Hur man skiljer mellan en gluten allergi och laktosintolerans

En glutenkänslighet och laktosintolerans har mycket liknande symtom och kan vara svårt att skilja från varandra. De båda kan orsaka gas, uppblåsthet, magont, illamående och diarré efter konsumtionen av en mat som innehåller dem. Laktosintolerans påverkar många människor, cirka 65% av befolkningen, och är inte en faktisk allergi.Det är din kropps oförmåga att smälta laktos, sockret som finns i mejeriprodukter. En glutenkänslighet, för att inte förväxlas med celiaki, orsakar mycket liknande symtom på laktosintolerans. Biverkningar av antingen är obekväma och kan vara frustrerande att leva med.Ändra din kost och ändra dina livsmedelsval långsiktigt kan hjälpa till att minimera eller förhindra att symtom återkommer.

Steg

Del 1 av 2:
Bestämma om du har matkänslighet
  1. Bild med titeln skiljer mellan en glutenallergi och laktosintolerans Steg 1
1. Prata med din läkare.Det är viktigt att prata med din läkare (eventuellt allergiker) om du misstänker att du har en matallergi.De kommer att kunna styra dig på vad som är lämpligt så långt som diet, diagnostiska tester och behandling.
  • Tala om din läkare om dina symtom. Medan en matallergi kan orsaka några av samma symptom en intolerans eller känslighet, andra symtom är: utslag, nässelfeber, kliande hud, andfåddhet, bröstsmärta eller till och med en plötslig droppe i blodtrycket. En matallergi brukar plötsligt efter exponering och kan vara livshotande.
  • Starta aldrig en restriktiv eller elimineringsdiet innan du pratar med din läkare eller en allergi-certifierad registrerad dietist.
  • Ät inte några livsmedel som du tror kan orsaka livshotande allergiska svar om inte under vård av en läkare.
  • Om symptom inte löser sig efter att ha eliminerar den misstänkta förolämpande maten, gå tillbaka till doktorn för vidare utvärdering.
  • Bild med titeln Differentiera mellan en glutenallergi och laktosintolerans Steg 2
    2. Starta en mat / symptom Journal.Logga ut alla dina måltider, snacks och drycker tillsammans med några symtom du kan uppleva kan hjälpa dig att räkna ut vilken typ av känslighet du har och till vilken mat. Det är svårt att bestämma vilken mat som orsakar dig symptom utan en journal.
  • Det kan vara klokt att göra din tidskrift för hand.Börja med en anteckningsbok och jot ner allt du konsumerar (inklusive eventuella kosttillskott eller mediciner) och symtom du upplever.Många mat journaling apps är inte tillräckligt detaljerade för vad du ska spåra.
  • Se till att notera den tid du åt och tiden du upplever symtom (om alls).Typiska matkänslighetssymptom kan innefatta: illamående, kräkningar, upprörd mage, diarré, trötthet, utslag och gas.
  • Inkludera även serverns storlek på de livsmedel du konsumerar.Till exempel har vissa individer en extrem laktosintolerans (vilket betyder att de inte kan tolerera någon laktos), men andra kan ha en mild laktosintolerans (och kan tolerera små doser av laktos). Genom att logga upp hur mycket du äter kan du mäta mängden kropp som kommer att tolerera utan negativa symtom.
  • Bild med titeln Differentiera mellan en glutenallergi och laktosintolerans Steg 3
    3. Ät en vanlig diet i två veckor.För att hjälpa dig att bestämma vilken mat som ger dig problem, behöver du faktiskt konsumera den där maten.Du måste utlösa symtomen för att kunna associera dessa symtom med en viss mat och sedan undvika dem för att se om symtomen försvinner.
  • Att fortsätta med en vanlig, icke-restriktiv diet kanske inte är bekväm, men att producera symtom hjälper till att peka på fingret på den misstänkta maten.Endast vid eliminering av mat och upplösning av symtom har du ett korrekt svar.
  • Du får bara ha ett symptom eller du kan uppleva flera symptom. De börjar vanligtvis mellan 30 minuter och två timmar efter att maten konsumeras.
  • Typiska symptom på matkänslighet inkluderar: uppblåsthet, gas, magont, diarré och / eller illamående.
  • Om dina symtom är livshotande, konsumera inte någon mat du misstänker kommer att utlösa symtom.Du kan utföra muntliga livsmedelsutmaningar i vård av en läkare i en säker och kontrollerad miljö.
  • Bild med titeln differentiera mellan en glutenallergi och laktosintolerans steg 4
    4. Eliminera laktosinnehållande produkter.Identifiera livsmedel som innehåller laktos och eliminera dem alla från din kost.Om du är laktosintolerant, bör symtom som du upplevde under den icke-restriktiva kosten lindras och avbryta.
  • Mjölk och mjölkprodukter innehåller sockerlaktosen. Livsmedel som huvudsakligen är mejeri eller har gjorts med mejerium kommer att innehålla laktos i varierande belopp.
  • Kontrollera ingredienslistor på alla produkter. Några mindre kända mejeriprodukter som innehåller laktos är vassle, kaseinat, maltmjölk, mjölkderivat och mjölkfastämne. De mindre kända mejeriprodukterna används vanligtvis som en ingrediens i en annan typ av mat.
  • Undvik antacida. Många antacida innehåller laktos och kommer att göra symtomen värre. Diskutera medicineringsalternativ för andra alternativ till sura reducerare med din läkare om du känner att det är nödvändigt.
  • Om symptom fortsätter efter två veckor av en laktosfri diet, har du sannolikt en annan matkänslighet.Mejeri och andra laktosinnehållande produkter kan läggas tillbaka i kosten.
  • Om du lägger till laktos tillbaka till din kost och dina symtom förvärras kan du ha dubbla känsligheter och laktos är bara en del av problemet.Fortsätt att hålla laktos ur din kost.
  • Bild med titeln skiljer mellan en glutenallergi och laktosintolerans Steg 5
    5. Eliminera livsmedel som innehåller gluten.Identifiera livsmedel som innehåller gluten och eliminera dem alla från din kost.Om du har en glutenkänslighet bör eventuella symptom lösa efter att du avbryter att äta gluten som innehåller mat.
  • Vete och veteprodukter innehåller gluten. Också, andra korn, såsom korn och råg innehåller gluten. Gluten är i ett brett utbud av livsmedel och kan vara mycket svårt att undvika. Det finns i de flesta bröd, öl, andra bakverk och pasta.
  • Läs ingrediens etiketter på alla produkter. Gluten kan tillsättas till livsmedel för sina funktionella egenskaper och kan vara på beståndsdelens uttalande som vital vete gluten, vete gluten eller bara gluten. Också innehåller malt gluten och tillsätts ofta som en smakämnen för många bearbetade livsmedel (som sojasås). Några andra mindre kända ingredienser som innehåller gluten är atta mjöl, bulgur, couscous, farina, graham, vete kli, veteverk, vete stärkelse, triticale och matzoh.
  • Om symptomen fortsätter efter två veckor av en glutenfri diet, har du sannolikt en annan matkänslighet.Gluten innehållande produkter kan läggas tillbaka i kosten.
  • Om du lägger till Gluten tillbaka till din kost och dina symtom förvärras kan du ha dubbla känsligheter och gluten är bara en del av problemet.Fortsätt att hålla gluten ur din kost.
  • Bild med titeln skiljer mellan en glutenallergi och laktosintolerans Steg 6
    6. Ta ett laktos toleransprov.Om du känner dig tvungen eller en läkare rekommenderar en konkret diagnos, kan du ta en av de tre test som används av medicinska proffs för att bestämma laktosintolerans.
  • Blodlaktos toleransprovet kommer att mäta hur väl din kropp smälter laktos. Det görs genom att dricka en laktoslösning och sedan ha flera blodprover dras under en tidsperiod. Detta test används huvudsakligen för vuxna.
  • Vetrogen andningstestet mäter mängd väte under andning. Ju mer väte som andas ut, desto bättre är kroppen att smälta laktosen. Detta test är icke-invasivt och används för vuxna.
  • Avföring Syrahetstest.Avföringssyraprovet mäter surheten hos avföring efter förbrukning av laktos. Ju mer sura avföringen, desto mindre kan kroppen smälta laktos. Detta test används huvudsakligen för barn.
  • Del 2 av 2:
    Efter en hälsosam och balanserad diet med matkänslighet
    1. Bild med titeln skiljer mellan en gluten allergi och laktosintolerans Steg 7
    1. Prata med en registrerad dietist.Att leva med matallergier eller känsligheter kan vara svåra.Detta är särskilt sant om du har ett problem med mer än en mat.Restriktiva dieter eller rädsla för livsmedel kan orsaka att du inte äter en balanserad kost.En dietist kan hjälpa dig att hitta en diet som är lämplig för dig.
    • Att skära ut eller eliminera den förekommande maten är ett av de enda sätten att hantera känslighet.Men en alltför restriktiv diet får inte ge din kropp den rekommenderade mängden av en mängd olika viktiga näringsämnen.
    • Granska din medicinska historia, tankar om vad dina förekommande livsmedel är och din mat och symptom Journal med din dietist.De är näringsexperter och kommer att kunna ge dig en måltidsplan och livsmedelssubstitut som inte kommer att orsaka en reaktion.
  • Bild med titeln differentiera mellan en glutenallergi och laktosintolerans steg 8
    2. Fortsätt med din mat / symptom tidskrift.Även om du kanske har räknat ut vilken mat som har orsakat symtom, är det fortfarande klokt att fortsätta med din tidskrift.Detta kommer att hjälpa andra vårdpersonal och dig själv som du fortsätter att ändra och ändra din kost.
  • Mat och symptom Tidskrifter är också otroligt till hjälp för allergiker, dietister och andra vårdpersonal.De kan se mönster eller trender i din tidskrift som du inte gör det.
  • Om du har en flare upp av symtom igen, kommer du att kunna återvända till din tidskrift för att se vad den förekommande maten var och hur man ersätter det eller undviker det i framtiden.
  • Bild med titeln skiljer mellan en glutenallergi och laktosintolerans Steg 9
    3. Använd laktosfria livsmedel. Det bästa sättet att behandla laktosintolerans är att undvika laktosinnehållande produkter. Att undvika de flesta eller alla livsmedel med laktos kommer att vara det primära sättet du kommer att undvika symptom på lång sikt.Det är dock viktigt att ersätta näringsämnen som vanligtvis finns i laktosinnehållande livsmedel.
  • Laktosinnehållande livsmedel är generellt höga i kalcium, vitamin D och fosfor.Du kan få dessa näringsämnen från andra livsmedel som: Broccoli, konserverad lax, befästa juice, pinto bönor och spenat.
  • Det finns många laktosfria och laktos reducerade mjölk, yoghurt och ost. Dessa typer av produkter kanske inte är lätta att hitta och ha en något annorlunda smak än originalet, men fungerar bra som ersättare.Alla veganska produkter, som veganskost, kommer inte heller att innehålla någon laktos.Det här är en säker satsning när du köper mejeriternativ.
  • Ta ett laktasenzymtillskott. Dessa är piller som kan tas före förbrukningen av laktos för att hjälpa till att smälta laktosen. De säljs på de flesta apotek och hälsokostaffärer.
  • Bild med titeln differentiera mellan en glutenallergi och laktosintolerans steg 10
    4. Konsumera glutenfria livsmedel. Det bästa sättet att undvika symtom relaterade till en glutenkänslighet är att ge upp och eliminera alla gluten som innehåller livsmedel från din kost.Återigen är det viktigt att ersätta eventuella näringsämnen som hittades i gluten som innehåller livsmedel.
  • Den största och vanligaste källan till gluten är vete (följt av korn och råg).Gemensamma näringsämnen som finns i dessa korn är folat, tiamin, riboflavin och andra B-vitaminer.Lyckligtvis innehåller andra livsmedelsgrupper många av dessa vitaminer - som proteinmat. Dessutom, som konsumerar andra korn som inte innehåller gluten och har en mängd B-vitaminer, inkluderar: Quinoa, Teff, Amaranth, Ris, majs och bovete.
  • För närvarande finns det många specialförpackade livsmedel som är glutenfria. Allt från pasta, muffins, bröd, bakblandningar, våfflor, pannkakor, etc.Dessa finns i de flesta livsmedelsbutiker.
  • Det finns ingen medicinering eller tillägg som kan förhindra eller minska symtom från en glutenkänslighet.
  • Bild med titeln skiljer mellan en glutenallergi och laktosintolerans Steg 11
    5. Ta kosttillskott.Om du planerar att undvika laktos eller gluten som innehåller livsmedel, prata med en läkare om tillskott.Du kan behöva byta vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som finns i dessa livsmedel.
  • Det finns en mängd olika vitaminer och mineraler som kan hjälpa dig att ersätta näringsämnen i livsmedel som du undviker.
  • Observera, det är inte idealiskt eller rekommenderat att förlita sig enbart på kosttillskott för din näring.Den bästa källan till näringsämnen är från att konsumera mat.
  • Prata alltid med din läkare innan du börjar något vitamin / mineraltillskott för att se till att det är säkert och lämpligt för dig.
  • Tips

    Tala alltid med din läkare innan du eliminerar vissa livsmedelsgrupper eller diagnostiserar dig med en allergi.
  • Många läkemedel kan göras med ingredienser som innehåller gluten eller laktos. Var noga med att kolla med en apotekspersonal innan du tar någon ny medicinering.
  • Elimineringsdieter är inte avsedda att följas långsiktiga.Fortsätter bara med eliminering av den förekommande maten.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande