Hur man bygger ett hälsosamt förhållande

Friska förhållanden gör att du kan uttrycka din individualitet (både med och utan din partner), ta fram det bästa i båda av er och uppmuntra tillväxt. Speciellt om du är i ett nytt förhållande är det bäst att ställa en grund för ett positivt och hälsosamt förhållande från början. Genom att ställa in fokus på respekt och hjälpsam kommunikation kan du njuta av ett hälsosamt och tillfredsställande förhållande.

Steg

Del 1 av 3:
Kommunicera effektivt
  1. Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 1
1. Tala högre. Förvänta dig inte att din partner kan läsa ditt sinne eller "räkna ut det."Om du har ett behov eller vill uttrycka något, måste du kommunicera det själv. Det är inte rättvist för dig eller din partner när du inte kommunicerar dina behov. På samma sätt, håll inte i de saker som stör dig. Om något stör dig, säg något till din partner.
  • Om du inte vet hur man börjar en konversation, säg "Det finns något i mitt sinne och jag skulle vilja ha det om du lyssnade."Du kan också säga," Något stör mig och jag känner att vi ska prata om det."
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 2
    2. Lyssna noga. En del av ett hälsosamt förhållande är att veta när man ska prata och när man ska lyssna. Utveckla dina lyssningsförmåga genom att inte avbryta och låta din partner avsluta sina tankar och känslor. Verkligen lyssna, och försök inte komma med ett svar medan din partner pratar.
  • Använd aktiva lyssningsförmåga genom att återspegla innehållet och känslorna av vad din partner säger. Säg, "Låt mig se till att jag förstår. Jag hör att du säger att du är upprörd att jag inte berättade för dig vilken tid jag skulle vara hemma, och du önskar att jag skulle ha sagt något tidigare för att du var orolig."
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 3
    3
    Skapa friska gränser. Gränser är inte avsedda att du känner dig fångad - de är skapade för att upprätthålla respekt och förstå förväntningar i förhållandet. Om något får dig att känna sig obekväma, ta upp det och diskutera hur saker måste förändras och hur var och en av er kommer att göra ändringar. Om en person vill spendera mycket tid tillsammans och den andra inte är det viktigt att ställa in en gräns för hur mycket tid som är lämplig tillsammans och ifrån varandra.
  • Du kanske till exempel vill skapa sexuella gränser (som är sexuellt exklusiva) och sociala gränser (med en natt i veckan utsedd för vänner eller aktiviteter).
  • Låt inte din partner kontrollera dig och inte ställa in för att styra din partner. Ställa in gränser innebär att respektera varandra och hitta kompromisser för att göra förhållandet att fungera bra.
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 4
    4. Kommunicera tydligt. Utan tydlig kommunikation kan ett förhållande snabbt ta ut det värsta hos människor. När du har ett behov eller ett behov, uttrycka det till din partner tydligt. Slå inte runt busken eller säg något du tycker kommer att behaga din partner när det gör dig olycklig. Försök använda "I uttalanden" för att uttrycka dina känslor, göra en observation eller dela din åsikt. I uttalanden gör att du kan uttrycka dig tydligt och direkt och ta ansvar för dina egna tankar och känslor samtidigt som du undviker skylla och anklagelser mot andra.
  • För att korrekt kommunicera, säg, "Jag tror / känner / vill ha ... när….. därför att…."Till exempel," Jag känner mig upprörd när du lämnar dörren öppen eftersom rummet blir kallt och dragigt."
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 5
    5. Express känslor. Dela dina tankar och känslor med din partner och vara öppen för de känslor som uppstår. Visa intresse för din partners känslor och stödja dem under stressiga situationer. Att ansluta känslomässigt med din partner kan du empati med sin erfarenhet.
  • Om du känner dig känslomässigt frånkopplad från din partner, börja ställa frågor om känslor (och skyll inte eller gör antaganden). Genom att upptäcka din partners känslor kan du börja känna dig mer medkänsla mot dem.
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 6
    6. Checka in med varandra. Göra tid regelbundet för att diskutera förhållandet. Ibland kan förändringar uppstå eller scheman vara upptagna och du kan sakna tid att ansluta eller prata om saker. Du kanske vill ta upp relationsmål och förväntningar, eftersom dessa ibland kan förändras. Ignorerar svåra ämnen eller hoppas att de kommer att gå bort är ett sätt för ett förhållande att smula.
  • Ett exempel på incheckning kan vara, "Hej, är du ok efter vår meningsskiljaktighet igår? Jag ville bara se till att det inte var några kvarvarande känslor eller saker vi inte beslutade."
  • Fråga din partner om du är på samma sida när det gäller förhållandet förväntningar. Du kan diskutera att flytta ihop, sexuell tillfredsställelse, äktenskap, barn eller planer på att flytta. Vara tydlig på vad du vill och hur din partner passar in med det.
  • Del 2 av 3:
    Behandla varandra väl
    1. Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 7
    1. Skapa en grund för respekt. Relationer kan vara roliga och spännande tidigt, men det är viktigt att du och din partner är rotade i förhållande till. Agera på sätt som kräver respekt från din partner.Sträva efter att behandla varandra med respekt hela tiden, även när du är arg på varandra.
    • Din partners önskemål, tankar och känslor har värde. Kommunicera med din partner som du överväger det sätt de känner. Ömsesidig respekt är en viktig del av att göra ett hälsosamt förhållande.
    • Prata med din partner om att skapa respekt i ditt förhållande. Bestäm "Do`s" och "Don`ts", till exempel namn som ringer eller sexuell touch.
    • Du kanske vill genomföra "rättvis kamp" regler. De är följande:
    • Inget förnedrande språk
    • Ingen blaming
    • Ingen skriker
    • Ingen användning av våld
    • Inget prat om skilsmässa / bryta upp
    • Försök inte berätta för din partner vad de tänker / upplever / känner
    • Stanna kvar i
    • Vändning talar
    • Använd tidsutgångar vid behov
    • Gör dem lyckliga
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 8
    2. Uppskattar varandra. Ett hälsosamt förhållande bör vara en där du och din partner känner sig uppskattad. Ofta är relationer byggda av många små saker som läggs till en ovanpå den andra. Hitta de saker som din partner gör för dig och säger "Tack."I stället för att fokusera på misstag gör din partner, fokusera på hur din partner lägger till ditt liv. När du märker något, tala ut och visa din uppskattning.
  • Fråga din partner hur de tycker om att känna sig uppskattade. Skriv en anteckning eller ett kort, eller göra ett försök att säga "tack" ofta.
  • Låt din partner veta hur du gillar att uppskattas. Säg, "Det betyder mycket för mig när du märker de saker jag gör för dig."
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 9
    3. Tillbringa kvalitetstid tillsammans. Det är lätt att övergå från ansikte mot ansikte tillsammans till digital kommunikation. Ändå kan ibland meningslösa i översättning eller icke-verbal kommunikation blir obefintlig. Spendera kvalitetstid tillsammans kan hjälpa till att stärka ditt förhållande och öka bindningen du och din partner känner sig tillsammans.
  • Hitta aktiviteter som du kan göra tillsammans regelbundet. Det kan vara så enkelt som att njuta av en kopp kaffe tillsammans varje morgon eller läsa tillsammans på natten.
  • Att försöka något nytt tillsammans kan vara ett roligt och spännande sätt att spendera tid tillsammans. Du behöver inte göra någonting galet - även gå ut till middag på en ny restaurang eller försöker en ny mat kan vara en rolig upplevelse.
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande steg 10
    4. Ge varandra utrymme. Ingen person kan uppfylla allt och varje roll för en annan person. Låt din partner ha tid med vänner och familj och engagera sig i hobbyer. Det är viktigt för varje person att ha sina egna vänner och aktiviteter som är åtnjutna på egen hand. Medan du kanske vill spendera varje ögonblick tillsammans under början av förhållandet, respektera varandra för att spendera tid och vet att tiden som spenderas ifrån varandra betyder inte något negativt för förhållandet. Stöd till din partner för att upprätthålla vänskap.
  • Undvik att ge upp dina vänner eller trycka på din partner för att ge upp vänner. Det är viktigt att ha vänner och det emotionella stöd de tillhandahåller. På samma sätt, låt inte din partner diktera om du kan se din familj eller inte.
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 11
    5. Förvänta ändringar. Vet att ditt förhållande sannolikt kommer att förändras. Tillåt tillväxt för dig själv, din partner och för själva förhållandet. Erkänna att förändringar i ditt förhållande är möjligheter till ny tillväxt. Förändring är oundvikligt, så välkomna förändringar och acceptera att förhållandet kommer att anpassa sig.
  • När förändringar händer, ta ett djupt andetag och hantera dem en efter en.
  • Del 3 av 3:
    Förbättra ett ohälsosamt förhållande
    1. Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande steg 12
    1. Se en terapeut. Om du är fångad i ohälsosamma mönster och vill förbättra dem, fråga din partner att se en terapeut tillsammans. En terapeut kan hjälpa dig att bryta ohälsosamma mönster som du kan känna dig instängd i, som att skrika, skylla, isolera, göra antaganden och inte kommunicera effektivt. Det kan också hjälpa till med känslomässig undvikande, modifierande beteende och ändra de synpunkter du har av ditt förhållande. Att se en terapeut betyder inte att ditt förhållande är dömt - det betyder att du är villig att arbeta tillsammans för att förbättra det.
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande Steg 13
    2. Släpp av med kod. Dysfunktionellt beteende i ett beroende förhållande kan se ut som en person som stöder eller möjliggör den andra personens oansvarighet, oanvändning, missbruk eller dålig hälsa. Om du är enabler kan du känna dig skyldig om du inte hjälper, även om du vet att det gör ont i din partner på lång sikt.Kodpendens är ofta rotad i barndomen och kan innebära förtryckta känslor (inte talar upp när du har ett behov och håller tyst för att undvika en kamp) och en oförmåga att säga "nej."
  • Du och din partner kan isolera från andra människor och inte ha vänner utanför ditt förhållande.
  • Utbilda dig själv om kodpendens och spendera lite tid på att identifiera din (eller din partners) självbedömande beteenden. Du kanske vill arbeta med en individ eller pares terapeut.
  • Kolla upp Hur man berättar om du är beroende att lära sig mer.
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande steg 14
    3. Respektera din partners integritet. Att vara i ett förhållande betyder inte att du måste spendera varje ögonblick tillsammans eller dela allt.Respektera din partners behov av integritet och utrymme. Om svartsjuka kommer upp, påminna dig om att svartsjuka är något du känner som kanske inte är direkt relaterad till din partners handlingar.
  • Behöver inte din partners lösenord till sociala medier eller e-post. Respektera din partners integritet och vara villig att lita på din partner.
  • Det är inte friskt för dig eller din partner att ständigt övervaka varandras beteenden. Detta kan rotas i svartsjuka eller kontroll, som inte är friska komponenter för att få ett förhållande.
  • Bild med titeln Bygg ett hälsosamt förhållande steg 15
    4. OBS VARNING Tecken på missbruk. Relationer bör byggas på respekt och jämlikhet, inte ström och kontroll. Medan du kanske inte tror mycket av vissa beteenden i början, ställde respektlöst beteende en ton i ett förhållande. Om din partner är possessiv, förolämpande, skriker, förödmjukande eller respektlöst på något sätt, notera. Det finns ingen ursäkt för missbruk. Missbruk är ett val som en individ gör och du behöver inte vara offer.
  • För mer information, kolla in Hur man känner igen ett potentiellt missbrukande förhållande.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande