Hur man undviker aspartam

En av de vanligaste artificiella sötningsmedlen idag, aspartam, även känd som fenylalanin, har kopplats till vissa hälsoproblem. Människor med fenylketonuri (PKU) kan inte konsumera aspartam eftersom deras kroppar inte kan bryta ner aminosyrafenylalaninen. Aspartam är en lågkalori konstgjord sötningsmedel som säljs under varumärke Namn Nutrasweet och lika. Undvik aspartam genom att utbilda dig själv på de typer av produkter som kan innehålla aspartam, genom att använda hälsosammare alternativ och genom att konsultera professionella hälsokällor.

Steg

Metod 1 av 3:
Bestämning av vilka produkter som innehåller aspartamTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln Undvik aspartam Steg 1
1. Kontrollera etiketterna av bearbetade livsmedel. På baksidan av dina livsmedelsprodukter, läs ingredienserna eller "inaktiva ingredienser" avsnittet. Det är ett litet avsnitt under avsnittet "Nutrition Facts". Om du ser antingen ordet "aspartam" eller "fenylalanin", innehåller produkten aspartam. Vissa produkter har även en varning som indikerar personer med fenylketonuri (PKU) bör undvika produkten.
  • Produkter som diet soda och tuggummi har vanligtvis en varning om fenylketonuri. Men du bör kontrollera om den här varningen på alla de bearbetade livsmedel du konsumerar om du har PKU.
  • Bild med titeln Undvik aspartam Steg 2
    2. Kontrollera etiketterna av "diet" -produkter. Kontrollera etiketterna av produkter som specifikt säger att de är "diet," Till exempel, diet soda. Dietprodukter innehåller ofta aspartam, men inte alla gör. Se till att du kontrollerar aspartam eller fenylalanin i avsnittet ingredienser.
  • Försök leta efter produkter som använder Splenda eller Stevia som sötningsmedel istället. Till exempel har Diet Pepsi aspartam, men Pepsi använder Splenda som sötningsmedel. Splenda är en kalori sötningsmedel, även kallad sukralos.
  • Bild med titeln Undvik aspartam Steg 3
    3. Var försiktig om en produkt är märkt "sockerfri". Innan du köper sockerfria produkter som yoghurt, varma chokladblandningar, smaksatta vattenpulver, tuggummi eller godis, kolla etiketten för att se om produkten innehåller aspartam. Inte alla dessa produkter innehåller aspartam, så var noga med att kontrollera etiketterna.
  • Yoghurt som mest sannolikt kommer att innehålla aspartam behandlas yoghurt som är socker eller fettfria, liksom drickbara yoghurt. Några yoghurt varumärken som innehåller aspartam inkluderar Dannon Activia, Mueller "Ljus," och viktvaktare. I stället väljer du yoghurt som är osötad, sötad med socker eller sötad med sockersubstitut förutom aspartam.
  • Dryckpulver kan sötas med aspartam, men inte alla är. Till exempel är kristallljus sötad med aspartam, men kristallljus är sötad med stevia.
  • Många typer av gummi och godis, särskilt gummi och godis som är märkta "sockerfria", använd aspartam som sötningsmedel. Till exempel kan hårda godis, andningsmynt och godischews innehålla aspartam. Gummiprodukter som tenderar att ha aspartam är bana och wrigley extra.
  • Bild med titeln Undvik aspartam Steg 4
    4. Se upp för sockersubstitut. Sockersubstitut används för att söta produkter istället för vanligt bordsocker. Sockersubstitut kan vara artificiella sötningsmedel, sockeralkoholer, roman sötningsmedel och naturliga sötningsmedel också. Här är en guide till att förstå varje sockersubstitut och de vanliga varumärkena som är förknippade med dem:
  • Konstgjorda sötningsmedel är syntetiska sockersubstitut, som är många gånger sötare än äkta socker. Konstgjorda sötningsmedel inkluderar acesulfamkalium (Sunett och Sweet One), Aspartam (Equal och Nutrasweet), Neotame, Saccharin (socker Twin och Sweet N "Low), Sukralos (Splenda) och Advantame.
  • Sockeralkoholer är tillverkade kolhydrater som förekommer naturligt i grönsaker och frukter. Trots sitt namn innehåller sockeralkoholer inte alkohol. De är inte lika söta som vanligt socker och innehåller färre kalorier än vanligt socker. Sockeralkoholer innefattar erytritol, hydrogenerad stärkelsehydrolysat, isomalt, laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol och xylitol. Var försiktig med produkter som innehåller maltitol. Maltitol har associerats med en mängd olika matsmältningsstörningar som bukbehov, gas, uppblåsthet och diarré.
  • Nya sötningsmedel är vanligtvis kombinationer av olika sorters sötningsmedel och är svåra att passa in i en kategori. Några exempel på nya sötningsmedel är Stevia-extrakt (ren via och truvia), tagatos (naturlose) och trehalos (finns naturligt i honung och svamp).
  • Naturliga sötningsmedel främjas som friska alternativ till vanliga socker och sockersubstitut, men är fortfarande bearbetade sötningsmedel. Exempel på naturliga sötningsmedel är agave nektar, datum socker, fruktjuice koncentrat, honung, lönnsirap och melass.
  • Metod 2 av 3:
    Strumpning på hela livsmedelTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Undvik aspartam Steg 5
    1. Köp hela frukter och grönsaker. Hela frukter och grönsaker har inga tillsatser. Genom att ha ditt hus fyllt med dessa typer av mat kan du undvika att falla tillbaka på snacks eller mat som innehåller aspartam. Frukt är också naturligt söta och är ett bra sätt att tillfredsställa dina sockerbehov. Stora frukter för snacking är jordgubbar, persikor, bananer, plommon, äpplen och bär, som blåbär.
  • Bild med titeln Undvik aspartam Steg 6
    2. Välj friska sötningsmedel. Söta dina drycker och mat med friska sötningsmedel som rå honung, stevia, ren lönnsirap eller kokosocker.
  • Stevia är en växt som odlas naturligt i Brasilien och Paraguay. Stevia är nästan 300 gånger sötare än bordsocker, så recept kräver mycket mindre av det.
  • Bild med titeln Undvik aspartam Steg 7
    3. Gör dina egna drycker. Flaskor eller konserverat te innehåller ofta aspartam. Undvik dem genom att brygga ditt eget te och lägga till dina egna sötningsmedel, som socker eller honung.
  • Du kan också göra ditt eget smaksatta vatten.
  • Bild med titeln Undvik aspartam Steg 8
    4. Köp ekologiska livsmedelsprodukter. Försök att byta ut några livsmedelsprodukter med livsmedel som är organiska. Till exempel kan du försöka köpa organisk yoghurt för att undvika yoghurtprodukter som innehåller aspartam. Alternativt kan du köpa frysta måltider som är organiska att skära ner på konserveringsmedel, tillsatser och artificiella sötningsmedel.
  • Metod 3 av 3:
    Konsultera professionella källorTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Undvik aspartam Steg 9
    1. Prata med din läkare. Din läkare kommer att kunna hjälpa dig att sammanställa en matregim som är både närande och frisk. Din läkare kan ge dig råd om sätt att undvika mat och produkter som innehåller höga mängder socker. Detta hjälper dig att minska dina sockerbehov, och önskan att konsumera produkter som är höga i socker och mest sannolikt hög i aspartam.
  • Bild med titeln Undvik aspartam Steg 10
    2. Läs näringsböcker. Köp eller kolla böcker från ditt lokala bibliotek som utbildar dig på aspartam och dess skadliga effekter. Du kan också köpa kokböcker med recept som hjälper dig att skära ner på ohälsosamma livsmedel och vanor. Titta på ämnen som "strategier för hälsosam kost" eller "hur man undviker ohälsosam mat."Du kan hitta böcker online, på din lokala bokhandel, eller på ditt lokala bibliotek.
  • Bild med titeln Undvik aspartam Steg 11
    3. Läs medicinska tidskrifter. Medicinska tidskrifter, som det amerikanska samhället för näring, ger tillgång till faktiska fallstudier om aspartam. Läs dessa artiklar och utbilda dig själv på effekterna av aspartam. Då kan du själv bestämma om aspartam är något du vill undvika, liksom hur man undviker det.
  • Tips

    Kontrollera alltid etiketten för vilken produkt du konsumerar.
  • Låt dig inte luras av produkter som säger "organisk."Det kan fortfarande innehålla tillsatser, så se till att du köper 100% ekologisk mat.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande