropp inte kan behandla gluten. När människor med glutenkänslighet äter gluten, gör det dem sjuk." Detta är en mycket grundläggande förklaring av sjukdomen som ett barn borde kunna förstå.
  • Se till att ditt barn förstår vad gluten är, så många människor inte vet. Berätta för ditt barn Gluten är ett protein som finns i vete, råg, korn och derivat av dessa livsmedel. Förklara vilka livsmedel som innehåller gluten hela dagen. Till exempel, om du gör Toast, sluta och säg något som, "Se, bröd har gluten i det, vilket är därför vi använder glutenfritt bröd."
  • Bild med titeln Höj ett väl avrundat barn steg 1
    2. Prata om fördelarna med en glutenfri diet. Om ditt barn behöver en glutenfri diet, eller om någon i ditt hushåll gör, se till att ditt barn förstår fördelarna. Detta kommer att få dem att se glutenfria livsmedel som en positiv, snarare än en börda. Förklara att med en glutenkänslighet kan livsmedel orsaka symtom som huvudvärk, gemensam smärta, domningar och svårigheter att koncentrera sig. Att skära ut livsmedel som orsakar dessa symtom kommer att minska dem, så en glutenfri diet är alltid positiv för någon med en glutenkänslighet.
  • Om ditt barn är glutenfritt, prata om deras kost med positiva termer. Till exempel, "Du var sjuk mycket förut och det kommer att göra dig bättre. Det här är en bra sak som hjälper dig att trivas."
  • Bild med titeln vara mer familjeorienterad steg 10
    3. Förklara att glutenfri mat är riktig mat. Om ditt barn är glutenkänsligt kan de känna att de saknas på "riktig mat" Som andra barn är fria att snacka på populära föremål som innehåller gluten. Glutenbaserade livsmedel känns ofta som de vanliga versionerna, vilket gör glutenfria alternativ onormala. Hjälpa ditt barn att förstå att glutenfri mat är lika bra som någon annan mat.
  • Till exempel, säg något som, "Brödet du äter är detsamma som något annat bröd, men det råkar bara vara glutenfri. De flesta kunde inte ens smaka på skillnaden."
  • Ett bra sätt att hjälpa ditt barn att acceptera sin glutenkänslighet är att ibland göra glutenfria middagar för hela familjen. Om ditt barn ser att deras syskon tycker om glutenfri pizza, till exempel, kommer de inte att känna att de saknar ut.
  • Bild med titeln Få ett barn för att sluta suga fingrarna Steg 8
    4. Prata med ditt barn om alternativ till traditionella livsmedel. Om ditt barn är glutenfritt, betonar möjligheterna över begränsning. Säg något som, "Vi måste bara hitta några roliga nya livsmedel att njuta av. Du får prova många nya saker."
  • Prata om glutenfria livsmedel i positiva termer. Till exempel, säg något som, "Jag fick några bra kakor för dig i affären" istället för "Jag fick några glutenfria kakor." Detta hjälper ditt barn att tänka på maten så kul och spännande snarare än att begränsa.
  • Använd enkelt språk som kommunicerar viktiga detaljer utan hårda ord. Till exempel, snarare än att säga en mat är "farlig" eller "destruktiv" För ditt barns kropp, använd ord som "yucky" eller "ledsen."
  • Om ditt barn har restauranger de älskar, se om de erbjuder glutenfria rätter. Du kan få ditt barn upphetsad om sin nya diet genom att säga något som, "Nu får vi prova alla typer av nya saker på alla dina favoritrestauranger."
  • Bild med titeln Få barn intresserade av att köra steg 3
    5. Förklara en glutenkänslighet gör dem inte mindre kapabla. Barn har ibland en tendens att se medicinska problem, inklusive matallergier, som bevis de inte är lika kapabla eller starka som andra. Se till att ditt barn vet det, medan de inte kan äta samma mat som sina kamrater, är de fortfarande lika kapabla. När den behandlas ordentligt bör en glutenkänslighet inte vara begränsande.
  • Låt barn veta att en glutenkänslighet inte förändras vem de är. Ditt barn kommer fortfarande att kunna engagera sig i samma aktiviteter som något annat barn, men de måste helt enkelt övervaka sin kost lite mer.
  • Metod 2 av 3:
    Söker utanför stöd
    1. Bild med titeln Hjälp din sjätte grader att lyckas i matte steg 5
    1. Gör lärande kul med spel, appar och verktyg. Genom att ha kul att lära om matsmältningssystemet i ung ålder, kommer ditt barn att bättre kunna identifiera de delar av kroppen som påverkas av glutenkänslighet. De kommer också att utveckla en starkare förståelse för en del av den terminologi som används när de diskuterar de effekter som glutenkänsligheten kan ha på kroppen. Prata med din läkare om visuella hjälpmedel som kan hjälpa ett barn att förstå sin glutenkänslighet.
    • Överväg att köpa en bok för ditt barn som Bagels, kompis och jag av Melanie Krumrey för att hjälpa dem att förstå glutenkänslighet eller celiaki.
    • Vänd lärandeupplevelsen i ett spel. Quiz ditt barn och erbjuda belöningar för korrekta svar. Skriv ut ett diagram och få dem att märka de kroppsdelar som kan påverkas av en glutenkänslighet. Ha en ordbank med ord som "huvudvärk," "kramper" eller "nässelfeber" och få ditt barn skriva dessa ord på kroppen där symptomen skulle inträffa.
    • Ladda ner en glutenfri matlagningsapp och uppmuntra ditt barn att välja mat som låter tilltala dem, som glutenfri bröd eller munkar. Då kan du laga maten tillsammans.
  • Bild med titeln Gain Vikt Steg 3
    2. Presentera ditt barn med åldersfri information. Prata med din läkare om åldersfri information som kan hjälpa till att förklara en glutenkänslighet i termer ditt barn kan förstå. Du kan också se online. Online supportgrupper för familjer med glutenfria barn kan erbjuda broschyrer, läsrekommendationer och andra material för att hjälpa ditt barn att förstå och klara av en glutenkänslighet.
  • Utbilda dig så mycket som möjligt också. Läs upp på ditt barns tillstånd och fråga dina barnläkare några frågor du har. På så sätt kommer du att vara bättre rustad att diskutera en glutenkänslighet med ditt barn.
  • Bild med titeln Använd en blogg för företagssteg 10
    3. Söka hjälp via sociala medier. Webbplatser som Facebook och Twitter kan faktiskt ge stöd för glutenkänsliga barn. Leta efter Facebook-grupper utformade för glutenfria familjer och Twitter-konton som skickar informativt innehåll om glutenintoleranser och glutenfria levande. Dessa typer av webbplatser kan ge mycket användbar information, såsom glutenfria recept.
  • Bild med titeln Höj ett väl avrundat barn steg 5
    4. Hitta glutenfria läger i ditt område. Vissa områden har glutenfria läger där barn kan träffa andra barn med glutenintolerans. Detta kan vara ett ovärderligt tillfälle för ditt barn att träffa andra barn med glutenintolerans. Barn kommer att känna sig mindre ensamma när de interagerar med kamrater med liknande livsmedelsbegränsningar.
  • I Förenta staterna finns det till exempel glutenfria läger i Texas, Michigan, Kalifornien, Rhode Island, North Carolina och Rhode Island.
  • Kontrollera när registrering börjar för glutenfria läger och registrera så snart som möjligt. Slots fyller ofta snabbt.
  • Bild med titeln Kope med skuld över ditt barn är ett enda barn steg 1
    5. Hitta en supportgrupp. Fråga om stödgrupper på ditt lokala sjukhus eller doktors kontor. Din läkare kan kunna peka dig i riktning mot en supportgrupp för glutenfria barn och deras familjer. Om du inte hittar en supportgrupp i ditt område finns det många supportgrupper online där du kan dela historier och information med andra glutenfria familjer.
  • Bild med titeln tjäna pengar enkelt (för barn) Steg 7
    6. Presentera ditt barn med material som hjälper dem att värdera skillnader. Om ditt barn är glutenkänsligt, kan de känna sig annorlunda än andra barn. Men betona att skillnader inte alltid är dåliga. I stället för att inrama saker i ett negativt ljus, uppmuntra barn att vara fantasifulla och omfamna sina skillnader. En bra bok för barn med celiaki eller en glutenkänslighet är Celia Kaye äventyr, vilket handlar om hur en tjej med celiac sjukdom använder sin fantasi för att förklara frågan till andra. Detta är en bra bok för att göra barn med glutenkänslighet känner sig positiva om sig själva.
  • Du kan också prata med en bibliotekarie om böcker om skillnader i allmänhet, inte bara skillnader relaterade till mat och äta. Detta kan hjälpa ditt barnvärde att vara unikt i allmänhet, vilket kan hjälpa dem att klara av en glutenkänslighet.
  • Metod 3 av 3:
    Att hjälpa ditt barn att förklara glutenkänslighet för andra
    1. Bild med titeln gör pengar enkelt (för barn) Steg 9
    1. Kasta en glutenfri fest. Barn behöver inte känna att det är en börda att berätta för andra barn om sin glutenkänslighet. Tillåta dem att göra det på ett roligt sätt. Har ditt barn bjudit sina vänner över och har en fest där de serverar glutenfri mat. Detta kan visa andra barn hur glutenfria alternativ kan vara lika välsmakande som livsmedel med gluten och tillåta ditt barn att umgås med andra medan du navigerar med sin glutenkänslighet.
    • Om ditt barns skola har show och berätta, få ditt barn att ta med glutenfria mellanmål och förklara deras känslighet då.
  • Bild med titeln Uppmuntra goda studievanor i ett barn Steg 6
    2. Lär ditt barn hur man pratar om deras allergi. Håll dialogen öppen när det gäller att diskutera glutenkänslighet och låt ditt barn veta att de alltid kan komma till dig med frågor. Ge ditt barn läsa material som förklarar sin känslighet i enkla villkor så att de kan prata med andra barn och vuxna om frågan.
  • Det kan vara till hjälp att ge dina barn specifika fraser och meningar att använda för att förklara sin känslighet hos barnvänliga villkor. Lär dig till exempel ditt barn att säga saker som, "Jag kan inte äta mat som det eftersom de inte håller med min kropp."
  • Du kan också uppmuntra ditt barn att dela vad deras kost är i stället. Till exempel, "Vi får inte pizza från den platsen, för det har gluten, men det finns en bra glutenfri pizzaplats vi går i stället."
  • Bild med titeln Kope med skuld över ditt barn är ett enda barn steg 9
    3. Diskutera frågan med andra vuxna. Det är viktigt att ditt barn har förespråkar i sin skola och extracurricular aktiviteter. Om ditt barn är glutenfritt, prata med människor som tränare, lärare och andra föräldrar. Se till att dessa vuxna förstår villkoret också. Om ditt barn kämpar för att förklara sin känslighet för andra, borde det alltid finnas en vuxen i närheten att gå in och klargöra.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ge ditt barn en laminerad lista med säkra och osäkra livsmedel som de kan presentera till värdar, vänner, lärare eller familjemedlemmar. Ge dem ett go-to-uttalande som de kan leverera till andra människor när de är hemifrån.

    Varningar

    Var medveten om att när ditt barn växer äldre och börjar reagera på peer-tryck och retas, kan de frestas att fuska på sin glutenfria diet. Förbered dig för denna beredskap och göra ditt barn medvetna om de obehagliga biverkningarna som de kan uppleva som ett resultat av att konsumera glutenhaltiga livsmedel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande