Hur man fixar en over-kryddad maträtt

Du har lagt in timmar i att förbereda en fancy maträtt eller till och med en stor middagsfest - bara för att ta reda på att det smakar lite av för salt, kryddig, sur eller söt! När du hamnar med en överskryddad maträtt kan det vara avskräckt, speciellt om det löper risken för att förstöra en hel måltid med dina gäster, rusa inte för att kasta ut maten ännu. Genom att använda några enkla tricks kan du snabbt lära dig att fixa en överskryddad maträtt och fortfarande njuta av en utsökt måltid.

Steg

Metod 1 av 3:
Balansera ut smakerna
  1. Bild med titeln fixa en over-kryddat skål steg 1
1. Skålen. Om du har överskridat en soppa, gryta eller sås, kan du fixa problemet genom att späda maträtten. Lägg till ett stänk eller två vatten och smaka sedan maträtten. Genom att lägga till vatten kommer du att orsaka den övergripande smaken av din maträtt att vara mindre intensiv, men om du har överskridat kan resultaten vara positiva.
  • 2. Öka bulkingredienserna för att motverka den överdrivna smaken. Om du har fler av de andra ingredienserna du har använt i skålen, försök att lägga till dem för att till och med ut över det överskridande. Försök att öka de andra ingredienserna en sked i taget (utan kryddor) och se hur det smakar.
  • 3. Söt sura rätter med socker och en nypa salt. Sötningsmedel som socker, honung och melass kan runda upp och markera smakerna i en typisk smaklig maträtt. Om din maträtt är för sur eller sur, som en alltför sur bönsoppa med torkade tomater, försök att lägga till en nypa socker eller annat sötningsmedel och en nypa salt för att mildra tartnen.
  • Bild med titeln fixa en over-kryddat skål steg 4
    4. Ton ner en alltför söt maträtt med öl eller kakao. Om din maträtt eller efterrätt är för söt, försök att lägga till bittera ingredienser som öl och kakao, beroende på matens natur. Definitivt inte lägga till salt till alltför söta efterrätter som det kommer att ta ut smaken ännu mer.
  • Bild med titeln fixa en over-kryddat skål steg 5
    5. Använd bakpulver för att neutralisera bitterhet eller surhet. Att lägga till en nypa av natron till alltför bitter eller sur mat kan neutralisera smaken. Om du har lagt till mycket ättika eller citronsaft till din sallad, eller din tomatsås smakar lite för tårta, prova det här tricket. Använd mycket små mängder, till exempel ⅛ eller ¼ av en tesked bakpulver.
  • Metod 2 av 3:
    Fixa en alltför salt maträtt
    1. Lägg till rå potatis till din maträtt. Om din soppa eller gryta är för salt, är det ett bra alternativ att lägga till rå potatis. Skiva potatisen i små bitar (för att exponera en bra bit yta) och rör dem sedan in. Potatisen verkar som en saltsvamp, absorberar en del av saltet direkt ur din maträtt. Laga potatisen i skålen i flera minuter, och sedan kassera den.
    • Var försiktig med den här metoden eftersom potatis kan också absorbera de andra smakerna, vilket löper risken att producera en mindre god maträtt. I det här fallet kan du smaka på skålen efteråt, och justera eventuella kryddor som kan ha absorberats tillsammans med saltet. Kom ihåg att lägga till kryddor i mycket små mängder och smaka på skålen efter varje tillägg.
  • Bild med titeln fixa en over-kryddat skål steg 7
    2. Lägg till stärkelse. Om din maträtt är en soppa kan du lägga till stärkelser som ris eller nudlar för att de ska absorbera saltet. Om det är en gryta, puree lite ris och lägg till det som ett förtjockningsmedel - det hjälper till och med ut saltet.
  • 3. Maskera den med syror och socker. Du kan försöka klämma lite citronsaft eller lägga till en vinäger till din maträtt förutom en nypa socker - den ökade surheten och sötma kommer att hjälpa till att maskera den alltför salta smaken. Tanken är att distrahera smaken från saltet genom att lägga till motsatta smaker.
  • Bild med titeln fixa en over-kryddat skål steg 9
    4. Sätta i en krämig komponent. Gör skålen krämig genom att lägga till grädde, kokosmjölk eller mosad avokado kan temperera den salta smaken. Tänk på tomatsås med tung grädde eller salt tacos med gräddfil.
  • Metod 3 av 3:
    Fixar en alltför kryddig maträtt
    1. Balansera värmen med lite sötma. Om du var lite tunghänt med chili peppar, lägg till lite socker eller honung till maträtten för att rätta till problemet. Se till att du använder mycket små mängder sötningsmedel så din smakliga maträtt blir inte till en efterrätt.
  • Bild med titeln fixa en over-kryddat skål steg 11
    2. Tillsätt syra. Använd sura vätskor som citron eller limejuice eller ättika för att motverka spiciness. Du kan till och med lägga till lite ketchup eller tärnad tomater för att öka surheten.
  • Bild med titeln fixa en over-kryddat skål steg 12
    3. Servera det tillsammans med en mejeriprodukt. Dairy kompletterar kryddiga livsmedel snyggt, eftersom kasein i mjölk förhindrar smärtreceptorerna på tungan från att känna värmen. De flesta kulturer med kryddig matlagning utnyttjar detta faktum. Spicy mexikansk mat serveras med gräddfil, heta indiska curries eller några turkiska kebab är parade med yoghurt, och buffelvingar kommer tillsammans med bleuost.
  • Bild med titeln fixa en överskridd skål steg 13
    4. Servera det med stärkelse. Precis som med mejeri, hjälper stärkelse mat att diffusa den kryddiga smaken. Försök att servera din maträtt med potatis, ris, pasta eller bröd för att göra det lättare att äta för dig eller dina gäster.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Använd ingredienser som är lämpliga för din maträtt. Om din hemlagad salsa är för salt, till exempel, tillsätt socker och limejuice. För att åtgärda samma problem med en skål med braised fläsk, kan du lägga till socker och rött vin.
  • Smaka din maträtt under hela matlagningsprocessen - det här är det bästa sättet att undvika överskryddor. Försök också att lägga salt mot slutet och bara en gång.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande