Hur man klarar av en kontrollerande person

Det är inte lätt att hantera en kontrollerande person. Kontrollerande människor kan vara mycket manipulerande och få dig att känna sig isolerad från andra. Lyckligtvis finns det många sätt att hantera kontrollerande människor. Försök i ögonblicket hålla dig lugn och undvik att reagera. Senare, ställa in tydliga gränser så att personen inte kommer att driva dig ur din komfortzon igen. Arbeta med att hantera dina känslor. Du måste arbeta med att ta hand om dig själv för att undvika att dräneras av en kontrollerande person.

Steg

Del 1 av 3:
Hantera ett svårt möte
  1. Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 1
1. Undvik att reagera på dåligt beteende. Styrande människor letar ofta efter en reaktion. De kanske inte svarar bra på något motstånd eller kritik. Om du säger, bli aggressiv eller arg i gengäld, är det troligt att backfire. I stället för att bekämpa eld med eld, försök att förbli lugn.
  • Till exempel börjar din live i pojkvän att komma på ditt fall om att inte hänga din handduk på den exakta platsen han vill ha det efter en dusch, då skulle det vara viktigt att hävda dig själv och öppna en dialog om situationen. Försök bara inte förlora ditt humör.
  • Försök säga något som, "Jag förstår dig som handdukarna som ska hängas ett visst sätt. Men jag föredrar det så här eftersom _____. Jag är villig att hänga den där om vi byter _____ eller jag kan hänga det där jag vill och lämna det utrymme för dig."
  • Men du kan behöva lugnt stå din mark om personen försöker ändra en redan etablerad gräns. Till exempel, "Vi gick med på att_______ förra veckan, kom ihåg?"
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 2
    2. Försök att empati. Medan du aldrig ska ursäkta någon annans dåliga beteende, kan det ibland vara till hjälp att åtminstone se var de kommer ifrån. Människor med kontrollfrågor kan ha underliggande känslomässiga problem. Förstå detta kan hjälpa dig att räkna ut hur du bäst adresserar personens behov av kontroll. Försök med att ta reda på vad personen faktiskt får när de försöker hävda kontrollen.
  • Till exempel bor du med din flickvän, som tenderar att vara mycket kontrollerande. Hon ser att du lämnade några wrappers ut på köksdisken i några minuter medan du tog ett telefonsamtal. Hon säger något som, "Varför behövde du ta det telefonsamtalet innan du städade upp din röra?"
  • Messen är förmodligen inte riktigt frågan här. Mycket ofta är det djupare, som en person som hade en kontrollerande förälder eller ångest eller en bakgrund som värderar en viss sak som ett beteende representerar.
  • Försök att fråga varför ordern av dina handlingar var så viktig för henne att få en bättre förståelse för frågan och sedan ge någon information som kan vara nödvändig. Den andra personen kanske inte har sett något som du tycker är uppenbart.
  • Till exempel kan du säga något som, "var det en särskild anledning att du ville att jag skulle städa upp innan du tog telefonsamtalet?"
  • Eller, "Jag vet att du inte gillar wrappers ut. Min telefon ringde och jag tog samtalet. Jag lägger bort det nu när jag är klar."
  • Undvik att vara defensiv. Om det var en mindre fråga som du vet irriterar dem, överväga att be om ursäkt. Till exempel kan du säga, "Jag är ledsen för omslaget. Jag vet att du har ett rent kök med dig.
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 3
    3. Vägra att argumentera. Styrande människor är ofta upphetsade av maktkamp. En kontrollerande person vill ha något annat än att rep andra i ett argument som är troligt att gå ingenstans. De har ett behov av att känna att de vann. För att undvika att ge dem denna tillfredsställelse, avstå från att komma in i en maktkamp med dem.
  • Du kan också helt enkelt vägra att argumentera. Till exempel, om din signifikanta andra börjar välja en kamp med dig, så kanske du säger något, "Jag tror att vi måste prata om det här, men jag skulle hellre diskutera det när vi båda känner mig lite lugnare. Kan vi prata om det här imorgon kväll istället?"
  • På lång sikt måste du ta itu med underliggande problem i ditt förhållande och gränssnitt.
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 4
    4. Behålla din lugn så gott du kan. Det sista du vill göra med en kontroller är att bli arg eller upprörd. Styrande människor älskar att driva människors knappar, som de hoppas att de kan bryta ner någon för att få sin väg. Arbeta med att begränsa hur mycket du reagerar på en känslomässig nivå. En stor reaktion kommer bara att ägg dem på.
  • Försök att ta ett djupt andetag när du interagerar med en kontrollerande person. Du kan försöka ställa in dem genom att tänka på någonting lugnande, som en avslappnad strandinställning, medan de pratar med dig.
  • Om du måste reagera, ge icke-kommittala fraser som köper dig lite tid. Till exempel, "jag är inte säker på det. Låt mig tänka på det."
  • Del 2 av 3:
    Etablering av tydliga gränser
    1. Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 5
    1. Kom ihåg att du har grundläggande rättigheter. I en given situation har du rättigheter. Du vill inte ge upp dessa rättigheter eftersom du måste interagera med en svår person. Kontrollera människor har ett sätt att komma in i huvudet och orsaka att du glömmer dina grundläggande rättigheter som en människa. Påminna dig själv som du förtjänar att behandlas anständigt.
    • Alla har den grundläggande rätten att behandlas med respekt, för att kunna uttrycka sina åsikter, att säga "Nej" utan att känna sig skyldig, och ha olika åsikter.
    • Om du har haft en kontrollerande person lång sikt, kan du ha glömt att du har dessa rättigheter. Innan du interagerar med någon, påminna dig om dina rättigheter. Håll dem ihåg när du ställer in gränser.
    • Till exempel kan en kontrollerande pojkvän förvänta dig att spendera tid med honom istället för att gå ut med vänner. Om du inte vill sitta hemma och titta på en film en natt, kommer en kontrollerande pojkvän att få dig att känna dig skyldig för detta. När du är redo att hävda dina gränser, tänk något som, "Jag har rätt att säga nej till honom utan att känna sig dålig."
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 6
    2. Berätta själv du har ansvaret. Det första steget att ställa in gränserna är att ta tillbaka din kontroll. Du kan inte styra en annan persons negativa handlingar, men du kan styra hur du personligen reagerar på dem. Du har val när det gäller hur du närmar dig gränser.
  • Ofta tar människor ett grin och bär det tillvägagångssätt med kontrollerande människor. Du kan också arbeta för att undvika personen helt och hållet. Du kan till exempel helt enkelt inte gå till familjeevenemang om du måste se din kontrollerande pappa.
  • Bryta sig fri från dessa mönster. Tänk något som, "Jag har kontroll över huruvida jag låter detta hända eller inte. Jag vägrar att vara ett offer." Bestäm att du ska göra valet att hävda ditt oberoende och kräva respekt.
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 7
    3. Var tydlig om dina gränser. Kontrollera människor försöker alltid driva gränserna för dem runt dem. Kontroll av människor njuter av att de har brutit någons hinder. Låt den kontrollerande personen veta var dina personliga gränser är. Gör det klart för dem vilka beteenden du vill och inte tolererar.
  • Känna igen när du kan och inte tolerera och acceptera. Det finns vissa små beteenden, som att ha regler om var du ska sätta smutsiga rätter eller kläder, att du kanske är villig att följa. Men andra problem kan vara svårare att tolerera.
  • Tänk på saker som personen gör som är bortom orsaken. Till exempel har du inget emot att sätta din telefon när du är på ett datum med din pojkvän. Men han förväntar sig att du ska ha din telefon och ute av sikte även om de två är bara tillfälligt hängande runt sin lägenhet. Låt honom veta att den här regeln är orimlig för dig.
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 8
    4. Uttrycka dina gränser direkt. Du vill göra dig mycket tydlig när du ställer gränser. Det kan till och med vara till hjälp att skriva dina gränser ner på ett papper och presentera detta till den kontrollerande personen. Gör dina personliga gränser så tydliga som möjligt. Berätta för personen, utan osäkra termer, vad du vill och kommer inte att klara sig i framtiden.
  • Styrande människor är svåra av naturen. De kommer att göra allt de kan för att ignorera eller misinterpret dina gränser. Därför, när du lägger ut dina gränser, är så direkt som möjligt.
  • Till exempel, säg att du har en mycket kontrollerande pojkvän. När du lägger ner gränser, säg något som, "Jag kommer inte att ha min telefon bort hela tiden när vi är tillsammans, speciellt när du förväntar mig att spendera de flesta nätter i din lägenhet. Jag är glad att stänga av min telefon när vi är på datum eller tittar på en film tillsammans, men jag kommer inte att få min telefon hela tiden när vi är tillsammans. Den här regeln slutar nu."
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 9
    5. Vara assertiv när det är nödvändigt. Kontrollera människor är osannolikt att acceptera gränser direkt. Kom ihåg att de tycker om att trycka på människor ut ur sina komfortzoner för att få sin egen väg. Vid behov måste du påminna kontroller av dina gränser. Var tydlig och assertiv om dina gränser bryts.
  • Att vara assertiv betyder inte att vara aggressiv. Det betyder respektfullt att låta någon veta när de har brutit mot en viss gräns. Håll din coola och återställa dig själv när ett problem uppstår.
  • Till exempel sitter din pojkvän helt enkelt i ett rum med dig medan de två som du säkert tittar på tv. Du returnerar en text från en vän och din pojkvän blir arg. Han börjar säga saker som, "Det är verkligen oförskämd. jag är här."
  • Svarar inte i ilska. Säger något som, "Sluta. Jag försöker prata med någon" kommer bara att eskalera situationen. Istället, håll dig lugn och svara med något respektfullt som, "Vi pratade om det här på andra dagen. Du behöver inte min fulla uppmärksamhet just nu, så jag har rätt att svara på den här texten. Vänligen låt mig avsluta det här textmeddelandet och då ska jag gå tillbaka för att titta på showen."
  • Del 3 av 3:
    Hantera känslomässigt
    1. Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 10
    1. Håll dina förväntningar realistiska. Kontrollerande, svåra människor förändras ofta inte lätt, om alls. Även efter att ha hävdat dina gränser kan du hitta dig själv i frekventa kraftkamp. Försök att hålla dina förväntningar i check. Du kommer nog alltid att ha problem med en kontrollerande person, så förvänta dig inte en stor förändring.
    • Du kan inte ändra en annan person. Även om du har försökt ditt bästa för att ta itu med hur deras beteende är skadligt, kommer en kontrollerande person inte att förändras om de inte vill. När du interagerar med en kontrollerande person, påminna dig själv måste du förmodligen återställa gränser och stämma kritik.
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 11
    2. Påminn dig själv är det inte personligt. Styrande människor brukar ha något på ytan. Underliggande interpersonella problem, som en tendens till osäkerhet, uppenbarar ofta i ett behov av kontroll. När du konfronteras av en kontrollerande person, påminna dig själv, det handlar inte om dig. Du gör förmodligen inte något fel i situationen. Den andra personen har bara ett intensivt behov av kontroll.
  • Om du vet varför personen kontrollerar, försök att påminna dig om detta för tillfället. Detta kan hjälpa dig att komma ihåg det handlar inte om dig.
  • Till exempel, "Jag vet att min pappa är mycket krävande om mina karriärval, men hans pappa var på samma sätt. Han vet inte hur man ska lita på mig att fatta egna beslut. Det handlar inte om mig."
  • Försök att titta på de typer av förfrågningar och krav som de gör. Är de alltid om ett visst problem, såsom renlighet eller punktlighet? Om så är fallet kan personen bara ha vissa preferenser och behov. Om problemet är mer utbrett kan de ha kontrollproblem.
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 12
    3. Ta hand om dig själv. Detta är särskilt viktigt om du måste interagera med en kontrollerande person regelbundet. Om du till exempel bor med en kontrollerande person eller en kontrollerande romantisk partner, påminner dig själv självvård är nödvändig. När du catering till behoven hos någon som ständigt måste vara i kontroll, kan du försumma din egen personliga vård.
  • Du har rätt att ta hand om dig själv. Du får ge dig tid att träna, äta rätt, engagera dig i roliga hobbyer och gör saker som gör dig lycklig.
  • Arbeta med att göra tid för dina egna personliga behov, även om du måste ställa in kritik för att göra det. Till exempel arbetar du tidigt på morgonen och behöver få en hel natts sömn. Din kontrollerande pojkvän förväntar dig att gå och lägga sig samtidigt han gör, men han stannar mycket sent. Gå till sängs när du vill och, om han ger dig en svår tid, sätt det ut och påminna honom om att du måste vara uppe på morgonen.
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 13
    4. Begränsa interaktioner. Ibland är det enklaste sättet att hantera en kontrollerande person att komma ifrån dem. Arbeta för att undvika personen om dina interaktioner med dem har blivit störande för dig. Detta kommer att göra ditt liv mycket enklare.
  • Om du bor med en kontrollerande person, försök att begränsa din tid med dem till måltider och andra korta sporter tillsammans.
  • Om du arbetar med en kontrollerande person, försök att begränsa din tid med den personen på kontoret. Du kan till exempel hålla dina konversationer till små samtal och försöka välja projekt som inte kräver att man lagrar sig med den här personen.
  • Om du har en kontrollerande familjemedlem, begränsa interaktioner med dem på familjeevenemang. Håll saker som telefonsamtal så kort som möjligt.
  • Bild med titeln Kope med en kontrollerande person Steg 14
    5. Gå bort om det behövs. Om ett förhållande blir skadligt för ditt välbefinnande, är det okej att gå bort. Vissa människor är helt enkelt för giftiga för att någonsin vara villiga att förändras. Om någon kontinuerligt bryter mot dina gränser, avsluta förhållandet. Livet är för kort för att spendera runt människor som är skadliga och kontrollerande.
  • Tips

    Låt inte någon annan berätta för hur du hanterar eller spenderar dina egna pengar, om du inte har anställt någon att hantera det. I ett äktenskap bör båda parter bestämma lika hur pengar fördelas, och det är alltid förhandlingsbart.
  • Ju längre du väntar på att ställa gränser, desto svårare blir det. Om du börjar ge in till den andra personens krav, kan du ställa ett prejudikat som är svårt att bryta.
  • Håll dig fokuserad på positiva saker, eftersom det hjälper dig att klara dig.
  • De flesta av dessa manners som svar på hantering av en kontrollerande person är omvänd kontroll och passiv aggressivitet. Det är bättre att skicka till andras önskemål utan att diagnostisera personen. Varje förfrågan bör vara individuellt bestämd rimlig eller inte. Det är inte orimligt för din vän att be dig att sluta använda din mobiltelefon för obetydliga saker medan du är tillsammans. Men, textar en vän tillbaka medan du försöker titta på en film skulle vara oförskämd och helt onödig.
  • Varningar

    Kontroll av och / eller manipulerande relationer kan hanteras ibland - men om du inte lyckas med att motstå kontroll, eller om individen är extremt starkvilja och ihållande, kan dessa relationer vara mycket destruktiva för dina andra relationer med familj och vänner.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande