Hur man försiktigt dumpar en clingy `friend`

Spendera tid med dina vänner kan vara kul, men alla har gränser för hur mycket tid de kan spendera med en person. Ibland kan en vän vara lite för krävande av din tid och uppmärksamhet, vilket kan orsaka allvarliga problem i förhållandet.Innan du bestämmer för att avsluta förhållandet, kanske du vill tänka på problemets allvar och identifiera vad som behöver hända. Du kan också prova några strategier för att få mer utrymme för dig själv och att ställa tydliga gränser med din vän.

Steg

Del 1 av 3:
Fokusera på dina behov
  1. Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
1. Tänk på hur allvarligt problemet är.Innan du sätter dig för att prata med din vän eller oroa dig vidare om situationen, det kan vara en bra idé att ta ett steg tillbaka och utvärdera relationen.Försvarar din vän ibland klibbig eller försöker hon ständigt hävda din fulla uppmärksamhet?Att räkna ut hur allvarligt och återkommande hennes behov av din uppmärksamhet kan hjälpa dig att bestämma vad nästa steg ska vara.
  • Kanske var din vän nyligen betonad och behöver extra uppmärksamhet.Om så är fallet ska problemet lösa sig själv. Ge honom / henne lite extra tid och försök att få dem att säga vad som händer. Att dumpa en vän som går igenom en tuff tid kommer bara att göra det värre. Kom ihåg att du måste vara där när hon / hon behöver dig!
  • Du kan behöva försöka och ställa gränser om din vän ständigt kräver din uppmärksamhet. Detta är bara vanligt giftigt. Men om han går men en tuff tid, bättre att stanna.
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    2. Undvik att göra ursäkter.Att använda ursäkter kan fungera, på kort sikt.Det kan dock bli tröttsamt och det sätter upp en falsk typ av gräns.När det är möjligt, försök inte använda engångs ursäkter för att undvika att hänga med din vän.Om du inte vill besöka henne, kan du behöva vara mer direkt.Att vara direkt kan hjälpa henne att förstå dina behov och gränser tydligare i motsats till att göra ursäkter.
  • Säg inte något som "Jag har en doktorsavtal" för att köpa dig lite ledig tid.
  • Du kommer sannolikt att bli trött på att komma med ursäkter.Att vara direkt kan vara effektivare.
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    3. Bedöma situationen.Om din vän verkligen är överbärande och klibbig, är det inget fel med att fokusera på dina behov.En bra vänskap bör gå på båda sätten, vara en slags ge-och-ta som arbetar för att bygga ett starkare band.Om din vän tar mer än hon ger tillbaka, är det helt bra att låta dem veta hur du känner och vad du behöver.
  • Var inte rädd för att berätta för din vän att du känner att hon frågar för mycket av er.
  • En bra vän kommer att lyssna på dig och ge dig tid och utrymme som du behöver.
  • Ditt eget välbefinnande är viktigt.Försumma inte dina egna behov för dina vän.
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    4. Försök att inte känna dig skyldig.Att tänka på dina egna behov över dina vän kan få dig att känna dig skyldig eller självisk.Men det är helt bra att överväga att tänka på din vänskaps natur och eventuella problem det kan ha.Inse att det är okej att tänka på vad du behöver i en vänskap kan hjälpa dig att undvika skuldkänslor.
  • Det är viktigt att komma ihåg att dina egna behov är lika viktiga.
  • Det kan också hjälpa till att komma ihåg att goda vänskapar ska få båda människorna bra och stöds av förhållandet.
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    5. Tänk på vad du vill göra.Du kanske känner att din vänskap kan sparas.Men du kan också inse att du inte känner att det kan fortsätta.Beroende på hur klibbig din vän är, måste du välja att antingen arbeta för att åtgärda förhållandet eller avsluta det.
  • Tänk på steg du kanske redan har tagit för att åtgärda förhållandet. Har du redan talat med din vän om dina rymdbehov? Har du försökt andra strategier att sträcka dig själv? Om så är fallet, vad hände? Fungerade det ett tag eller inte alls?
  • Tänk på hur vänskapen får dig att känna. Om det dränerar och stressigt att spendera tid med din vän, kan det vara nödvändigt att avsluta det.
  • Fråga dig själv om du bara ser din vän en gång per vecka eller två gånger per månad skulle vara tillräckligt med avstånd, eller om du verkligen behöver sluta vänskapen helt.
  • Del 2 av 3:
    Få lite utrymme
    1. Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    1. Presentera din vän till nya människor.Din vän kan känna att du är verkligen hennes enda vän.Om så är fallet är det lätt att förstå varför hon kanske vill spendera så mycket tid med dig.Att introducera din vän till några nya människor kan hjälpa din vän att känna sig mer kopplad till andra människor och börja skriva lite mer.Det här kan vara ett bra sätt för dig att både njuta av andra människors företag och fortfarande behålla din vänskap.
    • Du kan försöka hänga ihop i större grupper för att låta din vän lära känna andra människor.
    • Be dina andra vänner att försöka spendera tid med din klibbiga vän.
    • Om du berättar för din vän är du upptagen och kan inte hänga, föreslå att de träffas med andra människor som du båda vet.
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    2. Gör planer du är bekväm med.Känn inte pressat till att träffa din vän om du inte vill.När du gör planer, se till att det är en plan du tycker skulle vara roligt och att du har tid för.Se alltid till att när som helst du möter med din vän att det blir bra för er båda.
  • Känn inte pressat att träffas i en tid eller plats som du inte vill. Om du inte vill träffas med din vän, kanske du säger något, "det kommer inte att fungera för mig. Kan vi planera på en annan dag?"
  • Du kanske också vill ställa några grundläggande gränser.Till exempel kan du träffa din vän en gång i månaden för en filmnatt. Du kan närma dig den här gränsen genom att säga något som, "Jag gillar att se filmer med dig, men jag har verkligen tid och pengar för att se en film en gång per månad. Låt oss göra den första fredagen i månaden vår filmnatt."
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    3. Tala om för din vän vilka dagar som är lämpliga för dig.Om din vän ständigt ringer eller textar, kan du behöva berätta för några specifika dagar och tider som är okej för henne att kontakta dig.Du kan vara på jobbet eller upptagen under vissa tider eller dagar och kan inte prata med din vän, eller du kanske inte vill se din vän på vissa dagar i veckan.
  • Försök att låta din vän veta när du är ledig. Till exempel kan du säga, "Jag är verkligen upptagen på måndag, onsdag, fredag ​​och söndag, så jag kanske inte kan prata alls på dessa dagar. Men du kan ringa mig efter 17:00 på tisdag eller torsdag, eller när som helst på lördag."
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    4. Uppmuntra din vän att söka hjälp. I vissa fall kan en vän vara klibbig på grund av ett problem som han eller hon inte kan möta ensam. Det är till exempel möjligt att din vän kan vara klibbig på grund av problem hemma, ett hälsoproblem eller något annat som hon inte vill möta. Spendera mycket tid med dig kan vara ett sätt att distrahera sig från dessa problem.
  • Försök att prata med din vän för att se om du kan avgöra om det finns något som pågår som kan orsaka att din vän är så snurrande. Till exempel kan du säga något som, "Jag har märkt att du spenderar mycket mer tid med mig. Är allt okej?"
  • Om du väntar i dig att hon kämpar med något, så kan du uppmuntra henne att prata med en rådgivare. Till exempel kan du säga, "det låter väldigt svårt. Jag tycker att det kan vara en bra idé att du ska prata med någon som verkligen kan hjälpa dig."
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    5. Konfrontera din vän.Om din vän inte svarar på dina sänkta nivåer av uppmärksamhet eller andra uttalanden som du vill ha någon tid, kan du behöva konfrontera henne.Försök att träffas på ett ställe där du kan få en tydlig konversation och låt din vän veta exakt hur du känner och vad du behöver från henne.
  • Du behöver inte vara meningsfull eller aggressiv.Istället, fokusera på att vara ärlig och direkt med din vän.
  • Du kan prata med din vän om detta i en vänlig och underskatt ton.Försök att ange dina känslor och behov samtidigt som du är empatisk till din vän.
  • Försök att prata med "I" uttalanden och förklara hur du känner snarare än hur du ser din väns klibbiga beteende.
  • Du kan försöka säga något som "Jag gillar verkligen ditt företag, men jag behöver också tid till mig själv. Jag tror att vi borde se lite mindre av varandra ett tag."
  • Del 3 av 3:
    Dumpning av vännen
    1. Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    1. Identifiera dina rymdbehov. För att få lite utrymme för dig själv, kan du behöva ställa in några tydliga gränser först. Genom att ställa in tydliga gränser kan du styra din vän, men du kommer att respektera dig själv i processen. För att ställa in gränser måste du först identifiera dina personliga rymdbehov.
    • Tänk på hur mycket tid du behöver för att vara lycklig. Hur ofta stämmer din vän med den här ensamma tiden?
    • Tänk på hur du vill att din väns beteende ska förändras. Vilka typer av saker vill du att hon skulle sluta göra eller åtminstone göra mindre? Textning? Kallelse? Släppa av oanmälda?
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    2. Förklara dina gränser.Tydligt inställningsgränser kan vara nödvändiga för att låta din vän veta vad du är bekväm med och vad som inte är acceptabelt.Detta kan hjälpa er båda att uttrycka dina känslor om förhållandet och lära om det kan fortsätta.Var ärlig, snäll och förstå när du ställer in gränserna.
  • Om din vän uppmanar sig till händelser som du redan hade planerat, kan du försöka säga "Jag älskar att göra saker med dig, men jag har redan gjort mina planer för den här natten.Låt oss träffa en annan gång."
  • Om din vän ringer eller texter du sent på kvällen eller på andra obekväma tider, måste du förklara för din vän vad du vill att hon ska göra istället.Till exempel kan du säga något som, "Jag älskar våra konversationer, men det är svårt för mig att ge dig min fulla uppmärksamhet när jag är på jobbet. Kan du ringa mig lite efter att jag slutat arbeta istället, som klockan 5:30?"
  • Om din vän blir upprörd eller bombarderar du med fler texter om du inte svarar genast, så kanske du säger, "Jag gillar att få en text från dig, men jag kan inte alltid svara direkt. Kan du försöka att inte skicka mig mer än en text när du väntar på ett svar?"
  • För att få din vän att respektera din integritet när du är hemma eller ute med något utan henne, kan du säga, "Jag ser fram emot att träffa dig, men det är inte alltid bekvämt för dig att släppa av oanmälda. Kan du bara skicka mig en text eller ring mig innan du kommer över för att se om jag är fri?"
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    3. Vara direkt.Att ha den här konversationen med din vän kommer sannolikt att vara svårt.Det kan vara frestande att ge koncessioner eller tala på ett sätt som inte uttrycker dina känslor eller behöver exakt.Tala alltid tydligt och direkt när du berättar för din vän att du behöver mer personligt utrymme.
  • Ändra inte ditt sinne halvvägs genom konversationen.
  • Undvik att vara oklart.Säger något som "Jag älskar att hänga med dig, men kanske vet jag inte.Låt oss träffas, en gång i taget?Jag menar, när, ingen stor sak." är oklart, inte självsäker, och kommer inte att få ditt meddelande över.
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    4. Hålla fast.Din vän kan fortfarande försöka komma in i ditt personliga utrymme eller gå utöver de gränser du har skisserat.Hon kan använda skuld eller annan taktik för att få dig att ändra dig, vilket får dig att ge och ge dem uppmärksamhet.Det är viktigt att du håller dig stark och håller dina regler på plats.
  • Att ge och bryta dina egna regler skickar meddelandet om att din vän fortfarande kan göra vad hon vill.
  • Även om det kan vara svårt, håller dina egna regler på plats det enda sättet att ta itu med detta problem.
  • Bild med titeln Dumpa försiktigt en klumpig
    5. Avsluta förhållandet om det behövs.Om din vän fortsätter att ignorera dina önskemål om tid eller inte gillar att du frågade om det i första hand, kan du behöva avsluta förhållandet.Även om det kan vara smärtsamt, slutar ett förhållande med någon som ignorerar ditt eget välbefinnande, i slutändan kan vara det bästa draget för er båda.
  • Vänner som inte ger dig utrymme eller tid, speciellt efter att du pratar med dem om det, är det osannolikt att du respekterar dig.
  • Din vän kan bry dig mer om hennes egna behov än din.Det här är inte hur bra vänskapsfunktion fungerar.
  • Låt inte känslor av skuld eller en känsla av att din vän håller dig i en dålig vänskap.Om de inte respekterar dina behov är det okej att lämna förhållandet.
  • Tips

    Fokusera på dina behov.Om din vän är för klipig, var inte rädd för att göra dig lite utrymme.
  • Försök att klippa tillbaka på den mängd uppmärksamhet du ger din vän.
  • Uppmuntra din vän att umgås med andra människor.
  • Håll dina planer privata.
  • Försök direkt prata med din vän om hon orsakar ett allvarligt problem.
  • Om din vän inte respekterar dina önskemål för dig själv, kan du behöva avsluta förhållandet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande