Hur man balanserar sötma

Nyckeln till en utsökt måltid balanserar smaker, så det finns en lika stor sött, kryddig, smaklig, bitter, sur och salt. Om din maträtt blir för söt, men det betyder inte att det är avsett för papperskorgen. Genom att tweaking receptet eller integrera ytterligare ingredienser kan du få balansen precis rätt, så sötmen överdelar inte de andra smakerna.

Steg

Metod 1 av 4:
Justera receptet
  1. Bild med titeln Balans söthet Steg 1
1. Minska mängden socker. Om du är känslig för sötma, är det belopp som ett recept kräver bara att vara för mycket för dig. I så fall, känna dig fri att tinker med receptet och minska sockret som krävs, så sötheten är mer balanserad för din smak. Till exempel, om receptet föreslår ¼ kopp socker, försök ⅛ kopp istället.
  • Om du inte är säker på hur mycket för att minska sockret, börja med att lägga till en mycket liten mängd, till exempel en tesked och sedan smaka på maträtten. Lägg till en annan tesked om det inte är tillräckligt söt. Det är lätt att lägga till mer socker, men det är svårare att balansera sötmen när den redan är i skålen.
  • Om du bakar, är det uppenbart svårare att smaka kakor och kaka när du går för att justera sötheten. Socker påverkar också strukturen och fukten av bakverk, så du måste vara försiktig när du justerar mängden i ett recept. Att använda 3/4 av det föreslagna sockret ger vanligtvis de bästa resultaten, men du kanske vill göra en sats testkakor eller kaka för att säkerställa att du är nöjd med resultaten.
  • Bild med titeln Balans söthet Steg 2
    2. Använd ett sockersubstitut. Konstgjorda sötningsmedel är vanligtvis sötare än traditionell vit eller brun, vilket innebär att du inte behöver använda så mycket av dem i dina recept. Som kan hjälpa dig att få bättre kontroll över din mats sötma. Sukralos, som vanligtvis sålts som Splenda, och Stevia, som vanligtvis säljs som Truvia, är idealiska för matlagning och bakning eftersom det är värme stabilt.
  • Sukralos kan ersättas med socker i ett förhållande 1: 1, vilket innebär att om ditt recept kräver en 1/4 av socker, kan du ersätta den med en 1/4 sukralos.
  • Stevia är 200 gånger sötare än socker. Byt ut varje kopp socker med 1 tsk stevia i dina rätter. Om receptet kräver en matsked socker, är en 1/8 av en tesked av Stevia allt du behöver. En nypa stevia kan ersätta en tesked socker.
  • Vissa sockersubstitut, som lika och söta ", reagerar inte på samma sätt som socker gör när de är uppvärmda. Det är bäst att undvika dem när du lagar mat och bakar.
  • 3. Byte Maple sirap. Den innehåller naturliga sockerarter som kan lägga till en subtil sötma på din maträtt, liksom antioxidanter som är bra för dig. Du kan ersätta en kopp vitsocker med 3/4 av en kopplönsirap.
  • För de bästa resultaten, var noga med att välja 100% ren, organisk lönnsirap. Betyg A har en mer subtil smak, medan betyg B har en starkare smak och tjockare konsistens så det fungerar bra i bakning.
  • Om du använder Maple Sirap för att ersätta socker i bakverk, måste du justera den totala mängden vätska i receptet med ungefär tre matskedar för varje kopp värdsirap som du lägger till.
  • 4. Lägg till honung istället. Liksom lönnsirap kan honung lägga till en mild, mer hälsosam sötma till dina recept i stället för socker. Men det är sötare än vitt socker, så du behöver inte lägga till så mycket. För varje en kopp socker i ett recept, byt ut med 3/4 av en kopp honung.
  • I bakverk recept, måste du minska den totala vätskan med ungefär två matskedar för varje kopp honung som används.
  • Bakade varor gjorda med honung tenderar att bruna snabbare än de som är gjorda med vitt socker, så titta noga på kakor, kakor och andra sötsaker.
  • Bild med titeln Balans sötma steg 5
    5. Använd agave nektar i stället för socker. Agave sirap har en lättare smak än lönnsirap eller honung, och dess konsistens är tunnare än honung men tjockare än lönnsirap. Men som honung och lönnsirap är det helt naturligt, så det är bra alternativ till vitt socker. Byt ut varje kopp socker i ditt recept med 2/3 av en kopp agave nektar.
  • På grund av sin likvida konsistens måste du minska den övergripande vätskan i ditt recept med 1/4 till 1/3 av en kopp för varje kopp agave som används.
  • Bakade varor gjorda med agave nektar har en tendens att bruna snabbare, så du kanske vill minska bakningstemperaturen med 15 till 25 grader.
  • Bild med titeln Balans söthet Steg 6
    6. Inkorporera Applesauce i bakverk. Gör dina kakor, kakor och andra godsaker lite mindre söt genom att använda de naturliga sockerarterna i äppelmose i stället för vitt socker. Det är en av de enklare ersättningarna att göra, för att du kan ersätta den kopp för kopp. Det betyder att om ditt recept kräver två koppar socker, kan du ersätta två koppar äppelmos i sin plats.
  • Se till att du väljer osötad äppelmos när du ersätter socker. Annars kan ditt recept faktiskt sluta för sött.
  • När du bakar med AppleSauce måste du minska det totala mängden vätska i receptet med 1/4 av en kopp för varje kopp sås som används.
  • Metod 2 av 4:
    Spädning av receptet
    1. Lägg till mer av de viktigaste ingrediensen (er). Om du har lagt till för mycket socker kan du balansera sötheten genom att integrera mer av en annan ingrediens för att hjälpa till att göra skålen mindre söt. Det enklaste sättet att späda ett recept är att lägga till mer av huvudingrediensen, så smaken av sockret är inte så uppenbar.
    • Om din tomatsås är för söt, försök att lägga till mer tomater eller tomatpasta för att motverka sockret.
    • För en salladsdressing som är för sött, blanda i ytterligare olivolja.
    • Om din chili är för söt kan du lägga till lite extra kött eller bönor för att balansera sötmen.
  • 2. Blanda i vatten eller lager. I vissa fall kan med en liten extra vätska i ett recept bidra till att balansera överdriven sötma. Vatten är ett idealiskt val eftersom det är smaklöst, så det kommer att späda sockret utan att ändra smaken av din maträtt. Kyckling, nötkött eller grönsaks lager är också ett alternativ om du inte har något emot att lägga till extra smak till skålen.
  • Utspädning av ett recept med en vätska för att balansera sötheten fungerar vanligtvis bäst med rätter som redan har en krämig eller vätskeformig konsistens, såsom soppor och grytor.
  • Om du planerar att späda med vatten eller kycklingstock, börja med en liten mängd, så du kan se hur det påverkar maträtten. Du behöver inte bara tänka på smaken, men - överväga konsistensen också.
  • Bild med titeln Balans söthet Steg 9
    3. Blanda i mjölk eller grädde. Om du är orolig att vatten eller lager kommer att göra din maträtt för tunn eller rinnande, mejeriprodukter som mjölk, grädde eller halv och hälften är ett idealiskt alternativ. De tenderar att ha en tjockare konsistens, så de kommer att hålla ditt recept krämigt medan de balanserar sötmen.
  • Mjölk och grädde kan fungera bra i soppor, såser och grytor.
  • Om du är vegan eller inte äter mejeri, är icke-mjölkmjölk, som mandel, cashew eller soja, ett bra alternativ. Var noga med att välja en unflavored, osötad sort.
  • Metod 3 av 4:
    Tillsätter syror
    1. Bild med titeln Balans sötma steg 10
    1. Rör i citrusjuice. Citrusfrukter har en ny, tårta smak som kan balansera sötmen i ett recept. Om din maträtt är för söt, pressa i lite färsk juice för att motverka överskottssockret. Det är bäst att börja med bara en liten mängd, till exempel en tesked, så att du inte riskerar att göra maten för tårta istället för för söt.
    • Citron eller limejuice fungerar bäst när du vill balansera ett savory recept som är alltför sött.
    • Det är en bra idé att klämma din citrusfrukter i en kopp eller en skål istället för direkt i potten eller pannan. På det sättet kommer du inte av misstag låta några frön eller massan falla i din mat.
    • Om citrusjuice är för likviditet för att lägga till din maträtt, kan citron eller lime zest också lägga till lite tartness.
  • Bild med titeln Balans söthet Steg 11
    2. Lägg till ättika. Liksom citrusfrukter är ättika en sur ingrediens som kan lägga tartness till en maträtt för att balansera sötheten. Men till skillnad från frukter som kan bli dåligt kan du hålla en flaska vinäger i ditt skafferi i flera år, så du har alltid det till hands om du lägger till för mycket socker till en maträtt. Börja med bara ett stänk eller tesked och smak, så du kan se till att receptet är balanserat. Du kan alltid lägga till mer om det behövs.
  • Nästan någon ättika kan hjälpa till att korrigera mat som är för sött, men vitt, rött vin, vitt vin och äppelcider fungerar vanligtvis bäst.
  • Bild med titeln Balans sötma steg 12
    3. Blanda i vin. Lägga till ett stänk eller tesked vin till ditt recept för att balansera sötheten liknar omröring i någon ättika eftersom båda är sur och alkoholbaserade. Vin har dock ett högre alkoholinnehåll, så om du inte vill ha alkohol i din maträtt, ta maten till koka för att avdunsta alkoholen.
  • Du kan använda matlagningsvin för att hjälpa till att motverka överflödig sötma, men vilket vin som du skulle dricka kommer också att fungera.
  • Metod 4 av 4:
    Lägga till kryddor
    1. Strö i lite peppar. Att ge din maträtt en kryddig spark kan hjälpa tonen ner sin sötma, och peppar fungerar väldigt bra för att lägga till lite värme. Beroende på maten och dina personliga smaker kan du använda svart, cayenne eller krossad rödpeppar för att balansera smakerna i ditt recept. En nypa är vanligtvis allt som krävs, men smakar maträtten för att se om sötheten har varit tillräckligt tonad.
  • 2. Inkorporera vitlök. Det finns en anledning att så många recept kallar för vitlök - det har en kryddig särpräglad smak som kan hjälpa till att minska sötmen i en maträtt. Bäst av allt är det mångsidigt, så du kan lägga till det i såser, kött, fisk, grönsaker, soppor, grytor och grytor som är för söta.
  • Färska vitlöksklyftor har den starkaste smaken, så de brukar fungera bäst. Men vitlökspulver kan också vara effektivt. Börja med 1 vitlöksklyfta eller ⅛ av tesked av pulvret och justera till smak.
  • Koka inte maträtten för länge efter att du har lagt till vitlöket. Det blir sötare ju längre du lagar det, så du kan faktiskt sluta öka sötmen i din mat.
  • Bild med titeln Balans söthet Steg 15
    3. Rör i oregano, ingefära, basilika, kummin, eller din favorit pungent krydda / ört. Alla kryddor som lägger till värme eller en rökig, jordig smak är idealisk för att motverka överskott av sötma, så välj ett alternativ som kompletterar maträtten som du gör. Både färska och torkade kryddor kan fungera, men börja med en liten mängd och smaka när du går.
  • Torkade örter och kryddor är starkare och mer koncentrerade än sina färska motsvarigheter, så du behöver inte använda så mycket. Börja med ⅛ av en tesked och lägg till mer om det behövs efter provsmakning.
  • Andra kryddor och örter som du kanske vill överväga för att balansera sötma är rosmarin, salvia, timjan, chili pulver och marjoram.
  • Tips

    Oavsett vilken metod du bestämmer dig för att balansera sötmen i ditt recept är det viktigt att smaka när du går. Lägg till en liten mängd balansering ingrediens och smaka maten för att se om smaken är rätt. Om du bestämmer dig för att lägga till mer, smaka igen.
  • Ibland bidrar det till att få en andra åsikt om sötma av en maträtt. Om du har smaka det hela, kan det fortfarande vara lite för sött även efter att du har doktat maten för att balansera det. En vän eller familjemedlem med en ny gom kan se till att du inte går för långt i andra riktningen med smakbalansen.
  • I smakfulla rätter kan kanel ochunsweetenated kakaopulver fungerar bra för att lägga till lite sötma utan överväldigande. Prova dem i sås, soppa, chili och mexikanska recept.
  • Använd inte salt för att försöka balansera sötmen i ett recept. Medan det kan tyckas som en bra idé, hjälper saltet faktiskt att betona sötma, varför det ingår i många recept för cookies och andra bakverk.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande