Hur man bestämmer varför någon behandlar dig dåligt

Tycker du att du undrar, "varför behandlar de mig så här?"Om någon (en främling, en vän eller en familjemedlem) behandlar dig dåligt, vill du förmodligen veta varför. Ta reda på vad som händer genom att titta på deras beteende och få råd från andra. Då, ha en öppen konversation med personen för att se varför de behandlar dig dåligt. Slutligen lära sig hälsosamma sätt att ställa in gränser med människor som misshandlar dig.

Steg

Del 1 av 3:
Bedöma deras beteende
  1. Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 1
1. Skriv ner vad som gör sitt beteende upprörande. För att ta reda på vad som är på botten av någons dåliga behandling mot dig, måste du tydligt definiera vad som händer. Reflektera över hur de behandlar dig. Vad med deras beteende gör dig obekväma? Försök att ange tydliga och specifika detaljer om deras beteende.
  • Skriv ner vilka uppgifter du märker om deras beteende. Till exempel, kanske när du pratar med dem, ignorerar de dig. Skriv ut exakt vad som händer.
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 2
    2. Sätt dig i den andra personens skor. Tänk på möjliga orsaker till deras beteende. Du kan naturligtvis inte läsa sinnen, men du kanske kan låtsas att samma sak hände med dig och sedan identifiera en stimulans som ledde dem att agera på det här sättet.
  • Till exempel, kanske de fick dåliga nyheter i skolan och när du gick för att prata med dem, drev de dig borta. Den dåliga nyheten fick förmodligen dem att agera så, vilket innebär att det kanske inte har varit om dig alls.
  • Ett annat exempel kan innebära att du lämnar en vän ut ur ett spel oavsiktligt. Eftersom de var utelämnade, kan de agera upprörda och lura ut på dig. Erkänna vad du gjorde fel och ber om ursäkt, kan lösa problemet.
  • Förlora inte ditt eget perspektiv när du gör det här. Även om du förstår deras motivationer, behöver du inte förlåta eller hålla med dem om du skadas av deras handlingar.
  • Bilden med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 3
    3. Observera hur de behandlar andra. För att få mer insikt om deras beteende, kolla in hur de interagerar med andra. Leta efter bevis som matchar eller motsätter sig hur de behandlar dig. Om deras beteende mot andra är detsamma som hur de behandlar dig, så är det förmodligen inte om dig. Om deras beteende är annorlunda mot dig än för andra, kan det vara personligt.
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 4
    4. Få någon annans uppfattning. Du kan vara mer eller mindre känslig för misshandel från andra, så det hjälper till att få en andra eller tredje åsikt. Nå ut till någon annan som känner den här personen och ser vad de tycker.
  • Du kanske frågar, "Hej, jag har märkt att Regina verkar verkligen menar på sistone. Har du märkt det?"
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 5
    5. Bestäm om du vill släppa det. Med hjälp av den information som du samlar in från dina observationer och andras åsikter, ta reda på vad du vill göra nästa. Om du tror att personen agerar på det här sättet på grund av något som händer i sitt liv, kan det vara bäst att ignorera beteendet och hoppas att saker blir bättre snart.
  • Men om du inte kan hitta en tydlig anledning eller om du misstänker att de specifikt riktar sitt beteende mot dig, kan du välja att konfrontera dem om det.
  • Du kan behöva avgöra om personen är viktig för dig att du är villig att låta problemet glida.
  • Del 2 av 3:
    Ha en konversation
    1. Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 6
    1. Dra personen åt sidan för en privat konversation. Om du fattar beslutet att närma sig personen och ha en konversation, gör det privat. Det kan bara göra det värre och förhindra att du har en produktiv konversation om andra är runt.
    • Du kanske säger, "Hej, Bob, kan jag stjäla dig för att prata ett ögonblick?"
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 7
    2. Beskriv det beteende du har sett och hur det får dig att känna. Nu när du är ansikte mot ansikte med personen, kommunicera vad du har märkt om deras beteenden. Då beskriv hur deras beteende får dig att känna.
  • Ange vad du klart sett, som "Jag har märkt varje gång jag hälsar dig den här veckan, har du inte sagt någonting tillbaka."
  • Låt dem då veta hur det påverkade dig genom att lägga till något som, "ignoreras verkligen mina känslor."
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 8
    3. Be om en förklaring. När du har beskrivit personens beteende mot dig, kanske du frågar personen att förklara varför de har agerat på det sättet.
  • Du kanske frågar genom att säga något som, "Kan du förklara varför du har behandlat mig på det här sättet?"
  • Observera att de kan neka beteendet eller vägra att förklara. Vissa kan till och med försöka skylla på dig för sina handlingar.
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 9
    4
    Ange dina gränser. Du kan inte riktigt kontrollera hur andra behandlar dig, men du kan se till att de vet hur du förväntar dig att behandlas. Du kan göra det genom att etablera hälsosamma gränser. Om någon behandlade dig dåligt, kan du enkelt identifiera vilken gräns som har korsats. Nu måste du bara låta dem veta att jag inte ska göra det igen.
  • Till exempel, med hjälp av ovanstående exempel, kan du säga, "Om du fortsätter att ignorera mina hälsningar, kommer jag sluta säga hej."
  • Ett annat exempel kan innebära att man reagerar på någon som förolämpade dig. Din gräns kan låta som, "Vänligen ring mig inte det namnet längre. Om du gör det kommer jag att berätta för läraren."
  • Del 3 av 3:
    Få behandlingen du förtjänar
    1. Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 10
    1. Vägra att acceptera misshandel. Känn dig inte skyldig när du talar mot misshandel och verbalize dina gränser. Du förtjänar att behandlas med respekt, och du kan bara se till att det händer. När någon behandlar dig dåligt i framtiden, en konversation med dem och förklara hur du förväntar dig att behandlas istället.
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 11
    2. Få avstånd från personen. Om någon fortsätter att misshandla dig, sluta hänga runt personen eller avsluta relationen helt. Detta skickar meddelandet som du ser sitt beteende som oacceptabelt och att du inte behöver tolerera det.
  • Om de frågar varför du har dragit tillbaka, säg helt enkelt, "Jag gjorde det för att skydda mig eftersom du inte behandlade mig hur jag förväntar mig att bli behandlad."
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 12
    3. Visa folk hur du förväntar dig att bli behandlad. Hur du behandlar dig själv skickar ett meddelande om hur du vill att andra ska behandla dig. Lär dina bekanta, vänner och släktingar hur de ska behandla dig genom att ställa in standarder för dig själv.
  • Till exempel bör du inte förminska eller prata negativt om dig själv till andra. Gå och agera med förtroende, med din haka upp och axlarna dras tillbaka.
  • Du kan också visa människor hur man behandlar dig genom att tydligt be om vad du behöver ("Jag behöver verkligen någon att prata med.") Och genom att förstärka när någon behandlar dig lämpligt (" tack så mycket för att respektera min integritet.").
  • Bild med titeln Bestäm varför någon behandlar dig dåligt steg 13
    4. Behandla andra med respekt. Modell hur du förväntar dig att behandlas genom att behandla andra med rätt övervägning och vänlighet. Använd snäll, upplyftande ord när du diskuterar andra snarare än att de demeaning eller skvaller. Visa respekt för andra och de kommer att respektera dig i natura.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande