Hur man skapar lycka

Det finns så många mediemeddelanden som flyger runt att berätta vad som ska göra oss lyckliga: en ny bil, en snygg semester, ett kraftfullt och viktigt jobb. Den faktiska nyckeln till att skapa långvarig, verklig lycka kan dock vara mycket enklare. Genom att omskola dina tankar, ställa bra prioriteringar och engagera sig i positiv fysisk aktivitet kan du skapa lycka till dig själv, och du kan göra det utan att ha en förtroendefond. Dessutom kan du tillämpa dessa lektioner till världen i stort, skapa lycka till andra såväl som för dig själv.

Steg

Metod 1 av 4:
Skapa lycka genom att tänka positivt
  1. Bild med titeln Skapa lycka Steg 1
1. Slå inte dig själv för att känna sig olycklig. Forskare tror att lycka är till viss del bestämd av genetik. Vissa människor är bara födda för att vara lyckligare och mer optimistiska än andra. Om din lycka bör vara lite lägre än andra personer du vet, känner igen att du inte gör något fel.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 2
    2. Berätta för dig själv att du kan skapa mer lycka. Men även om du har en genetisk predisposition mot olycka, kan du fortfarande öka dina lycka nivåer genom att undvika negativa tankar och odla positiva. Det tar lite arbete, men det kan göras. Var optimistisk och hoppfull om din plan att skapa mer lycka i ditt liv.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 3
    3. Odla tacksamhet. Att uttrycka ditt tack för bra saker i ditt liv tillåter dig att uppskatta ditt liv mer och känna mer lycka. Oavsett om du är tacksam för något stort eller litet, vilket uttrycker din tacksamhet visar du bara hur lycklig du är.
  • Överväga Skapa en tacksamhet Journal För att hjälpa dig att starta dig på din väg för att känna dig mer tacksam. Detta hjälper dig att uppmärksamma de underbara händelserna och människorna i ditt liv.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 4
    4. Öva förlåtelse. En av de största skadorna på lycka håller på att smärtsamma minnen och känslor. Även om människor har skadat dig illa, försök att förlåt dem: Inte bara så att de mår bättre, men så att du kan släppa smärta som stör din väg för att skapa mer lycka. Tänk på hur smärtsamma upplevelser låter dig växa och mogna, och komma till villkor med ditt förflutna.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 5
    5. Uttrycka positiva känslor muntligt. Medan vi alla är frestade att ventilera om våra negativa känslor, kan prata om våra positiva känslor vara ännu viktigare att skapa långvarig lycka. När du känner dig glad, berätta någon eller skriv den i en journal. När du är upphetsad, nöjd eller stolt, känner dig fri att berätta världen. Detta kommer att hjälpa till att omskola din hjärna att fokusera på positiva tankar och känslor.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 6
    6. Meditera varje dag. Mediterar i 20 minuter eller mer om dagen kan göra dig snällare, mer avslappnad och kan träna din hjärna för att vara lyckligare. Du kan meditera på egen hand eller som en del av en grupp. Ta lite tid att hitta en avkopplande plats, tyst ditt sinne och släppa negativa tankar och energi. Du kommer inte bara att bli lyckligare på kort sikt men kommer också att bygga en väg för framtida lycka och fred.
  • Metod 2 av 4:
    Skapa lycka genom att ställa in värda prioriteringar
    1. Bild med titeln Skapa lycka Steg 7
    1. Omgiv dig med familj och vänner. Du är mer benägna att vara glad om du spenderar mycket tid med de människor du bryr dig om mest. Isolera inte dig själv. Socialt stöd är den viktigaste nyckeln till lycka - viktigare än pengar, ålder, ras eller kön.
    • Att äta en måltid med människor du bryr dig om kan vara särskilt viktigt. Bjud in en gammal vän över till middag eller ring upp en släkting för att skapa ett lunchdatum.
    • Visa dina kära som du bryr dig. Om du befinner dig som glider bort från viktiga relationer, hitta sätt att visa att dina vänner och familj är viktiga för dig. Gör dem en tjänst, ta med dem lite mat, eller bara ringa upp dem för att se hur de gör det. Gester som dessa kan stärka obligationer och göra det mer troligt att dina nära och kära kommer att vara en konstant närvaro i ditt liv.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 8
    2. Identifiera och utöva dina nyckelstyrkor. Människor är lyckligast när de är djupt engagerade i aktiviteter där de excel. Det här kallas "flöde." Tänk hårt om vad dina större styrkor är, och gravitera mot sätt för dig att utöva dessa styrkor varje dag. Ibland är dessa nyckelstyrkor en del av en karriär - ibland är de en hobby du kan göra för skojs skull. Men oavsett vad, gör tid varje dag för att göra vad du är bra på.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 9
    3. Fokusera på erfarenheter, inte på saker. Att förvärva ett nytt objekt kan göra dig lycklig för ett ögonblick, men att skapa varaktiga minnen kan ge dig lycka till en livstid. Gör mer tid för erfarenheter du verkligen tycker om, och spendera dina resurser för att driva nya aktiviteter istället för nya objekt. Fokusera för mycket på materiella föremål kommer att leda till "Hedonisk anpassning," vilket innebär att du bara vänjer dig för dina nya saker och så måste fortsätta att köpa fler och fler objekt för att känna samma rush. Motstå den cykeln genom att tänka på hur du vill spendera din tid, inte på hur du vill spendera dina pengar.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 10
    4. Var tankeväckande om hur du planerar dina dagar. Förvänta dig inte lycka att bara komma till dig. Planera tid för vad som ger dig glädje och undvik aktiviteter som tar ner dig. Se till att du planerar tid för träning och fritidsaktiviteter, dina hobbyer, och för dina nära och kära. Lycka är svårare att uppnå när du bara cykla genom arbete, tv och sömn.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 11
    5. Bestäm om ditt jobb gör dig lycklig. Om ditt nuvarande jobb får dig att känna dig stressad, rusad eller deprimerad, kanske du vill ompröva din karriärväg. Helst bör ditt jobb ge massor av "flöde," där du kan absorberas i meningsfulla uppgifter där du excel. Om ditt jobb inte ger denna tillfredsställelse, överväga en karriär som ger dig det "flöde" känsla. Dina dagar kommer att flyga med!
  • Kom ihåg att pengar inte motsvarar lycka. Medan det är viktigt att ha dina grundläggande behov träffas som mat, bostäder och vård, har mycket rikedom inte tillräckligt för att göra dig lycklig. Stanna inte i en eländig karriär bara för att den betalar bra.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 12
    6. Vara upptagen, men inte överplanerad. De lyckligaste människorna har mycket att göra, men känns inte för stressad om att uppnå sina uppgifter. Hitta en lycklig balans i ditt schema så att du är konsekvent produktiv men inte överarbetad. Det kan innebära att du planerar tid i din dag för meditation, en promenad utomhus, eller en kaffepaus för att ge dig tid att ladda. Försök inte göra allt på en gång!
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 13
    7. Driva meningsfulla aktiviteter. Meningsfulla aktiviteter är de som hjälper andra och inte bara själv. Medan meningsfulla aktiviteter ibland kan känna sig som en börda på kort sikt, kan de också ge dig stor tillfredsställelse på lång sikt. Volontär för en organisation du bryr dig om, donera din tid och pengar till en bra sak, eller ta dig tid att hjälpa till med en vän i nöd. Även volontärarbete i bara två timmar varje vecka kan leda till större lycka och en längre livslängd.
  • Metod 3 av 4:
    Skapa lycka genom att göra fysiska förändringar
    1. Bild med titeln Skapa lycka Steg 14
    1. Håll upp en hälsosam livsstil. Kroniska sjukdomar och hälsoförhållanden kan leda till olycka. Om möjligt, behåll goda vanor för att hålla ditt humör högt och se regelbundet en läkare för att förhindra att kroniska hälsoförhållanden försämras.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 15
    2. Upprätthålla en hälsosam hjärnkemi. Mycket av det som gör människor lyckliga är situationella, men det finns också fysiska egenskaper bakom känslor av lycka: serotonin, dopamin och oxytocin alla tillåter en kropp att känna sig glädje och anslutning till andra. Ibland kan dessa kemikalier störas eller obalanseras, vilket leder till depression. Om ingen av dina livsstilsförändringar tillåter dig att skapa lycka, kan du behöva konsultera en läkare för att få rätt medicinering för att återfå din balans och din lycka.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 16
    3. Träna varje dag. Fysisk aktivitet leder till mer positiva känslor och kan hjälpa till att bekämpa negativa. Du behöver inte vara en stjärna idrottsman för att få de positiva effekterna: även lätt aktivitet i bara 20 minuter om dagen kan räcka för att höja ditt humör och känna sig mer hoppfullt om livet.
  • Prata alltid med din läkare innan du börjar en ny träningsregim. Din läkare kommer att kunna styra dig till det säkraste sättet att börja träna och se till att du undviker skada.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 17
    4. Göra fysisk kontakt med någon. Emotionella förbindelser med andra människor är viktiga för lycka, men fysiska förbindelser hjälper också människor att vara glada och känslomässigt friska. Kramar, kyssar, med sex med en kärleksfull partner, eller bara att få en massage kan alla utlösa lyckliga känslor.
  • Om du är en vuxen i ett romantiskt förhållande, försök att initiera en romantisk kväll med massor av positiv touch. Göra detta fysiska förhållande en prioritet och göra tid för kyssning, snuggling och sexuella relationer.
  • Om du inte är i ett romantiskt förhållande, se om du kan få en kram från en nära vän. Om du bor långt ifrån alla dina nära och kära, försök att få positiv touch på andra sätt: du kan få ditt hår gjort, planera en massage eller få en manikyr eller pedikyr.
  • Om du inte är bekväm med fysisk kontakt från andra människor, överväga att göra vänner med djur i nöd. Petting ett djur kan ha många av samma fördelar som kramar en annan person. Tänk på katt sitter eller dogsit, eller till och med volontärarbete på ett skydd.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 18
    5. Leende. Även om du inte känner dig lycklig, verkar som om du är glad kan hjälpa dina känslor att komma ikapp till dina ansiktsuttryck. Även om effekterna inte kan vara långvariga, kan de ge en kortvarig ökning av dina lycka. Leende har också visat sig lindra stress.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 19
    6. Få en god natts sömn. Sova en extra timme varje natt är viktigare än pengar när det gäller att bygga långvarig lycka. Andra viktiga ingredienser till sovande väl inkluderar att ställa upp sängtidsritualer (vanligtvis utan skärmar som datorer eller tv-apparater), med en cool, mörk plats att sova, undviker för mycket koffein och minimerar stress.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 20
    7. Ät mer frukter och grönsaker. Ju mer frukt och grönsaker du äter, den lyckligare du kommer att känna på lång sikt. Att äta minst sju portioner av frukter och grönsaker per dag är det perfekta numret, men någon ökning av ditt frukt och grönsaksintag hjälper dig att känna dig friskare och lyckligare.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 21
    8. Tillbringa tid utanför, speciellt på soliga dagar. Även bara 20 minuter om dagen kan göra en stor skillnad i ditt humör, och ju mer "naturlig" miljön är desto bättre. Försök att schemalägga en promenad eller en jogga i utrymmen som är gröna och öppna.
  • Om du inte kan komma ut, försök att föreställa dig själv i en fredlig, utomhusmiljö. Du kan få många av samma fördelar som du faktiskt skulle vara ute.
  • Se till att du behåller din hälsa när du är utomhus på soliga dagar. Använd solskyddsmedel, solglasögon och en hatt för att minimera solbränna. Och se till att du blir hydratiserad när vädret är varmt.
  • Metod 4 av 4:
    Skapa lycka till andra
    1. Bild med titeln Skapa lycka Steg 22
    1. Gör dig glad genom att göra andra glada. Förutom att driva din egen lycka kan du också försöka ge glädje åt andra. Inte bara kommer världen att dra nytta av dina hjälpande händer, men du kommer också. Människor som agerar osjälviskt tenderar att vara lyckligare och mer nöjda på lång sikt än människor som främst agerar för sin egen vinst.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 23
    2. Tillbringa dina pengar på andra. Snarare än att spendera dina pengar enbart på dig själv, överväga att spendera det på andra genom presenter eller välgörenhetsgivare. Människor som spenderar pengar på gåvor tenderar att vara lyckligare än människor som köper föremål för sig själva. Dessutom kommer dina nära och kära att känna sig tacksamma och rörde att du tänkte på dem när du plockade ut sin perfekta present. Charitable donationer kan öka lycka i andra genom att låta dem få tillgång till nödvändig sjukvård, fattigdomsavlastning eller utbildning.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 24
    3. Arbeta i ett jobb som hjälper andra. Om du känner dig eländig på jobbet och hemma, överväga att ändra din karriär till en som mer direkt skapar en positiv inverkan på andra. Du kan till exempel fungera som brandman, lärare, socialarbetare eller nonprofitchef. Ett bra jobb kommer att göra dig lyckligare och de som du hjälper.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 25
    4. Volontär på en organisation vars orsak du bryr dig om. Volontärer är nödvändiga för framgången med nonprofits som hjälper till att bekämpa hunger, fattigdom, sjukdom och förtryck. Faktum är att volontärer i USA ensam ger över 160 miljarder dollar värd ekonomiskt värde till sina utvalda organisationer.
  • Bild med titeln Skapa lycka Steg 26
    5. Utföra en slumpmässig handling av vänlighet. Slumpmässiga handlingar av vänlighet har potential att göra någons dag. Kanske ännu viktigare, de kan inspirera vänlighet i andra. Vänlighet kan ganska bokstavligen vara smittsam. Varför inte öka världens glädje genom att:
  • Leende på en främling.
  • Köpa en kaffe för den person som står bakom dig i linje.
  • Hjälper en främling väska hans eller hennes matvaror.
  • Utdela behandlingar till dina medarbetare.
  • Tips

    Kombinera flera metoder för att skapa lycka mest effektivt. Till exempel, börja meditera dagligen samtidigt som du behåller en tacksam tidskrift och sover mer varje natt.
  • Ha tålamod. Lycka handlar inte bara om hur du känner för tillfället: det handlar också om hur du behåller ett meningsfullt liv på lång sikt. Du kan fortfarande uppleva magerad sorg, även om du har alla ingredienser till ett övergripande lyckligt liv: Var tålmodig med dig själv under de sorgliga tiderna och förlåta dig själv för eventuella misstag du gör.
  • Ignorera mediemeddelanden om vad som gör oss lyckliga. Det kan vara svårt att skilja mellan vad som faktiskt kommer med oss ​​långvarig glädje och vad som kommer att föra flyktiga - men i slutändan otillfredsställande - nöje. Kom ihåg att lycka inte kan köpas, och att du inte är i en lyckokonkurrens! Bara leva ditt liv på ett sätt som ger mening åt dig själv och andra.
  • Känn dig fri att prata om din strävan efter lycka med andra. Nå ut till vänner, kära och experter som kanske kan ge stöd till dig när du arbetar med att skapa lycka. (Och skriv sedan ner hur tacksam du är när de stöder dig!)
  • Varningar

    Eventuella större fysiska förändringar i din kost, din träningsregim, eller till dina mediciner, bör diskuteras med en läkare i förväg. Dessa förändringar kan vara till stor hjälp men kan också ha biverkningar eller andra konsekvenser som endast en läkare kan utvärdera.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande