Hur man är assertiv utan att vara oförskämd

Assertiveness är en kommunikationskunskap samt ett beteende. En assertiv person uttrycker sina tankar och känslor i direkta och lämpliga sätt. De respekterar också tankarna, känslorna och övertygelserna hos andra människor.Att veta hur man är självständig utan att vara oförskämd eller aggressiv är en viktig livskunskap.

Steg

Metod 1 av 4:
Kommunicera självständigt
  1. Bild med titeln förvirrad kvinna.jpg
1. Identifiera dina behov och känslor. Ta reda på när du inte känner att du behandlas med respekt. Tänk på situationer när du kände dig ångrullad. Tänk sedan på hur du vill bli behandlad i dessa situationer.
  • När du identifierar dina behov och känslor kan du utveckla förväntningar på hur du vill bli behandlad i framtiden.
  • Bild med titeln Jewish Guy säger No.jpg
    2
    Har tydliga gränser i åtanke. Vet vad du är villig att göra eller vad som skulle betyda att du går för långt. Om du känner till dina gränser, så behöver du inte söka efter dina gränser i mitten av en stressig situation.
  • Till exempel, om din bror ofta frågar dig om pengar, och du är inte säker på hur man hanterar det, har ett exakt nummer i åtanke för hur mycket du är villig att ge. Om du inte är villig att ge några mer pengar, vet det innan du pratar med honom och var redo att hävda dina gränser.
  • Bild med titeln Kvinna lyssnar på man.jpg
    3. Förklara hur du känner och vad du behöver. När du är assertiv förklarar du hur du känner och vad du behöver, utan att vara oförskämd eller aggressiv. Dessa färdigheter kan hjälpa dig att stå upp för dig själv och fortfarande behandla andra personer med respekt.Förmedla dina åsikter, tankar och känslor på ett respektfullt sätt. Om du känner dig osäker på att förklara dina känslor, försök skriva dem först eller öva vad du kanske säger.
  • Till exempel, kanske du vill ha en höjning på jobbet, men du har inte hittat ett bra sätt att prata om det än. Det bästa resultatet skulle ha möjlighet att få dig att höra och få din begäran om en höjning som accepteras.
  • Bild med titeln pojke och välklädd man talk.jpg
    4. Vara enkel. Det kan vara svårt att helt enkelt berätta för någon vad du vill, speciellt om det är trevligt är en av dina starkare egenskaper. Du kanske känner att det verkar oförskämt att faktiskt säga vad du tycker. I själva verket är det dock inte oförskämt alls. Slår runt busken kommer att göra dig passiv eller böjbar. Projekt självmedvetenhet och styrka så att du kan få dig utan att behöva argumentera.
  • Inte sugarcoat din position för att göra det verkar mer välsmakande. Till exempel, om du vill att din moster ska sluta släppa av oanmälda, säg något som "Moster Ida, börja ringa innan du kommer över. Det kommer att ge mig tid att förbereda dig för ditt besök." Säg inte, "Moster Ida, skulle det vara bra med dig om du ringer mig ibland innan du kommer över? Men bara om det är bekvämt för dig, jag tänker inte på något sätt."
  • Bild med titeln avslappnad kvinna pratar.jpg
    5. Be om ursäkt för dina åsikter eller behov. När du är assertiv äger du dina känslor och behov, och du känner dig berättigad att ha dem. Be om ursäkt för att du behöver få vad du behöver.
  • Bild med titeln ung kvinna ler.jpg
    6. Öva självständig icke-verbal kommunikation. Kommunikationen sker både med ord och med kroppsspråk. Det sätt du presenterar din position kommer att påverka hur den är mottagen. För att ha assertiv icke-verbal kommunikation, öva några av dessa färdigheter:
  • Underhålla ögonkontakt.
  • Stå eller sitta med bra hållning.
  • Tala med en lämplig ton och volym av röst.
  • Håll din kropp avslappnad och lugn.
  • Bild med titeln kvinna hjälper ledsen man.jpg
    7. Visa uppskattning för den andra personen. När du kommunicerar säkert, känner du också igen bidrag från den andra personen. Du kan fortfarande be om vad du vill, men du bör erkänna när den andra personen har gjort medgivanden eller har förmedlat sina känslor. Annars kan du komma över som ointresserad och oförskämd.
  • Bild med titeln Stressed man.jpg
    8
    Hantera din stress. När du är stressad är det ofta det fall du tycker att du inte har kontroll över en situation. Detta kan påverka hur du svarar i en given situation. Du kan vara mer benägen att svara aggressivt eller passivt. Hantering av stress är integrerad att kommunicera självständigt.
  • Bild med titeln klocka på 4 o clock.jpg
    9. Välj en lämplig tid att ha en konversation. Om du är trött eller hungrig, vänta tills du har löst dessa problem innan du påbörjar en konversation. Du kan förlora din cool snabbare och stöta på så oförskämd om du inte känner dig mycket bra.
  • Bild med titeln Två tjejer pratar om Neurodiversity.jpg
    10. Öva och vara tålmodig. Att lära sig att vara självständig tar tid och övning. Börja träna dina assertivitetstekniker i små situationer, till exempel att berätta för din vän att du inte vill titta på en viss film. Bygga på varje erfarenhet och snart kommer du också att vara assertiv i andra situationer.
  • Metod 2 av 4:
    Försöker assertiva tekniker
    1. Bild med titeln man pratar med vän.jpg
    1. Prova den trasiga rekordtekniken. I den här tekniken återställer du dina känslor eller behöver varje gång någon försöker argumentera eller distrahera dig. (Till exempel, "Snälla sluta göra sexistiska skämt." "Jag hittar inte sexistiska skämt roliga.") Detta är ett sätt att hålla fast vid dina principer utan att respektera den andra personen.
    • Till exempel kan du försöka returnera ett skadat objekt till en butik för att få återbetalning. Om clerk försöker erbjuda dig andra alternativ (fixa objektet eller berätta att det inte är skadat), fortsätt att upprepa att du vill ha en återbetalning.
    • Denna teknik är självständig snarare än oförskämd, eftersom det låter dig göra din punkt genom att klart vad du vill ha på ett icke-offensivt sätt. Kroppsspråk och ton är viktiga här. Du vill inte skrika eller behandla den andra personen dåligt. Ditt enkla uttalande är tillräckligt med.
  • Bild med titeln man lyssnar på kvinna.jpg
    2. Prova dimma tekniken. Använd frasen, "Du kan vara rätt", när någon försöker dra dig till ett argument. På så sätt erkänner du att den andras synpunkter kan ha merit, men du är självsäker i din position. Överens om betyder inte att du bygger ner och ändrar dig.
  • Till exempel, om någon säger, "din frisyr ser dumt ut," du kan svara med, "Du kanske har rätt."De kan fortsätta:" Hörde du inte mig? Du ser ut som en förlorare."Svara med att säga," Du kanske har rätt, men det kommer att växa tillbaka."
  • Denna teknik är assertiv snarare än oförskämd. Eftersom du håller med antagoniseraren tar du ut vinden ur deras argument och håller samtalet från eskalerande. Det är svårt för den andra personen att argumentera med dig när du kan komma överens med dem. Dessutom säger "du" kan "vara rätt" bekräftar inte att mobbningen är rätt, bara att de kan vara. Alla har rätt till sin egen åsikt.
  • Bild med titeln Kvinna talar om hennes känslor.jpg
    3. Använd I-uttalanden. Detta är en vanlig teknik som undervisas i nästan varje självförtroendeutbildning. Ett jag uttalande är när du börjar en mening med "jag ..." Det är framgångsrik eftersom det fokuserar på vad du behöver utan att sätta den andra personen i ett hörn. Du tillåter den andra personen att tänka, känna och göra vad som är bäst för dem.
  • Att använda ett I-uttalande är en assertiv teknik snarare än en oförskämd eftersom du tar ansvar för dina känslor. Du skyller inte på den andra personen. "Jag" uttalanden är ett bra sätt att öppna upp kommunikationen så att problemet kan lösas.
  • Prov I-uttalanden är: "Jag känner mig arg när du använder sarkasm," "Jag känner mig förolämpad när du lägger dina önskningar före min" eller "Jag känner mig ont när du pratar med mig så."
  • Bild med titeln transgender kille pratar.jpg
    4. Var artig men fast. Stanna inom gränsen för artighet medan du också uttrycker dig själv. Efter att ha sagt vad du behöver säga, lyssna på den andra sidan. Det finns inget behov av att höja din röst att höras. Det finns mer kraft (och artighet) för att vara lugn och samlad.
  • Det sagt, undvik att vara för smiley eller giggling efter att du säger din bit. Du kan vara artig utan att undergräva dig själv. Bara ljuset på det här sättet om det är lämpligt för vad du pratar om.
  • Metod 3 av 4:
    Erkänna skillnaden mellan självförtroende och elakhet
    1. Bild med titeln Scowling Man i Raincloud Shirt.jpg
    1. Förstå vad elakhet ser ut. Rudeness är en frånvaro av respekt för den andra personen, deras känslor, deras övertygelser och deras åsikter. När någon är oförskämd, är de mer benägna att vara sarkastiska, arg, missbrukande eller mobbning.
    • Rudeness kan också inkludera skrik, stötande språk, vilket gör hot, skrämmande gester som pekar eller ens shoving.
    • Till exempel: Raj och Josh väntade i linje hela natten för konsertbiljetter. De är glada att se linjen äntligen flytta. De har sparat i veckor för att ha råd med dessa biljetter. Plötsligt tvingar en grupp äldre killar sin väg i linje före Raj och Josh. "Hej, vi har varit här hela natten. Du kan inte klippa framför oss ", säger Raj. "Se, du lite freak, jag rör mig inte så stänga den," skriker en av mobbarna när han lägger sitt ansikte i Rajs ansikte och jabs hans finger i Rajs bröstkorg för betoning som han pratar.
    • Som en illustration av elakhet visar mobbningen inte respekt för Raj och Josh, för deras rättigheter och deras åsikter. Han är missbrukande, han skriker, använder offensivt språk och är skrämmande med sitt kroppsspråk.
  • Bild med titeln Kvinna talar till vän.jpg
    2. Förstå vad det innebär att vara assertiv. Att vara assertiv är att "uttrycka dig effektivt och stå upp för din synvinkel, samtidigt som man respekterar andras rättigheter och övertygelser."Assertiveness involverar alla dina kommunikationsförmåga, vilket betyder dina ord, dina handlingar, ditt kroppsspråk och din röstton och ansiktsuttryck. När en person meddelar sig självständigt är alla dessa element i harmoni. Enkelt uttryckt är självförtroende att vara övertygad utan att vara aggressiv.
  • Bild med titeln Peeved Woman.jpg
    3. Observera att assertiva människor håller sin ilska i kontroll. Ibland kommer du att känna dig arg, och ibland kommer din ilska att vara mycket motiverad. En självhäftande person kommer att tala upp, vara respektfull när man talar kraftigt efter behov, medan en aggressiv person kommer att lasa ut (med ord eller handlingar).
  • Assertive människor kritikerar tankarna / beteendet, inte individen. "Det var väldigt skadligt för dig att göra de rasiella kommentarerna till Mika" skiljer sig från "Du är en rasistisk gris."
  • Bild med titeln man frågar kvinna en fråga.jpg
    4. Känna igen respekt För den andra personen. Assertiveness är rotad i ömsesidig respekt. Utan båda parter som respekterar varandra kan du inte kommunicera självständigt. Istället är dialogen fylld med aggression eller passivitet. När du har respekt för den andra människans känslor, kan du få det du vill utan att gå på andras tår.
  • Metod 4 av 4:
    Erkänna din kommunikationsstil
    1. Bilden med titeln arg man.jpg
    1. Känna igen ett aggressivt svar. Kommunikationsstilar lärs av våra tidigaste år så det kan vara svårt att berätta vilken självständighet som ser ut.Om ett barn observerar aggressiva interaktioner, kommer de sannolikt att anta den stilen. Någon kan svara aggressivt för dig när du får när du vill. Den andra personen sätts på defensiv och känns skrämmande.Ett aggressivt svar kan se ut så här:
    • En person säger, "våra gäster kommer att anlända någon minut. Tror du att du kan få mig en ren skjorta någon gång i det här århundradet?"Den andra personen svarar med," Jag måste slutföra att få maten klar. Varför går du inte av din lata duff och få din egen rena skjorta?"Båda människor kommunicerar aggressivt. Var och en syftar till att få vad de behöver utan hänsyn till den andra personen.
  • Bild med titeln Sad Man ser ner.jpg
    2. Känna igen ett passivt svar.När någon får vad de vill ha ur en situation, kan det hända att du känner dig irriterande, arg eller utnyttjad. Om du svarar passivt, kommer du inte att stå upp för dina egna behov.Ett passivt svar kan se ut så här:
  • En person säger, "våra gäster kommer att anlända någon minut. Tror du att du kan få mig en ren skjorta någon gång i det här århundradet?"Den andra personen svarar med," Bra. Jag antar att maten bara kommer att vara sen. Skyll inte på mig om alla klagar."Den första personen är fortfarande aggressiv och den andra personen svarar passivt. Man får vad han vill, medan den andra inte står upp för hennes behov.
  • Bild med titeln Mansplainer irriterar Woman.jpg
    3. Bestäm om du använder ensidig självförtroende. Även om den andra personen är aggressiv eller passiv, reagera med självförtroende. Hävda dina rättigheter och känslor genom att berätta för den andra personen vad du inte gillar. Berätta för den andra personen vad du behöver.
  • En person kan säga, "våra gäster kommer att anlända någon minut. Tror du att du kan få mig en ren skjorta någon gång i det här århundradet?"Den andra personen kan reagera med hjälp av:" De rena skjortorna hänger i garderoben. Jag måste slutföra att få maten klar."Även om den första personens begäran fortfarande är aggressiv och sarkastisk, kan den andra personen reagera sig självständigt. Hon kunde vidare hävda sina rättigheter och känslor genom att berätta för den första personen som hon inte gillar sarkasmen och att hon skulle uppskatta det om han skulle se att de båda är upptagna att bli redo för festen.
  • Bild med titeln Kvinna med Bindi Talar till Friend.jpg
    4. Känna igen assertiva svar. I ett assertivt svar känner både dig och den andra personen respekterad och hört.Även om du har lärt dig att svara aggressivt eller passivt, kan du fortfarande lära dig att kommunicera självständigt och respektfullt.
  • En person säger, "våra gäster kommer att anlända någon minut. Har jag några rena skjortor?"Den andra personen svarar med," Ja, det finns flera i garderoben. Jag behöver ungefär fem minuter med maten."Båda människor tar upp sina behov samtidigt som de respekterar de andra.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande