Hur man blir glad igen

Oavsett om du bara har en dålig dag eller handlar om pågående sorg eller depression, finns det saker du kan göra för att känna dig lyckligare. Denna artikel listar flera sätt att öka din lycka, börjar med snabb lycka boosters och gå vidare till råd för hantering av långsiktig sorg. Så, oavsett din situation, fortsätt att påminna dig om att du kan bli glad igen!

Steg

Metod 1 av 16:
Sätt ett leende på ditt ansikte.
1. Den enkla handlingen av leende kan ge dig en liten lycka boost. Det är sant även om du bara gör dig själv leende! Naturligtvis är det ännu bättre om du sätter dig i situationer där du inte kan låta bli att le. Titta på en rolig film. Ta en naturvandring på en solig eftermiddag. Ring upp en gammal vän och påminna om dina yngre dagar. Spela med en valp eller en hel kull av valpar!
  • Tänk på att omvänden är sant också: frowning, även om avsiktligt gör dig lite ledsenare, och scowling gör dig lite argigare.
Metod 2 av 16:
Praxis.
1. Reflektera över, eller till och med skriva ner, de saker du kan vara tacksam för. När någon form av bra sak händer i ditt liv, ta en stund att njuta av det och suga det i. Oavsett vad det är - hitta dina nycklar, få en bra plats på bussen, höra ett "bra jobb" från din lärare, förälder eller chef - var tacksam för det! När du börjar söka alla de lilla anledningarna måste du vara glad, börjar du känna igen mer av de större skälen där ute.
  • Försök skriva ner en lista med saker du är tacksam för när du står upp på morgonen, när du går och lägger dig på natten, eller båda. Ge det en ärlig ansträngning och listan kommer troligen att vara längre än du förväntar dig!
  • Definitivt träna tacksamhet när andra visar dig vänlighet. Ge ett äkta "tack" och ta ett ögonblick för att reflektera över det faktum att trots det du kanske hör på nyheterna eller se på sociala medier, det finns många bra människor i världen som försöker göra bra saker.
Metod 3 av 16:
Var snäll mot andra.
1. Goda gärningar som volontärarbete sprida lycka till andra - och till dig. Människor som är generösa med sin tid, talanger och till och med pengar tenderar verkligen att vara lyckligare övergripande. Att lägga ett leende på någon annans ansikte genom att betala för sitt kaffe, skovla snön av sin trottoar, eller skriva dem ett tankeväckande brev kommer att få dig att lea också.
  • Att bara tänka på att vara generös för andra kan ge dig en lycka boost-men faktiskt gör något generöst är så mycket mer uppfyllande!
Metod 4 av 16:
Träna regelbundet.
  1. Bildbeteckningen blir glad igen Steg 7
1. Få 30 + minuter av daglig träning för din övergripande hälsa. Ditt humör påverkas av många olika faktorer, inklusive fysisk aktivitet - eller brist på det. Om din kropp inte får den aktivitet som den behöver, är det inte heller din hjärna. Övning har en direkt effekt på ditt humör och övergripande lycka, frigör endorfiner som hjälper till att motverka effekten av stress på kroppen och få dig att känna dig glad.
  • Hitta en träningsrutin som du tycker om att göra. Börja jogga eller vandra. Spela squash. Prova något nytt (som skridskoåkning) som du tror att du kan njuta av, försök sedan något annat (som kvadratdans) om det inte fungerar.
  • Ge din kroppstid att vila och återhämta sig mellan träningssessioner och få tillräckligt med sömn på natten. Liksom motion är vila avgörande för att hålla dina energinivåer och ditt humör stadigt hela dagen.
Metod 5 av 16:
Ät en hälsosam kost.
  1. Bilden med titeln blir glad igen Steg 8
1. Hälsosam mat förbättrar ditt humör bättre än skräpmat. Vad du äter påverkar ditt humör direkt. Skräpmat kan få dig att må bättre i några minuter, men det är en kortsiktig "hög" som inte kommer att vara. För mer bestående humörförbättring, fokusera på att få mer lummiga gröna, hela korn, färska grönsaker och frukter i din kost och skär tillbaka på förpackade och tungt bearbetade livsmedel.
  • Öka ditt intag av Omega-3-fettsyror, som finns i livsmedel som linfrö, fisk, valnötter och tofu. Omega-3 stöder din hjärnfunktion och reglerar ditt humör.
  • Håll hydratiserad av dricksvatten regelbundet hela dagen. Problem som påverkar ditt humör, som huvudvärk och trötthet, kan bero på mild uttorkning.
Metod 6 av 16:
Njut av mer solljus.
  1. Bilden med titeln blir glad igen Steg 9
1. Att få vitamin D från solen kan öka din lycka. Vetenskapen bakom detta resultat är inte helt förstådd, men det är uppenbart att säsongsbetonad depression ofta uppträder på vintern när mängden dagligt solljus är mindre. Oavsett hur exakt vitamin D-anslutningen fungerar, det finns gott om anledning att tro att en bra dos av naturligt ljus kan göra underverk för ditt humör.
  • Det bästa sättet att få vitamin D från solljus är att exponera din hud, utan solskyddsmedel, till middagssolen. Syfte i ca 10-15 minuter om dagen, flera gånger per vecka, om du har blek hud, och längre om du har mörkare hud - men inte mer än hälften av tiden tar det dig att få en solbränna. Sätt på solskyddsmedel efter den punkten.
  • Om du bor någonstans med begränsat solljus, investera i en ljuslåda som ger en bra källa till naturligt ljus i motsats till fluorescerande ljus.
Metod 7 av 16:
Följ din passion.
  1. Bildbeteckningen blir glad igen Steg 6
1. Fokusera din tid och energi på de saker du verkligen värderar. Det här kanske inte kräver att du gör det stora livet, men istället för att anpassa dina befintliga prioriteringar i livet. Identifiera de saker som du verkligen är passionerad om-de saker som betyder mest för dig i livet och budgeten din tid i enlighet därmed. Få upptagen med att göra vad du älskar!
  • Om du älskar mode och skönhet, starta en blogg och skriv om kläder eller produkter. Utforska nya sätt att njuta av din passion.
  • Om du gillar att spela instrument, lära dig en ny sång, eller hämta en ny teknik som du har menat att träna.
  • Om du älskar att lära och skolan, utbilda dig själv ytterligare genom att ägna din tid till dina studier. Gå till biblioteket.
Metod 8 av 16:
Prova nya saker.
  1. Bildbeteckningen blir glad igen Steg 5
1. Driva lycka genom att göra positiva förändringar som exciterar dig. Livsupplevelser som orsakar olycka, som en arbetsförlust eller en uppbrytning, kan också vara ett utmärkt tillfälle att prova något nytt. Hitta något som du länge har velat göra men kände sig att ha hållit tillbaka från att göra - och gör det! Det kan vara en liten förändring eller en stor förändring, så länge det är en förändring som du vill och som stöder din egen lycka.
  • Till exempel kan du börja träna för en 5k, då en halv maraton, och äntligen en full maraton. Att komma i form och arbeta mot ett mål hjälper dig att känna dig lyckligare och mer självsäker.
  • Om du har förlorat ditt jobb, kanske är det dags att driva en ny karriär som verkligen exciterar dig.
Metod 9 av 16:
Håll dig upptagen.
  1. Bildbeteckningen blir glad igen Steg 2
1. Uppta ditt sinne och kropp istället för att fokusera på olyckliga saker. För att vara tydlig, det är lite av en fin linje här. Du vill vara upptagen nog att du inte har tid att bara sitta och stew över din sorg. Men försök inte att vara så super-upptagen att du lämnar ingen tid alls för att uppleva dina känslor. Det är okej att vara olycklig en del av tiden, och det är också okej att hålla upptagen så att du inte är olycklig hela tiden.
  • Att hålla upptagen genom att arbeta med dina händer verkar vara särskilt effektiv här. Försök att baka, matlagning, träbearbetning, nålpunkt, trädgårdsarbete, städning, spela piano eller en liknande hobby eller ny aktivitet.
  • Du kan försöka öka ditt arbetsansvar i ett försök att klättra upp stegen. Kom bara ihåg att inte kasta dig så långt in i ditt arbete som du lämnar ingen tid för dina känslor.
Metod 10 av 16:
Gör en att göra-lista.
  1. Bildbeteckningen blir glad igen Steg 1
1. Skriv ut dagliga mål du kan må bra om att uppnå. Sorg, sorg eller depression kan negativt påverka din känsla av syfte. Det kan göra det svårt att gå ut ur sängen varje morgon, än mindre göra något produktivt. Etablering av tydliga, enkla och utmanande men definitivt uppnådda mål kommer att bidra till att öka ditt fokus och motivation. Du vet vad du behöver göra varje dag, och du vill verkligen markera de sakerna från din checklista!
  • Lista saker som du kan göra idag för att göra dig produktiv. Du kan inkludera extremt små saker, som "borsta tänderna," Run-of-The-Mill men viktiga saker, som "plocka upp barnen" och aspirerande saker, som "Rök inte så många cigaretter som igår."
  • Skriv ut dina prestationer varje dag i slutet av dagen, om det fungerar bättre för dig. Lista över allt positivt du gjorde kan hjälpa dig att fokusera på dina framgångar.
Metod 11 av 16:
Inte självisolera.
  1. Bild med titeln blir glad igen Steg 3
1. Gå ut ur huset och runt andra regelbundet. Att bara vara runt andra människor kan vara till hjälp när du är sorg, deprimerad eller på annat sätt olycklig. Gå till offentliga platser så mycket du kan. I stället för att göra kaffe hemma, ta en kopp på en lokal plats. I stället för att läsa papperet hemma, läs det på biblioteket. Gå till en film istället för att stanna och titta på TV.
  • Att vara runt andra människor påminner dig om att livet fortsätter och världen fortsätter att snurra under båda goda dagar och dåliga.
  • När situationer uppstår som gör det svårt att fysiskt vara runt andra människor (till exempel Covid-19-pandemin), luta dig på teknik för att hjälpa dig att behålla sociala anslutningar.
Metod 12 av 16:
Luta på dina vänner.
  1. Bild med titeln blir glad igen Steg 4
1. Spendera tid och dela dina känslor med de närmaste. Om du känner för att prata om din sorg, hitta en nära vän eller älskad att öppna upp till. Även om du är en normalt privat person, kan prata om dina känslor vara till stor hjälp. Om du dock inte tycker om att prata om dina känslor, bara hänger med vänner och pratar om andra saker, sport, sport, etc.-Kan verkligen hjälp också.
  • Omgiv dig med människor som bryr sig om dig. Att ha människor runt kan du hjälpa till med att få din övergripande humör upp, även om du inte gör något i synnerhet.
  • Om du sorgar döden av en älskad, till exempel, kan du dela minnen av den person du har förlorat. Prata om de goda tiderna och dela historier. Titta på gamla bilder. Minnas.
  • Du kanske bara vill vara ensam ibland, och det är okej också. Lyssna på dina känslor och hitta rätt balans för dig.
Metod 13 av 16:
Var tålmodig med dig själv.
  1. Bild med titeln blir glad igen steg 10
1. Att hantera någon form av sorg är en lång och hård process. Det finns ingen hälsosam snabbfix för sorg, och det är okej. Att återvinna lycka är en process som måste ta tid, och det kommer definitivt att vara vägblåsor och motgångar längs vägen. Acceptera att det här är en del av processen, skära dig lite slack och fortsätt arbeta mot ditt mål.
  • Efter en uppbrytning är det till exempel okej att vara Mopey för ett tag. Låt dig vara ledsen och gå igenom rörelserna för lite. Det finns ingen tidtabell för hur länge processen ska ta, men det kan vara dags att börja försöka dra dig ur din funk efter några dagar.
Metod 14 av 16:
Skriv ner dina känslor.
  1. Bild med titeln blir glad igen Steg 11
1. Att identifiera din sorg är ett viktigt steg i att övervinna det. Skriv ner hur du känner, och gör det regelbundet-veckovis eller till och med dagligen. Att sätta dina känslor i ord hjälper dig att bättre acceptera och ta itu med dem. Att göra en lista ger också värdefull information om du vid något tillfälle väljer att se en rådgivare, terapeut eller läkare för hjälp med att hantera dina känslor.
  • Om du upplever depression kan du komma att tro att "det här är precis som jag ska känna."Identifiera och skriva ner vad du känner hjälper psykiskt att skilja dig från din depression och bli mer kapabel att hantera det.
Metod 15 av 16:
Prata med din läkare.
  1. Bild med titeln blir glad igen steg 12
1. Diskutera några tecken på depression och behandlingsalternativ. Att prata med din läkare är alltid ett bra val oavsett orsaken till din sorg, sorg eller depression. Var ärlig med dem om dina känslor och symptom. Om du är diagnostiserad med ett tillstånd som depression, kan de rikta dig till värdefulla resurser för att hjälpa till att återvända till en hälsosam sinnesstämning.
  • Ta med din beskrivning av hur du känner. Beskriv svårighetsgraden och konsistensen av känslorna. Var helt ärlig med din läkare.
  • Symptom på depression kan innefatta brist på intresse för dagliga aktiviteter, känslor av hopplöshet, ändringar i aptit, sömnmönster förändringar, låg energi, irritabilitet, hänsynslös beteende, mental dimma, ont och smärtor, och självljuds, bland annat.
  • Behandling av depression innebär vanligtvis en kombination av mentalvårdsterapi, positiva livsstilsförändringar, supportnät och i vissa fall-medicinering.
Metod 16 av 16:
Få hjälp i en kris.
  1. Bilden med titeln blir glad igen Steg 13
1. Nå ut direkt om du överväger självskada. Extrem sorg och depression kan få dig att känna sig isolerad, värdelös och tom, och kan leda dig att tänka på självskada eller ens självmord. Ignorera inte dessa känslor och skäms inte över dem. Prata med någon du litar på genast eller Ring nödtjänster (till exempel 911 i U.S.) Om du är i kris.
  • I U.S., Ring självmordsförebyggande livslinjen vid 1-800-273-8255. Uppringning 988 bör ansluta dig till livslängden som börjar i juli 2022.
  • Nå kris textlinje med meddelanden "hem" till 741741 i U.S. och Kanada, 85258 i Storbritannien och 50808 i Irland.

Tips

Om du sorgar på grund av förlust, kan du kämpa med bekymmer som du inte känner hur du ska och inte gå igenom skeden av sorg "Right" sättet. Tänk på detta sätt orsakar skuld och kan göra din sorg ännu värre. Sök support och vägledning medan du sorgar, men lita också på dina egna känslor om det rätta sättet för dig att uppleva sorg.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande