Hur man avskyr människor från att röra med dig

Många tycker om att reta eller röra med andra. Att vara mottagare av sådana beteenden kan vara stressande, speciellt om beteendet är på mobbning eller trakasserier. Du kan ta många förebyggande åtgärder, som att resa i grupper, för att avskräcka sådana beteenden. Om du känner att folk driver dig ur din personliga komfortzon, är det lämpligt att hävda dig själv att avskräcka detta beteende. Ta ansträngningar för att stå upp för dig själv i ögonblicket. Om du känner att du måste förklara dig själv, har du en djupgående konversation med personen som rör med dig.

Steg

Del 1 av 4:
Förhindra oönskad uppmärksamhet
  1. Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 1
1. Resa i grupper. Om du inte vill att någon stör dig, försök att resa i grupper. Någon är osannolikt att röra med dig om den personen ser att du är omgiven av vänner.
  • I allmänhet är större grupper bättre. Leta efter en grupp av 5 eller fler personer snarare än att gå ut i par av 2 eller 3 bara.
  • I skolan, arbete eller sociala evenemang, se till att du är omgiven av andra. Ha en grupp vänner du går med mellan klasser och äter lunch med. När du går ut till en bar, ta en stor grupp vänner med dig.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 2
    2. Tro att du har rättigheter. Många människor vill inte hävda sig när någon bråkar med dem. Du kan känna att du är överkänslig och borde bara gå med den. Men om någon skadar dina känslor, även om det var oavsiktligt, har du rätt att vara upprörd och att säga något. Arbeta med att tro på dig själv och dina rättigheter.
  • Du kan bli bombarderad med negativa tankar om dig själv, vilket gör det svårt för dig att be folk att backa av. Försök att ersätta negativa tankar med positiva. Till exempel kanske du tror, "Jag är en sådan spoilsport att få så upp i mitt huvud om min medarbetares skämt." Ersätt den tanken med något positivt och bekräftat. Tänk istället något som, "Jag förtjänar att känna sig respekterad på min arbetsplats."
  • Du kan också sätta dig i en andras skor. Föreställ dig att en vän var i samma situation som du. Skulle du berätta för den vän han eller hon är fel att känna sig dålig? Du skulle förmodligen inte. Det är faktiskt mer troligt att du skulle uppmuntra din vän att stå upp för honom eller sig själv. Försök att ge dig själv samma respekt.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 3
    3. Stå stilla. Om du vill avskräcka människor från att närma dig, så visas bara standoffish. Om du ser ut som någon som inte vill vara störd, är det mycket mer troligt att någon kommer att hålla sig borta från dig.
  • Använd ditt kroppsspråk till din fördel. Le inte och håll armarna korsade över bröstet. Håll huvudet böjt något. Många människor kommer att tolka detta som ett meddelande som du vill vara ensam.
  • Försök att undvika små samtal. Om du misstänker att någon kan röra med dig, håll dina konversationer korta. Delta inte i små samtal och erbjuda monosyllabiska svar för att avskräcka någon från att engagera dig vidare.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 4
    4. Tänk på självförsvarslektioner. Om någon mår med dig till den punkt du är rädd för din egen säkerhet, överväga självförsvarslektioner. På det här sättet vet du att du kommer att kunna skydda dig i en farlig situation. Om andra vet att du har självförsvarsutbildning, kan de vara osannolikt att störa dig.
  • Försök att registrera sig i en självförsvarsklass, till exempel en karateklass, i ett lokalt samhällscenter. Öva utanför klassen så att du snabbt kan utvecklas.
  • Om du fortfarande är en student, se om din skola eller högskola erbjuder några gratis eller billiga självförsvarsutbildningsseminarier.
  • Del 2 av 4:
    Hävdar dig själv i ögonblicket
    1. Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 5
    1. Öva först, om möjligt. Om möjligt kanske du vill öva att hävda dig själv före tiden. Om du är en blyg person av natur, står upp för dig själv är stressig. Om du övar att hävda dig själv, kan du arbeta dig upp för att stå upp för dig själv i situationen.
    • Försök att fråga en vän till rollspel med dig. Om du har en medarbetare som alltid gör skämt på din bekostnad, få din vän att fungera som medarbetare. Ha din vän göra några av de skämt din medarbetare gör, och du kan träna stå upp för dig själv.
    • Låt din vän spela ut en mängd olika svar. Även om du uttrycker dig själv, blir folk arg när de kallas för deras beteende. Låt vännen bli defensiv, arg eller självständig i gengäld. Öva svar på en mängd olika reaktioner, öva att hålla dig coola och fortsätter att hävda dina behov.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 6
    2. Vara fast i din övertygelse. När ögonblicket kommer du måste hävda dig själv, var fast. Du behöver inte känna sig generad eller dumt för att inte ta bra ut att reta. Var fast i ditt svar för att låta den andra personen veta vad de säger är inte okej.
  • Berätta för personen som du inte uppskattar hur de pratar med dig. Du behöver inte vara hög eller konfronterande, men se till att ditt meddelande är klart och direkt.
  • Återvänder till medarbetarexemplet, försök att säga något som, "Jag uppskattar verkligen inte att bli retad. Jag vet att du inte betyder något av det, men det gör mig ärligt obehagligt. Kan du snälla hålla tillbaka i framtiden? Jag skulle uppskatta det."
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 7
    3. Börja små. Det kan vara stressigt att hävda dig själv, så gör ett försök att börja små. Du kanske inte vill konfrontera någon som är notoriskt högt och svårt, till exempel. Du kan vara bättre att fråga någon som verkar rimlig och väl avsiktlig att sluta reta och röra med dig. När du blir mer bekväm att hävda dig själv och dina behov kan du konfrontera svårare människor.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 8
    4. Vidta ytterligare åtgärder om aggressorn inte är mottaglig. I många fall kommer personen att röra sig tillbaka. Han eller hon kanske inte har insett att du var obekväma. Men i vissa fall kommer en person att vara ovillig att backa av. Röra med någon kan räcka på trakasserier eller mobbning. I dessa fall måste du vidta ytterligare åtgärder för att se till att dina rättigheter respekteras.
  • Om någon blir arg, frustrerad, hög eller annars konfronterande, håll dig cool. Du vill vara den större personen i situationen. Även om du blir skrek på eller accosted, bli inte arg i gengäld. Håll dig helt enkelt lugn och sakta tillbaka från situationen. Du kan använda en ursäkt för att komma tillbaka och säger något som, "Det här får oss inte någonstans, och jag är sen för ett möte."
  • Dokument vad som hände omedelbart. Skriv ner vad som sägs, där det var sagt, och de händelser som ledde upp till fallet. Om det fanns några vittnen, be dem att skriva ner sin egen version av händelserna.
  • Du borde rapportera denna typ av mobbning eller trakasserier till en överlägsen. På jobbet kan du till exempel rapportera det till en chef eller någon i mänskliga resurser. I skolan kan du rapportera det till en lärare, chef eller professor .
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 9
    5. Var inte rädd för nedfallet. Ofta hamnar folk oavsiktligt gör sig föremål för att reta när de fruktar att hävda sig själva. Om du är en folk-pleaser av naturen, kan du undvika att stå upp för dig själv i rädsla för att störa dem runt dig. Försök att släppa av denna rädsla. Du har rätt att känna dig trygg och glad.
  • De flesta, även de som tycker om att reta andra, verkligen vill inte förolämpa någon och kan helt enkelt inte inse att vissa människor inte är bekväma med lätt retande. Om du har ett relativt solid relation med någon, de är osannolikt att bli arg på dig om du ber dem att ändra ett visst beteende.
  • I händelse av att någon blir arg, är den personen förmodligen inte värt att bli upprörd över. Om någon vet att du är obekväm, men inte bryr sig, är den här personen inte värt din tid. Du bör omge dig med människor som respekterar dina känslor och känner sig genuint ledsen när de förolämpar dig.
  • Del 3 av 4:
    Konfrontera en annan person
    1. Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig steg 10
    1. Ta reda på vad som behöver ändras. Om du känner att en mer allvarlig konversation med någon behövs, överväga vad du vill diskutera före tid. Försök att spendera lite tid med tanke på vad du vill ha en person att ändra om hans eller hennes beteende. Har några specifika idéer för förändring innan man konfronterar den personen.
    • Vad vill du ändra om din dynamik med den här personen? Hur röra den här personen med dig specifikt? Är det en medarbetare som gör skämt på din bekostnad för ofta? Är det här en familjemedlem som alltid drar pranks på dig, och du känner att det blir gammalt? Hur, specifikt vill du att den här personen skulle ändra sitt beteende? Kanske finns det ett specifikt ämne du är obekväma med, och du önskar att din medarbetare skulle lägga ut det ämnet. Kanske önskar du att din familjemedlem skulle sluta prank-ringer dig på sena kvällarna.
    • Försök att vara okej med att hävda dig själv. Det är okej att ibland ha en svår konversation med någon. Även om du är naturligt blyg eller icke-konfronterande, kom ihåg att det är osannolikt att du inte ändrar om du inte trycker på för ändring. Det är okej att be någon att ändra sitt beteende på ett respektfullt sätt.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 11
    2. Ställ in tydliga gränser. Alla har känslomässiga gränser. Många människor röra med andra som tänker på detta som en form av ljust kul eller tillgivenhet. Men oavsett avsikt är detta beteende ofta olämpligt, speciellt om det korsar en personlig gräns för dig. Du måste låta den personen veta dina gränser. Ange dina personliga gränser på inga osäkra villkor.
  • Förklara för den person där dina personliga linjer är när det gäller att vara messed med. Var så specifik som du kan. Till exempel, återvänder till medarbetarexemplet, kan du säga något som, "Jag har inget emot att lätta att reta. Men jag är faktiskt dyslexisk. Det är mest under kontroll nu, men det var verkligen dåliga tidigt på skolan. Du kan göra roligt med mig för allt annat du vill, men kan du inte uppmärksamma mina tillfälliga stavfel?"
  • Det är väldigt viktigt att du uttrycker var dina gränser är till en annan person. Om du inte låter någon veta vad du är och inte är bekväm med, kommer den personen att fortsätta bryta mot dina gränser. Detta kan leda till pent upp ilska, som kan spilla på negativa sätt i framtiden. Det är bäst att vara förhand om dina gränser så snart du kan.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 12
    3. Använda sig av "Jag"-uttalanden. När du har en svår konfrontation, "Jag"-uttalanden kan hjälpa till. "Jag"-uttalanden är uttalanden fraseras på ett sätt att betona personlig känsla över det objektiva faktumet. De kan vara särskilt användbara när du frågar någon att inte röra med dig. Människor har ofta radikalt olika komfortzoner när det gäller att reta. Att klargöra att du pratar om din personliga komfortzon, och inte en objektiv bedömning, kan hjälpa en konversation att köra smidigt.
  • "Jag"-uttalanden har tre delar. De börjar med "jag känner..." Därefter anger du din känsla omedelbart. Därifrån förklarar du beteendet som leder till den känslan. Slutligen förklarar du varför du känner det sätt du känner.
  • Uttrycka dig själv utan "Jag"-uttalanden kan komma som dömande, särskilt när man hanterar ett ämne som är något subjektiv. Lyssnaren kan känna att du ställer en extern dom om situationen, särskilt när han eller hon troligen inte hade för avsikt att skada dig. Till exempel, säg att din pappa retar dig om din karriär mycket. Du kan vara benägen att säga något som, "Det är respektlöst för dig att göra skämt om att jag är advokat. Jag är väldigt stolt över min karriär och mina val."
  • Din pappa kan svara ogynnsamt till ovanstående känsla. De flesta som tar jabs på människors karriärval avser inte dem att tas på allvar. Din pappa kan vara mer mottaglig om du omformulerar ovanstående med hjälp av en "Jag"-påstående. Prova något som, "Jag känner mig respekterad när du gör skämt om att jag är advokat eftersom jag bryr mig om vad jag gör och är stolt över mitt arbete."
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 13
    4. Uttrycka dina egna behov och känslor. Behov och känslor är lika viktiga som gränser när det gäller att avskräcka människor från att röra med dig. Se till att den andra parten förstår varför du känner det sätt du gör. Låt dem veta hur du behöver dem för att behandla dig i framtiden.
  • Förhoppningsvis försöker den som inte krossar dig inte att skada dina känslor. Förklara dina känslor var skadade, och varför, kan hjälpa till med problemet. Du kanske också vill erbjuda en förklaring. Till exempel, säg något som, "Jag känner mig som advokat, jag är knappen på många skämt. Jag bryr mig inte om och om igen, men efter ett tag känns det riktigt gammalt och det börjar gate på mig."
  • Berätta för den andra personen vad du behöver gå vidare. Lägg ut några specifika markverk för förändring. Återvänder till advokatexemplet, kan du säga något som, "Jag vet nu och igen kommer du ta ett skott på mig, särskilt i stora familjeevenemang, eftersom det bara är hur vår familj är. Men kan du kanske lägga av skämt när det bara är de två av oss som hänger ut? Arbetet kan vara stressigt, och många gånger vill jag ta bort det helt under min nedetid."
  • Del 4 av 4:
    Går vidare
    1. Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig steg 14
    1. Fortsätt att ta itu med problembeteenden. Även efter en konfrontation kan det ta en person ett tag att förändras. Vissa människor kan vara ovilliga att förändras alls. När tiden går vidare, fortsätt att ta itu med problembeteenden som de förekommer. Erbjuda påminnelser när en person korsar en linje.
    • Låt oss återvända till ett ovanstående exempel. Säg att du är ute med din pappa och han gör en spricka om din karriär igen. Du kan säga något som, "Pappa, vi pratade om detta. Kan du snälla lägga av det för lite?" Din pappa kan helt enkelt ha glömt och förhoppningsvis, kommer att be om ursäkt och försöka göra bättre i framtiden.
    • Tyvärr kan i vissa fall inte komma tillbaka oavsett vad du gör. Du kanske känner att du trakasseras eller mobbas på jobbet eller skolan. Om problemets beteende inträffar efter en konfrontation, gör ett möte för att prata med en lärare, professor eller en chef. Förklara att du inte känner dig bekväm i din miljö på grund av en klasskamrat eller medarbetares beteende och du vill ha det här adresserna.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig steg 15
    2. Bestäm när det är värt att hävda dig själv. Ibland kanske det inte är värt att hävda dig själv. I vissa situationer kan det vara bäst att låta lätt retas. Om du osannolikt kommer att stöta på någon igen, kan det inte vara värt en allvarlig konfrontation. Om din farbror som besöker en gång vartannat år, gillar till exempel att dra irriterande pranks som att ställa in klockorna en timme tillbaka, kan det vara en bra idé att bara grin och bära det för närvarande.
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 16
    3. Undvik att känna sig skyldig. Du borde inte känna dig skyldig att begära att någon inte röra med dig. Det är helt lämpligt att hävda dig själv om någon gör dig obekväma. Om du befinner dig som är skyldig, försök att låta känslan passera genom dig. Håll inte på känslor av skuld eller undersöka dem för djupt. Kom ihåg dina rättigheter och bara gå vidare efter att ha frågat någon att lägga sig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande