Hur man väljer en artificiell sötningsmedel

Att äta för mycket socker kan skapa en mängd olika hälsoproblem, så många människor vänder sig till artificiella sötningsmedel som ersättare. När det är dags att välja ett sockersubstitut är det viktigt att först överväga smak och dina personliga preferenser. Vissa sötningsmedel gör också bättre i vätskor eller för bakning än andra. Du kan även blanda några sötningsmedel tillsammans tills du hittar rätt kombination för dig.

Steg

Metod 1 av 3:
Jämföra populära konstgjorda sötningsmedel
  1. Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 1
1. Prova aspartam om du vill ha en allmänt tillgänglig produkt. Nutrasweet och lika, som båda kommer i små singelspaket, är aspartam sötningsmedel. Och nästan alla mataffär bär många produkter med aspartam blandat i. Denna aminosyraförening godkändes av FDA över 3 decennier sedan och fortsätter att vara mycket populär bland konsumenterna.
  • Det kommer vanligtvis i små granuler som är omkring 180 gånger sötare än socker. En liten mängd aspartam går långt.
  • De flesta har inga problem med att tolerera aspartam. Men om du har Phenylketonuri (PKU) (ett sällsynt genetiskt tillstånd) måste du läsa produktetiketter försiktigt och undvika att konsumera aspartam.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 2
    2. Använd Saccharin om du vill ha en etablerad sötningsmedel. Sackarin användes först på 1870-talet och förpackades nästan ett sekel senare som söta och andra former. Sackarin är cirka 300 gånger sötare än bordsocker och blandar väl med både mat och dryck. Sackarin är vanligtvis mild på magen, vilket gör det till en favorit hos vissa konsumenter.
  • FDA godkände sackarin för konsumentanvändning år 2000. Före detta beslut fanns det några rädslor som sackarin kan kopplas till utvecklingen av blåscancer.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 3
    3. Kolla in sukralos om du vill ha ett mycket sött bakpaket. Splenda kommer i små, singelspaket och är det vanligaste varumärket för sukralos. Sukralos är ca 600 gånger sötare än vitt bordsocker. Det betyder att du kan använda en liten mängd av det till stor effekt. Det gör också bra vid höga temperaturer, vilket gör det till ett tilläggs sockerbyte för många bakare.
  • FDA har betecknat sukralos som säker för konsumentanvändning. Det finns emellertid oro som sukralos kan orsaka okontrollerad viktökning.
  • Om du använder Splenda för att ersätta socker, är 24 paket lika med 1 kopp socker.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 4
    4. Prova Stevia för ett växtbaserat alternativ. Truvia och Splenda Naturals är både granulat, enstaka, varumärkesnamn versioner av Stevia. Stevia extraheras från växter som liknar krysantemum och förpackas sedan som kristaller eller vätska. Stevia är ett lågt kaloriinnehåll med en stark söt smak.
  • Stevia kan verka som ett mer "naturligt" sockersubstitut, men det kan vara vilseledande eftersom det är mycket bearbetat.
  • Människor som lider av lågt blodtryck bör inte konsumera Stevia, eftersom det kan släppa dina nivåer ännu mer.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 5
    5. Blanda i acesulfam om du planerar att kombinera sötningsmedel. På grund av sin bittra smak blandar de flesta acesulfam med ett annat sötningsmedel, såsom sukralos. Acesulfam är en av de bästa artificiella sötningsmedlen för bakning, eftersom det inte bryts ner vid höga temperaturer. Men du vill använda det sparsamt, eftersom det multiplicerar sockerens sötma med 200%.
  • Det är bäst att blanda acesulfam och sukralos vid ett 75/25 förhållande.
  • Även om FDA godkände acesulfam år sedan, är vissa konsumentgrupper fortfarande oroade över sina möjliga hälsoeffekter, som huvudvärk och depression.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 6
    6. Testa sockeralkoholer för en lågkalori sockerbyte. Sockeralkoholer tillverkas kemiska föreningar som smakar ca 60-70% så sött som socker. Med sin flytande natur används de ofta i godis eller tandkött. Om du vill ha ett subtilt sätt att lägga till sötma för dina livsmedel eller drycker utan massor av extra kalorier, kan det här vara ett bra alternativ.
  • Sockeralkoholer går med en mängd olika namn, inklusive xylitol, erytritol, sorbitol och maltitol.
  • FDA anser generellt att sockeralkoholer är säkra för konsumtion. Men du borde hålla dem borta från husdjur, eftersom de kan orsaka allvarlig sjukdom eller till och med döden i husdjur.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 7
    7. Lägg till i Neotame för ett intensivt sockeralternativ. Neotame används ofta av tillverkare som ett tillägg till juice eller till och med skönhetsprodukter. Det är en kemiskt förändrad version av Aspartam utformad för att vara extra söt. Neotame är cirka 7000 gånger sötare än vitt bordsocker.
  • Även med de ytterligare kemiska förändringarna hävdar vissa hälsoexperter att neotame faktiskt är säkrare att använda än sin motparts aspartam.
  • FDA har också godkänt Neotame för konsumtionsförbrukning. Det finns emellertid oro som Neotame kan irritera ditt andningssystem.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 8
    8. Använd Advantame om du vill ha det senaste alternativet. Vid omkring 20 000 gånger sötare än bordsocker, förpackningar packar en sötma slag. Det innebär att de flesta konsumenterna undviker att använda det om de inte är massproducerande produkt, såsom sylt, geléer eller sirap. Det är också härledd från aspartam som en del av en kemisk process och tillgänglig i pulverform.
  • FDA godkände Advantame för allmän användning 2014, vilket gör det till en av de nyaste konstgjorda sötningsmedlen att slå på marknaden.
  • Metod 2 av 3:
    Med sötningsmedel med din hälsa i åtanke
    1. Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 9
    1. Prata med din läkare om du har ett tidigare existerande villkor. I vissa fall kan artificiella sötningsmedel få din kropp att reagera på ohälsosamma sätt. Om du har ett hälsotillstånd, till exempel diabetes, fortsätt och gör ett möte eller ring din läkare innan du använder sockersubstitut. Din läkare kan också kunna föreslå det bästa artificiella sötningsmedlet för dig.
    • Till exempel kan personer med diabetes som konsumerar sukralos upptäcka att deras insulin spikar strax efter att ha ätit eller dricker det, även om det här är sällsynt.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 10
    2. Håll koll på kalorier från konstgjorda sötningsmedel. De flesta artificiella sötningsmedel innehåller fortfarande kalorier, och kommer därför att lägga till dessa tomma kalorier i din kost. Håll reda på hur mycket konstgjord sötningsmedel du konsumerar och försöker begränsa dig till under 25 gram om dagen. Titta på sötningsmedelspaketet eller produktlådan för näringsinformationen.
  • Till exempel är 1 tesked lika 13 kalorier. Ett enda paket av splenda är 3 kalorier.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 11
    3. Undvik att äta för många ohälsosamma låga / nej "socker" mat. Var försiktig så att du inte överdriver i livsmedel som är högre i kalorier eller fett bara för att de är gjorda med artificiella sötningsmedel. Vissa livsmedel, som kakor, annonserar "inget socker" på deras förpackning, men de är fortfarande laddade med fett och kalorier. Läs etiketterna av alla bearbetade livsmedel noga innan du äter dem.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 12
    4. Byt ut sötsaker med friska och fyllda mellanmål. Om du befinner dig med flera paket med sötningsmedel varje dag, kanske du vill överväga att ersätta dessa drycker eller livsmedel med friska alternativ. Tillsätt en bit citron eller apelsin till ett glas vatten, istället för en artificiell sötningsmedel. Undvik cookies fyllda med konstgjorda sötningsmedel och gå med ett paket med muttrar för ett mellanmål istället.
  • Som en allmän regel kan du säkert dricka eller äta runt 32 paket med artificiella sötningsmedel med aspartam per dag. Som föreslog daglig gräns faller till 8 paket för konstgjorda sötningsmedel innehållande sackarin.
  • Metod 3 av 3:
    Utvärdering av smaker, texturer och användningsområden
    1. Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 13
    1. Välj mellan kristall eller flytande sötningsmedel. Lika, stevia och andra konstgjorda sötningsmedel kommer i små paket eller häll behållare fyllda med kristaller. Dessa paket är ofta bra för bekvämlighet och på-the-go-användningen. Men de kommer att lägga till en lite chunky konsistens till drycker eller mat tills kristallerna helt löser upp. Flytande sötningsmedel används ofta i massproduktion och konsumenter kan hitta sin smak överväldigande.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 14
    2. Testa olika sötningsmedel för bakning. Naturligt socker ger en viss konsistens och volym när de läggs till recept. Konstgjorda sötningsmedel kan kasta bort det naturliga balansen i ett recept, om det inte är noggrant testat i förväg. Läs anvisningarna på sötningsmedelspaketet för "sockersubstitutioner" och följ noga några förslag.
  • Exempelvis kan sukralos (Splenda) ofta ersätta vita sockerarter i ditt recept, men inte bruna sockerarter. Lägga till i sukralos för alla sockerarter kan göra dina bakverk smakar tyngre.
  • Aspartam är inte värmes stabil, så det är i allmänhet inte bra för matlagning eller bakning.
  • Bild med titeln Välj ett konstgjort sötningsmedel Steg 15
    3. Var uppmärksam på en sötningsmedel eftersmak. Ät en liten mängd sötningsmedel på egen hand. Vänta tills den har upplösts i munnen. Då, flytta din mun och tunga och se om du märker en särskilt problematisk eftersmak. Vissa sötningsmedel kan smaka över söta, medan andra kan lämna en sur smak i munnen.
  • Skölj ut din mun med vatten mellan dessa smakprov.
  • Stevia tenderar att ha en bitter eftersmak, medan sackarin kan smaka över sött.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Överdriven konstgjord sötningsmedel har kopplats till viktökning.
  • Regelbundet med hjälp av konstgjorda sötningsmedel kan orsaka att du längtar efter mer sötsaker.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande