Hur man hanterar en medföljande familjemedlem

Kodpendens är ett lärt beteende som ofta körs i familjer. Eftersom det lärt sig kan det ofta gå ner genom generationer. Vid kärnan är kodberoende ett beteendemässigt tillstånd som påverkar en persons förmåga att ha friska, ömsesidigt fördelaktiga relationer. Om du har en familjemedlem som är beroende, kan du känna sig smothered eller manipulerad. Det kan känna sig svårt att bryta cykeln. Du kan flytta förbi det, så länge du kan känna igen och lossa av medföljande beteenden.

Steg

Metod 1 av 3:
Interagera med din familjemedlem
  1. Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 1
1. Läs upp på kodberoende beteende. För att känna igen kodpendens, måste du veta hur det ser ut. Att ta tid att utbilda dig själv hjälper inte bara att se om din familjemedlem passar beskrivningen, det kommer också att hjälpa dig att förstå deras mentala tillstånd. Endast en mentalvårdspersonal kan diagnostisera kodpendens, men vissa telltale symptom är:
  • Dåligt självförtroende
  • Konstant folk-tilltalande
  • Lite till inga gränser
  • Careting som ett medel för kontroll
  • Smärtsamma känslor
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 2
    2. Förstå att du inte kan bota din familjemedlem i kodpendens. Kodpendens är ett mentalt hälsotillstånd. Liksom många andra psykiska problem är det inte något du kan bota eller eliminera för din familjemedlem. De kanske inte ens känner igen det som ett problem, och i stället, tror du att de går bra med dig och dina andra familjemedlemmar.
  • Förvänta dig inte att din familjemedlem ser sitt beteende som beroende om de inte redan har kommit till den slutsatsen på egen hand. Försöker tvinga din familjemedlem att se ditt perspektiv får bara göra det värre.
  • Behandling i form av psykoterapi är tillgänglig. Men din familjemedlem kommer sannolikt inte att söka det tills de kommer till sin egen slutsats att det inte finns några andra alternativ.
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 3
    3. Titta på var den medföljande personen kommer ifrån. Du borde inte känna att du behöver motstå känslomässig manipulation i någon mening. Det är dock också viktigt att förstå att en kodpensig person kanske inte vet att de manipulerar dig. I deras sinne är de ofta stödjande och gör det bästa för dig. Förstå om en person är eller inte avsiktligt försöker manipulera dig kan hjälpa dig att räkna ut hur du vill interagera med din familjemedlem.
  • Använd inte detta för att försöka motivera sina handlingar i ditt eget sinne. Kom bara ihåg att en kodpensig person inte arbetar i samma sinnesstämning som du. Deras handlingar styrs av ett psykiskt hälsoproblem.
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 4
    4. Tänk om du påverkar det medföljande beteendet. I vissa fall kan kodpendenser vara en överkompensationsreaktion på en annan persons beteende. Tänk ärligt om du är engagerad i alla aktiviteter eller beteenden som kan mata en familjemedlems kodposition.
  • Till exempel ses kodpendens ofta i föräldrarna och makarna av missbrukare. Den medföljande personen kan känna en oändlig skyldighet att ta hand om missbrukaren av rädsla för vad som skulle hända om de inte gör det.
  • Tänk ärligt om du har beteenden och tendenser som kan matas in i en kodpensig persons beteende. Om så är fallet kan du vara en del av a Meddelande förhållande.
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 5
    5. Lossa från din familjemedlem. Detachment betyder inte att du aldrig kommer att se eller prata med din familjemedlem. Istället betyder det att det kommer att separera din familjemedlem från deras manipulativa beteenden. Svara selektivt till bara de saker som är en del av din familjemedlems liv eller personlighet, och inte det som är en del av kodpendens.
  • Om till exempel din mamma frågar efter några modedirektörer om skor, är det en vanlig och hälsosam interaktion. Om hon kommer till ditt hus för att ersätta alla dina skor eftersom hon tror att du inte får det bästa bågstödet, det här är en kodpensande åtgärd.
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 6
    6. Upprätta personliga gränser. Du kan eller kanske inte välja att kommunicera dessa gränser till din familjemedlem. Du borde dock ta lite tid att ställa gränser med vilka du är bekväm. Tänk på din personliga hälsa och fråga dig själv vad du behöver för att vara fysiskt och mentalt frisk dagligen. Bygga dina gränser runt det.
  • Om det till exempel är viktigt för dig att ha tid varje kväll för att slå ner och koppla bort för dagen, gör en gräns som säger att du inte kommer att svara på samtal, texter eller sociala medier efter en viss tid.
  • Om du väljer att låta din familjemedlem veta om dina gränser, ange dem som faktum. Du behöver inte rationalisera dem. Du kan helt enkelt berätta för din familjemedlem, "Jag har bestämt mig för att jag inte vill vara på min telefon eller dator efter kl. 19.00."Sedan håll dig stadig på din nya policy, även om de argumenterar eller är oense.
  • Metod 2 av 3:
    Ta bort dig från medföljande situationer
    1. Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 7
    1. Hitta rätt sätt att säga nej. En del av medföljande relationer är bekant och "knapptryckning."Det är därför som i vissa situationer kan hjälpa till att säga nej och distansera dig själv från dina medföljande familjemedlemmar, åtminstone tillfälligt. Att hitta rätt sätt att säga nej kommer att bero på situationen, men det kan bemyndiga dig att gå bort när saker blir grova.
    • I vissa fall är det i vissa fall inte spiral eller hotar din känsla av själv, kan du använda ett lugnt svar. Dessa kan inkludera, "Ledsen, jag skulle bara inte vara bekväm att göra det," eller "Ja, jag ser att du inte har samma synvinkel - vi kommunicerar inte."
    • I situationer där du känner att det är viktigt att koppla bort snabbt, kan ett enkelt "nej" eller "jag kan inte göra det," kommer att fungera. Du är inte skyldig någon en förklaring. Din familjemedlem kan utveckla ett känslomässigt laddat svar, men du är inte skyldig att träffa sina känslor.
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 8
    2. Öva nonviolent kommunikation. Våldsam kommunikation är en form av kommunikation som orsakar skada, ofta genom tvångs- eller manipulativ språk. Du kan börja ta bort dig från en kodpensig dynamik genom att öva icke-våldsam kommunikation. Detta kan hjälpa till att ta bort den våldsamma kommunikationen av dess makt, och hjälpa dig att lossa av kontrollerna av kodenägenheter.
  • Nonviolent kommunikation är beroende av att förklara hur du känner utan skuld eller kritik och uttrycker dina behov med empati.
  • Till exempel, istället för att säga, "försöker du alltid kontrollera mig! Sluta!"Du kan säga," När jag hör att du säger att jag känner att jag inte har personlig autonomi. Jag värdesätter att kunna göra det slags beslut för mig själv. Vill du vara villig att låta mig göra det?" Använder sig av "Jag" uttalanden hjälper till att kommunicera din punkt utan att tilldela skulden eller orsaka att din familjemedlem får defensiv.
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 9
    3. Lossa under en längre tid. Om din familjemedlems kodberoende dikterar eller dominerar ditt liv, kanske du inte vill selektivt avlägsna. Istället kan du hitta det mer fördelaktigt att lossa helt under en längre tid. Detta kan vara var som helst från en dag till en period av år, beroende på deras beteende och dina behov.
  • I dessa situationer kan du välja hur fristående du vill vara. Du kan till exempel bestämma att du inte vill vara runt din familjemedlem utan att andra människor runt, eller du kan bestämma att du inte vill vara runt dem.
  • Lämna alltid en situation om du känner att det är potentiellt farligt.
  • Metod 3 av 3:
    Upprätthålla friska relationer
    1. Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 10
    1. Förvänta förändring att vara långsam. Förändring i kodberoende beteende kommer långsamt, men tro att din attityd kan bidra till att uppmuntra förändring. Kom ihåg att förändringen ofta innebär att hantera stora känslor och övervinna stora personliga rädslor. Det här är inte lätta, och de kommer att ta tid.
    • Inledningsvis kan de medföljande individer reagera med ilska eller aggressiva utbrott. Försök ditt bästa att inte reagera på dessa utbrott. Dessa är rädda för rädda reaktioner som du inte ska njuta av eller låta dig.
    • Om det finns stunder där du är frustrerad, försök att inte delta i ilska. Istället, ta ett djupt andetag och tänka på vad du ska säga innan du säger det. Om du behöver, kan du till och med ursäkta dig en minut tills du känner dig lugn nog att återvända till situationen.
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 11
    2. Fokusera på din personliga hälsa och välbefinnande. När du har att göra med en medföljande familjemedlem kan det ibland vara lätt att förlora spår av din egen välbefinnande. Försök att inte låta din familjemedlems handlingar distrahera dig från dina dagliga uppgifter som arbete och skolan. Utöver dina dagliga uppgifter, välj några saker varje dag som du bara gör för dig och håller fast vid dem.
  • Till exempel kan du göra en kvällsrutin ur att gå och sedan ta ett varmt bad efteråt. Leta efter saker som båda prioriterar din personlig hälsa, och hjälpa dig Koppla av och lossa Från stressen i din medföljande familjemedlem.
  • Dessa metoder kommer att bli en typ av självvård, vilket är kritiskt för att klara av och fortsätta från medföljande.
  • Bild med titeln Deal med en medföljande familjemedlem Steg 12
    3. Behandla andra familjemedlemmar som om de är emotionellt mogna. Bara för att en familjemedlem är beroende betyder inte att alla i din familj kommer att vara. Försök att inte låta din medföljande familjemedlems beteende diktera hur du interagerar med resten av din familj. Behandla dem som om de är känslomässigt mogna om de inte ger dig en anledning att inte göra det.
  • Till exempel kan det innebära att du bara frågar någon direkt för det du vill ha, istället för att gå igenom en process av detachment för att undvika manipulation.
  • Hjälp att känna igen och hantera medföljande beteende

    Tecken på kodberoende beteende

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Sätt att etablera gränser med en medföljande familjemedlem

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande